Vilka hundar är allergivänliga? Dessa raser är bäst för din allergi

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Så, du vill ha en hund men du verkar få en allergiattack när du är i närheten av en? Du är inte ensam! Enligt Astma- & Allergilinjen är så mycket som 15% av befolkningen i Sverige allergiska mot pålsdjur, och då framförallt hundar och katter, vilket får många potentiella ägare att undra: vilka hundar är allergivänliga? Även om ingen hund är 100% allergivänlig är det möjligt att hitta mindre allergiframkallande hundraser som är bättre lämpade för allergiker. Dessa hundar har en förutsägbar päls som inte tappar och ger mindre mjäll. Djurallergener, som håller fast vid husdjurshår, är det som orsakar de flesta djurallergier hos människor. Även om hundar som är allergivänliga egentligen inte finns, gör många raser det möjligt att njuta av en hunds sällskap, även om du lider av allergier.

Det finns också sätt att förbereda ditt hem för att hålla allergener i schack när du har en hund. Var noga med att tvätta ditt husdjurs säng ofta, hänga med i hårklippningen och låt den inte sova på din säng. Det är också bra att ta bort mattor och draperier som kan fånga mjäll. Dammsugare för husdjurshår hjälper också till att avlägsna allergener, och vissa kan till och med hjälpa till att sköta håret och djurallergenerna direkt från din hund.

Bästa hundraserna för allergiker

Afghanhund

Afghanhund

Afghanhundar är kända för att vara avskilda och värdiga. Det är en intelligent ras, även om många kan uppfatta den som ointelligent på grund av dess självständiga karaktär. Det gör att ägarens behöver en viss förståelse för dess karaktär än de flesta andra hundraser som inte själva har några tydliga åsikter om saker och ting. Afghanhundar bör tränas noga, helst redan i valpåldern, för att lyssna och komma på inkallning, Om en afghanhund råkar komma loss, kan den faktiskt springa iväg utan att man hinner ikapp den. De är väldigt snabba, har en kropp byggd för att kunna nå höga hastigheter och har exempelvis använts som jakthundar genom historien.

Den långa pälsen är ett av rasens mest markanta och utseendemässigt uppskattade drag. Afghanhundar kräver regelbunden motion och omvårdnad såsom hårklippning och ska helst badas och borstas två gånger i veckan beroende på var du beger dig ut med hunden. Dessa unika rörelsemönster, huvudet upprätt istället för nedsänkt när den springer, ger hundrasen ett uppseendeväckande, graciöst och aristokratiskt uttryck som ofta uppskattas på hundutställningar.

American Hairless Terrier

American Hairless Terrier är en livlig, vänlig och intelligent följeslagare. Med rätt ledning, träning och uppfostran fungerar de bra tillsammans med barn, katter och andra hundar men kan ibland vara lite avvaktande gentemot främlingar.  De är också bra för stadsbor på grund av deras minimala träningsbehov, men som alla andra aktiva hundar mår den dock bra med mycket mentala aktiviteter och fysisk motion. De behöver också regelbundet bada och klippa sina naglar. American Hairless Terrier är normalt sätt lätta att träna och att leva med men kräver socialisering som valp. Det innebär att hunden i sina ungar månader och år med fördel måste exponeras för olika människor och miljöer för att bli en riktig familjehund.

Som valp har hunden päls, men deras glesa päls är kort och luddig och skiljer sig märkbart från pälsen hos till exempel en rat terrier. Kort inpå födseln börjar de att tappa pälsen och när valparna är mellan 6 och 8 veckor gamla har de blivit helt hårlösa med mjuk och slät hud. Deras rosa hud är oftast täckt med fräknar eller små fläckar som kommer att öka med åldern och blir allt mörkare med tiden på grund av exponering mot solen.

Bedlingtonterrier

Den vänliga, älskvärda Bedlingtonterriern är känd för sin lockiga, ulliga päls som liknar ett lamm. Rasen behöver inte intensiv träning – regelbunden lektid och dagliga promenader gör den nöjd. De är normalt sätt tysta och är bra med främlingar vilket gör att de oftast blir glada när någon hälsar på. Även om de verkar vara mjuka och tysta kommer de inte låta sig retas av andra hundar, och kommer göra motstånd om de känner sig hotade. Vanligtvis kommer de bra överens med barn och är oftast väldigt tålmodiga. Regelbunden klippning och borstning är bra för att hålla pälsen fin, och inte minst för att minimera allergier för dig som är pälsallergiker. Bedlingtonterriers är faktiskt som en ras som inte fäller, vilket är positivt då det blir mindre päls som kan framkalla allergi.

Bichon frisé

Bichon frisé är en naturligt vänlig, glad och lekfull hund som älskar aktivitet. Bichons hår växer ständigt och tappar inte, så regelbunden hårklippning är viktigt för att förhindra allergiska reaktioner. Rasen gillar att umgås med familjemedlemmar och passar därför bra för till exempel barnfamiljer. Bichon frisé är en dvärghund och mankhöjden är på hane max 29 cm och på tik max 25 cm. Det finns några speciella kännetecknen för rasen, varpå de vanligaste är de tre svarta prickarna i ansiktet, de runda mörka ögonen och den svarta söta nosen, som tillsammans bildar en liksidig triangel. Pälsen är vit och väldigt len och klipps för att framhäva hundens proportioner. Många brukar rundklippa huvudet för att framhäva de vackra, gulliga ögonen och få ett familjevänligt uttryck.

Chinese Crested dog

Chinese Crested är en vaken, lekfull hund som trivs med mänskligt sällskap. De är små och klarar sig bra i familjer med lugna barn, men ogillar att lämnas ensamma alltför länge. Cresteds tappar lite eller inget hår och pälsen finns i många färger och kombinationer vilket ger många val till hundägaren. Det finns även två varianter av rasen: den hårlösa (med hårtofsar på huvud, ben och svans) och powder puff som har dubbel päls med långt och mjukt hår. Det finns också två kroppstyper: en lite smalare och slankare och en tyngre och grövre typ. Idealhöjden på en vuxen hund är 28–33 cm för en hane respektive 23–30 cm för en tik. Som pälsallergiker är den hårlösa varianten bäst eftersom den har minst hår som framkallar allergi. Chinese Crested dog är dessutom en relativt lätt hund och ska inte väga mer än 5,4 kg som fullvuxen. På grund av dess storlek behöver den normalt sett inte mer än 30 minuters motion om dagen, även om den oftast klarar mer än så om du är en aktiv person som gillar att vara ute.

Powder puffens (varianten med lång päls och mjukt hår) skall borstas en eller två gånger i veckan. På den hårlösa varianten bör man borsta tofsarna på svans, fötter och huvud, och smörja in huden när den blir torr. Det är också viktigt att skydda huden mot solen så att den inte blir solbränd.

Coton de tuléar

Coton de tuléar är en liten och hård hund som är glad, ivrig, lojal och lekfull hund som även har vaktinstinkt. Rasen klarar sig bra med andra hundar och barn. Deras långa vita päls  är ganska lång och känns som bomull. Den kräver också daglig trimning för att hålla allergin i schack.. Den är intelligent och lär sig fort konster och övningar. Rasen lämpar sig bra för agility och utställningar men passar också perfekt som en lugn och social familjehund. Coton de tuléar kräver oftast regelbunden och tidig träning; de kan vara svåra att få rumsrena, och kan bli ganska högljudda om de inte tränats tillräckligt. Rasen är stabil, lättlärd och mycket sällskaplig mot människor och andra hundar. Temperament är ett av rasens huvudsakliga kännetecken, som visas genom dess avslappnade och komiska sidor. Coton är franska för bomull och Tuléar syftar på hamnstaden Toliara på Madagaskar, där hundrasen härstammar ifrån.

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer skapades för att vara en arbetshundras, så de har verkligen intelligens och drivkraft. De kan vara en lojal och modig följeslagare för den person som kan ge dem den utbildning, träning och uppmärksamhet den behöver.

Denna ras har sitt ursprung i Tyskland, där de hade jobb som att köra boskap, arbeta i slakterier och lager, och till och med bevaka bryggerier. Riesenschnauzer älskar att spela och har mycket energi. De gör det bäst i hem med stora trädgårdar att springa och få massor av motion. Lägenhetslivet är i allmänhet inte för dem, och nybörjartränare bör se upp. Men om du vill ha en lojal vårdnadshavare och energisk följeslagare kan denna hund vara din nya bästa vän!

Det brukar rekommenderas att ge din Riesenschnauzer en plats att vila och koppla av på. Du bör också hjälpa till att bränna bort din valps höga energi genom rikligt med motion! En Riesenschnauzer ska trimmas eller klippas och sköter du pälsen rätt så släpper de mycket lite hår. Vardagstrimning brukar ske mellan 2-4 gånger per år, beroende på hur snabbt pälsen växer och allergiska reaktioner. Om man vill hålla pälsen i utställningskondition krävs regelbunden plockning. Då plockar man de längsta täckhåren med bara några veckors mellanrum, vilket gör att man får en så kallad ”rullande päls”.

Irländsk vattenspaniel

Kanske en av de högsta av alla spaniels, den irländska vattenspanieln, känns omedelbart igen med sin skarpt böjda päls och avsmalnande ”råttsvans”. Bland mästarnas simmare är den alerta och nyfikna rasen hårt arbetande och modig i fältet och lekfullt tillgiven hemma. Man skulle kunna säga att denna starka, intelligenta ras är spanielfamiljens clown. Den irländska vattenspanieln är aktiv och energirik och behöver daglig träning, vare sig det är fågeljakt eller lek med familjens barn. Rasen har en finlockig och relativt tät päls som täcker hela kroppen förutom nosen och svansen som är släthåriga. Deras vattenavvisande dubbelpäls kräver borstning varannan vecka.

Kerry Blue Terrier

Kerry Blue Terrier är energisk och rolig, men kan ibland vara envis vilket kräver en dominant ägare. Rasen tycker om att vara en del av en aktiv familj som kan erbjuda daglig träning. Deras päls behöver regelbundet borsta och trimma. Kerry blue terriern har ett långt huvud men huvudet är relativt platt. Bröstet är djupt och kroppen är vanligtvis ungefär lika lång som hög. Kerry blue terriens päls är mjuk och vågig. Valparna föds svarta och efter ungefär arton månader från födsel börjar de skifta i en gråblå nyans. Kerryns päls fäller inte och rasen anses därför vara mindre allergiframkallande än andra, vilket därför kan ses som en allergivänlig hund.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo är en glad hund med massor av energi som behöver mycket aktivitet. Lagotto gillar att busa och leka och fungerar generellt sett bra med andra hundar. Rasen har ökat rejält i popularitet de senaste åren och är nu en av de populäraste hundraserna i Sverige. Det är en tillgiven ras och de är hängivna till sina ägare. Gillar du tryffel eller att vara ute i skogen är detta en perfekt hund – det är idag den enda hundras som är helt specialiserad för tryffelletning. På grund av tryffelns värde, och rasens vilja att nosa här och där, kan en bra lagotto vara mycket inkomstbringande, men just tryffel är mer förekommande i Italien än i Sverige. Den kan dock med fördel användas för att leta andra svampar, som kan användas i matlagning men även säljas.

Till utseendet är det en mellanstor hund. Deras tjocka lockiga päls liknar en pudel, vilket gör att de kräver trimning och regelbunden borstning för att förhindra att mycket hår fäller. Pälsen är på så sätt krullig och vattenavvisande och kräver därför ganska mycket skötsel. Klippning bör göras cirka en gång i månaden och nerklippning årligen. Även håret i öronen rikligt och ofta krulligt, och hunden skall därför redan från valpstadiet tränas vid att även få öronen klippta och men även håret i örongången.

Malteser

Malteserna är kända för sina show-stop, golvlånga pälsar och är lekfulla, charmiga och anpassningsbara lekkompisar. Även om den är liten är maltesern känd för att vara modig, lekfull och orädd. Under den helt vita pälsen är en kompakt kropp som rör sig med en smidig och enkel gång. Helhetsbilden visar fritt flödande elegans och balans. Det oemotståndliga maltesiska ansiktet – med sina stora, mörka ögon och sin svarta ”knappnäsa” – kan de erövra de flesta människors kärlek.

Den långa, vita pälsen på maltesern är iögonfallande och härlig. De har långt, silkeslen vitt hår som måste borstas dagligen för att förhindra mycket fällning. De kräver försiktig borstning och kamning mot huden för att förhindra fällning men också trassel. Maltesiska bör också ta regelbundna bad och använda pälsbalsam för att hålla håret snyggare och fräschare. De har snabbt växande naglar som bör trimmas regelbundet. Kontrollera öronen varje vecka och ta bort överflödigt hår eller vax och eventuellt ansamlat skräp. Eftersom malteser är utsatta för tandsjukdomar när de blir äldre, bör deras tänder borstas ofta – helst varje gång pälsen borstas.

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzern har en naturlig skyddande egenskap som gör den till en fantastisk vakthund. Den intar gärna en avvaktande hållning gentemot främlingar. Med detta sagt är detta inte en hund som snabbt accepterar vem som helst, utan den vill först själv bilda sig en uppfattning om personen. Rasen är smart och glad och anpassar sig väl till olika levnadsmiljöer. Den är även energisk, klok, orädd, uthållig, envis och vaksam och har epitetet ”stor hund i litet format” mycket på grund av sitt tuffa och intelligenta temperament. Dess dubbla päls, som kräver klippning, består av rakt, strävt täckhår med tät underull och bildar ett slags skägg och buskiga ögonbryn. 

Vanliga frågor angående allergivänliga hundar

Är allergivänliga hundar helt allergifria?

Det korta svaret är nej. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några helt allergifria hundar. Människans bästa vän finns i alla storlekar och pälsar, men för personer med allergier är det bästa alternativet att kontrollera om ett husdjur kommer orsaka allergier genom att spendera lite tid med hunden.
Om en hund är märkt allergivänlig betyder det helt enkelt att den rasen är ”relativt osannolikt att orsaka en allergisk reaktion”, vilket gör att dessa hundar är det bästa alternativet för att kunna leva med hunden i princip symptomfritt.
Medan vissa av dessa icke-allergiska hundar har tunga pälsar, är deras päls bara enskiktad vilket innebär att det inte finns någon underpäls att tappa. Detta gör att mindre fjäll fästs vid möbler och åker runt i ditt hem.

Vad orsakar hundallergi?

Upp till 15% av Sveriges befolkning har allergi mot pälsdjur, och av dessa är många allergiska mot även hundpäls. Medan många tror att hundhår utlöser en allergi för husdjur, är det istället proteiner som utsöndras från hundens urin, saliv, hudceller och talgkörtlar som fastnar i pälsen som ger symptom som kliande ögon, rinnande näsa, nysningar och annat.
Även död hud, hundens mjäll, som liknar mänsklig mjäll, är en stor orsak. När hundar tappar hår och förnyar sitt översta hudlager, vilket händer ungefär var 21: e dag, är mjällen fri att cirkulera i luften och fästs på möbler, väggbeklädnader, linne och nästan allt i ditt hem. Hundar som inte tappar hår eller tappar väldigt lite hår gör det därför lättare att hålla bostadsytorna mest mjällfria, vilket gör de allergivänliga.

Hur kan jag minska allergisymtom från min hund?

Oavsett om det är din hund eller en annans hund som orsakar dina allergisymtom, kan du minska risken för att känna effekterna av dina allergier i sju enkla steg:
1. Tvätta husdjurssängkläder regelbundet.
2. Byt luftfilter ofta.
3. Använd en högeffektiv HEPA-luftrenare.
4. Skapa en ”allergifri” zon i ditt hem och förbjud strängt hundåtkomst.
5. Behandla din hund minst var fjärde vecka med ett allergivänligt schampo.
6. Borsta din hund 4-5 gånger per vecka med en ordentlig borste.
7. Överväg regelbunden allergimedicin till dig själv för att lindra dina symtom.

Bloggtoppen logga