Världens minsta hund & hundraser 2024

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Det finns små hundar, och så finns det små hundar. Hur liten kan en hund egentligen vara? Ja, i praktiken finns det inget definitivt svar på denna fråga. Men i denna artikel ska vi presentera världens minsta hund 2024 – Miracle Milly, och de minsta hundraserna i världen.

Vilken är den minsta hunden i världen 2024?

Minsta hunden i termer av höjd

Miracle Milly, en chihuahua, innehar för närvarande Guinness världsrekord för världens minsta hund i termer av mankhöjd. Hon vägde ungefär ett halvt kilo och var endast 9.65 cm hög – långt under genomsnittet för sina andra chihuahuas. När hon föddes var hon så liten att hon kunde sitta i en tesked. Miracle Milly gick tyvärr bort 2020, men inte innan hon fångade miljoners hjärtan runt om i världen, inklusive på sin egen ö Puerto Rico där hon levde tillsammans med sin ägare Vanesa Semler.

En intressant fakta om Miracle Milly är att hon har klonats hela 49 gånger i ett laboratorium i Sydkorea på uppdrag av en hunduppfödare, något som gett upphov till många kontroversiella åsikter och diskussioner. Detta gör att hon förutom att ha världsrekordet för att vara världens minsta hund, även har världsrekordet för att vara världens mest klonade hund.

Minsta hunden i termer av längd

Heaven Sent Brandy var en chihuahua-tik som var 15.2 cm från näsan till svansspetsen. Guinness anser henne vara den minsta hunden någonsin sett till längden. Brandy föddes 2003 och dog i juli 2014.

Heaven Sent Brandy världens minsta hund
Heaven Sent Brandy (bildkälla)

Världens minsta hundar genom historien

Det har funnits många små hundar genom historien, och de senaste hundarna som hade världsrekorden i termer av liten mankhöjd, men också längd, är:

  • Boo Boo. Var världens minsta hund under perioden 2007-2013 med sin höjd på 10.16 cm cm. Boo Boo var, inte så förvånande kanske, en chihuahua, och var rekordhållaren innan Milly kom och tog över rekordet som världens minsta hund.
  • Ducky. Var chihuahuan som var rekordhållaren innan Boo Boo. Det var en hane som var 12.38 cm hög och vägde endast 635 gram. Namnet Ducky kommer från det faktum att han gör ljud som låter som ”quack, quack, quack”. Han kunde inte skälla, utan kvackade och lät precis som en anka.
  • Danka. Var en långhårig chihuahua från Slovakien som var 13.8 cm hög och 18.8 cm lång. Danka dog 30 september 2006.
  • Big Boss. Innan chihuahuas som ras blev de obestridda innehavarna av denna rekordtitel, var Big Boss, en yorkshireterrier, den kortaste hunden sett till höjden. Big Boss hade en höjd på 12,95 cm och en längd på 11,94 cm. Hans syster var den näst minsta hunden sett till höjden när Big Boss höll denna titel, så det fanns verkligen i generna.

Världens minsta hundraser

Som du kanske märker så är det allmänt erkänt att vissa hundraser är mindre än andra, men det finns också vissa små hundraser man inte tänker på i första taget. Här kommer några av världens minsta hundraser, som du förhoppningsvis känner igen, eller kanske till och med äger själv.

Chihuahua

Chihuahua - världens minsta hundras

Höjd: vanligen 15-23 cm
Vikt:
vanligen 1,5-3 kg

Officiellt är chihuahua den minsta hundrasen i världen, och de senaste rekordhållarna för ”världens minsta hund” har varit chihuahuor. Dessa hundar får inte väga mer 3 kg för att passa den idealiska SKK-standarden. Chihuahua finns både som kort- och långhårig, men samma regler gäller för båda varianterna.

Pomeranian

Pomeranian

Höjd: vanligen 20-24 cm
Vikt:
vanligen 2–3,5 kg

Visste du att pomeranians inte alltid var så små? De tidigare rekorden för rasen visar en genomsnittlig vikt på cirka 14 kg – tio gånger högre än vad rasen vanligtvis väger idag! År av uppfödning gjorde att pomeranians gick från en medelstor ras till en liten sällskapshund.

Pomeranians visar många egenskaper du kan förvänta dig att se hos en sällskapshund. De vill vara i centrum för uppmärksamheten, är kärleksfulla och skapar starka band med sina människor. Tack vare deras lilla och gulliga storlek är pomeranians perfekta hundar att bära med sig överallt.

Shih tzu

Shih tzu

Höjd: vanligen 20-28 cm
Vikt:
vanligen 4-7,2 kg

Shih tzu är en högt uppskattad asiatisk ras med lång rak päls och böjd svans. De är mycket vänliga, pigga och intelligenta. Rasen är också allergivänlig. Även känd som shih-tzu kou, översatt till ’lejonhund’ på kinesiska, shih tzus är tillgivna hushundar som älskar att spendera tid med sina mänskliga följeslagare men utövar ofta ett klängigt beteende.

Mops

Mops

Höjd: vanligen 25-36 cm
Vikt:
vanligen 6,3-8,2 kg

Ursprungligen uppfödda för att vara knähundar av Shangdynastin år 300 f.Kr., har mopsar tagit ansvaret att vara sällskapshundar i över två tusen år. Liksom pomeranians var de dock inte alltid så små. Efter att mopsar importerades till Nederländerna från Kina, avlade uppfödaren avsiktligt upp mopsar för att göra dem mindre.

Mopsen blev populär på 1800-talet tack vare drottning Victoria. Hon hade flera mopsar som hon fött upp själv. Drottning Victorias engagemang med hundar inspirerade till skapandet av The Kennel Club 1873, som är erkänt som den första kennelklubben i världen. SKK beskriver mopsen som ”multum in parvo” (mycket i litet format), och påpekar dess lekfulla och tillgivna natur.

Malteser

Malteser

Höjd: vanligen 20-25 cm
Vikt:
vanligen 1-3,6 kg

Malteser har funnits länge, men inte mycket är känt om ursprunget till denna lilla ras. Både de gamla romarna och grekerna nämnde malteser i sin litteratur. Även om man tror att rasen har fått sitt namn från medelhavsön Malta, finns det få eller inga bevis tillgängliga för att bekräfta detta – och därför är ursprunget till malteser fortfarande okänt. Det finns dock starka bevis som tyder på att malteserna har sitt ursprung i södra och centrala Europa från hundar av spetstyp och liknade den moderna pomeranian. 

Maltesen har en lång päls och har den mest fashionabla uppsättningen av hårklippningar bland alla hundar. Frisyrer som standardklippning, showklippning, bobklippning, valpklipp och nallebjörnsklippning är populära bland ägare av denna lilla ras.

Papillon

Papillon

Höjd: vanligen 30-42 cm
Vikt:
vanligen 3,2–4,5 kg

Ibland kallad fjärilshunden på grund av sina öron, är papillon en mycket träningsbar sällskapshund.

En stor del av papillions historia lärs genom målningar. Tiziano Vicelli målade små hundar som liknade papillons tillsammans med många av de sällskapshundar som fanns i mitten av 1500-talet. En papillon ses också i ett familjeporträtt av Ludvig XIV av Frankrike.

Trots sin lilla storlek är papillon en ras som verkligen kan sticka ut på hundutställningar. De är lätta att träna och blir bekväma med att utföra praktiskt taget alla uppgifter som deras ägare ger dem. Med hög energi och en vänlig karaktär kommer papillons bra överens med andra husdjur och främlingar.

Bichon havanais

Bichon havanais

Höjd: vanligen 21-29 cm
Vikt:
vanligen 3–6 kg

Kubas nationalhund, bichon havanais är en liten ras som utvecklades från den utdöda rasen Blanquito de la Habana  (vilket översätts som den lilla vita hunden i Havanna). 

Bichon havanais är en hund av bichontyp, och AKC erkände den havanaisiska rasen 1996. Även om de klassificerades som en familje- eller sällskapshund, kan bichon havanais användas för en mängd olika uppgifter, inklusive terapi, assistans och signalhundar, samtidigt som de används för spårning och att upptäcka. De är väldigt smidiga och deras träningsförmåga kvalificerar dem att tävla i hundsporter som lydnadsträning och flyball.

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Höjd: vanligen 30-39 cm
Vikt:
vanligen 1–3 kg

Yorkshireterriern är en hypoallergen ras, det vill säga en hundras som påstås vara mer kompatibel med allergiska människor än andra raser, och en av de minsta hundarna av terriertyp. Rasstandarden är satt till en maxvikt på 3,2 kg. Även om yorkshireterriern är en mycket liten ras, behåller de många av terrier-egenskaperna – att vara modig, häftig och bossig ligger i deras natur.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Höjd: vanligen 30-33 cm
Vikt:
vanligen 5-8 kg

Cavalier king charles spaniel kommer från Storbritannien. Den lilla sällskapshunden vi ser idag var väldigt annorlunda på 1600-talet – rasen var korsad med plattnosade raser, men uppfödare försökte också återskapa rasens tidiga utseende i början av 1900-talet.

Den första rasstandarden för cavalier king charles spaniel skapades 1928 med skapandet av Cavalier King Charles Spaniel Club, som beskriver rasen som en ”tillgiven, lekfull, intelligent liten hund som belönar sin ägares omsorg och uppmärksamhet med en förtjusande hängivenhet”. Först år 1945 erkändes den som enskild ras av engelska kennelklubben.

Denna lilla ras trivs med tillgivenhet – den passar både som sällskapshund eller knähund. Rasen interagerar bra med andra husdjur och små barn. Det är också en bra ras för äldre människor, eftersom de inte kräver mycket motion och har ett lugnt, tålmodigt, tillgiven temperament och är anpassningsbara till alla miljöer.

Toypudel

Toypudel

Höjd: vanligen 25-28 cm
Vikt:
vanligen 2–3,5 kg

Toypudel är den minsta pudeln. De är allergivänliga som andra pudlar och uppvisar liknande egenskaper.

Toypudlar dök upp först i början av 1900-talet i Frankrike. Många pudlar användes på cirkus, och en mindre pudel än dvärgpudeln uppskattades för bekvämligheten med att transportera och hantera när man reser på cirkus. Utanför cirkusen blev toypudlar mycket populära sällskapshundar. 

Även om de inte är lika snabba och smidiga som mellanpudeln eller dvärgpudeln är de de perfekta vattenhämtarna, och deras träningsförmåga gör det möjligt för dem att utföra mer utmanande uppgifter.

Pekingese

Pekingese

Höjd: vanligen 18-25 kg
Vikt:
vanligen 3–6,5 kg

Pekingese är en kärleksfull och intelligent liten ras, men den kan också vara envis och kan vara svår att träna.

De svarar inte bra på hårda träningsmetoder, men tidig och konsekvent träning kan göra det möjligt för dem att utföra uppgifter på kommando. Pekingese är mycket vänlig med familjen men har en tendens att skälla på främlingar, vilket gör dem till en effektiv vakthund av naturen. Precis som shih tzu, så kallas pekingese lejonhundar. Denna lilla ras tros ha utvecklats med hundrasen japanese chin och andra små hundraser som fanns på den tiden.

Fördelar med små hundraser

Uppenbarligen passar små raser in i små utrymmen. Lägenheter eller hem med begränsat utrymme för djur gör kortare, lättare raser idealiska. Småhundar är också fantastiska följeslagare eftersom det är lättare att ha dem med dig hela tiden än, säg, en saint bernardshund. Detta gäller särskilt när du reser med flyg. Flygbolagen blir strängare med att tillåta husdjur ombord. Små hundar som får plats i en bärsele under ditt säte har inga problem att följa med dig på flyg.

Ekonomiskt sett konsumerar små ungar mindre mat än jättehundar, så att ha en liten hund kan kosta mindre med tiden. Små hundar lever i allmänhet längre än stora raser. Det betyder att du har några extra år med din BFF. Dessutom kan seniorer tycka att små hundraser är mindre arbete och roligare att ta med på promenader.

Nackdelar med små hundraser

På tal om promenader, många små raser kräver extra omsorg i kalla klimat. Det innebär att du måste fylla på med tröjor, tossor och skyddsutrustning för att säkerställa att din lilla hund inte fryser ihjäl i vintervädret.

Många små raser är också kända för sin ovilja att följa kommandon. Nu är detta en grov generalisering. Varje hund är unik och fast träning kan göra underverk på även de mest envisa valparna. I själva verket ligger problemet oftast hos oss människor (oops!). Det är lättare att kontrollera små hundar som inte beter sig. Om en dobermann hoppar på främlingar har du större problem än om en papillon hoppar på främlingar.

Världens minsta hundar: sista tankar

Oavsett hur stor eller liten rasen är, kommer hundar alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan. Inverkan en fyrbent vän kan göra på våra liv är enorm, och det säger sig självt att hundar kommer att finnas i våra liv i många år till.

Vi är intresserade av att veta, föredrar du små hundar, stora hundar eller någonstans däremellan? Även om det är sant att små hundar inte är utmärkta vakthundar, fungerar de som ett fantastiskt tillskott till ett familjehushåll.

Finns det någon annan ras som du tycker borde komma med på vår lista med små hundar? Lämna oss en kommentar nedan.

Bloggtoppen logga