Varför ylar hundar? (Och hur kan jag få ylandet att sluta?)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att hunden börjar yla kan vara av olika anledningar, allt från stress till spänning till grundläggande kommunikation. Hundar ylar som svar på ljudutlösare och för att kommunicera med andra. Sammanhanget är viktigt för att förstå varför hundar ylar.

Alla hundar är utrustade med förmågan att yla. För vissa kan det dock komma mer naturligt än för andra.

Vi kommer nedan att gräva i ämnet om varför hundar ylar och diskutera några anledningar till varför din hund kan yla som hennes gamla förfäder en gång gjorde!

Att ta med sig: Varför ylar hundar?

 • Hundar ylar av olika anledningar, och olika typer av stimuli kan få olika hundar att yla.
 • Många orsaker till ylande är ofarliga, men det finns några fall där din hunds ylande kan tyda på ett allvarligt problem.
 • Det finns några sätt att få din hund att sluta med problematisk ylande, men det finns också sätt att lära din hund att yla för skojs skull, om du vill.

Varför ylar hundar? 

Att yla är bara en av många former av hundkommunikation. Och, som med många andra hundbeteenden, är sammanhanget nyckeln när man ska ta reda på varför din hund ylar.

Med andra ord kan grundorsaken till en hunds ylande skilja sig från hund till hund, och det kan till och med variera beroende på situationen.

Låt oss undersöka orsakerna till varför din hund kan yla i specifika situationer nedan!

Varför ylar hundar till glassbilen?

Ofta kommer hundar att yla vid ljudet av höga ljud som glassbilen eller sirener.

Även om det finns risk för att din hund tycker att ljudet är irriterande eller skrämmande, kan det hända en mycket mer instinktiv reaktion

Hos vilda hundar, som vargar och prärievargar, är ylande deras primära sätt att kommunicera. Ljudet som glassbilen gör kan efterlikna ett liknande hörselmönster, så det kan utlösa en instinktiv impuls att ”ropa tillbaka.” 

Dessutom är det faktum att många hundar ylar mot glassbilen utan att visa andra tecken på stress ytterligare ett bevis på att de bara ylar mot glassbilen för att kommunicera.

Varför ylar hundar till musik eller när du sjunger?

Hundar kan yla vid ljudet av musik eftersom melodin eller låten efterliknar samma långsträckta ljud som hundens ylning.

Det kan också vara ett tecken på att hunden är glad!

Det är ofta spännande för din valp att höra dig sjunga, eller att sjunga med i musiken. Det stämmer – hundar gillar också musik! Dina känslor och handlingar kan förstärka ylandet om du blir upphetsad eller överöser henne med uppmärksamhet när hon sjunger med

Varför ylar min hund i sömnen? 

Vi vet inte exakt varför vissa hundar ylar i sömnen, men det är möjligt att din hund helt enkelt drömmer.

Den vetenskapliga forskningen om hundars sömnmönster tyder starkt på att våra hundar inte bara drömmer, utan också att de sannolikt drömmer om vakna aktiviteter precis som du gör!

Så oavsett om hennes hjärna tror att hon jagar imaginära kaniner, svarar på samtalen från grannhundarna eller sjunger med dig, är det fullt möjligt att hon har en ganska episk dröm!

Vad betyder det när din hund ylar på dig ? 

Att yla är ett sätt att kommunicera, och ibland ylar de när de säger att de skulle vilja leka. Det är bara ett bra sätt att få din uppmärksamhet! 

Det är lätt att se hur det här fungerar: Hundar gör det som har förstärkts tidigare. Om du tycker att din hunds ylande är roligt eller till och med irriterande, har det förmodligen fångat din uppmärksamhet, vilket är precis den belöning hon hoppades på.

Du har alltså (kanske oavsiktligt) förstärkt hennes ylande och uppmuntrat till mer ylande i framtiden!

Är det en dålig sak?

Inte alls! Denna typ av ägarstyrt ylande är verkligen inte ett tecken på aggression och är ingen anledning till oro (såvida du inte har nära grannar som tenderar att klaga). 

Varför ylar hundar mot månen? 

Vargar, nära förfäders släktingar till moderna hundar, ylar för att kommunicera två saker: upprättandet av territorium och för att lokalisera andra medlemmar av deras familj. I båda fallen är de avsedda målen för deras yl andra hundar.

Ofta kan detta inträffa i skymningen eller gryningen, så vargar ylar sannolikt inte mot månen – månen råkar bara vara synlig! Det är egentligen bara en slump.

Och även om hundar är släkt med vargar, är de olika arter, de beter sig på väldigt olika sätt, och de ylar ofta av olika anledningar. Tama hundar behöver inte hitta avlägsna familjemedlemmar eller upprätta territoriella anspråk.

Istället ylar troligen tamhundar oftare på natten än på dagtid eftersom det överlag är mycket mindre bakgrundsljud och det kan vara lättare för dem att höra ylframkallande stimuli som grannhundar på avstånd eller andra konstiga ljud som låter på natten. 

Hundar kan också tillbringa mer tid utomhus på kvällarna eftersom deras ägare då är hemma från jobbet.

Varför ylar hundar när de hör andra hundar yla?

Att yla är ett djupt rotat hundbeteende och ett sätt som hundar kommunicerar med varandra.

För vargar och vilda levande hundar är ylande ett sätt att antingen lokalisera och kommunicera plats med andra hundar eller att varna andra hundar att hålla sig borta.

Det är troligtvis samma sak för våra lurviga tama följeslagare, eller det kan till och med vara något reflexivt – att höra en ylande hund betyder att alla hundarna ska svara automatiskt!

Är ylande ett tecken på ett problem?  

Den mörkare sidan av ylande är att det också kan betyda att din hund är upprörd, stressad, orolig, mår illa eller har ont.

Leta efter följande för att avgöra om det är något fel på din hund:

 • Ylandet börjar plötsligt eller åtföljs av en förändring i beteende
 • Din hund visar andra tecken på stress
 • Hon verkar inte vara intresserad av att äta eller dricka (detta kan tyda på sjukdom eller ångest)
 • Din hund är ”vresig” (trött, känner sig sjuk, upprörd, osv.)
 • Hon har andra förändringar i sina normala beteendemönster, som att tappa intresset för lek, promenader eller andra aktiviteter
 • Hon är destruktiv för möbler, väggar, dörrar eller sig själv, särskilt när du inte är hemma

Om du märker någon av dessa ledtrådar vid sidan av ett ylande beteende, vill du gräva djupare och försöka ta reda på vad som pågår. Detta inkluderar att ta din hund till en kontroll för att se till att hon är frisk.

Ylande relaterat till separationsångest

I vissa fall kan ylande vara ett tecken på separationsångest.

Ofta är människor omedvetna om att deras hund upplever separationsångest tills de får ett samtal från grannar som säger att deras olyckliga fyrfotare ylar under större delen av dagen.

Om din hund ylar på grund av separationsångest kommer hon bara att yla när du inte är hemma

Det finns också andra symtom på separationsångest som kan eller kanske inte är närvarande, såsom destruktivt tuggande, stress, olämpliga kisställen och till och med självskada.

En erfaren hundtränare eller beteendekonsult kan hjälpa din hund att övervinna sin ångest över att bli lämnad ensam eller isolerad.

Smärtrelaterat ylande

Om din hund upplever smärta kan detta mycket väl få henne att yla. Detta är en del av anledningen till att det alltid är en bra idé att låta din veterinär göra en hälsoundersökning för att utesluta potentiella medicinska problem för din ylande hund.

Detta är en särskilt bra idé om din hund uppvisar andra tecken på smärta, såsom:

 • Depression eller abstinens
 • Irritabilitet
 • ”Skyddar” eller hindrar dig från att röra vid en potentiellt skadad kroppsdel
 • Snabb flämtning eller puls
 • Haltar
 • Uppenbar oförmåga att bli bekväm när den lägger sig

Ofta kan beteende-”problem” eller beteendeförändringar ha en underliggande medicinsk oro. Därför är det alltid en bra idé att utesluta eventuella hälsorelaterade problem först.

Varför ylar hundar?

Hur kan du stoppa din hunds ylande? 

Om din hund ylar då och då kanske det inte är en stor grej. Men om din hunds ylande blir överdrivet kan du känna att du måste sätta stopp för det

Först måste du göra lite detektivarbete för att ta reda på utlösandet av din hunds ihållande ylande.

Några frågor att ställa dig själv:

 • Ylar hon bara på natten?
 • Ylar hon bara på dagarna när du är borta?
 • Finns det något speciellt ljud som får henne att yla?
 • Visar hon några tecken på stress?
 • Försöker hon fånga din uppmärksamhet?

När du väl har listat ut orsaken till ylandet kan du komma på en lösning.

Lösa ångestrelaterat ylande

Om din hunds ylande utlöses av din frånvaro eller smärta, kan en veterinär eller erfaren hundträningspersonal (beroende på vilken typ av problem hon har) hjälpa dig att hantera den bakomliggande orsaken. Detta kan lösa ylandet utan ytterligare ingrepp.

I de flesta fall bör din veterinär kunna lindra din hunds smärta, och du kan ofta behandla din hunds ångest – även om du kan behöva hjälp av en tränare.

Några av de bästa teknikerna för att lindra din hunds ångest inkluderar:

 • Gör henne okänslig för din frånvaro
 • Hantera din hund så att hon aldrig lämnas ensam och alla hennes behov tillgodoses
 • Vissa mediciner mot hundångest kan vara till hjälp
 • Åtsittande plagg, som en Thundershirt, kan hjälpa henne att känna sig mer självsäker
 • Att förse henne med en säker bur kan hjälpa henne att känna sig tryggare

Bli av med uppmärksamhetssökande ylande

Uppmärksamhetssökande ylande kan vara gulligt när det händer sporadiskt, men det kan bli ett allvarligt problem om det händer hela tiden. Lyckligtvis finns det ett par saker du kan göra åt det.

Om din hund ylar åt dig för att väcka din uppmärksamhet försök att: 

 • Sluta förstärka beteendet genom att uppmärksamma henne. Det kan vara svårt eftersom det är lika förstärkande för oss att uppmärksamma att hon sätter stopp för ylandet. Det kan vara ganska starkt förstärkt, så det kan ta tid och tålamod.
 • Förhindra att hon ylar i första hand. Håll henne sysselsatt med massor av hjärnaktiviteter och stimulerande interaktiva hundleksaker från KONG. Se till att alla hennes behov har uppfyllts (promenader, lektid, umgänge, lämpliga saker att tugga på).

Bli av med ljud-triggat ylande

Ylande som triggas igång av ljud är också ganska vanligt, men det finns saker du kan göra för att begränsa detta beteende också.

Om din hunds ylande utlöses av ljud, försök att göra följande:

 • För en dagbok eller notera de ljud som utlöser henne.
 • Om du har kontroll över ljuden, bra! Hindra henne från att höra de där ljuden när du inte vill att hon ska yla.
 • Om ljuden är utom din kontroll, kan vitt brus hjälpa till att överrösta ljudet av andra hundar som ylar i fjärran eller glassbilen som susar vid ytterdörren.
 • Lär henne en ”det räcker” signal: 
  • Utan några triggande ljud närvarande, säg ”det räcker” och släng några godsaker på golvet. 
  • Öva detta slumpmässigt under dagen utan några distraktioner. 
  • När hon triggas att börja yla kan du säga ”det räcker” och hon kommer att titta på golvet efter godsaker. 
  • Belöna henne med godsaker för att hon är tyst och tittar på dig eller golvet efter godsaker.

Hur kan du få din hund att yla på kommando?

Många ägare läser förmodligen det här för att lära sig hur man stoppar sin hunds ylande, men andra kanske vill lära sin hund att göra det med flit!

Lyckligtvis är det inte så svårt att lära din hund att yla på kommando om du vet vad som utlöser hennes ylande.

Naturligtvis vill vi aldrig försätta vår hund i en position av smärta eller ångest, och jag föreslår inte att du ska göra det. Men om du vet att glassbilen, andra ylande hundar eller musik får henne att yla är det en inkörsport till att sätta det på begäran!

 • Spela ljudet som utlöser tjutet. När hon ylar (inte tidigare) nämn ylbeteendet. Detta betyder helt enkelt att ge gesten eller säga ordet medan hon ylar. Detta kommer att bli ditt ledord för att senare be henne yla. Detta kan vara en handgest eller ett ord, som ”sjung”! 
 • Para ihop det här kommandot och/eller handgesten flera gånger och följ hennes yl med en godis varje gång. Så småningom kommer hon att börja skapa en koppling mellan din gest eller röstsignal och beteendet att yla.
 • När hon ylar konsekvent, och du har tränat på att para ihop din signal med hennes ylande flera gånger, börja tona ut musiken eller annat triggande ljud. 
 • Så småningom tona ut det triggande ljudet helt och hållet och använd helt enkelt ditt nya kommando eller gest för att be din hund att sjunga en sång för dig!

Om inte annat, spela bara upp den här videon och dra igång dina högtalare! Det verkar verkligen effektivt!

***

Hundens beteende är fascinerande, och att lära sig om kommunikation och naturliga instinkter kan gynna vår förståelse för varför våra hundar beter sig som de gör.

Tycker din hund om att yla? Vad får din hund att börja yla?

Bloggtoppen logga