Varför stirrar min hund in i väggen? Orsaker & vad du ska göra

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Vissa hundbeteenden är konstigare än andra, och din hund som stirrar in i väggen hamnar troligen högst upp på listan. Men tro det eller ej, hur konstigt det än är, så finns det flera anledningar till att din hund kan stirra in i väggen. 

Vi kommer att dela några av de vanligaste anledningarna till att hundar stirrar in i väggar, så att du vet när du ska oroa dig och när din hund sannolikt bara beundrar utsikten.

De vanligaste anledningarna till att hundar stirrar in i väggen

Hund som stirrar in i väggen
Bild från Imgur.

Många saker kan få din hund att stirra in i väggen i en evighet. Vissa är allvarliga, som hälsoproblem, medan andra är helt ofarliga. Låt oss gräva i dem tillsammans för att få förstå beteendet.

Kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS)

Kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS) liknar Alzheimers sjukdom hos människor. När din hund åldras byggs B-amyloidproteiner upp snabbt i hjärnan, vilket orsakar celldöd och hjärnkrympning. Detta kan få din hund att stirra ut i ingenting eller på väggar. 

Andra symptom på CDS inkluderar:

 • Planlös vandring
 • Desorientering 
 • Överdriven sömn på dagen och rastlöshet på natten
 • Dålig aptit
 • Brist på intresse för interaktion mellan människor eller hundar
 • Toabesöksolyckor

Eftersom CDS kan dela flera symtom med andra geriatriska tillstånd, är det viktigt att besöka din veterinär för en undersökning om du misstänker det. Om CDS diagnostiseras kan din veterinär ordinera mediciner eller saker som kosttillskott och dagliga berikningsaktiviteter som pusselspel för att hjälpa din hund att leva sitt bästa liv och förbli engagerad.

Diabetes

Diabetes finns i två former hos hundar: insulinbrist och insulinresistent. Insulinbrist är den vanligaste formen hos hundar, medan insulinresistent diabetes vanligtvis ses hos äldre, överviktiga hundar. Okontrollerad diabetes kan leda till blindhet, vilket kan förväxlas med att din hund stirrar in i väggen.

Andra tecken på diabetes inkluderar:

 • Överdriven törst
 • Frekvent urinering eller olyckor runt huset
 • Viktminskning
 • Ökad hunger
 • Depression

Lyckligtvis kan diabetes behandlas med insulininjektioner, kostkontroll och regelbunden motion.

Njur-/leversjukdom

Njurarna och levern är ansvariga för att befria din hunds kropp från gifter. Ett funktionsfel eller sjukdom i någon av dem kan leda till depression eller håglöshet, vilket ibland resulterar i att din hund stirrar ut i ingenting. Leversjukdom kan också leda till hepatisk encefalopati, vilket kan orsaka huvudpressning – en annan åkomma som kan se ut som om din hund stirrar in i väggen.

Dessa sjukdomar har också andra märkbara symtom, som:

 • Minskad aptit
 • Förändring av dryckesvanor
 • Viktminskning
 • Späd urin
 • Förvirring
 • Anfall

Någon av dessa är anledning till ett veterinärbesök. Behandlingen varierar beroende på sjukdom, allt från kostförändringar och mediciner till operation.

Huvudpressande

Detta udda beteende inkluderar att din hund trycker sin panna mot väggen eller andra hårda ytor. Även om det ser komiskt ut, motiverar det en omedelbar resa till veterinären. Huvudpressning kan ha flera allvarliga orsaker, inklusive tumörer, infektion, huvudtrauma eller förgiftning.

Hund som stirrar in i väggen
Bild från Reddit.

Sudden acquired retinal degeneration syndrome (SARD)

Detta är ett tillstånd som orsakar en snabb synförlust eftersom näthinnan snabbt försämras. SARD och andra tillstånd som leder till att du förlorar synen kan få det att se ut som om din hund stirrar ut i ingenting. Tyvärr är lite känt om orsaken till SARD. Andra symtom på SARD inkluderar:

 • Att gå in i möbler
 • Omedvetenhet
 • Står stilla
 • Desorientering
 • Klängigt beteende
 • Letargi

Tyvärr finns det ingen behandling för SARD, och alla som drabbas kommer i slutändan att bli helt blinda

Anfall

De flesta tror att anfall kräver kramper eller överdriven dregling, men vissa anfall är läskigt tysta, endast markerade av att din hund stirrar in i ingenting på måfå. Dessa kallas fokala anfall, och de är svåra att fånga eller diagnostisera. Om du märker att din hund stirrar in i väggen tillsammans med något av dessa symtom, ring din veterinär omedelbart:

 • Ansiktsryckningar
 • Desorientering
 • Konstiga rörelser i ena extremiteten eller på ena sidan av din hunds kropp
 • Förlust av synen
 • Vackla eller falla

Orsakad av förgiftning, huvudskada eller underliggande tillstånd som cancer eller epilepsi, kan anfall ofta behandlas med mediciner. 

Att höra eller lukta något i väggen

Råttor i väggarna

Det är viktigt att komma ihåg att vissa av våra hundars sinnen – inklusive lukt och hörsel – är mycket kraftfullare än våra. Din hund kan helt enkelt höra eller lukta något i väggen som vi inte gör, som ekorrar, möss eller till och med termiter.

Om det är en speciell plats i väggen din hund är besatt av, kan det vara en bra idé att lyssna själv med örat intryckt. En termit- eller annan skadedjursbesiktning kanske inte heller är en dålig idé.

Tvångssyndrom

Precis som vi kan hundar drabbas av tvångssyndrom. Märkta av tvångsmässiga beteenden som överdriven trimning, vankande eller stirrande, kan dessa störningar göra din stackars hund olycklig. Tala alltid om tvångsmässiga beteenden för din veterinär. Ångestmediciner eller naturliga hundstillskott kan hjälpa.

Allmänt skumt beteende

Enkelt och enkelt: Vissa hundar är konstiga.

Min seniora pekingeserblandning, Alex, kommer ibland att stirra in i väggen, en vana han började när han var valp. Tillsammans med att stå som en präriehund och skrika-sjungande på måfå, det är bara en udda egenhet av honom. För många pälsungar är detta fallet. Vissa hundbeteenden är bara konstiga. 

Men det är en del av anledningen till att vi älskar dem så mycket.  

Spöken 

Spöklika historier på internet vill att vi alla ska tycka att detta är rimligt, men ta det här med en nypa salt.

Om din hund får en ren hälsokontroll, du har uteslutit gnagare, och du vägrar att tro att din fyrfotare är ett vägg-stirrande freak, kanske kan du då undersöka möjligheten att det är en utomjordisk besökare.

I så fall kanske du vill bränna lite salvia eller kontakta en präst. Det är åtminstone vad Google föreslår. Detta ligger visserligen lite utanför vår expertis, så låt oss veta vad som fungerar.

hund stirrar i väggen utan anledning
Bild från Reddit.

Du är mer än välkommen att behålla din spöklika gäst också. Han kanske hjälper till att underhålla din hund eller städar upp i vildmarksdiamanterna.

Kom bara ihåg att det alltid är en bra idé att rapportera konstiga beteenden till din veterinär och diskutera att ta med din hund för en grundlig undersökning, för säkerhets skull. 

BEHÖVER DU VETERINÄRHJÄLP SNABBT?

Har du inte lätt tillgång till en veterinär? Du kanske vill överväga att ta hjälp av FirstVet – en tjänst som ger omedelbar hjälp av en certifierad veterinär online. FirstVets veterinärbesök ingår nämligen utan extra kostnad i 11 av 12 hundförsäkringar.

Du kan diskutera frågan med dem och till och med dela video eller bilder om det behövs. Veterinären online kan hjälpa dig att avgöra vad dina nästa steg bör vara.

Även om det är perfekt att prata med din egen veterinär – som förstår alla detaljer i din hunds historia – är FirstVet ett bra alternativ för backup.

Behöver du oroa dig för att din hund stirrar in i en vägg?

Även om många av de potentiella orsakerna till väggtittande är rent ut sagt skrämmande, frukta inte automatiskt det värsta.

Om din hunds väggstirrande är ett enstaka avsnitt av färgbeundrande, och han inte visar några andra symptom, mår din hund förmodligen bra. Men för upprepat väggstirrande med eller utan andra symtom, kontakta din veterinär för en grundlig undersökning.

***

Är din hund en väggtittare? Är det kopplat till något allvarligt, eller är han bara en underbar liten raring? Låt oss veta i kommentarerna.

Bloggtoppen logga