Varför äter hundar gräs och kräks?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Har du någonsin sett din hund tugga hysteriskt på gräs en liten stund och sedan genast kräka upp det igen? Har du någonsin undrat vad som får hundar att göra det? Detta beteende kan tyckas konstigt för människor, men det är mycket vanligt hos hundar (och katter också). Hundägare och veterinärer har ofta försökt ta reda på den bakomliggande orsaken till att hundar äter gräs, men beteendet är fortfarande lite av ett mysterium. Trots det finns det några möjliga orsaker till att hundar ägnar sig åt detta udda beteende.

I den här artikeln får du veta mer om hundar som äter gräs och kräks efteråt. Genom att läsa igenom avsnitten nedan kan du ge dig själv en bättre förståelse för detta hundbeteende och avgöra om det finns något underliggande problem som du bör uppmärksamma på din hund.

Psykologiska skäl till varför hundar äter gräs och kräks

Även om ingen säkert vet varför hundar ägnar sig åt detta beteende, känner många veterinärer att orsakerna är psykologiska. Nedan hittar du information om några av de vanligaste teorierna om varför psykologiskt sett hundar känner ett behov av att äta gräs, även när det får dem att kräkas.

Trött, stressad eller upprörd

Vissa veterinärer tror att hundar äter gräs, liksom hundar äter bajs, för att de är uttråkade, stressade, oroliga eller upprörda över något. Vissa hundar äter mer gräs när de tror att de är ensamma på trädgården, vilket bidrar till teorin att de är missnöjda när de gör det.

Vissa veterinärer tror också att hundar äter gräs eftersom det får deras ägares uppmärksamhet, vilket är något de vill ha. Även om de blir tillsagda att sluta göra något, uppfattar hundar detta som uppmärksamhet, och det är tillräckligt bra för många av dem.

I båda fallen tuggar hundar i allmänhet inte gräs lika ofta när deras ägare är ute med dem.

Instinkter kan vara orsaken

Det kan också finnas några instinktiva psykologiska orsaker till detta beteende. Hundar kommer från vilda hundförfäder som åt alla djur de kunde jaga, inklusive maginnehållet från dessa djur.

Detta innehåll innehöll vanligtvis gräset som djuren hade ätit. Man tror att upp till hälften av alla moderna vargar äter gräs ibland, oavsett om det är avsiktligt eller tillsammans med deras vanliga kost.

Hundar som äter gräs instinktivt brukar inte kräkas efteråt. Om du märker att din hund tuggar gräs och inte ser den kräka upp från det finns det egentligen inget att oroa sig för. Hunden gör bara vad sin förfäder gjorde.

De gillar smaken av gräs

Slutligen finns det en annan psykologisk anledning till att hundar äter gräs: de gillar hur det smakar. Vissa hundar äter bara gräs på vissa platser eller vid vissa tider på året, och detta bidrar till tanken att de gillar smaken och konsistensen av gräset de tuggar.

Och naturligtvis finns det några hundar som mer än gärna springer ut under varje chans de får och äter på gräset på trädgården. Dessa hundar gör det också uppenbart att vissa hundar helt enkelt tycker om att äta gräs regelbundet.

Fysiska skäl till varför hundar äter gräs och kräks

Det kan vara mindre troligt att hundar vinner något fysiskt på att äta gräs. Trots det kan det fortfarande finnas några fysiska orsaker som bidrar till detta beteende. Kolla in den här listan för att se om du märker något som kan beskriva din hund.

Orolig mage

Många husdjursägare tror att hundar äter gräs för att de har ont i magen. Detta beror troligen på att beteendet är så nära kopplat till kräkningar.

Men det är faktiskt svårt att avgöra om hunden kräks av att äta gräset eller inte, eller om hunden kräks för att magen var upprörd och hunden trodde att gräset skulle hjälpa.

Veterinärer är fortfarande inte säkra på vilket som leder till vad i de flesta situationerna. De flesta hundar som äter gräs verkar dock må bra på förhand, vilket får veterinärer att tro att gräset orsakar kräkningarna oftare än inte.

Du kanske också gillar: Bästa lugnande till hunden

Ett svar på kosten

Det är möjligt att hundar kan äta gräs eftersom de behöver mer fibrer i kosten. Om du märker att din hund äter gräs ofta, särskilt direkt efter en måltid, kan det vara så att hunden inte smälter maten som den behöver (åtminstone på något sätt).

Att äta tillräckligt med gräs kan ge den fiber hunden behöver för att bearbeta maten på lämpligt sätt. Du kanske vill försöka uppgradera din hunds mat till en fiberrik kost som innehåller hälsosamma källor till de näringsämnen hon behöver.

Det finns en god chans att en förbättring av maten kan stoppa gräsätningsbeteendet.

Magproblem

Om din hund visar symtom på magproblem kan den ha ett problem som kräver veterinärvård. Om hunden kräks mycket – mer än bara en gång efter att ha ätit gräs – eller om den har vattnig, frekvent diarré, är det dags att boka in ett veterinärbesök.

Hundar är utsatta för flera mycket farliga mag- och matsmältningsbesvär. Men dessa problem kan vanligtvis enkelt behandlas av din veterinär.

Hundar kräks inte alltid efter att ha ätit gräs, och vissa hundar gör det aldrig. Detta kan innebära att det inte finns något verkligt samband mellan de två aktiviteterna. Vissa hundar kan kräkas på grund av den konstiga konsistensen eller smaken av gräset, snarare än av matsmältningsskäl.

Steg att ta om din hund fortsätter att äta gräs och kräkas

Om din hund äter gräs ofta, även om den kräks upp det, är det förmodligen inte särskilt mycket bekymmer. De kan svara på ett psykologiskt behov av att göra det.

Du bör dock regelbundet kolla efter parasiter på hunden, bara för att vara säker på att han/hon inte får upp något konstigt från att äta gräs. Du bör också se till att hunden inte får tugga på gräs som nyligen har behandlats med bekämpningsmedel eller andra kemikalier, eftersom det kan vara mycket farligt och till och med giftigt för dem.

Så länge din hund inte får parasiter eller konsumerar giftiga kemikalier från sitt gräsätande, är det förmodligen bra. Men du kanske vill ta upp det med din veterinär vid din hunds nästa regelbundet schemalagda tid, bara för att vara säker på att det inte finns några problem du kanske har missat.

Din veterinär kommer att meddela dig om det är något du behöver se upp för, och kan också ge dig några förslag på hur du kan förhindra att din hund äter gräs om du vill att de ska sluta.

Bloggtoppen logga