Varför äter min hund bajs (och hur stoppar jag det)?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Vi älskar alla valpkyssar, men vem vill komma nära och bli personlig med sin valp efter att de precis ätit bajs och har en dålig andedräkt?

I den här artikeln tar vi upp allt som rör bajs – inklusive varför hundar äter bajs och hur man sätter stopp för valpens fekala fester.

Innan vi drar igång vill vi bara passa på att rekommendera detta tillskott från Animigo som hjälper till mot koprofagi. Det har fungerat utmärkt på vår hund, och vi kan starkt rekommendera det om du har långvariga besvär av att hunden äter bajs.

Animigo Hundkoprofagi

Dessa mjuka och smaskiga tabletter är mycket effektiva för att motverkar förtäring av avföring. Dess naturliga ingredienser, såsom yucca, persilja och kamomill, är till för att förändra smaken och lukten på din hunds avföring, och på så sätt medverka till att avbryta det oönskade beteendet.

Varför äter min hund bajs?

Att äta avföring – eller koprofagi – anses vara en ganska grov handling för oss människor. Många ägare undrar – varför äter min hund bajs? Synen och lukten av avföring räcker för att få våra magar att vända.

För hundar anses det vara raka motsatsen. Många hundar uppfattar bajs (där kaninbajs är särskilt populärt) som en välsmakande goding. Allt från doften till innehållet är önskvärt för våra hundvänner. Det är därför de bara inte kan få nog!

Varför äter hundar bajs

Det finns flera anledningar till varför din hund äter avföring. Många av orsakerna till att äta bajs är medicinska eller psykologiska.

  • Uttråkade. Ofta börjar hundar som lämnas för sig själva utomhus äta något, såsom gräs eller avföring. Det är teoretiskt att detta händer för att de är uttråkade eller söker uppmärksamhet. Hundar börjar mynta på det faktum att äta avföring kommer att få en reaktion från sina ägare – även om det är negativt.
  • Smak. Hundar njuter helt enkelt av smaken av bajs! Livsmedel med hög proteinhalt skapar avföring som är särskilt attraktiv för hundar. Det är därför så många av våra hundar ÄLSKAR kattbajs. Kattmat är mycket proteinrikare och därför tror våra hundar att både kattmat och kattbajs är delikatesser. Välj en hundsäker kattmatare om din hund kontinuerligt går efter din katts middag! Även om att äta lite kattmat inte kommer att döda din hund, kan det vara ett problem på längre sikt, plus att din katt förmodligen inte är så nöjd med det!
  • Hunger. Det enklaste svaret är att din hund bara är hungrig. Detta tros vara en förfäders överlevnadsteknik. När det inte finns tillräckligt med föda kommer hundar att äta avföring. Det är viktigt att se till att din hund äter bra och får rätt mängd.
  • Medicinska problem. Att äta bajs kan ibland vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem. Detta kan innefatta tarmparasiter, näringsbrister eller matsmältningsbesvär. Om din vuxna hund plötsligt utvecklar detta beteende är det en bra idé att låta en veterinär kolla upp honom eller henne.
  • Trånga utrymmen. Hundar som hålls i mindre områden, nära där de gör avföring, är mer benägna att äta sitt eget bajs. Detta är en teori som grundar sig i att hundar helst inte sover där de går på toaletten, eftersom detta evolutionärt sett har hållit dem fria från tarmparasiter. Att äta avföringen kan vara deras sätt att städa stället. Detta kan vanligen ses hos valphundar och hundar i djurhem.
  • Påfrestning. Hundar som lider av stress eller ångest är mer benägna att äta sin egen avföring. Dessutom, när hundar straffas olämpligt för att de smutsar ner i huset, finns det teorier om att de kan äta sin bajs för att dölja bevisen. 

Varför äter hundar bajs? Medicinska vs beteendemässiga orsaker

Hund som bajsar

Det första du behöver göra är att avgöra är huruvida din hunds bajsätande beteende orsakas av ett medicinskt problem.

Att äta bajs är ganska normalt beteende för valpar, men kan vara ett tecken på sjukdom hos äldre hundar.

Låt din hund kollas upp av en veterinär bara för säkerhets skull.

Medicinsk relaterad koprofagi: Äter din hund bajs på grund av sjukdom?

Att äta avföring kan vara ett tecken på en medicinsk sjukdom – särskilt hos äldre hundar. Något kan hindra din hund från att få i sig rätt mängd näringsämnen. Hur grovt det än låter, kommer hundar att försöka kompensera för detta genom att äta bajs.

Vanliga sjukdomar som kan vara kopplade till din hunds avföringskonsumtion inkluderar:

  • Enzymbrist – Malabsorptiva problem ses ofta med enzymbrist. När hundar saknar vissa matsmältningsenzymer kan de inte ta upp näringsämnen ordentligt. Ett blodprov kan diagnostisera detta problem och din veterinär kommer att ordinera en enzymersättning som ska läggas till din hunds mat.
  • Tarmparasiter – Parasiter läcker också vitala näringsämnen från din hunds matsmältningskanal. En enkel avföringsanalys kan diagnostisera en infektion. Din veterinär kan då rekommendera lämplig avmaskningsmedicin. Parasiter är extremt vanliga, varför vi rekommenderar att man testar avföringen två gånger om året.
  • Näringsbrister – Dessa problem orsakas vanligtvis av felaktig kost eftersom de saknar viktiga näringsämnen som behövs för att överleva. Hundar som kommer från svältsituationer kan också ha näringsbrister. Ge alltid en komplett och balanserad kost, designad för hundar, för att förhindra näringsbrister.

Om du misstänker att din hund kan äta avföring på grund av ett medicinskt problem, se till att kontakta din veterinär och diskutera möjliga lösningar.

Hur man stoppar hundar från att äta bajs: ändra dåligt beteende

 Att äta bajs är ett självbelönande beteende – din hund kommer att fortsätta att göra det eftersom det får dem att må bra när de väl har begått handlingen. 

Det bästa sättet att stoppa din hund från att äta avföring är att förhindra allt tillsammans. Här är några smarta strategier för att förhindra bajsätning och ändra din valps beteende.

1. Rengör bajs direkt

Plocka upp bajset omedelbart efter att din hund gått på toaletten och rengör din trädgård dagligen, och ta bort eventuella rester. Om hundar inte har tillgång till bajset kan de inte äta den.

Försök att hålla reda på var din hund bajsar (eller träna dem att bajsa på en specifik plats) och ta sedan bort bajset så snabbt det går.

2. Håll din hund borta från kattbajs

Om din hund ständigt hamnar i kattlådan, utarbeta en teknik för att hålla dem borta. Försök att placera kattlådan i ett upphöjt område som bara din katt kan komma till, eller välj en självrengörande kattlåda eller annan hundsäker kattlåda för att undvika frestelsen av kattbajs.

Alternativt kan du prova att sätta upp en hundgrind inomhus med stegpinnar som är tillräckligt smala för att hålla hundar ute, men tillräckligt breda för att din katt ska kunna slinka igenom.

3. Rumsrenhetsträna din hund på rätt sätt

Försök att inte straffa din hund för smuts i huset i efterhand. Använd positiva träningstekniker och belöna gott beteende istället för att bestraffa dåligt beteende.

Korrekt rumsrenhetsträning av din valp kommer att få din hund att känna sig mer självsäker och således mindre benägna att äta bajs.

4. Träna din hund att ”lämna det”

Att lära ut detta enkla kommando kommer att uppmuntra din hund att avleda sin uppmärksamhet från det läckra bajset till dig. Ge alltid din hund en belöning för att den följer med.

5. Förhindra tristess med engagerade leksaker

Håll din hund aktiv och mentalt engagerad! Gå ut med din hund istället för att bara släppa ut den. Lek lekar såsom apport eller kurragömma.

Ge dem något roligt att göra på gården, eller överväg att dela ut stimulerande KONG-leksaker! En hund som är engagerad i en mentalt eller fysiskt tröttande aktivitet kommer att vara mindre benägna att äta bajs.

6. Livsmedelstillsatser för att göra bajsen mindre tilltalande

Det finns några produkter på marknaden som är speciellt gjorda för att ändra smaken på din hunds avföring. Det finns ingen garanti för att dessa produkter kommer att fungera, men det kan vara värt ett försök. Vår främsta rekommendation för detta är Animigo Hundkoprofagi, som fungerade väldigt bra för vår valp och har fått väldigt många nöjda hundägare efter att de börjat använda de mjuka tabletterna.

Animigo Hundkoprofagi

Dessa mjuka och smaskiga tabletter är mycket effektiva för att motverkar förtäring av avföring. Dess naturliga ingredienser, såsom yucca, persilja och kamomill, är till för att förändra smaken och lukten på din hunds avföring, och på så sätt medverka till att avbryta det oönskade beteendet.

I videon nedan förklarar Howcast lite mer om varför hundar äter sin bajs, och några grundläggande sätt att förhindra att det händer. Videon är på engelska, men det går att välja svensk textning om man inte behärskar språket fullt ut.

***

Nu när du vet hur du ska stoppa detta äckliga beteende, sätt en plan i verket. Berätta för oss vad du har för erfarenhet av att hundar äter bajs eller hur du har lyckats stoppa din hund från att äta bajs. Vi vill gärna veta hur du löste det här problemet!

Bloggtoppen logga