Vad hundens bajsfärg betyder: Allt du behöver veta om hundbajs

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att sköta din jävla plikt när du är ute och promenerar med din hund är förmodligen inte din favoritsysselsättning. Men visste du att det är nyckeln till att uppmärksamma din hunds bajs för att förstå hennes allmänna hälsa? 

Faktum är att många sjukdomar och störningar sätter sina spår på din hunds spillning. Så att bli en töntig detektiv och veta vilka problem som kan påverka din hunds bajs när de ser ovanliga ut är viktig information.

Här kommer vi att förklara vad olika bajsfärger ofta betyder och när det är en bra idé att besöka veterinären!

Din hunds bajsfärg: Viktiga saker att ta med sig

 • Det är viktigt att regelbundet övervaka färgen på ditt husdjurs bajs. Färgen på ditt husdjurs avföring kan ge ledtrådar till hennes allmänna hälsa och signalera potentiell sjukdom.
 • Ett typiskt, friskt hundbajs bör vanligtvis vara medium till mörkbrun. Den ska också vara ganska fast och lätt fuktigt. Avvikelser från detta utseende signalerar inte alltid ett problem, men du kommer definitivt att vilja notera ovanligt bajs när det uppstår.
 • Förutom färgen vill du också notera konsistensen, beläggningen och innehållet i bajset. Detta kan göra att du snabbt kan få information om hundens mående.

Hur ser normalt, friskt hundbajs ut? 

Låt oss se till att vi är på samma sida om hur vanligt hundbajs vanligtvis ser ut innan vi kommer in i de knasiga och grymt fula skapelserna. 

Friskt hundbajs är fast (men det ger fortfarande lite — tänk Play-Doh-lera), lätt fuktigt, lätt att ta upp och medium till mörkbrun i färgen.

Den bör också bestå av segment som lätt faller isär och saknar någon typ av beläggning. Slutligen ska innehållet se mestadels enhetligt ut.

Som sagt, enstaka synliga variationer är inget att oroa sig för. Detta inkluderar saker som bitar av osmält mat eller en eller två bajs som är blötare än normalt.

Det är en bra idé att ta kontakt med din veterinär för att få din hund lite hjälp om:

 • Din hund producerar lös avföring eller diarré som fortsätter under flera tarmrörelser eller blir vattnig.
 • Din hund har betett sig ovanligt eller verkar dålig.
 • Din hund är förstoppad och har inte bajsat på mer än 24 timmar.
Hund som bajsar på gräset

Hur man undersöker hundens bajs

När veterinärer pratar om en hunds fekala material delar de vanligtvis upp detaljerna i fyra distinkta kategorier:

Dessa inkluderar bajsets:

 • Färg
 • Konsistens
 • Beläggning
 • Innehåll

De två första är ofta de enklaste för hundägare att lägga märke till, men de två sista kan ge viktiga ledtrådar även om interna problem.

Du bör vara uppmärksam på alla fyra kategorierna när din hund mår illa. Dessa uppgifter kan ge dig och din veterinär information om hennes inre som hon inte kan berätta om.

Färg: Olika hundbajsfärger och vad de betyder 

Hundbajs som kommer med en ovanlig färg kan indikera några specifika problem som pågår inuti din hund.

Eftersom hundbajs kan vara en hel del olika färger, kommer vi här att dela upp det och para ihop varje nyans med de vanligaste hälsoproblemen som kan få en hunds bajs att bli den färgen.

Överskådlig tabell

Brun Normal färg för frisk hunds avföring
Svart eller Rödbrun Blödning i magen eller tunntarmen, kräver veterinärvård
Röd Mindre blod kan vara normalt, men kontakta veterinär vid fortsatt blod i avföringen eller ökande volym
Rosa eller lila Akut veterinärvård krävs, kan vara tecken på hemorragisk gastroenterit
Orange Problem med tarmar, bukspottkörtel, lever eller gallblåsa
Gul Problem med gallblåsa, lever eller snabb tarmrörelse
Grön Kan vara orsakat av kost, råttgift, parasiter eller bakterieinfektion, kontakta veterinär vid fortsatt grön avföring
Grå och fet Indikerar problem med matsmältning, såsom exokrin pankreasinsufficiens
Vit Vanligt vid råkost eller överdriven kalciumkonsumtion, kontakta veterinär vid upprepad vit avföring
Vita prickar eller spaghetti Indikerar maskinfektion, diskutera med veterinär för lämplig behandling

Detaljerad information

 • Brun – Detta är en normal färg för en frisk hunds bajs. Det kan variera från en ljusbrun till mahogny, och standardfärgen för varje hund beror mest på vilken mat hon normalt äter.
 • Svart eller Rödbrun – Bajs som är den här färgen kan också ha en konsistens som tjära, och är ofta ett tecken på blödning i magen eller tunntarmen. Vanliga orsaker är blödande sår eller andra problem högt upp i matsmältningskanalen. 
 • Röd – Även om du inte behöver skrämmas över en liten mängd blod på din hunds bajs, är det en bra idé att hålla ett öga på kommande bajs som din hund producerar, såväl som hennes beteende. Kontakta din veterinär om det blodiga bajset fortsätter eller ökar i volym. Vanliga orsaker till rött bajs är inre blödningar lägre i matsmältningskanalen (i tjocktarmen, tjocktarmen eller ändtarmen), analkörtelinfektioner, irritabel tarm (IBS), ändtarmsskada eller röd matfärg (såsom rödbetor) i din hunds mat.
 • Rosa eller lila – Ofta beskrivs som att likna ”hallonsylt”, denna typ av bajs är en indikator för att ta din hund till en akut veterinär omedelbart. Bajs som detta är ofta ett symptom på hemorragisk gastroenterit (HGE) – i huvudsak en gastrointestinal infektion som orsakar svår blödning. Tyvärr dör många hundar varje år av denna åkomma utan omedelbar medicinsk vård. 
 • Orange – Den här färgen kan indikera att din hunds mat rör sig för snabbt genom hennes tarmar. Det kan också betyda att din hund har problem med bukspottkörteln eller levern, eller att det kan orsakas av sjukdomar som påverkar gallblåsan eller gallhundar. Dessa typer av problem är värda att prata med din veterinär om snart.
 • Gul – Den här färgen kan också indikera ett problem med din hunds gallblåsa eller lever. Det kan också orsakas av hypermotilitet (mat som rör sig genom din hunds matsmältningskanal för snabbt).
 • Grönt – Bajs som mestadels är grön till färgen kan ha några olika förklaringar. Det minst oroande är helt enkelt att din hund åt en hel del löv eller gräs. Mer oroande, det kan också orsakas av råttgift, parasiter eller en bakterieinfektion. Det är en bra idé att ta kontakt med din veterinär om du fortsätter att se grönt bajs.
 • Grå och fet – Den här kombinationen av färg och konsistens ses vanligtvis tillsammans, och de tyder vanligtvis på ett problem med matsmältningen, såsom exokrin pankreasinsufficiens (EPI). Varsågod och boka tid med din veterinär, eftersom hundar med EPI behöver behandling för att bli friska igen. 
 • Vit – Bajs i denna färg är ofta kritig också, och produceras oftast av hundar som äter råkost och som har konsumerat för mycket kalcium eller ben nyligen. Håll ett öga på din hund, och om du ser vitt bajs i mer än två avföringar, kontakta din veterinär. 
 • Vita prickar eller spaghetti – Att se dessa speciella mönster i din hunds bajs betyder sannolikt att din hund har maskar. Ett hundavmaskningsmedel hjälper vanligtvis att lösa problemet, men du bör diskutera problemet med din veterinär först för att säkerställa att du väljer rätt medicin (olika parasiter kräver olika behandlingar).

HYGIEN ÄR AVGÖRANDE FÖR HUNDAR MED MASKAR

Om du misstänker att din hund har maskar eller andra inre parasiter, se till att plocka upp och kassera din hunds bajs omedelbart (och tvätta händerna efteråt).

Detta kommer att hjälpa till att förhindra att maskar sprids till andra husdjur – eller till och med dina tvåfotade familjemedlemmar – medan du slutför behandlingen.

Konsistens: fast, mjukt eller flytande?

Eftersom hundbajs kan komma till scenen i en hel del spännande former och tätheter, så är det svårt att ge ett exakt svar för hur konsistensen på hundbajset ska vara.

Normalt sett bör hundens bajs vara fast och formad, liknande en korv. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan finnas viss variation baserat på faktorer som kost, ålder, aktivitetsnivå och individuella skillnader.

Om avföringen är för lös, vattnig eller rinnande kan det indikera problem som diarré. Om den är för hård och torr kan det tyda på förstoppning. Det är viktigt att observera konsistensen för att bedöma om den avviker från det normala för din hund.

En och annan lös avföring är inget att oroa sig för, men om du har sett bajs med konsistens som potatismos eller brunsås i mer än ett dygn är det en bra idé att låta din veterinär veta det.

Beläggning: Vad är det  din hunds bajs?

Friskt hundbajs ska vara lätt att plocka upp och bör nästan inte lämna några rester efter sig. Om bajset är för rinnigt för att lätt kunna plockas upp, så bör du informera din veterinär om det.

Men om det finns en tydlig beläggning av slem och bajsen lämnar en slemmig fläck i dess kölvatten, eller om det finns en betydande mängd blod på bajsen i mer än en dag, är det en också bra idé att prata med din veterinär. 

Ofta indikerar slem som täcker en hunds bajs tjocktarmsinflammation, och det kan åtföljas av diarré. Vanliga orsaker till dessa problem är spolmask, giardia och kolit.

Hundbajs på gräsmatta

Innehåll: Vilken typ av grejer ser du?

Friskt hundbajs bör vara mestadels enhetlig till utseendet. 

Även om sökning efter mikroskopiska organismer i bajs bäst utförs av din veterinär, syns ibland större bitar av svårsmält eller dåligt smält mat. 

Maskar, päls, bitar av tuggade leksaker eller något märkbart utöver det vanliga är värt att uppmärksamma och diskutera med din veterinär. 

Om din hund har bitar av en konsumerade leksaker i sitt bajs, slutar bajsa helt, tappar aptiten eller kräks, kontakta din veterinär omedelbart.

Tarmblockeringar är en vanlig orsak till dessa symtom, och din hund kan behöva opereras för att åtgärda problemet.

Varför ändras färgen på din hunds bajs? 

Medan många av bajsets färgvariationer orsakas av medicinska problem, kommer ibland din hunds avföring att få en unik nyans av mindre kritiska skäl

Det finns en normal mängd fluktuationer i bajsfärgen för många hundar, så att se en ovanligt ljus eller mörk hög kanske inte är värt att slå larm om det är en engångsföreteelse eller enstaka händelse. 

Se till att färgen ändras tillbaka till det normala eller kvarstår de närmaste gångerna som din hund lossar, och se även efter en förändring i beteende (som slöhet, kräkningar eller gräsätande) som kan tyda på att din hund inte känner sig 100 procent.

Andra saker som kommer att påverka bajsets färg är maten och godsakerna du matar din hund. Till exempel kan ett nytt hundfoder som är rött till färgen ge din hunds bajs en rödaktig nyans. På samma sätt kan det att mata henne med lite extra morötter vara orsaken till bajs som är mycket mer orange än vanligt. 

Naturligtvis är det alltid en bra idé att vara försiktig – utseendet på din hunds bajs är ett av de lättast igenkännliga tecknen på hennes allmänna hälsa samtidigt som det är en bra indikator på stora och mindre hälsoproblem.

Håll ett öga på hennes spillning och kommunicera med din veterinär så snart du märker en förändring och tror att det kan vara ett problem.

Vad som kan påverka utseendet på din hunds bajs 

Vilka är de vanligaste orsakerna till udda bajs från din hund? 

 • Sjukdom
 • Parasiter
 • Vattenintag (för mycket eller för lite)
 • Mediciner
 • Mat 

Din hunds bajs borde mestadels bestå av smält hundmat, eftersom det borde vara huvudbasen i hennes kost.

På grund av detta kan några av matens kvaliteter kraftfullt påverka hur hennes bajs ser ut. Hundfodrets fiberinnehåll, hur väl hon kan smälta det, hennes tolerans för ingredienserna, fukthalten och om några färger tillsattes kan alla göra stora förändringar i hur hennes bajs ser ut.

Om du tror att någon av dessa variabler kan göra din hunds bajs onormal, prata med din veterinär om hur du gör ändringar så att hennes högar kan återgå till det normala. 

TIPS

Observera att din hunds bajs kommer att förändras något med tiden. Det betyder att du alltid vill inspektera det när den är ”färsk”, snarare än efter att den har exponerats för väder och vind (som sol, regn och sönderfallande organismer) under en dag eller två. 

Tips för att hålla din hunds bajs normalt

Så, låter det som något du vill undvika – att uppleva en regnbåge av bajsfärger från din hund? Här är några beprövade och sanna metoder som kommer att hålla din hunds byteskapelser konsekventa.

 • Hitta en god mat och ändra inte mycket på den. När du väl har hittat ett hundfodermärke som din hund gillar att äta och som kan smälta bra, är det en bra idé att hålla fast vid samma märkesfoder eftersom att byta foder ofta eller för snabbt kan vara jobbigt för en hunds matsmältningssystem och orsaka diarré för ett par dagar.  
 • Begränsa godsaker och tuggleksaker. Begränsa godsaker och tuggleksaker till 10% av din hunds dagliga kaloriintag. Om du ger många godsaker som en del av ett träningsprogram, minska mängden av hennes vanliga mat i enlighet därmed.
 • Begränsa intaget av människomat. Vissa hundar har mycket känsliga matsmältningssystem, och även en liten smak av vissa människors mat kan störa deras magar. Observera också att en del människomat kan vara farligt att ge din hund, så du måste veta vad din hund kan äta.
 • Besök veterinären regelbundet. Din veterinär är utbildad att känna igen små förändringar innan de blir stora medicinska problem. Regelbundna kontroller är viktiga för att hålla ditt husdjur friskt och hennes bajs fantastiska! Du kan besöka veterinär online (i många fall gratis) för en snabb kontroll och om du behöver ställa några frågor.
 • Förhindra din hund från att äta ”snacks” från gatan. Om din hund är känd för att nafsa på några udda föremål, som kattbajs eller döda djur, håll ett öga på henne och begränsa hennes tillgång till dessa föremål för att hjälpa till att hålla hennes matsmältningssystem (och hennes bajs) i toppskick.

  Att lära ut en signal som ”Lämna det” kan vara användbart så att du kan låta din hund veta vilka föremål du vill att hon ska undvika eller ignorera.

Hur man samlar ett bajsprov till din veterinär 

Hundägare som plockar upp hundbajs till veterinär

Att ta ett nytt avföringsprov till dina veterinärbesök är ett användbart sätt att hjälpa din hund att få en korrekt diagnos, speciellt om hon har gjort några missfärgade avföringar nyligen.

För att ge bästa möjliga prov bör du följa följande steg:

 1. Använd en ren bajspåse
 2. Plocka försiktigt upp provet
 3. Placera bajsen i en ren, grund plastbehållare med lock
 4. Kyl provet tills du kan leverera det till veterinären

Om provet är för vattnigt för att samlas in med den här metoden, ta först en tydlig bild av bajspölen med en smartphone. Sedan kan du prova att använda en glasspinne eller plastsked för att samla ett oförorenat prov (ingen smuts eller gräs) för att lägga i plastbehållaren. 

Använd inte ett prov som har legat i värmen eller på gräset ett tag, eftersom det kan ha smuts eller parasiter i sig som inte var en del av bajset när det deponerades. 

TIPS

Observera att vissa parasiter och deras ägg endast utsöndras intermittent, vilket betyder att det kanske inte finns några tecken på angrepp i varje enskilt bajsprov.

Följaktligen uppmuntrar många veterinärer ägare att samla tre på varandra följande bajs för att vara säker. 

***

Även om det kanske inte är en aktivitet du ser fram emot, att fokusera på din hunds bajshögar, kan det hjälpa dig att känna igen när din hund inte mår bra att veta hur hennes friska bajsar ser ut – även om hon inte visar andra symtom ännu.

Nu när du vet hur man är en bajsdetektiv, håll ett öga på din hunds avföring när du plockar upp högarna! Din hund (och dina andra hundskötare) kommer att uppskatta det!

Har du någonsin haft problem med ditt husdjurs bajs? Vad är det konstigaste du sett i din hunds spillning? Vilken är den mest ovanliga färg på bajsen som din hund har skapat?

Dela dina erfarenheter (och alla frågor du kan ha) i kommentarerna nedan!

Bloggtoppen logga