Vad är Canicross? Hur man kommer igång med Canicross

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Har du någonsin undrat hur slädhundtränare håller sina hundar i form under den snöfria ”torra” säsongen? Istället för att dra slädar låter de sina hundar dra dem. Tränaren och hunden springer tillsammans med hunden framåt och drar tränaren.

Denna aktivitet, ibland kallad draghundssport, har ökat i popularitet genom åren. Idag utövas denna lagsport, mer allmänt känd som ”Canicross” (hund + längdåkning), av alla typer av människor och alla hundraser.

Vad är Canicross?

Huvudskillnaden mellan Canicross och att bara springa med din hund är att i Canicross är hunden fäst vid löparens midja med ett bungee-koppel och ett midjebälte. Hunden har en sele. På detta sätt, när löparens fötter är från marken, drar hunden löparen framåt.

Eva Marie, som är medlem i Partille BK, började tävla i canicross och tog silver i den första SM-tävlingen 2011 och älskar känslan av sporten.

”För mig är det viktigt att vara vältränad och jag kände att en av de bristande faktorerna för att prestera som förare i agility var att man var för långsam. Det saknades kondition, ork och snabbhet. Så jag började springa med hunden. I samma veva hamnade jag med ett gäng som sprang med sina hundar. Sedan visade det sig vara en idrott inom Riksidrottsförbundet och på den vägen är det.”

Hur man kommer igång i Canicross

Om du är frisk och kan springa, varför inte prova Canicross? Allt du behöver är en hund som kan springa med dig. Även om vissa hundar är bättre löpkamrater än andra, spelar hundens ras eller storlek ingen roll i denna sport. De flesta raser kan hålla jämna steg med eller överträffa människans hastighet. Man kan exempelvis springa med en Amstaff, en Dobermann, en Eurasier och varför inte en liten Pomeranian.

Alla raser kan tekniskt sett delta. Men om din hund inte fysiskt kan springa (dvs. inte frisk med en stark öppen luftväg) och dra åtminstone tillräckligt för att hålla trycket på linan, blir det mer som att bara gå med din hund i selen än Canicross.

Innan du startar något hundträningsprogram, få ett ”okej” från din veterinär att din hund klarar utmaningen. Börja bygga din hunds uthållighet långsamt. Börja med korta löpningturer, kanske under dina dagliga promenader, sedan bygger du upp till längre sträckor. Kom ihåg att valpar inte bör delta i ansträngande träning förrän deras leder har växt färdigt. För de flesta raser är det när de är ungefär ett och ett halvt år gammalt.

Vad behöver du för Canicross?

Även om nykomlingar till Canicross inte behöver använda specialutrustning görs äkta Canicross med en ordentlig sele för hunden. Detta är viktigt för hundens säkerhet.

Ingen ska försöka att utöva Canicross utan en ordentlig Canicross-sele för dragning. De flesta hundselar är inte formade på rätt sätt och kommer att störa andningen, göra en hund öm eller störa axelrörelsen.

Även om du kan använda ett vanligt koppel som fästes runt midjan, kommer du att bli bättre betjänt av ett 180 till 300 centimeter långt bungee-koppel kopplat till ett Canicross-midjebälte med expander. Dessa bälten sitter lågt på toppen av löparens höfter, vilket förhindrar att det rycker i ryggen när hunden drar.

Det mänskliga stycket på bältet är upp till dig, men du kommer inte att känna den riktiga sporten om du försöker hålla ett koppel med handen. Du kommer sannolikt att dras ur balans med bara ett midjeband.

För att tävla i officiell tävlingsklass krävs medlemskap i en draghundsförening, tävlingslicens och grönt kort. I motionsklass krävs inte detta. Draghundsporten i Sverige organiseras av Svenska Draghundsportförbundet, SDSF som är medlem i Riksidrottsförbundet och därmed är en del av idrottsrörelsen. Detta enligt Svenska Draghundsportsförbundets hemsida.

Träning för Canicross

För att lyckas delta i Canicross behöver din hund grundläggande lydnadskunskaper och vara bekväm i koppel. Börja med att lära ut hunden att vara lydig med koppel under dina promenader. När du och din hund går fint tillsammans, börja öka tempot från en joggingtur till en löprunda.

Det är också viktigt att se till att din hund är bekväm att gå eller springa förbi främlingar. Du vill inte att din hund ska dra dig ur kurs vid varje distraktion. Se till att din hund har en solid bas i lydnad och kan hantera förbipasserande människor och andra hundar utan att vara reaktiv. Åtminstone bör du veta att du kan kontrollera din hund i dessa situationer.

Slutligen är det bra att lära din hund rörelser, till exempel att ”snabba upp” eller ”sakta ner”. De ord du väljer för de olika handlingarna är dock helt upp till dig.

Bestäm vilka kommandon du vill använda för ”framåt ”, ”stopp”, ”långsam”, ”vänster” och ”höger”. Träna dem på samma sätt som du tränar alla andra lydnadskommandon.

Med lite träning och lite utrustning är du redo att prova Canicross. Och ju mer du tränar, desto mer förbättras ditt lagarbete med din hund. På nolltid kommer du också att känna att du flyger.

Lycka till, och hoppas du fann denna artikel om Canicross i Sverige givande!

Bloggtoppen logga