Test av Thundershirt 2024: Lugnar det verkligen hundar?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Recension av Thundershirt 2024: Lugnar det verkligen hundar?

Ont om tid? Här kommer en snabb sammanfattning av vårt test 2024!

Kompressionen från Thundershirt gör att hunden känner sig lugnare, och plagget fungerar bra vid ångestframkallande händelser såsom fyrverkerier. Alla hundar svarar dock inte lika bra på Thundershirt och plagget lindrar oftast inte all ångest, även om den ofta reduceras.

Att bekämpa hundångest kan verkligen vara utmanande, men en av de enklaste lösningarna är att sätta på din hund en Thundershirt. Denna helt naturliga, läkemedelsfria lösning hjälper din fyrfotare att känna sig säker. 

Vi kommer i denna recension förklara vad en Thundershirt är, hur den fungerar och hur man avgör om det är ett bra alternativ för din hund nedan.

Sammanfattning: lugnar Thundershirt verkligen oroliga hundar?

 • Thundershirts är anpassade plagg designade för att lugna oroliga hundar genom kompression. Den åtsittande passformen på en Thundershirt ger tryckterapi, lindrar spänningar och hjälper din hund att lugna sig. 
 • Thundershirts kan användas för att behandla ångest utlöst av ett antal händelser. Att bära en Thundershirt kan hjälpa till att lindra allmän ångest, såväl som ångest orsakad av fyrverkerier, stormar eller resor.
 • Allvarlig ångest kanske inte löses med bara en Thundershirt. För mer komplexa fall av ångest kan din hund behöva mer än bara ett plagg för lindring.

Vad är en Thundershirt?

En Thundershirt är en åtsittande topp designad för att hjälpa hundar som visar tecken på stress och ångest att känna sig säkrare.

Termen ”Thundershirt” kommer från namnet på varumärket, även om det har blivit synonymt med själva plagget och används ofta som en allmän term för varje åtsittande kroppsomslag för hundar.

Men idag begränsar vi vår analys till den klassiska Thundershirt-produkten för att ge dig ett ärligt grepp så att du kan göra det bästa valet för din hund. 

Stilar

Thundershirt kommer i flera stilar, inklusive klassisk, sport och piké. Den vanligaste modellen i Sverige är dock helt klart den klassiska. Skillnaderna mellan typerna varierar från övergripande färg till materialval. 

För de flesta hundar kommer den klassiska Thundershirt att klara sig bra i huset. Om du letar efter något för din hund att bära när du är på språng kan sportalternativet vara ett bättre val. Denna är dock svår att få tag på i Sverige, och men kan beställas på Amazon.

Material

Alla Thundershirts är lätta och andas, även om det finns en materialskillnad mellan sportstilen och de andra i Thundershirt-sortimentet. 

Till exempel är de klassiska och polo Thundershirts gjorda med en blandning av polyester, spandex och rayon för en åtsittande men ändå bekväm passform. Däremot är sportmodellen gjord av 100 procent polyester. 

Storlekar

Storleksguide för Thundershirt

Alla Thundershirts finns i fem storlekar, allt från X-Small (för hundar som väger mellan 4-6 kg) till X-Large (för fyrafotare som väger mellan 30-50 kg). 

Mät alltid din hund enligt tillverkarens instruktioner för att säkerställa en korrekt passform. Företaget har speciella monteringsanteckningar om hanhundar, som exempelvis indikerar att magremmarna aldrig ska täcka eller komprimera en hunds manliga delar.

Färgalternativ

Den klassiska stilen är endast gjord i gråmelerad, medan sportvarianten finns i fuchsia- och platinafärger. Polostilen kommer i fyra utseenden, inklusive blå, rosa, camo och röd.

Ta av och på

Sätta av och på thundershirt

Det bästa med Thundershirt är hur lätt den är att ta på och av. 

Du behöver inte kämpa med att passa in din hunds huvud eller axlar i hål (en vinst för de av oss som har raser med stora huvuden). Istället virar du plagget runt din hunds kropp och säkrar det på plats med kardborreband. 

Vårdinformation

Alla stilar av Thundershirt kan tvättas i maskin. Lägg bara in plagget i tvättmaskinen på en vanlig cykel i kallvatteninställningen, låt maskinen göra sitt och häng sedan upp plagget för att torka. 

Det blir inte mycket enklare än så.

Hur lindrar Thundershirt ångest?

Thundershirt ger en säker, tryckande touch som gör att många hundar känner sig säkrare.  

Genom att applicera ett försiktigt tryck runt din hunds mittparti, lugnar det ångesten hos många hundar, på samma sätt som att linda en bebis eller sova med ett tyngdtäcke hjälper nervösa människor. 

Det är dock värt att notera att lindning hos spädbarn anses fungera delvis eftersom det hjälper till att simulera din beröring. Det är oklart om Thundershirt utför samma funktion för fyrfotare, eller om detta skulle vara fördelaktigt, men det är troligt att din hund kommer att känna en lugnande effekt från kontakt med sin person.

VAD TYCKER HUNDBETEENDEVETARE OM THUNDERSHIRT?

Enligt VCA Animal Hospitals är hundbeteendevetare något delade över frågan om att använda kompressionsplagg för att behandla hundångest.

De flesta verkar tro att det är osannolikt att de kommer att skada sig, och de kan hjälpa i vissa fall. Det är dock viktigt att notera att de helt enkelt kan förändra hundens synliga reaktion på en stress, snarare än att få honom att på riktigt känna sig lugnare.

Om du provar en Thundershirt med ditt husdjur, se bara till att få honom att bära den under roliga tider såväl som före eller under stressiga händelser. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att din hund bygger en association mellan västen och ångestframkallande stimuli.

Fungerar Thundershirt verkligen?

I många fall, ja – Thundershirt hjälper absolut till att minska hundens ångest. 

Företaget har en effektivitetssiffra på 80% , och många recensioner håller med, vilket till synes stöder denna siffra. I de flesta fall ser oroliga hundar en viss grad av lugnande men det är inte en total lösning för varje hund eller situation, vilket vi kommer att dyka mer in i nedan.

Av personlig erfarenhet presterade dessa mycket bra på en kennel jag arbetade på. Särskilt nervösa hundar verkade lugna ned sig när de var utrustade med en Thundershirt. Flera hundgäster bar dessa för att lindra allmän ångest under sin vistelse, eftersom kennlar kan vara otroligt påfrestande för alla valpar.

Thundershirts hjälper hundens ångest

För- och nackdelar med Thundershirt

Som med alla produkter har Thundershirt sina upp- och nedgångar. Det är en ganska fantastisk produkt, men ingenting är perfekt för alla situationer. Dessa varierar från små saker som kanske inte är någon stor sak till saker som kan vara avgörande. Vi har samlat dem på ett ställe åt dig.

Fördelar 

Thundershirt är onekligen en hit hos många hundföräldrar, med fördelar som:

 • Läkemedelsfri lindring: Inte alla hundar behöver mediciner, och att ha en kemikaliefri lösning som Thundershirt är en stor vinst för många pälsfamiljer.
 • Maskintvättbar: Det är svårt att överträffa det lätta att slänga plagget i tvätten för rengöring. Detta är särskilt praktiskt om din valp är utsatt för smuts, som valpar eller seniorer.
 • Bekvämlighet: Istället för att vänta på att lugnande mediciner eller kosttillskott ska ge effekt, ger plagget nästan omedelbar lindring i många fall. Det här är en stor bonus under dessa oväntade sommarstormar som dyker upp eller när man har att göra med en grannes fyrverkerier. 
 • Lätt att bära: Att ta på sig en Thundershirt är en bris jämfört med stilar över huvudet som är knepiga att navigera med en vickig, stressad hund. Klädesplagget är särskilt praktisk för äldre hundar som kan tycka att benlyft eller manipulation är obehagligt.
 • Effektivitet: Företaget rapporterar lugnande i mer än 80 procent av fallen, vilket är goda nyheter för de av oss med oroliga bashögtalare hemma.

Nackdelar 

Även om Thundershirts fungerar bra för många hundar, finns det några definitiva nackdelar du bör överväga, inklusive:

 • Knepig montering: Ägarna rapporterar att dessa är små. För hundar med tjockare bröst som bulldoggar eller pitbulls, kan de vara lite trånga. Se därför alltid till att kolla på produktens storlekstabell för att hitta den perfekta passformen.
 • Hållbarhet: Vissa ägare fann att Thundershirt inte tål upprepad tvätt och frekvent användning över tid. Dagligt slitage och underhåll är verkligen på spel här, med andra hundföräldrar rapporterar noll betänkligheter i detta område.
 • Inte tillräckligt för svår ångest: För hundar med svåra fall av ångest kanske en Thundershirt ensam inte räcker för att ge fullständig lindring. I dessa fall kan en Thundershirt behöva kombineras med ytterligare strategier.

Det som fungerar för en hund kanske inte fungerar för en annan, så det är viktigt att bedöma din hunds triggers för rädsla och övergripande uppträdande för att säkerställa att du får en produkt som fungerar för honom. 

Andra ångestlindrande alternativ för hundar:

Om en Thundershirt inte är effektiv för att behandla din hunds ångest på egen hand, kanske du vill införliva några ytterligare lösningar, till exempel:

 • Mörka och säkra överdrag till hundburar kan ofta hjälpa din hunds bur att kännas ännu säkrare, vilket kan hjälpa till att lindra ångest.
 • Lugnande tillskott för hundar hjälper till att lugna många hundar med nervösa nerver.
 • Du kan prata med din veterinär om att administrera ångestmedicin till din hund.
 • I vissa fall kan ångestdämpande hundleksaker såsom KONG eller en hundkamera hjälpa till att lugna din hund.

Kommer Thundershirt att hjälpa min hund?

Även om det inte finns något entydigt ja eller nej svar förrän du provar det, är Thundershirt ett bra alternativ för många hundar, inklusive: 

 • De med bullerfobierFyrverkerier, åska, regn och vind är vanliga triggers hos hundar som kan lugnas med kompression.
 • De som hatar bilturer: Om resan till och från veterinären (eller i allmänhet) är nervkittlande för din hund, kan Thundershirt bara vara den tröstande touch han behöver.
 • Överdrivet upphetsade hundar: Fyrfotare som studsar mot väggarna över även de minsta sakerna kan lugnas med kompressionsterapi.
 • Hundar med separationsångest: Dessa hundar kan skälla överdrivet eller bli hyperaktiva för att försöka bli av med ångesten när de lämnas ensamma, men kompression kan ge dem den lättnad de behöver.
 • Fall av allmän ångest: För hundar som är oroliga överallt, kan en Thundershirt hjälpa till att lugna dem, vilket leder till en gladare, friskare pälsvän. 
 • Reaktiva hundar: De flesta reaktiva hundar lider av en grad av ångest som kompression kan lindra. Detta betyder inte att plagget ensamt är en säker lösning, snarare att det kan vara en pusselbit.

Även om plagget fungerar bra i många situationer, kanske den inte hjälper i andra, särskilt:

 • Understimulerade hundar: Ett plagg är inte lösningen om din hund är hyperaktiv på grund av brist på motion. I dessa fall kan en daglig promenad eller löpning och hjärnlekar göra en värld av skillnad.
 • Allvarliga fall av ångest: Hos vissa hundar blir ångesten så stor så att ett plagg ensamt inte hjälper. Dessa stackars ungar kan tugga eller tafsa på väggar eller pennor tills deras kroppar är ömma eller blodiga.

Om din hund är orolig utan en orsak som du kan peka ut (fyrverkerier eller stormar), är ett veterinärbesök nödvändigt för en fullständig undersökning. Ibland är hundar rastlösa för att de har ont, vilket efterliknar vissa tecken på ångest. 

Och vid svåra fall av ångest bör du alltid kontakta din veterinär. Med tiden kan stress och ångest leda till hälsoproblem.

Thundershirt-tröjan

Thundershirt lindrar hundens ångest

Snygg tröja för att lugna stressade hundar

Ett åtsittande, ångestdämpande plagg som ger ett alternativ till mediciner och andra behandlingar för nervösa hundar.

Sammanfattning: Är Thundershirt värt det?

Även om ingen produkt garanterat fungerar i alla fall, är Thundershirt definitivt värt att prova om du har en orolig hund. 

Det är en säker, kemikaliefri lösning, så du behöver inte oroa dig för läkemedelsinteraktioner eller biverkningar, och den finns alltid där, till skillnad från mediciner som tar slut i ett nafs. Det ger också en extra touch av lugnande när din hund behöver det som mest, som under stormar, fyrverkerier eller resor. 

Om du är osäker på om kompression kommer att fungera för din hund eller inte, kan du alltid prova att göra en egen Thundershirt först.

***

Har du testat en Thundershirt på din hund? Har du någon annan metod som fungerar utmärkt? Låt oss veta i kommentarerna!

Bloggtoppen logga