Spara pengar med din hund 2024 – 30 tips och 4 vanliga misstag

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

I den här artikeln

Det finns bara ingen väg runt det: vård av husdjur är dyrt.

Men hur mycket kostar det? Omlet skriver såhär:

”…en uppskattning om hur mycket en hund kostar under sin livstid ligger någonstans mellan 150 000 och 250 000 kr.”

Dessa kostnader inkluderar inte bara återkommande saker som mat, leksaker och loppbehandlingar, utan också saker som veterinärbehandlingar och enstaka vistelser på en internatanläggning. Det kan förstås variera väldigt mycket, och vissa hundar kan sannolikt kosta uppemot 400 000 kr medan andra ligger på det nedre intervallet omkring 150 000 kr.

Men det finns en mängd olika sätt som sparsamma ägare kan spara lite pengar på, samtidigt som de uppfyller alla behov som hunden har.

Nedan kommer vi att dela med oss ​​av några av de mest effektiva strategierna för att spara pengar, samt några ”pengasparande tips” som egentligen inte är så användbara som du kanske hade hoppats

Men låt oss först ta itu med en hård sanning. 

Skaffa inte ett husdjur du inte har råd med

Enligt mig, i en ideal värld, så borde alla som vill ha en hund och är villiga att ge den vård som en hund behöver skaffa en.  

Men tyvärr är vår värld inte perfekt. 

Husdjur kostar pengar, och vissa människor har helt enkelt inte råd att försörja en extra mun vid middagsbordet.

Så även om de flesta som läser detta förmodligen redan har ett husdjur, vill vi uppmuntra potentiella ägare att vara säkra på att de har resurserna för att ge en ny valp det liv som den förtjänar

Detta inkluderar inte bara att ha råd med saker som mat och vaccinationer , utan du måste också ha råd med oförutsedda medicinska problem, som kan kosta tiotusentals kronor.

Det är synd att det kostar pengar att ta hand om ett husdjur, med tanke på hur hundar kan förbättra människors liv. Men det är bara ett faktum. Och även om du kanske är ledsen över att du inte kan dela ditt liv med en hund, är det mycket lättare än att hantera den magsmärta du kommer att uppleva om du måste säga farväl till ett älskat husdjur. 

Med allt detta sagt, låt oss gå in på några av de pengarbesparande strategierna för vård av din hund som du kan använda. 

Gör-det-själv-besparingar: Du kan själv göra några av de saker som din hund behöver 

Gör-det-själv (eller DIY som det vanligtvis kallas) kan ofta spara massor av pengar på hundtillbehör. Du kommer fortfarande att behöva spendera lite pengar, men genom att investera lite benarbete och armbågsfett kan du ofta spara några kronor. 

1. Gör din hunds säng

Alla hundar kommer att dra nytta av en hundsäng av hög kvalitet. Och för vissa, som de som lider av höftledsdysplasi, artrit eller andra ledproblem, är en bra säng en nödvändighet. För den delen kan ägare med snygga möbler älska sin hund ännu lite mer, då de kan tillämpa sin policy om att hunden inte ska sova på soffan. 

Men friska och glada hundar som får sova på möblerna behöver förmodligen inte hundsängar för flera tusen kronor för att få en god natts sömn. De behöver bara en plats som är helt deras och bekvämare än dina hårda möbler.

Så, plocka upp ett par kvadratmeter tyg och lite fyllnadsmaterial och sätt igång!

2. Gör din egen lekhage eller hundbana

Hundar behöver utrymme att ströva omkring, och om du inte har en inhägnad trädgård kan det bli tröttsamt att ta din hund till parken flera gånger om dagen. Ett halvprisvärt sätt att ge din hund lite frihet utan koppel är att ge den en valphage, hundhage eller lekhage, vilket i princip är olika namn för samma sak. 

Du kan köpa hundhagar, men de är ofta lite dyra för hundägare som vill hålla nede kostnaderna. Som sagt, om du planerar noggrant kan du ofta konstruera dessa typer av stängsel själv och spara lite pengar i processen. Se bara till att du inte kompromissar med lekhagens säkerhet medan du gör det. 

3. Håll din hund sval med en barnpool

Det finns en mängd riktigt effektiva sätt att hålla din hund sval, och vi har pratat om de flesta av dem tidigare. Det finns pooler som är speciellt designade för hundar, men dessa är inte alltid så billiga. Som alternativ kan du till exempel klä din hund i en kylväst eller låta den vila på en kyldyna

Ingen av dessa saker är ens så dyra heller. Du kan köpa de flesta av dem för mindre än tvåhundra kronor. Men för de av oss som förstår att kyckling-ramenudlar är empiriskt överlägsna nöt-ramenudlar, så är tvåhundra kronor ändå tvåhundra kronor. 

Så det är bara att gå ner till din lokala fyndbutik och hämta en barnpool

Uppblåsbara pooler är helt klart det mer bekväma och lättförvarade alternativet, men en pool av hårdplast står bättre mot din hunds klor. Även hundar som inte gillar att simma så mycket kommer ofta att njuta av att koppla av under exceptionellt varma dagar. 

Jag kan varken bekräfta eller dementera att man kan ställa den här på verandan till en lägenhet om man är försiktig.  

4. Gör dina egna leksaker

Många ägare med begränsad budget tycker att det hjälper att spara lite pengar att tillverka sina egna leksaker, och det ger dem också chansen att skräddarsy sina husdjurs leksaker . 

Men det är viktigt att göra leksaker som är säkra för ditt husdjur – du vill inte att din hund ska drabbas av en dyr skada eftersom du försökte spara pengar från början! Detta innebär i huvudsak att göra leksaker som din hund kommer att leka med, snarare än att tugga i bitar. 

Med andra ord, håll dig till köpta tuggleksakermen överväg att göra apport- eller dragleksaker själv. Detta bör hjälpa till att hålla ditt husdjur säkert och låta honom leka som han förtjänar. 

Du kan också göra interaktiva DIY-leksaker som ger din hund något att göra när den har tråkigt. Se bara till att ha säkerheten i åtanke och använd inga material eller föremål som kan få hunden att kvävas. 

5. Gör ditt eget halsband eller sele till hunden

Om du är händig med symaskin och måttband kan du kanske göra ett halsband eller hundsele på egen hand till din hund. Köpta halsband och selar är inte de dyraste föremålen i världen, men varje krona räknas när budgeten är knapp, och gör-det-själv-rutten kommer vanligtvis att spara lite pengar.

Dessutom, genom att göra din egen sele eller halsband, kan du anpassa den för att tillfredsställa alla unika behov som din hund har

Du kan till exempel lägga till lite reflekterande tejp för att öka din hunds synlighet i svagt ljus eller lite stoppning för att förhindra gnidning av hud eller hår som dragits ut. Du kan också anpassa halsbandet på ett sätt som gör dig glad, till exempel genom att använda tyg som är speciellt snyggt eller reklam för din hunds favoritfotbollslag.  

Vi vill dock vara tydliga med en mycket viktig sak: Halsband och selar är säkerhetsanordningar, och din hunds liv kan bero på dem (ett trasigt halsband kan göra att din hund kan springa ut i trafiken eller hamna i ett slagsmål med en annan hund) . 

Så om du inte är extremt säker på dina DIY-färdigheter, kanske du vill undvika att göra halsband eller selar för stora och starka valpar. Det är inte särskilt svårt att göra ett halsband starkt nog att stå emot en dragande Yorkie, men att göra en passande krage för din Grand Danois är en helt annan sak. 

6. Bli kreativ med din hunds kläder

Det finns några olika anledningar till att sätta på din hund lite kläder. Du kan behöva hjälpa till att hålla din hund varm i kallt väder eller använda kläder för att hålla din hund från att slicka ett sår medan det läker. Du kanske till och med vill använda kläder för att minska din hunds ångest. Och, naturligtvis, många ägare klär sin hund för söthetens skull. 

Det finns en mängd olika kommersiella produkter utformade för att lösa dessa problem. Till exempel finns det massor av hundtäcken på för att hålla din hund varm. Du kan också köpa en Thundershirt – ett specialplagg som är designat för att lugna din hund och få den att känna sig mer självsäker. 

Men du kan också göra många av dessa föremål själv

Om du bara behöver hålla din hund varm, gräv bara fram en gammal tröja ur garderoben, var kreativ och ta reda på hur den passar din hund.

Om din hund håller på att läka från en skada och du behöver kläder för att hindra den från att slicka såret, kan du bara ta en gammal T-shirt (eller ett par shorts, beroende på var skadan sitter) och börja jobba.

Om du är har ont om pengar kan du helt enkelt behöva avstå från moderiktiga och fantastiska kläder för hunden. Men vi tycker att små hundar också kan ha kläder avsedda för barn eller dockor, så det är ännu ett hett tips till dig och din hund. 

Sjukvårdsbesparingar

Bortsett från mat kommer veterinärvård nästan alltid att utgöra den dyraste delen av hundvården. Även om din hund har turen att förbli frisk och lycklig under hela sitt liv, kommer du fortfarande att spendera massor av pengar hos veterinären med tiden. 

Det finns dock några saker du kan göra för att hålla dina kostnader så låga som möjligt. 

sjukvård för hundar

7. Borsta din hunds tänder

Tandvård är mycket dyrare för hundar än vad många förstagångsägare förväntar sig. Hundar bör vanligtvis bedövas för proceduren, och detta bidrar till att den genomsnittliga kostnaden för en tandrengöring är cirka 2000-3000 kr. Vissa veterinärer tar ännu mer betalt för en vanlig tandrengöringsprocedur. 

Om din hund har hål eller andra tandproblem, kommer du att spendera ännu mer pengar för att få dessa problem åtgärdade. Så du bör alltid göra allt du kan för att hålla ditt husdjurs mun i toppform. Och detta innebär att du borstar din hunds tänder regelbundet

Varken en hundtandborste eller hundsäker tandkräm är dyrt (du kan också göra en hemmagjord hundtandkräm), och om du börjar medan din hund är ung kommer han förmodligen att lära sig att tolerera proceduren utan alltför mycket krångel.  

8. Köp din hunds medicin online

Mediciner kan vara ganska dyra i vissa fall, så det är viktigt att leta runt om du försöker spara pengar. Många veterinärer säljer mediciner direkt, men de säljer det ofta dyrare än vad du kan hitta på internet.

Du kan fråga på ditt lokala apotek – vissa husdjursmediciner är identiska med människomediciner. Men du kommer vanligtvis att upptäcka att det är den billigaste vägen att köpa din hunds mediciner online

Men du måste göra det på ett förnuftigt sätt. Det finns många skumma återförsäljare som säljer tvivelaktiga mediciner online, och du vill definitivt undvika dem. Men vanliga webbplatser som Meds Apotek erbjuder ofta bra erbjudanden på vanliga mediciner. 

9. Leta efter billiga veterinärkliniker i ditt område

Varje gång du tar med din hund till veterinären måste du betala för besöket, såväl som eventuella vaccinationer, mediciner eller andra tjänster som krävs. Det är inte ovanligt att gå in för en rutinkontroll och komma ut med en genomsnittlig veterinärräkning på 2000 eller 3000 kr. 

Du måste ge ditt husdjur den veterinärvård han behöver, men det är inget fel med att försöka spara lite pengar samtidigt som du gör det. Ett sätt att göra det är att leta efter billiga veterinärkliniker i ditt område

Vissa av dessa kliniker fungerar året runt, medan andra dyker upp på helgerna för att erbjuda saker som billiga vaccinationer, lopp- och fästingbehandlingar eller kastreringskliniker. Du kanske också kan få rabatterade tjänster på högskolor och universitet som erbjuder veterinärprogram.

Observera att vissa veterinärer erbjuder en betalningsskala baserad på inkomst , så det skadar inte att fråga din nuvarande veterinär innan du börjar leta efter kliniker och liknande. Du kan också överväga att undersöka om det finns några lokala organisationer som kan hjälpa till att betala för dina veterinärräkningar.

10. Använd en bra lopp- och fästingbehandling

Förebyggande behandlingar för loppor och fästingar är inte särskilt dyra, och de hjälper till att hålla bitande insekter från att göra din hund galen. Men de kan också hjälpa dig att undvika mycket större problem. 

Till att börja med är loppor och fästingar stora sjukdomsbovar som kan göra att du eller din hund blir mycket sjuk.

Även om du och din hund förhoppningsvis undviker de absolut värsta fästingsjukdomarna, så kan ett enkelt loppangrepp sätta spår på ditt bankkonto. Du kommer inte bara att köpa loppdödande mediciner eller schampon, utan du kan till och med behöva kasta ut några av ditt husdjurs tillhörigheter – inklusive saker som sängar, filtar och kuddar – om de blir belagda med loppägg.  

Dessa typer av saker kommer inte att uppgå till enorma summor pengar, men de representerar utgifter som du kan undvika genom att helt enkelt använda en förebyggande behandling av loppor och fästingar på ditt husdjur, som till exempel fästingmedel eller fästinghalsband. Vi använder båda dessa på vår hund, framförallt på sommaren. Prata bara med din veterinär om den bästa behandlingen för loppor och fästingar om du inte är säker på vilken du ska använda. Det kan också vara klokt att ha en fästingplockare till hands, så att du snabbt kan få bort fästingarna från hunden när du ser dem.

11. Kastrera din hund

Att kastrera din hund är ett stort beslut som du alltid bör diskutera med din veterinär. Det är inte det rätta valet för alla situationer, och proceduren kommer att kosta pengar, men det kan ibland hjälpa dig att spara pengar i det långa loppet

Till att börja med kommer sterilisering att eliminera möjligheten att din hund kommer att få valpar. Valpar, som du säkert kan föreställa dig, är dyra små tjurar att föda upp

Förutsatt att du hittar hem för alla valparna, kommer det fortfarande att ta ungefär 8 veckor eller så för dem att vara redo för nya hem. Tills dess måste du betala för all deras vård, inklusive mat, vaccinationer och diverse förnödenheter. 

Men även om du håller din hund under metaforiskt lås och nyckel för att förhindra oavsiktlig graviditet, kan sterilisering och kastrering ge hälsofördelar för vissa hundar.

Till exempel är kastrerade män mindre benägna att utveckla testikel- eller prostatacancer än deras oförändrade motsvarigheter. Samtidigt minskar sterilisering drastiskt sannolikheten för att kvinnor ska utveckla bröstcancer

Dessa typer av medicinska problem kommer inte bara att vara svåra för din valp att uthärda, utan de kommer också att kosta dig en förmögenhet i behandlingar. Så se till att diskutera för- och nackdelarna med att få din hund kastrerad eller kastrerad med din veterinär.

Ett annat tips: Låt din hund kastreras så tidigt som din veterinär tycker är klokt. Detta kommer att hjälpa din hund att återhämta sig snabbare, och det kommer ofta att spara massor av pengar i processen. 

Skönhet på en budget

Många ägare klipper sin hund bara om de vill det, men trimning är en nödvändighet för vissa raser. I båda fallen finns det några saker du kan göra för att hålla dina skötselutgifter rimliga. 

sköta din hund hemma

12. Lär dig att klippa din hunds naglar

Du kanske tror att klippning av din hunds naglar till stor del är en kosmetisk fråga, men det är faktiskt viktigt för ditt husdjurs hälsa (och det kommer också att hjälpa till att hålla din hund från att klia dig och dina möbler). Hundar med kraftigt övervuxna naglar kan med tiden få svårt att gå och drabbas av ledproblem

De flesta veterinärer kommer att trimma naglar som en fråga om övning, men du tar förmodligen inte din hund till veterinären en gång i månaden. Så många ägare måste göra en vandring varje månad eller varannan vecka till en djurklinik eller den lokala djuraffären för att få handlingen slutförd. Detta kostar vanligtvis bara hundra kronor eller så, men det är hundra kronor du ofta kan undvika att spendera. 

Nagelklippning är inte direkt lätt (och många hundar hatar det), men ägare kan lära sig att göra uppgiften på egen hand. Försök att börja medan din valp är ung så att den vänjer sig vid proceduren, och se till att trimma din valps naglar regelbundet.

Vi leder dig genom nagelklippningsprocessen här och rekommenderar några bra verktyg för jobbet. 

13. Bada din egen hund när det är möjligt

Vissa raser kräver regelbunden, professionell skötsel, men många hundar har ganska korta pälsar som ägare kan underhålla själva. Speciellt när det kommer till vanliga bad. 

Du kommer troligen att spendera cirka 400 till 1000 kr för att få din hund badad och torkad av en frisör, men du kan köpa en flaska hundschampo för ett par tiotals kronorDu kan till och med göra ditt eget DIY-hundschampo om du vill

För den delen är de flesta kommersiella hundschampon starkare än nödvändigt, så fortsätt och späd ut dem med lite vatten för att få dem att hålla längre. 

Du kan bada din valp i ditt badkar om du vill, men det finns också en mängd olika badredskap och badkar du kan köpa som gör det lättare att tvätta din hund utomhus.   

Att bada din hund kan vara lite jobbigt, men om du försöker spara pengar är detta ett av de enklaste sätten att göra det på.

Mat och godsaker för mindre

Bortsett från dyra veterinäringrepp, kommer de flesta av pengarna du spenderar på din hund att gå rakt ner i matstrupen. Så det är vettigt att spara pengar på din hunds mat när det är möjligt. Se bara till att du gör det på ett förnuftigt sätt och i samband med din veterinärs vägledning. 

14. Köp hundmat i lösvikt

Även om det kanske inte är kostnadseffektivt att göra din egen hundmat, kan du spara pengar genom att köpa ditt husdjursfoder i största möjliga kvantitet. Din hunds mat kommer fortfarande att vara en ganska betydande utgift, men du kanske kan spara upp till 25 % eller mer genom att köpa i storpack. Detta gör oftast att kilopriset blir betydligt billigare.

Dessutom, om du måste betala för frakt (eller bensin för att komma till djuraffären), kommer du att spara ännu mer pengar genom att köpa större förpackningar.

Var bara försiktig så att du inte överdriver det – hundmat räcker bara i cirka 6 veckor efter öppning . Detta är vanligtvis inte ett problem för stora hundar, men din 2-kilos Yorkie kommer förmodligen inte att avsluta en 15-kilos påse med hundmat på 6 veckor. 

15. Gör ditt eget hundgodis

I strikta bemärkelse är godsaker inte nödvändigt för din hund, men de flesta ägare vill ge sina hundar läckra snacks då och då. Godis är också användbara (om inte direkt nödvändigt) för att träna de flesta hundar.

Men kommersiellt tillverkad hundgodis kan vara dyrt. Så överväg att göra ditt eget hundgodis istället. Detta ger dig också chansen att skräddarsy din hunds godsaker för att passa hundens smak.

Så kolla också in vår artikel som beskriver fantastiskt hundgodis av blodpudding, som är ett mycket billigt och trevligt hundgodis.

16. Övermata inte ditt husdjur

Eftersom mat är en av de största utgifterna som är involverade i hundägande, är det bra att undvika slöseri till varje pris. 

Ett av de bästa sätten att göra det är genom att mata din hund med rätt mängd mat och inget mer. De flesta hundar slurpar gärna upp så mycket mat som du ger, men detta kan leda till viktökning och det kommer också att sätta en buckla i din plånbok.

titta på din hunds vikt

Börja med att rådgöra med din veterinär om mängden mat din hund behöver. Du kan också kolla in en kaloriberäknare för hundar, men det kräver lite matematik. 

Din veterinär kommer sannolikt att ge dig ett målkaloriintervall, som du sedan kan konvertera till rätt enheter genom att kolla på förpackningen på din hunds mat. Det kommer att ge dig en bra utgångspunkt, men du vill titta på din hunds kroppskondition och vikt för att se om några justeringar är nödvändiga. 

Visst kan vissa hundar behöva mer eller mindre mat än det som anges. Poängen är att du bör bestämma rätt mängd mat för din hund och sedan använda en bra mätanordning för att ge denna mängd konsekvent. Skaffa några mätverktyg såsom vanliga decilitermått och kanske en matvåg. Det kommer att fungera bra (använd inte samma som du använder när du bakar), men även en billig plastmugg med en magisk markör-ritad linje på den kommer att fungera om du vill komma undan ännu billigare.

17. Strunta i burkmat och håll dig till torrfoder

Konserverad mat har ett antal stora fördelar. De hjälper till att se till att din hund förblir hydrerad, de innehåller ofta mer protein per måttenhet än vad torrfoder gör, och de flesta hundar föredrar hur de smakar. 

Men alla dessa saker har ett pris; konserver är nästan undantagslöst dyrare än jämförbara torrfoder. Konserverad mat är kanske inte oöverkomligt dyrt för ägare av små hundar, men det kommer sannolikt att kosta dig en förmögenhet att ge ett Newfoundland på 50 kg med en kost på konserverad mat.

Så torrfoder är vanligtvis det bästa alternativet för budgetmedvetna ägare

Om din hund vänder upp näsan vid torrfodret kan du kanske klara dig med att använda konserver som lite topping. Detta kommer fortfarande att kosta dig lite mer pengar än att tillhandahålla en kost som endast består av torrfoder, men det kommer att vara mycket billigare än att tillhandahålla en kost helt baserat på konserverad mat.

Det finns också några leverantörer av mat för din hund, som till exempel Foderboxen och Buddy. Du kan kika på dessa om du känner att du behöver inspiration eller helt enkelt vill vara lite mer bekväm och lämna över ansvaret till andra med din hunds mat.

Förnuftig shopping

Varje gång du måste ta ut kreditkortet och köpa saker till din hund, vill du dra nytta av alla tillgängliga besparingar. Nedan kommer vi att peka ut några av de mest användbara och vanliga ställena där du kan spara några kronor när du köper saker som din hund behöver.

18. Leta efter lojalitetsprogram

Ett antal återförsäljare erbjuder lojalitetsprogram eller slags medlemsklubbar. Detaljerna kommer att variera från den ena till den andra, men du kommer vanligtvis att spara en liten summa pengar genom att köpa från samma återförsäljare över tid.

Vetzoo ger till exempel husdjursföräldrar möjligheten att ”prenumerera och spara” när de köper hundmat. Detta kräver i huvudsak att du ställer in återkommande köp (säg en gång per månad) i utbyte mot en rabatt.

BuddyFoderboxen och de flesta andra stora återförsäljare tillhandahåller liknande program. Vissa kan kosta dig lite mer pengar, så se till att du räknar ut innan du lägger slutligen betalar. De flesta gör dessa kampanjer i utbyte mot din e-postadress och lite annan grundläggande information.

Dessa typer av program kommer aldrig att bidra till gigantiska besparingar, men du behöver egentligen inte göra någonting för att få dessa rabatter och erbjudanden, så det är till stor del ”gratis” pengar. 

.notification-box { background-color: #ffeeba; border: 1px solid #ffc107; padding: 20px; margin-bottom: 20px; } .notification-box p { margin: 0; font-family: Arial, sans-serif; font-size: 16px; color: #6f5028; } .notification-box a { color: #BA7E30; text-decoration: none; } .notification-box a:hover { text-decoration: underline; }

OBS! Du kan se alla tillgängliga rabattkoder och erbjudanden från välkända e-handelsbutiker på vår samlade sida om rabattkoder och erbjudanden.

19. Hoppa över märkena: lär dig när du ska köpa utan märken

Att ha en budget för hunden är som att ha en budget för allt annat. Du måste själv välja dina områden att spendera pengar på. 

Du kan skriva en bok om det här ämnet, och men alla kommer ha sina egna åsikter om vad de rekommenderar att du spenderar din hundbudget på.

Men vi lämnar dig lite att tänka på:

 • Din hunds mat är förmodligen en av sakerna du bör lägga pengar på. Din hunds mat förser den inte bara med själva byggstenarna i hundens kropp, utan det ger den också bränsle för allt hunden gör. Dessutom kommer hunden att konsumera mycket av det under loppet av sitt liv, så du vill förmodligen spendera några extra kronor för att säkerställa att han får de goda sakerna över den här tiden. 
 • Din hunds tuggleksaker är också ett område du inte vill snåla på. Tuggleksaker utgör ett antal potentiella faror, men de är mycket viktiga verktyg för hundunderhåll som drastiskt kan förbättra din hunds livskvalitet. Så vi rekommenderar generellt att köra på de bästa och spendera några extra kronor för din hunds skull. 
 • Du kan spara några kronor på ”kasta boll eller pinne”-leksaker. På grund av hur de används är tuggleksaker inte ett bra ställe att spara pengar på. Men leksaker som din hund ska hämta och komma tillbaka med är en annan sak. Så länge du inte tillåter ditt hund att leka med dessa typer av leksaker utan tillsyn, kan du försöka spara några kronor när du köper dessa saker. Till exempel kommer billiga tennisbollar inte att hålla lika länge som premiumbollar, men det kommer inte att spela så stor roll för din hund, och billiga kommer inte heller att utgöra något större säkerhetsproblem. Man kan säga samma sak om repleksaker och liknande leksaker. 
 • Halsband, selar och koppel är inte smarta saker att snåla på. Du vill inte hålla tätt med något som relaterar till din hunds säkerhet, och detta kan inkludera koppel, selar och halsband – åtminstone för stora hundar. Utrustning av dålig kvalitet kan gå sönder, vilket kan göra att din hund kan hamna i alla möjliga trakasserier utan koppel. Om din hund springer ut i trafiken eller hamnar i ett slagsmål med en annan hund, kan du komma att få veterinärräkningar för tiotusentals kronor. Så det är inte vettigt att försöka spara tio eller tjugo spänn när du väljer ut din hunds halsband och koppel. 
 • Var kreativ med mat- och vattenskålar. Du måste alltid använda säkra mat- och vattenskålar till din valp. Men det betyder inte att du måste köpa dem från en djuraffär som säljer samma sak som du kan få någon annanstans för halva priset.  

20. Leta efter tillverkarkuponger

Innan du köper din hunds nästa påse med mat, eller en snygg ny ortopedisk madrass, var noga med att söka på tillverkarens webbplats och se om de erbjuder några rabattkoder. Många gör det, och det här är ett snabbt och enkelt sätt att spara några kronor. 

För den delen, om du inte har något emot lite spam då och då, överväg att registrera dig för e-postlistorna för dina favoritmärken. Varumärken kommer ofta att skicka ut meddelanden när de erbjuder reor eller specialrabatter, vanligtvis i samband med ett nytt produktsläpp eller en husdjursinriktad högtid som World Dog Day.

Observera att du oftast inte kan använda rabattkoder på Amazon. De har ibland erbjudanden för nya kunder, vilket kan vara förmånligt att utnyttja nu när Amazon är relativt nya i Sverige. Amazon erbjuder också en mängd kuponger till Prime-medlemmar, så se till att undersöka detta på ditt konto innan du klickar på ”köp”-knappen. 

21. Sluta köpa bajspåsar

Det är viktigt att plocka upp efter din hund när du går på promenader, men det betyder inte att du måste spendera pengar för att göra det. 

Det finns en mängd fantastiska bajspåsar på marknaden, men om du försöker minska utgifterna och spara pengar, använd bara gamla kassar av plast som du ändå tänkt slänga, eller välj något billigare alternativ som de här (300 stycken för drygt 100 kr!). Eftersom vi har skatt på plastpåsar i Sverige är det inte optimalt att använda dem man köper från mataffärer, så att införskaffa ett stort antal bajspåsar för en billig peng är något vi rekommenderar.

Livsstil: Pengarsparande vanor

Utöver de andra tipsen vi har gett finns det ett antal justeringar du kan göra i din livsstil som i slutändan hjälper dig att spara pengar. Vi kommer att diskutera några av de bästa strategierna nedan. 

22. Gör ditt hem djursäkert

Det är viktigt att du tar en titt runt ditt hem och gör alla nödvändiga ändringar för att hålla din hund säker. Detta är helt rätt sak att göra som ägare, och det kommer att förhindra att din hund drabbas av skador som kan resultera i dyra veterinärräkningar. 

Några av de viktigaste sakerna att ta itu med inkluderar följande:

 • Se till att alla hushållskemikalier finns i låsta skåp. Många av de saker vi använder varje dag kan vara giftiga för hundar, så se till att din hund inte har tillgång till blekmedel, ammoniak, avloppsrengörare eller liknande produkter i ditt hem.
 • Täck eluttag med plastpluggar. Sannolikheten för att din hund får en elektrisk chock av att slicka ett uttag är förmodligen inte särskilt hög, men plastöverdrag kommer att förhindra möjligheten helt, och de är galet billiga.  
 • Se till att din pool (eller badtunna) är otillgänglig. De flesta hundar kan simma, men det betyder inte att de klarar sig bra hur länge som helst. Tyvärr dör ett antal hundar varje år när de ramlar ned i bassänger och inte kan ta sig ut på egen hand. Så se till att du håller din pool förbjuden för husdjur (såvida de inte är under uppsikt). 
 • Spärra av områden du inte vill att din hund ska vistas i. Om det är speciella rum eller områden i huset där du känner att det brister säkerhetsmässigt så kan du spärra av dessa områden. Detta görs enkelt via till exempel en hundgrind, så att du lätt kan öppna och spärra för hunden vid behov.

Det är också klokt att hålla dina tillhörigheter från golvet om din hund är en tuggare. Vissa föremål kan inte bara vara farliga för din hund att tugga, utan det kommer också att tvinga dig att byta ut alla dina saker!  

23. Se till att du ger din hund mycket motion

En av de vanligaste hälsoproblemen bland moderna hundar är viktökning och fetma. Dessa problem kan orsaka ett antal problem för hundar – precis som de kan för människor. 

Överviktiga och feta hundar är mer mottagliga för saker som hjärtproblem, diabetes, högt blodtryck och leversjukdom. Fetma kan också göra det svårt för din hund att andas och minska hundens förmåga att springa, hoppa och leka på ett normalt sätt. 

Dessutom är det viktigt att notera att om hunden väger för mycket så kan det också ta slita på din hunds leder. Ryggproblem, höftproblem och artrit är mer benägna att förekomma hos överviktiga hundar än deras smala motsvarigheter. 

Alla dessa problem kan i slutändan kräva veterinärvård, och i många fall måste du få din hund behandlad för flera problem. Dessa behandlingar blir ofta ganska dyra, och många av dem kommer att vara av den långvariga sorten. 

Så för att undvika alla dessa saker, se till att hålla koll på din hunds kroppsvikt mycket noggrant och se till att den får mycket motion. Detta kommer att hjälpa till att hålla hundens kroppsvikt på lämpliga nivåer, och det kommer att hjälpa till att trötta ut hunden, vilket kan vara till hjälp för att ta itu med ett antal beteendeproblem.  

24. Träna din egen hund

Alla hundar bör genomgå grundläggande lydnadsträning. Det kommer inte bara att göra ditt jobb som husse enklare, utan det är också viktigt för säkerhetens skull – du måste helt enkelt se till att din hund släpper saker som den inte borde tugga på eller kommer tillbaka när den kallas. 

Men det betyder inte att du måste spendera en förmögenhet på privata träningspass för att göra det. Låt oss vara tydliga: Privata sessioner med en certifierad tränare är ofta en fantastisk investering, men de är inte alltid överkomliga. Så om du vill spara pengar, kanske du vill undersöka några av de gratis hundträningsresurserna som finns. 

Vi vill dock erbjuda en annan varning. Du kan ta itu med grundläggande lydnad (lära din valp att sitta, komma när den blir kallad, etc.) själv, och du kan också lära din hund fåniga och bedårande trick på egen hand. Du kan också undersöka gruppträningar, som vanligtvis är billigare än privata sessioner. 

Men om din hund har problem med aggression eller rädsla, och du oroar dig för att din hund kan bita någon, bör du alltid söka professionell hjälp.

Om du tycker att utbildning är dyrt bör du se hur dyr en rättegång är. 

25. Starta ett hundsparkonto

Jag vet… jag vet… jag har varit där. 

Hur kan du börja spara pengar när du gör allt du kan bara för att få pengarna att räcka till? Det finns inga magiska lösningar, och alla måste räkna ut sina egna budgetutmaningar. 

Men en sak är klar: du kommer att vara i mycket bättre form om du avsätter lite pengar för oväntade behov för hunden än om du förlitar dig på kredit eller lån för att göra det. Varje gång du lånar pengar kommer du ju att behöva betala tillbaka dem med ränta. 

Så gör vad du än behöver göra för att börja spara några kronor och ören på ett separat konto. Förhoppningsvis kommer några av de andra tipsen som nämns i den här artikeln hjälpa dig att skapa lite mer utrymme i din budget, vilket kommer att göra det lättare att spara pengar. 

Och för ordens skull, även om du har det bra och har gott om pengar tillgängligt, kommer det fortfarande att vara bättre ekonomiskt att avsätta lite pengar som är specifikt dedikerade till din hunds vård.

26. Öka ditt sociala nätverk

Det är en ganska cool sak som händer när du skaffar en hund som få människor förväntar sig: du kommer att träffa många andra hundägare. Och många gånger kan du använda detta till din fördel. Andra ägare kommer ofta att höra om reor och specialerbjudanden som du missat, och de kan också vara en källa för att handla begagnade föremål

Så se till att nå ut till dina vänner med hundar och gå med i några lokala hundägargrupper. Håll ögonen öppna för bra erbjudanden som dina kompisar delar, och var aldrig rädd för att fråga dina vänner om de känner till några erbjudanden innan du gör större köp. 

Det kan till och med vara meningsfullt att köpa vissa varor som en grupp för att dra nytta av kraften i storköpspriser. Detta kommer förmodligen inte att fungera för mycket individuella saker som mat, men det finns många allmänt användbara saker – som klickers och leksaker – som är billigare när de köps i större volymer. Dessutom, genom att slå samman era resurser, kommer ni att betala mindre för frakt, vilket ofta är en relativt onödig kostnad.

Tips för att välja hund: Saker att tänka på innan du skaffar en hund

De flesta av de som läser den här artikeln har förmodligen redan en hund, men för dem som funderar på att skaffa en hund till familjen kan följande tips spara lite pengar. 

27. Välj en liten hund

Som älskare av stora hundar gör den här ont att skriva, men det kostar helt enkelt mycket mer att ta hand om en stor hund än en liten

Det mest anmärkningsvärda sättet att små hundar hjälper dig att spara pengar kommer i form av mat, men de flesta saker du köper till ditt husdjur kommer att kosta mer om du behöver stora eller extra stora storlekar. Stora husdjurssängar och -burar är till exempel mycket dyrare än små. 

Du kommer också att spara lite pengar hos veterinären om du har en liten hund. Din hunds storlek kommer vanligtvis inte att ändra beloppet för ett besök, till exempel, men du måste betala mer för operationer och dyra mediciner än du skulle göra för en liten hund.

28. Välj en hund med en päls som kräver lite underhåll

Såvida du inte har ditt hjärta inställt på en specifik ras, är det ofta en bra idé att välja en hund med en päls som kräver lite underhållPäls med lite underhåll skapar inte bara mindre huvudvärk än sina motsvarigheter med stort behov av underhåll, utan de kommer också att kosta dig mindre pengar . 

Vissa raser som kräver mycket underhåll, som Chow chow, afghanska hundar och gamla engelska fårhundar, bland andra, kommer att kräva dagliga borstningar och rutinmässig uppmärksamhet från en professionell uppfödare (du kan lära dig att sköta din hund själv, men det kommer att ta ett tag och det tvingar dig att köpa ett gäng dyra verktyg och utrustning och därigenom kompensera för besparingarna). 

Håll dig istället till raser eller hundar med kortare hår, som de flesta Lab- eller gropblandningar. Om du vill ha en liten hund med en päls som kräver lite underhåll, kanske du vill överväga en korthårig Chihuahua eller en dvärgpinscher. 

29. Undvik raser med vanliga (och dyra) hälsoproblem

Ett av de mest effektiva sätten att spara pengar är genom att helt enkelt undvika raser som vanligtvis har ett antal hälsoproblem. Eller, åtminstone, undvika de raser som ofta lider av dyra hälsoproblem. Detta inkluderar saker som höftdysplasi, intervertebral disksjukdom och trubbnossyndrom.

Dessa problem kan kosta dig tusentals kronor att behandla, och i vissa fall kanske behandlingen inte ens är helt effektiv. 

Så det är klokt för budgetmedvetna människor att vara mycket försiktiga när de adopterar eller köper någon av följande raser:

 • Rottweiler
 • Doberman
 • Schäfer
 • Bulldogg
 • Boxer
 • Tax
 • Boston terrier
 • Mops
 • Fransk bulldogg
 • Pekingese 

Detta betyder inte att du måste undvika dessa raser helt. Uppfödare av hög kvalitet screenar vanligtvis sina djur för vanliga, ärftliga hälsotillstånd, såsom höftledsdysplasi. 

30. Håll utkik efter dagar att adoptera utan eller med låg avgift

Om du funderar på att adoptera en ny hund, håll utkik efter dagar utan eller med låg avgift för att adoptera. Skyddshem arrangerar ofta sådana evenemang när de har för mycket hundar och snabbt måste hitta hem åt hundar. 

Det bästa sättet att hålla sig informerad om den här typen av händelser är genom att följa lokala skydd- och räddningsorganisationers konton i sociala medier (det kan också vara bra att använda ditt sociala nätverk, som beskrivs ovan) såsom HundarUtanHem. Du kanske till och med vill ringa runt och fråga dina lokala härbärgen om de planerar den här typen av evenemang inom en snar framtid.

Dåliga idéer som verkar som om de skulle spara pengar

Att spara pengar handlar inte bara om att leta efter erbjudanden och avstå från saker du inte behöver – det handlar också om att undvika dyra misstag. Nedan kommer vi att diskutera tre misstag som ägare ofta gör, som kan sluta kosta dem pengar i det långa loppet. 

1. Att göra din egen hundmat

Många ägare faller offer för den här. 

Du går nerför köttgången och du märker att kyckling bara kostar 90 kr kg. Samtidigt kostar en 300-kilos påse med ris cirka 4 kr per portion, och de delar ut saker som ärtor och morötter gratis.

Så du överväger att göra din hunds mat hemma. 

Men låt mig bespara dig lite problem och pengar: Hemlagad hundmat blir inte så billig som du tror att den kommer att bli. 

Att göra din egen mat kräver att du köper en kombination av kött, kolhydrater, grönsaker och lite fett. Men som nämnts ovan kommer kostnaden för kolhydrater, grönsaker och några teskedar billig olivolja att vara relativt försumbar. Följaktligen kommer protein att representera huvuddelen av pengarna du spenderar . 

För en hund som väger 43 kg, så behöver den cirka 86 gram protein per dag (friska vuxna behöver vanligtvis cirka 2 gram protein per kilo av sin ideala kroppsvikt). 

Det blir 665 gram protein per vecka. Rå kycklingbröst har cirka 22 gram protein per 100 g, så hunden behöver cirka 3,3 kg kyckling varje vecka. 

Kycklingbröst kostar cirka 100 kr kg i min lokala livsmedelsbutik, så jag skulle spendera cirka 330 kr i veckan för kyckling. 

Vi skulle förmodligen kunna sätta ihop det nödvändiga riset, grönsakerna och fettet för ungefär 15 kr i veckan, så låt oss bara säga att hemlagad kost skulle kosta 350 kr per vecka, eller 1400 kr i månaden

Du kan förmodligen spara några kronor genom att använda köttfärs istället för kyckling, eller genom att köpa i gigantiska kvantiteter, men dessa strategier kommer inte att förändra kostnaden så mycket. 

Samtidigt håller storpack av torrfoder fyra veckor och kostar otroligt mycket mindre. Du kan vanligtvis köpa 15 hundmat för cirka 500 kr, vilket gör det till ett lite mer ekonomiskt val.

I båda fallen är den kommersiella hundmaten betydligt billigare än det hemgjorda alternativet

Dessutom har vi inte tagit hänsyn till förberedelsetiden ännu. Jag är ganska duktig i köket, men det slutade med att jag spenderade cirka 2 timmar per vecka på att laga mat till min hund. Även om du bara värderar din tid till 100 kr i timmen, betyder det att du kommer att investera cirka 800 kr mer i månaden för att göra valpens mat.    

Det finns en mängd olika anledningar till att vi vanligtvis inte rekommenderar hemmagjord kost (jag slutade göra det själv), men vi lämnar den diskussionen till en annan dag. För närvarande fokuserar vi bara delen som handlar om att spara tid och pengar. Och det är helt enkelt inte ekonomiskt fördelaktigt att göra din hunds mat hemma. 

2. Vissa djurförsäkringar

Veterinärkostnader kan vara extraordinärt höga och många ägare är inte beredda att komma med en femsiffrig hög med pengar med kort varsel. Så konceptet att betala en liten avgift varje månad i utbyte mot hjälp med att täcka dessa typer av högkostnadstjänster verkar vara en bra idé. 

I vissa fall kommer detta att visa sig vara sant och en hundförsäkring kommer att vara till hjälp. Vissa ägare har varit utomordentligt glada över att de registrerat sig för en hundförsäkring och har sparat pengar på lång sikt. Vissa har säkert kunnat betala för livräddande behandlingar som de inte hade kunnat om de inte hade fått den här typen av skydd.

Men i andra fall blir den här typen av försäkringar lite mer än en långvarig belastning på ditt bankkonto

Till exempel utesluter vissa husdjursförsäkringar redan existerande villkor. Ditt husdjur kan behöva en höftbytesoperation, men din veterinär diagnostiserade honom med höftledsdysplasi när han var valp, så du kommer att stå för hela kostnaden för operationen. 

Andra djurförsäkringar kan täcka operationen din hund behöver, men de kommer bara att täcka en liten del av den. Detta kan fortfarande vara ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt, men det spelar ingen roll om du inte kan komma med din del av betalningen.  

Så du behöver bara läsa igenom de policyer som är tillgängliga för dig, bryta ihop siffrorna och fatta bästa möjliga beslut. Ibland sparar dessa typer av försäkringar faktiskt hundägare pengar. Men det är inte garanterat. 

Läs vår guide om bästa hundförsäkringen för att hitta den bästa för just din hund.

3. Att adoptera istället för att köpa

Många artiklar som diskuterar sätt att spara pengar på husdjur rekommenderar att ägare adopterar istället för att köpa. Men det här är inte alltid en bra idé. 

Missförstå inte: Det är alltid en bra idé att överväga adoption när du skaffar en ny hund till din familj.

Det finns miljontals hundar som behöver hem, och du kan rädda ett liv genom att adoptera en. För den delen är hundadoption – även på relativt dyra föreningar – nästan alltid billigare än att köpa en renrasig hund från en uppfödare. 

Men adoption är inte den automatiska vinst som många tror att det är. I vissa fall kan adoption leda till problem – och ibland är dessa problem dyra. 

Låt oss överväga följande exempel:

Familj A går ner till sina lokala hundföreningar och adopterar ett nytt Labrador. I processen spenderar de cirka 1000 kr (för argumentets skull – adoption är ofta billigare än så här). 

Familj B, å andra sidan, hittar en högkvalitativ labradoruppfödare i sitt område och väljer en valp. Denna nya fluff får familjen betala 10 000 kr för.

Allt verkar bra för familj A, och de tar hem en valp för cirka 9000 kr mindre än familj B. Men några år senare märker familj A att deras hund hoppar istället för att springa normalt. Han verkar också ha problem med att resa sig och lägga sig. 

De går till veterinären, som förklarar att deras valp har höftledsdysplasi. Den goda nyheten är att problemet går att behandla. Den dåliga nyheten är att operationen kommer att kosta cirka 40 000 kr.

Under tiden köpte familj B sin valp från en uppfödare som screenade för höftproblem. Så de slutade med en glad och frisk valp, vars höfter fungerar perfekt. Detta innebär att trots att de spenderar lite mer i förväg, slutar de med att spara tusentals kronor på lång sikt . 

Det du bör ta med dig från det här är att du alltid bör överväga adoption, men om du har koll på en ras som ofta lider av hälsoproblem, kan det vara bättre att köpa hunden från en uppfödare av hög kvalitet.  

4. Köpa från en billig uppfödare

Om du har bestämt dig för att köpa istället för att adoptera, är det viktigt att undvika billiga uppfödare. Om du gör det kan du spara ett par tusen kronor i början, men du kan hamna i samma typer av hälsoproblem som kan plåga skyddshundar av okänt ursprung

Detta betyder inte att du måste begränsa dina val till de dyraste uppfödarna som finns, men du bör definitivt leta efter uppfödare som är hängivna, medkännande och screenar sina valpar för vanliga hälsoproblem

Du kan fortfarande leta efter billiga prisser, men detta kommer vanligtvis bara att spara dig 1000 kr eller så. Hundar som kostar en bråkdel av vad de flesta andra kostar är osannolikt en mycket säker investering, och du kommer sannolikt att spendera mer pengar i det långa loppet. 

***

Om du försöker ta hand om en hund med en budget, försök att implementera några av tipsen som beskrivs ovan. De kommer inte alla att vara tillämpliga för alla situationer, men du bör kunna hitta några som kommer att fungera för dig bland de som diskuteras. 

Har du några andra spartips du kan dela med dig av? Låt oss höra allt om dem i kommentarerna nedan. 

 

 

Bloggtoppen logga