17 söta och gulliga hundraser 2024 [MED BILDER]

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Letar du efter att lägga till en sötnos i familjen? Vi förstår verkligen den önskan! 

Många hundföräldrar vill ha en gullig hund som delar ut valpkyssarna och njuter av att mysa i soffan. Men medan många hundar tycker om denna typ av hund-människa interaktion, är vissa helt enkelt mer tillgivna än andra.

Så du vill se till att du väljer en hund som är lika kär som du är. 

Vi kommer att peka ut några av de sötaste hundraserna nedan, lära dig vad som får människor att älska dessa hundar, upptäck lite om deras sinnelag och ta reda på vilka av dessa gulliga hundar som kan vara perfekta för dig.

De 17 sötaste hundraserna 2024

Utan vidare, här är några av de sötaste hundarna du kommer att stöta på.

Många av dem är allmänt kända för att vara söta och gulliga, men håll utkik till slutet av listan för att höra om några kärleksfulla bästa kompisar som du kanske inte hade förväntat dig

1. Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är otroligt söta och kompakta men ändå omtänksamma hundkamrater med en pigg, smittsam attityd som kommer att lysa upp även dina mörkaste dagar. Dessa små vita hundar lämpar sig för en mängd olika hushåll med sina fluffiga, allergivänliga pälsar, och är en av de sötaste hundraserna man kan tänka sig.

Du kommer att upptäcka att dessa lurviga vänner är otroligt anpassningsbara och kommer överens med nästan alla i familjen. Dessa kärleksfulla hundar kommer garanterat att ge dig massor av kyssar och krypa ihop bredvid dig i soffan efter en engagerande leksession. 

2. Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterriers arbetade till en början i viktorianska fabriker för att hålla platserna fria från gnagare. De jagade råttor och kaniner i trånga utrymmen, och deras temperament likt stora hundar gjorde det alltid lätt för dem. Men är det någon överraskning att Yorkshireterriers är välrenommerade knähundar nuförtiden?

Denna hundras kallas ibland förtjusande Yorkie och packar mycket personlighet och skönhet i sina små kroppar. De är kompakta, har mörka, vackra ögon som alltid verkar tårfyllda och en underbar, silkeslen och allergivänlig päls, vilket är kronan på verket.

Dessa tillgivna, söta och bedårande hundar är också underbara husdjur att ha i lägenheten, och de behöver inte många träningspass!

3. Tax

Tax

Taxen, som är älskad över hela världen för sin korta, söta och kraftiga form, är en liten jakthund med en stor personlighet. Uppfödd i Tyskland för att gräva ner sig i rovhålorna, står taxen mycket längre än den är hög. Rasen finns i tre pälstyper: kort-, sträv- och långhårig, och tre storlekar: kanintax, dvärgtax och normaltax.

Med sitt bedårande utseende och fåniga personligheter kan det komma som en överraskning att taxar ursprungligen föddes upp som vilda jägare. Det stämmer – den där söta lilla, korvformade hunden brukade gräva ner sig i hålor och antingen spola ut sitt byte eller slåss till döds. Även om moderna taxar är mer knähundar än Lancelot, har rasen behållit sin modighet.

Taxen är en anpassningsbar ras och kan bli ett bra husdjur i nästan alla hem (se bara upp för för många trappor!). Även om taxen är energisk är den helt nöjd med att hänga inne, så länge som hennes ägare är nära och hon får mycket lek. Taxen är verkligen en hundras för dig som vill ha en söt hund!

4. Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Franska bulldoggar har fladdermusöron och ett platt, rynkigt ansikte, vilket kanske inte låter särskilt sött, men de reserverade storörade hundarna är den mest oemotståndliga rumskamrat du kan ha.

Franska bulldoggar är kärleksfulla följeslagare som tycker om att koppla av i sin favoritsoffa om de inte leker. Dessa hundar är aktiva, intelligenta och tillgivna och skulle inte ha något emot att sitta i ditt knä när som helst. Och de muskulösa, kraftiga och kompakta franska bulldoggarna kommer bra överens med barn.

5. Siberian husky

Siberian husky

Ah, den slående tilltalande siberian husky! Ingen hundintresserad kan få nog av en siberian huskys färgrika vackra täta päls. Deras flerfärgade eller blå ögon och slående vargliknande ansiktsdrag bidrar bara till rasens dragningskraft, vars rötter finns i Sibirien.

Siberian husky har fångat massornas fantasi, från konstnärer, författare och filmproducenter. De flesta har blivit förälskade i sin vilda natur, oberoende, stolthet och tillgivenhet – det skulle du också göra!

Viktigast av allt, de ser så glada och fluffiga ut att du skulle vilja gosa, krama och klappa dem varje gång! Men var bara beredd på deras eskapism och överdrivna energinivåer.

6. Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke

Walesiska legender tyder på att welsh corgi pembroke var en favorit bland älvor och skulle hjälpa till att dra sina tränare och valla älvor.

Men du skulle aldrig gissa genom att titta på dem, men dessa dvärghundar delar en gemensam anor med de bedårande Siberian Husky.

Welsh corgi pembroke kan identifieras genom sin korta resning, spetsiga öron, räviga ansikten och dockade svansar. Vissa raser av welsh corgi pembroke har dock inte svansar.

Dessa hundar är vackra, komiska, charmiga och intelligenta; inte konstigt att drottning Elizabeth II älskar dem. Hon har haft över trettio under hela sin livstid!

7. Golden retriever

Golden retriever

Golden retrievers är folkets favorit av en anledning. Hundens vänliga och toleranta temperament gör den perfekt för nästan alla hem eller familjer.

Allt är bra med goldens: de är vackra, mycket intelligenta, förtjusande långsamma att mogna, vänliga och lojala. Dessa sportiga hundar är robusta, välbyggda, kända för sin täta, glänsande gyllene päls som ger dem deras namn.

En av golden retrievers kännetecken är dess vänliga och djärva ögon, korta öron, raka nosparti och en smidig och kraftfull gång. De är dedikerade brukshundar för funktionshindrade, sök- och räddningsuppdrag och jakt.

8. Pomeranian

Pomeranian

Dessa söta små hundar har frodiga fluffiga pälsar, bakåtböjda svansar och räviga ansikten som är svåra att motstå. Pomeranian är av tysk och engelsk härkomst och de minsta av spetstypen. Det är även en av de minsta hundraserna som finns i världen idag.

Medan dagens pomeraninans har ett relativt propert rykte, var de ursprungligen valldjur och skulle stödja tunga slädar över tuff terräng.

Moderna pomeranians är vanligtvis vänliga, extremt lojala, livliga och kan vara en vakthund trots sin ringa storlek.

9. Beagle

Beagle

Beagle är, förutom att vara en av de sötaste hundraserna, en av de bästa jakthundarna genom tiderna, och det är ingen hemlighet. Detta beror på att ingenting gör dessa hundar gladare än när de spårar en intressant doft.

Dessa hundar är muskulösa, tjocka, med en lätt kupolformad skalle. De har släta, tjocka pälsar, breda näsor och fyrkantiga nospartier. Intressant nog förbättrar en beagles långa och floppiga öron näsans prestanda genom att hjälpa den att behandla doftinformationen bättre.

10. Bichon havanais

Bichon havanais

Bichon havanais långa, silkeslena hår och uttrycksfulla stora, bruna ögon är förtrollande. Deras kroppar är längre än de är höga, med svansarna högt ansatta över ryggen.

Dessa hundar har en söt distinkt hoppgång, och även om de är energiska är de inte särskilt aktiva. Bichon havanais föredrar att sitta i ditt knä hela dagen än att göra något annat.

Deras charm är oöverträffad; de är intelligenta, ivriga att behaga, träningsbara och naturligt extroverta. Bichon havanais är också utmärkta terapi-, känslomässiga stöddjur och vakthundar trots sina små storlekar.

11. Australian shepherd

Nej, den söta hundrasen australian shepherd kommer inte från Australien, utan från västra Amerika på 1840-talet runt guldrushen.

De var flockboskap och är fortfarande arbetande hundar i hjärtat till dato. Aussie, som de ibland kallas, är vackra, intelligenta och underbara familjekamrater så länge du håller dem sysselsatta.

Att se australian shepherd samla en flock får är en syn att skåda. De är också mångsidiga, intelligenta, med säkra och atletiska rörelser. Se till att du erbjuder den massor av övningar, annars kan den hitta på en egen uppgift, som att valla barnen i hemmet!

12. Malteser

Malteser

Malteser har söta floppiga öron, sluttande axlar, kompakta kroppar och tuftade svansar som krullar sig över deras små ryggar. Dessa hundar är väl tilltagna med snyggt rundade huvuden, svarta nosar, söta små ögon och floppiga öron som är svåra att inte bli kär i.

Dessa är också tillgivna, sociala och kräver mycket uppmärksamhet eftersom de är benägna att få separationsångest. Malteser är en sällskapshund täckt av en lång, rak, silkeslen päls från huvud till tass. Men under deras helvita päls med bomullsbollar ligger små kroppar som rör sig med enkel en gång.

13. Labrador retriever

Labrador retriever

Det är omöjligt att tröttna på dessa starkt byggda, medelstora hundar som har samlade, atletiska och välutrustade konformationer. Som de är allmänt kända, har labben upprepade gånger förtjänat sin plats som Sveriges populäraste hundras under flera år.

Labrador retriever är snälla, glada, förtjusande vänliga, godmodiga och hårt arbetande. Dessa lurviga vänner är några av de smartaste och roligaste hundraserna som finns, och vill gärna tillbringa så mycket tid som möjligt med sina familjemedlemmar. De är därmed också fantastiska känslomässiga stöddjur och terapihundar för personer med funktionshinder.

Byggda för sport, skulle dessa hundar hjälpa lokala fiskare att dra nät, hämta fisk som undkom fällan och hämta rep. De är utmärka som jakthundar, men har inte heller något emot att bli bortskämda och älskade idag, även om de föredrar att vara aktiva.

14. Dalmatiner

Dalmatiner

Dalmatiner är eleganta och atletiska, men framförallt söta, medelstora hundraser vars ansikten har medverkat i olika filmer, inklusive Disney! Dalmatiner är lika charmiga i livet som de är i filmen och kan övergå från galant till fånig när de vill.

De är folkorienterade, har höga energireserver och kräver massor av aktiviteter. De flesta hundentusiaster tycker om dessa hundar för deras snygga utseende, såsom deras unika fläckar och balanserade sammansättning.

Dalmatiner är muskulösa, har högre uthållighet tack vare robusta bakben som är kraften bakom deras smidiga gång. Dessa hundar är aktiva idrottare och träningsbara, även om de kanske inte svarar bra på rigorösa träningstekniker.

15. Shih tzu

Shih tzu

Shih tzu är en lurvig och söt liten hundras som kommer ge ett leende på läpparna när du kommer till den. Den har funnits i Skandinavien sedan 1930-talet, och har idag blivit en av de vanligaste hundarna i Sverige.

Shih tzus är kända för att vara lekfulla, tillgivna hundar som klarar sig bra med både vuxna och barn. Dessa kärleksfulla knähundar njuter av en engagerande lekstund, men kan också luta sig tillbaka bredvid dig i soffan. Shih tzus är charmiga karaktärer som är lyckligast när de är med sin familj. 

16. Samojedhund

Samojedhund

Möt den glada, godmodiga, intelligenta och värdiga familjehunden som också räknas till världens sötaste hundraser. Samojedhundrasen har bland det vackraste leendet som verkar något uppåtriktat i mungipan, och kallas ibland ”den leende hunden”, på grund av sitt karakteristiska ansiktsuttryck

En annan utmärkande egenskap är hundens ultratjocka snövita päls som kan vara så tät under vintern att du knappt kan se huden. Dessa leende hundar är också kraftfulla och föddes från början för att arbeta som slädhundar i världens kallaste platser – Sibirien.

17. Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Det går bara inte att komma runt det: Cavaliers är totala sötnosar. Dessa små spanieltyper har ett bedårande ansikte som smälter ditt hjärta och en otroligt kärleksfull läggning att matcha. Du kommer att upptäcka att dessa kompakta hundar gärna spenderar tid med dig i soffan eller en aktiv eftermiddag utomhus, så länge de får vara nära dig. 

Dessa milda hundar klarar sig bra med ensamstående ägare såväl som familjer (och de är fantastiska hundar för pensionärer). Se bara till att du har gott om tid för dessa hundar eftersom de inte gillar att lämnas utan rörelse alltför länge. 

Sammanfattning

Vem skulle inte älska att klappa en söt hund? Medan alla hundar har ett sätt att charma sig in i människors hjärtan, är vissa lite bättre än andra.

Dessa hundar har det extra som framkallar en oöverträffad lust att gosa. Vilka av dessa söta hundar får din röst?

Bloggtoppen logga