Hur man tränar en hund med separationsångest: lösningar & träningsplan!

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

I den här artikeln

De flesta upptäcker att deras hund har separationsångest den hårda vägen.

Vanligtvis kommer upptäckten i några olika former. Kanske klagar grannarna över konstant tjut och skällande. Eller kanske har din hund grävt in i dörrarna eller tuggat genom en fönsterbräda. Du kanske till och med kommer hem för att upptäcka att din hund har undkommit sina lådor och brutna tänder i panik.

Separationsångest kan vara känslomässigt utmattande att hantera, både för hunden och ägaren. Det är inte ett tecken på hur mycket din hund älskar dig – det är i grunden en panikstörning.

Lyckligtvis är behandlingen för separationsångest ganska enkel. Allt du behöver göra är att systematiskt lära din hund att att vara ensam inte är en orsak till oro. Problemet är att denna träning ofta går långsamt och stör vårt arbete och sociala liv.

Att lösa fullskalig separationsångest kan vara en lång väg, men den goda nyheten är att separationsångest är ett av de allvarligare beteendeproblemen med de största framgångarna.

Låt oss titta på hur du löser din hunds separationsångestsyndrom, från början till slut!

Varför får hundar separationsångest?

Vi har fött upp hundar i tusentals år för att njuta av mänskligt sällskap.

De flesta av våra hundraser, särskilt de som är populära idag, finns för att de ger oss sällskap. Våra hundar älskar att vara omkring oss, så är det konstigt att vissa hundar får separationsångest?

Men inte alla hundar utvecklar denna typ av panik när de lämnas ensamma. Så varför händer det?

Riskfaktorer för separationsångest

Det finns några riskfaktorer som gör hundar mer benägna att utveckla en separationsångeststörning:

 1. Kommer från en djuraffär. I en studie av över 400 hundar fann forskare att hundar från djuraffärer var 30% mer benägna att visa ”separationsrelaterade beteenden” än hundar från uppfödare. Forskarna tyder på att negativa erfarenheter från tidiga liv i djuraffärer kan ha påverkat valpens hjärna, vilket gör dem mer sårbara för stress senare i livet.
 2. Hyper-attachment till ägaren. Kanske. Hundar är sociala djur och vissa hundar älskar att vara supernära sina ägare – de rör hela tiden eller så följer de sina ägare till badrummet. Vi kallar ofta dessa hundar ”klängiga”, ”hyperfästa” eller ”kardborrehundar.”

  En studie från Tufts University från 2001 visade att hundar som är ”klängiga” är mer benägna att ha separationsångest. Men detta kan vara en situation av höna-eller-ägget där klängighet är ett symptom på separationsångest snarare än ett varningstecken.

  Som sagt, en studie 2006 om hund-människa relationer och separationsångest fann ingen sådan koppling mellan klängiga hundar och separationsångestsyndrom.
 3. Bor med bara en ägare. Samma studie från 2001 fann också att fler hundar som lever med en enda ägare lider av separationsångeststörningar än hundar som lever med flera ägare. Att bara ha en ägare gjorde faktiskt att en hund hade 2,5 gånger större risk att få separationsångest än en hund med flera ägare!
 4. Att vara en räddningshund. Räddningshundar och hundar som tidigare hade blivit övergivna var mer benägna att drabbas av separationsångest enligt Tufts-studien från 2001 som hänvisades till tidigare. Efter att ha blivit övergiven kan en hund vara mer rädd att du ska lämna och aldrig återvända!
 5. Senaste förändringar i hemmet. Samma Tufts University-studie visade att cirka 16% av ägarna kunde komma ihåg en förändring i hemmet (som en skilsmässa eller flytt) innan deras hund började lida av separationsångest. Men 10% av ägarna rapporterade också de senaste förändringarna samtidigt som de noterade att deras hundar inte hade utvecklat ångest.

Forskning verkar diktera att räddningshundar, djuraffärshundar och hundar med ensam ägare alla verkar vara mer benägna att lida av någon form av separationsångest.

Ensam hund med separationsångest

Vad som INTE orsakar separationsångest

Vi har diskuterat lite om vad som orsakar separationsångest hos hundar. Låt oss nu prata om vad som inte orsakar separationsångest, trots vad du kanske har hört anekdotiskt.

För det första är det en myt att om du skämmer bort din hund eller sover med henne är det mer sannolikt att hon utvecklar separationsångest. Detta stöds helt enkelt inte av forskningen, så glöm det!

Valp som sover i sängen

Något som jag hör så ofta från vänner och familj är att människor har orsakat separationsångest genom att vara med sina hundar. Det är verkligen inte sant.

Separationsångest är en panikångest, och att låta din hund sova med dig eller följa med dig på utflykter orsakar inte separationsångest. Det är faktiskt ganska svårt att ”skapa” en separationsångesthund.

Precis som personer med ångest, depression eller panikångest kan ha dessa problem i de bästa möjliga hemmen, så verkar separationsångest ha en stark genetisk komponent.

Det är också värt att notera att hundar inte uppvisar separationsångest av någon målmedveten ilska eller olydnad. Kom ihåg att hundar med separationsångest har ett ångestsyndrom. Det finns ingen avsikt eller baktanke bakom din hunds handlingar.

Den vanligaste missuppfattningen jag ser är att hunden agerar av trots, eller för att han är ”arg” över att ägaren lämnat honom ifred. Hundar med separationsångest kan ibland vara väldigt destruktiva, eller så kan de hamna i soporna och göra en enda röra, eller råka ut för husträningsolyckor medan ägaren är borta.

Dessa är verkligen frustrerande problem att ta itu med, så det är lätt för ägare att anta att hunden avsiktligt orsakar problem för att få tillbaka dem för att lämna. Tyvärr kunde detta inte vara längre från sanningen!

Anta heller inte att det löser problemet att ta hem en annan hundkompis till din nuvarande pälskompis.

En studie från 2014 om att förhindra separationsångest hos skyddshundar fann att en annan hund i huset inte gjorde något för att hindra hundar från att utveckla en separationsångeststörning.

Hund som inte är intresserad av en sällskapshund

Sammanfattningsvis utvecklar hundar förmodligen separationsångeststörningar tack vare en kombination av genetiska faktorer, tidiga livserfarenheter, rädslor och traumatiska upplevelser som vuxen.

Som med det mesta är separationsångest en kombination av arv och miljö.

Tecken på separationsångest hos hunden

Det är dags att observera din hund och se hur hon reagerar när du lämnar henne.

Ställ in din bärbara dator, telefon eller annan inspelningsenhet en dag när du är utanför huset (eller övervaka din hund live via en Furbo- eller Petcube-kamera).

Hundar med separationsångest kan visa tecken på ångest, med vanliga symtom som inkluderar:

 • Flåsande eller ständig rörelse när du är borta
 • Helt vidgade pupiller
 • Ylande, överdrivet skällande eller gnällande
 • Hoppar eller skrapar på dörren
 • Överdriven dregling som är mer än vanligt
 • Gräver vid dörren
 • Krossande tänder eller naglar som försöker fly
 • Att vägra äta, dricka eller leka ensam
 • Självskada
 • Destruktivt tuggande mot dörrar och lådor
 • Olämplig urinering och eliminering (när de redan har tränats hemma)

Med separationsångest hos hundar, kommer en hunds oroliga beteende vanligtvis att bli värre, snarare än bättre, när du är borta längre.

I jämförelse kommer hundar som bara är uttråkade eller undertränade inte att se lika frenetiska och panikslagna ut.

Hundar med separationsångest är också osannolikt att fokusera sin ångest på matstöld. Om din hund stjäl mat, förstör soffan eller hamnar i soporna, är hon förmodligen uttråkad eller undertränad. För dessa hundar, försök att öka de dagliga promenaderna för att säkerställa att de får mycket motion och se om du märker en förbättring!

Hundar med separationsångeststörningar riktar ofta sin ångest mot flykt. De förstör lådor, dörrar och fönster när de försöker hitta dig.

Var beredd på vad du kan se när du tittar på videon med din hund ensam – det kan vara riktigt svårt att titta på. Att titta på video på en hund med fullskalig separationsångest är en av de mest jobbiga sakerna man kan göra – även som hundbeteenderådgivare.

Här är ett exempel på hur en separationsångest kan se ut när en hund lämnas ensam hemma:

Om du tittar på video på din hund ensam är det i allmänhet lätt att ta reda på om din hund har separationsångest. När du har identifierat problemet är det dags att börja arbeta med att åtgärda det.

Lösningar för separationsångest hos hunden: Åtgärda din hunds separationsångest

Om du vet att din hund har separationsångest har jag goda nyheter till dig: Du har egentligen bara ett jobb.

De dåliga nyheterna? Det jobbet är inte lätt.

Din huvudsakliga uppgift är att lära din hund att det inte är någon större sak att vara ensam.

De flesta separationsångestprotokoll kretsar kring en idé: systematisk desensibilisering. Du måste börja med att bara lämna din hund ensam så länge den kan hantera, långsamt bygga upp sin tolerans (som att börja träna för ett maraton).

Du har bara en viss tid när det kommer till att träna din hund, så slösa inte bort din tid med behandlingar som inte kommer att hjälpa.

Hund som ser nervös ut

I slutet av dagen är guldstandarden för separationsångest desensibiliseringsträning.

Desensibilisering är helt enkelt att utsätta din hund för en mängd ensamtid som hon kan hantera och sedan gradvis öka den tidsperioden.

Börja med att bara lämna din hund ensam i några sekunder (eller till och med bara gå bort från din hund om det är allt hon kan hantera), bygg sedan gradvis upp toleransen tills din hund klarar en längre period av ensamtid.

Tyvärr, om din hund bara kan lämnas ensam i 30 sekunder innan hon får panik, är detta ingen liten uppgift. Det är här mediciner för hundbeteende, som din veterinär kan ordinera, kan komma till nytta.

Medicin mot separationsångest: hjälper det?

Om en hund inte klarar av att lämnas ensam är det lätt att sluta med en behandlingsplan ”ett steg framåt, två steg tillbaka”.

Visst, du kanske kan få din hund att tåla 20 minuters ensamtid under helgen. Men all denna träning försvinner på måndag när du går till jobbet.

Beteendemedicinering kan hjälpa hundar som annars skulle falla tillbaka beteendemässigt varje dag.

Beteendemediciner som xanor och klomipramine hjälper till att ta sig igenom den ojämna tidiga biten av separationsångestträning. Eftersom du ofta inte kan lämna din hund ensam i mer än några minuter till en början, är beteendemedicin oumbärlig för att ha ett riktigt liv utan att traumatisera din hund.

Beteendemedicinering hjälper din hund att börja lära sig att det är OK att vara ensam. Se bara till att du väntar med att administrera några mediciner till ditt husdjur tills du får grönt ljus från din veterinär.

Mediciner för artritiska hundar

En studie år 2000 visade att ge hundar klomipramin påskyndade upplösningen av separationsångest – vilket minskade symtomen så mycket som tre gånger snabbare än placebogruppen!

Lämplig medicinering bör inte lugna din hund eller få henne att agera som en zombie – det förhindrar bara panik.

Även om naturläkemedel kan verka tilltalande, är sanningen att feromonhalsband och andra holistiska behandlingar sällan löser det i fallet med panikstörningar, även om de kan ta förbättra det, enligt en studie från 2005. Men för de flesta hundar är det bara riktiga medicinska läkemedel som har tillräckligt med en lugnande effekt.

När din hund har fått lämplig medicinering (tack vare en veterinär) är det dags att börja med inlärningen.

Träningsplan för hundens separationsångest: steg-för-steg guide för desensibilisering

Så här ska din desensibiliseringsplan se ut för att börja träna bort din hunds separationsångest.

 1. Bestäm vad din hunds ”tröskel” är. Detta är den nivå på vilken din hund börjar bli orolig när du lämnar huset (eller till och med rummet). Detta kan ske direkt, eller så kan det vara efter några timmars frånvaro. Filma din hund för att se exakt när detta händer.
 2. Bygg på din hunds tröskel. Om din hunds stressnivå är så hög att hon inte kan tolerera att du är borta en sekund, måste du träna på att stänga dörren halvvägs och sedan återvända. Stäng sedan den helt och öppna den omedelbart igen. Lämna sedan i två sekunder.
 3. Var inte rädd för att göra det enkelt. Om din hund blir upprörd på någon nivå, gör det lättare. Att göra långsam progression är mycket bättre än att göra det för fort, eftersom det är lätt att ha ett enda misstag som gör att du får flera veckor i utveckling förlorade. Om du ser din hund reagera dåligt, minska tiden ensam. Att gå baklänges och minska tiden ensam innan du lägger till mer är mycket normalt (och rekommenderas)! Ditt tidsdiagram kommer sannolikt att vara fullt av små upp- och nedgångar i tid som spenderas borta.
 4. Titta på Trigger Stacking. Hundar kan bli mer och mer stressade under en dag eller vecka, precis som vi. Om din hund redan har haft en jobbig dag eller vecka, ta det lugnt med desensibiliseringsträningen en liten stund.
 5. Upprepa men ta pauser. Det går bra att göra flera utgångar med din hund, men håll det till tre omgångar per pass och lämna en timme mellan varje pass. Överväldiga inte din hund!

Sekund för sekund, dag för dag, kommer du att kunna bygga upp din hunds tolerans. De flesta upplever att efter de första minuterna av ensamtid förbättras deras hundar lite snabbare.

Du kan sätta ihop din egen träningsplan för separationsångest för hundar om du vill. Här är en titt på hur din desensibiliseringsplan kan se ut:

Datum för träningMängd tid kvarHundens svar och reaktion
7/13/20225 sekGråter, kliar på buren
7/13/20222 sekLätt gnällande, inga repor
7/13/20223 sekEtt gnäll
7/14/20222 sekInget gnäll

Andra viktiga tips:

 • När du kommer tillbaka, ignorera lugnt din hund. Ge inte beröm eller uppmärksamhet, gå bara tillbaka in i rummet som om allt är normalt. Målet är att göra tillfället då du kommer tillbaka och går väldigt tråkigt och händelselöst, inte en minifest!
 • Försök att inte lämna din hund ensam längre än vad den kan hantera. Det är riktigt tufft, men försök att inte lämna din hund ensam längre än vad du framgångsrikt har genomfört med träningsplanen. Personen hemma behöver inte vara du – det kan vara en vän eller granne, men undvik all ensam hemma-aktivitet om hunden inte kan hantera det så länge än.
 • Variera tidsåtgången – variera med kortare perioder. Du vill strukturera ditt tidschema så att det svänger (aka, upp- och nedgångar när det gäller tid som din hund lämnas ensam). Det är inte kul att lära sig något när det hela tiden blir svårare, så ge din hund några enkla vinster. Detta kommer att förbättra din hunds självförtroende och fungera bättre i det långa loppet!

Du vill ha stegvisa framsteg. Men långsamt och stadigt vinner racet om separationsångest, tillsammans med de flesta andra former av beteendemodifiering.

Vad sägs om när jag behöver vara borta i flera timmar?

Den riktigt tuffa delen med separationsångest är vad man ska göra när man måste lämna sin hund längre än hon kan hantera. I en ideal värld kommer du inte att lämna henne för länge alls, men de flesta av oss lever i den verkliga världen, inte en ideal värld.

Om du vet att du kommer att lämna din hund för länge, använd medicin eller få hjälp – kanske till och med båda.

En hundvakt kanske kan ta av dig lite last medan du får en välbehövlig paus från din konstanta hundskugga. Hunddagis kan vara ett annat alternativ för hundar som klarar av att vara runt andra hundar. Medicinering kan hjälpa till att minska de negativa effekterna av att lämna din hund för länge.

Du kanske också vill överväga att prata med din arbetsgivare om möjligheten att arbeta hemifrån ett tag.

Återigen, allt detta låter skrämmande. Men separationsångest har faktiskt en ganska hög grad av ”framgång”, till skillnad från några av de andra beteendeproblem som hundbeteenderådgivare arbetar med regelbundet.

Vissa hundar med separationsångest är aldrig helt ”friska”, men de kan ofta leva helt regelbundna och lyckliga liv med lite hantering eller pågående medicinering.

Vad som inte hjälper när det gäller att bota separationsångest hos hundar

Det finns många vanliga hundträningsmyter kring separationsångest, låt oss skingra några av dessa missförstånd och diskutera vad som inte löser hundångest.

Okänslig för avgångssignaler

Många behandlingar som ofta rekommenderas – som att göra din hund okänslig för avfärdssignaler (som att plocka upp dina nycklar eller ta på dig dina skor och kappa utan att lämna) och motkonditionering (erbjuda godsaker medan du är borta) – hjälpte inte hundar i en studie från 2011 mer än enkel systematisk desensibilisering.

Så om du har begränsad energi, fokusera på det enda målet: att bygga upp din hunds tolerans av att vara ensam.

Många människor spenderar mycket energi på tilläggsbehandlingar som att lämna TV:n påslagen, använda en thundershirt och skaffa speciella halsband. Även om dessa behandlingar kan falla i kategorin ”kan inte skada”, kan de faktiskt göra ont eftersom de tar så mycket känslomässig energi och tid från det faktiska desensibiliseringsarbetet som måste göras.

Belöningssystem

Du kommer ofta att höra om tränare som rekommenderar att ge belöningar för att behandla separationsångest. Tanken med det är att hunden bara får belöning, uppmärksamhet eller godis när den gör något du, ägaren, vill.

När detta används, för att behandla ångest, är den något invecklade tanken att denna teknik kommer att lära din hund att se till dig för ”vägledning” och ”ledarskap”, och att detta på något sätt kommer att minska ångesten.

Det är inget dåligt koncept; det kan vara till hjälp i vissa situationer (som kravskall). Men jag rekommenderar verkligen inte att du använder den här strategin för att behandla separationsångest, eftersom ”struktur” och ”ledarskap” inte fixar ångest och panik!

Att sätta upp regler om belöning som en träningsåtgärd kommer inte att lösa problemet och kan dessutom göra det värre. En hund som upplever separationsångest är i konstant stress, och att lägga till en ny stress – som att inte uppmärksamma honom längre – kan främja mer stress och göra saker ännu värre.

Tänk på att en panikstörning inte kan åtgärdas genom lydnadsträning, eftersom panik inte är ett beteende, utan snarare en känsla som kan driva på oönskat beteende (som nedsmutsning av huset, gråt och förstörelse).

Hur man förhindrar en hund från att få separationsångest

Liksom med de flesta beteendeproblem finns det några åtgärder du kan vidta för att förhindra att din hund utvecklar separationsångest.

Även om det inte är någon garanti (eftersom genetik och tidiga livserfarenheter säkert spelar en roll), finns det några saker du kan göra för att skydda din hund från att utveckla denna panikstörning.

Förutsatt att du har gjort ditt bästa för att välja ut en hund eller valp från en bra källa, har du redan staplat genetiken och de tidiga livserfarenheterna till din fördel.

1. Lär din hund att det är okej att vara ensam

Med vilken ny hund som helst är det viktigt att börja lära din hund tidigt att det är normalt och bra att vara ensam.

Även om du inte måste, börja lämna din hund ensam med mat och engagerande föremål (eller – bäst av allt – frysta matfyllda leksaker) under korta perioder.

Lägg din valp i en bur eller en valphage medan du duschar, hämtar posten eller springer till gymmet.

Dessa mindre frånvarotillfällen, tillsammans med matgodis, hjälper till att lära din hund att det är helt normalt att vara borta. Om det alls är möjligt, börja långsamt med kort frånvaro istället för att gå direkt till en hel arbetsdag med ensamtid!

Att gå direkt från att vara med dig hela tiden till långa perioder av din plötsliga frånvaro kan vara väldigt stressande för en hund!

2. Distrahera din hund med skattjakt när du lämnar huset

Du kan också göra ensamtiden rolig med en modifierad morgonrutin. Innan du åker till jobbet eller skolan, ställ undan din hund i en bur eller badrummet i några minuter. Göm sedan hennes mat, koöron, tandtugg, fyllda jordnötssmörleksaker och andra läckra godsaker runt om i huset.

Hundar som inte har separationsångest kommer att älska att spendera tid på att leta efter mat. Om din hund inte vill äta medan du är borta har du redan ett problem.

Varför slickar min hund på mattan

3. Använd teknik för att belöna ensamtid på distans

Slutligen kan tekniken hjälpa din hund att vara ensam med tröst och grace. Treat N’TrainPetcube eller Furbo låter dig belöna din hund på distans.

Detta gör att du kan lära din hund att du är borta faktiskt gör att godsaker kommer.

Dessa tekniska prylar skiljer sig lite åt i detaljerna (Furbo, till exempel, är en kamera för godisutdelning och inkluderar en skällande sensor, medan Treat N’Train är något billigare, saknar kamera och fungerar bättre med mjuka godsaker), men de är alla utmärkta alternativ för att förebygga hundångest eller behandla mild separationsångest.

Den här videon från The Verge ger en bra överblick över hur Furbo fungerar och några av dess kärnfördelar:

Lita bara inte på prylar för att fixa måttlig till svår ångest – de flesta hundar som verkligen lider kommer inte att äta maten även om den ges till dem.

Hur vet du om din hund har separationsångest?

Du kommer hem från jobbet och hittar en otäck lapp från din granne som klagar på att din hund gnäller – igen.

Eller så återvänder du hem från skolan för att upptäcka att din hund har kissat över hela huset, förstört gardinerna, förstört din soffa eller grävt genom dörren. Har din hund separationsångest?

Separationsångest är lite svårt att sätta fingret på. De flesta djurbeteendeexperter kommer att dra gränser mellan separationsångest, isoleringsångest och andra töntiga termer baserat på om hunden är knuten till en person, alla människor, eller om ”vilken varm kropp som helst duger.”

Hund som avgudar sin ägare

För behandlingens syfte spelar det dock inte så stor roll om din hund lider av separationsångest jämfört med isoleringsångest. Hur som helst, din hund får panik medan du är borta.

Separationsångest kan vara en fruktansvärd panikattack när hunden är ensam (eller åtminstone borta från sin ägare).

Det finns ytterligare en anledning att sätta separationsångest fast i kategorin panik eller ångestsyndrom: Så många som 88% av hundar med bullerfobier har också separationsångest.

Med orden från författarna till Tufts-studien från 2001:

“This suggests that the interaction of multiple pathologic responses to noise likely reflects an altered dysfunctional underlying neurochemical substrate or is the result of one. “

Med andra ord, hundar som kämpar med både separationsångest och bullerfobier kan ha ovanliga hjärnor som reagerar på stress annorlunda.

En av de hjärtskärande sakerna med separationsångest är att de flesta hundar med detta problem är underbara, kärleksfulla husdjur – så länge de är med dig.

Du skulle aldrig misstänka att de flesta hundar med separationsångest har några ”beteendeproblem”, eftersom de ofta ser och beter sig helt normalt – tills de får panik när de lämnas ensamma.

Kom ihåg att din hund med separationsångest inte är arg för att du lämnade. Hon är förstenad och har panikångest.

Det är därför det är mycket viktigare att behandla detta problem med mediciner för hundbeteende och med ord (som systematisk desensibilisering) än att implementera standardgrunderna som struktur, ledarskap eller träning.

Är det separationsångest eller tristess?

Det finns många likheter mellan symptomen på separationsångest och en uttråkad, otränad och undertränad hund.

Om du bara tittar på resultaten – eliminering i huset och förstörelse när du är borta – kan det vara svårt att se skillnad på en orolig hund och en uttråkad hund.

Hund ser uttråkad ut

De flesta djurbeteendeister och tränare rekommenderar att du filmar din hund medan du är borta för att diagnostisera problemet.

Även om det är sant att hundar som inte får tillräckligt med motion eller mental stimulans kan vara benägna att hamna i bus medan deras ägare är borta, bör detta INTE orsaka uppenbara tecken på ångest som gnäll, ylande, flämtande och överdriven rörelse, överdriven salivutsöndring, flyktförsök osv.

Om du tror att din hund kan ha separationsångest är det mest användbara du kan göra direkt att ta en video på dem när du är borta! Det är vanligtvis ganska lätt att avgöra utifrån videon om hunden är orolig eller bara uttråkad.

Kommer antiskällhalsband att hjälpa mot separationsångest hos hundar?

Det är verkligen frestande att sätta ett antiskällhalsband på din hund om hon stör grannskapet.

Detta kan dock vara en riktigt dålig idé. Människor fastnar ofta i de yttre symtomen och de yttre manifestationerna. Men folk måste komma ihåg att vi inte kan fixa skället utan att fixa ångesten, eftersom det bara är symptomen på den underliggande ångesten. Om du är rädd för något, och varje gång du börjar visa din rädsla, slår någon dig i huvudet, hur kommer det att påverka din rädsla?

Många som har haft erfarenhet av att arbeta med hundratals hundar med separationsångest har funnit att antiskällhalsband – oavsett om det är skällhalsband med citron eller något annat – inte riktigt fixar ångesten. Antiskällhalsband fungerar bra för andra saker, men inte som behandling till separationsångest.

De kan sluta skället, men det kan också leda till att hunden förstör saker, råkar ut för olyckor eller skadar sig i försök att fly.

I slutändan, även om det oupphörliga skället kan vara en av de mer frustrerande aspekterna av separationsångest (särskilt för dina grannar), och ansträngningar för att lösa skället kommer bara att behandla symtomet (skällningen) istället för den underliggande lösningen (din hunds panik vid din frånvaro).

Det finns en liten rolig historia om ”den sötaste lilla hunden någonsin” som skällde nonstop när han var ensam på grund av sin sin ångest. När hans ägare började använda antiskällhalsband slutade han skälla.

Men strax efteråt, när hans ägare närmade sig honom innan han gick, började han attackera henne och bita hårt. Han var så upprörd över antiskällhalsbandet att han i stället för att bara vara rädd när han lämnades ensam, faktiskt blev aggressiv mot sin ägare.

Sann beteendeförändring tar tid, tålamod och medkänsla. Snabblösningar som antiskällhalsband kommer att skada din hund i det långa loppet.

Bur eller inte bur för separationsångest?

En sak till att tänka på om din hund har separationsångest är var du ska lämna henne medan du är borta. Det verkar intuitivt att lämna henne i en bur, där hennes förstörelse eller röra finns.

Faktum är att de flesta hundar med svår separationsångest blir mer avslappnade om de lämnas utanför buren.

Det kan ta lite tid och träning att avvänja din hund från buren, men ibland är det rätt att ta bort lådan buren.

Valp i bur

Min egen hund började lida av viss separationsångest när vi började bo i flera olika Airbnbs på semester istället för en vanlig lägenhet. Den ständiga förflyttningen krånglade verkligen till hans rutin! När vi slutade ha honom i sin bur och ökade antalet godislekar, förångades hans separationsångest nästan.

Som sagt, ibland är det helt enkelt inte möjligt att lämna din hund utanför buren. I så fall kanske du vill leta efter en extra hållbar hundbur för hundar med separationsångest. Burar som dessa kan hålla din hund och dina saker säkra.

Tänk på att vissa hundar som verkligen är bestämda faktiskt kan skada sig själva mer på dessa kraftiga burar (genom att gräva, bryta tänder eller klor), så var försiktig här.

Om du planerar att lämna din hund i buren, se till att buren tränar din hund så att buren blir en avkopplande säker plats snarare än något som förknippas med rädsla och straff.

Detta kan göras genom olika träningslekar i buren och du ska börja med bara några minuter i backen i taget innan du långsamt ökar längden. Du vill absolut inte lämna din hund gråtande i sin bur, eftersom detta inte gör något för att bygga en positiv association med buren. Att låsa in en olycklig hund i buren förstärker helt enkelt tanken att lådan är en skrämmande, stressig plats att vara på.

Ett annat alternativ som kan vara mindre stressande för oroliga hundar är att stänga av ett hundsäkert område i huset (som köket eller badrummet) med hundgrindar så att din hund får mer utrymme och inte känner sig lika instängd som den kan känna sig instängd i en bur.

Kommer leksaker, godis eller träning fixa min hunds separationsångest?

Kanske. Man är inte helt eniga om detta.

Några förespråkar att använda dold godis som sin huvudsakliga separationsångest-behandlingsmetod, med hänvisning till deras enkelhet för ägarna. Att para ihop dolda godsaker med ångestdämpande medicin räcker för många hundar.

Men andra studier har pekat på att hundgodis har liten effekt på separationsångest. Enligt min personliga erfarenhet av hundar (i situationer där ägare undvek medicin) hjälpte godis inte mycket. Hundarna var helt enkelt för panikslagna för att äta för ens den minsta frånvaro.

Hund som är kräsen

Istället fokuserade vi bara på långsam och stadig desensibilisering.

På samma sätt kommer det inte att fixa hennes separationsångest om du tränar din hund till utmattning. Det kanske minskar energin som hon lägger på en flykt, men det kommer inte att fixa den underliggande paniken.

Med detta sagt kommer det absolut inte att skada att öka din hunds träningsprogram, och det är förmodligen fortfarande en bra idé för att hålla din hund säker och bränna bort en del av den överflödiga oroliga energin.

Ditt bästa val för att fixa separationsångest? Desensibilisering, läkemedelsterapi och behandlingskombination

Dold hundgodisar och interaktiva pusselleksaker kan inte skada oroliga hundar, enligt min erfarenhet. Men de kanske inte hjälper tillräckligt. Hundar som verkligen får panik äter inte uppstoppade Kongs eller leker med en pusselleksak.

Om du väljer dolda distraktioner istället för desensibilisering, behöver du antagligen ångestdämpande medicin som ett komplement. Om du väljer en riktigt genomtänkt desensibiliseringsplan, kanske du inte behöver godsaker eller läkemedelsbehandling.

Jag uppmanar alltid ägare att göra alla tre: desensibilisering, medicinering och godsaker. Jag tycker ofta att de flesta ägare är bekväma med att välja två av de tre.

Om du följer råden i den här guiden och fortfarande kämpar, överväg att ta kontakt med en veterinär-beteendeläkare (inte din vanliga veterinär) som kan hjälpa dig att skapa en specialiserad träningsplan för läkemedel och desensibilisering för att hjälpa till med din hunds panikstörning.

Vanliga frågor om separationsångest hos hundar

Vad orsakar separationsångest hos hundar?

Vi utforskar detta i detalj ovan i vår guide. Men de vanligaste orsakerna inkluderar:

1) Kommer från en djuraffär
2) Hyper-attachment till sin ägare
3) Bor med en enda ägare
4) Kommer från ett härbärge
5) De senaste förändringarna i hemlivet

Vilka är huskurerna för att behandla separationsångest hos hundar?

Det viktigaste för att behandla separationsångest är att få din hund bekväm med att vara ensam.

I vår träningsplan i den här guiden tar vi dig steg-för-steg om hur du gör din hund okänslig för att vara ensam långsamt.

Några andra naturliga huskurer som kan hjälpa (eller kanske inte, beroende på hur allvarlig din hunds separationsångest är) inkluderar:

1) CBD-hundgodis
2) Hundkameror för matdispensering
3) Frysta hundleksaker och läckra tuggben
4) Ökad motion
5) Arbeta hemifrån eller låta hundvakter komma över för att begränsa hur lång tid din hund tvingas vara ensam

Hur botar man separationsångest hos hunden snabbt?

Det är ganska enkelt och okomplicerat att fixa en hunds separationsångest med desensibilisering, men det är tyvärr varken lätt eller snabbt.

Du måste långsamt arbeta upp din hund till att spendera mer tid ensam. Du kanske måste börja med bara några minuter, eller till och med 30 sekunder i extrema fall.

Ångestmedicin kan vara oerhört användbart för att boosta dina träningspass, eftersom det kan hjälpa din hund att göra framsteg mycket snabbare.

Vilka mediciner rekommenderas för att behandla separationsångest hos hund?

Klomipramin och xanor kan hjälpa din hund att göra betydande framsteg snabbare. Se bara till att du arbetar med en veterinär och att han eller hon är okej med att du administrerar dessa mediciner.

Alternativt kan CBD och lugnande tillskott för hundar också hjälpa i milda fall, även om de är mindre benägna att fungera i svåra fall.

***

Vad hjälpte din hund att övervinna separationsångest? Vi vill gärna höra dina tips och tricks nedan!

Bloggtoppen logga