Guide till positiv förstärkning för hund: Vad det är och hur man gör

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

I den här artikeln

Positiv förstärkningsträning är en hundträningsmetod som fokuserar på att belöna bra beteende snarare än att bestraffa dåligt beteende.

Positiv förstärkningsträning har blivit allt mer populärt och kallas också för R+, eftersom den undviker de aversiva metoder som är vanliga för vissa andra tillvägagångssätt.   

Vi kommer att förklara varför positiv förstärkningsträning har blivit den valda träningsmetoden och beskriver tillvägagångssättet och allt och lite till nedan!

Vad är positiv förstärkningsträning?

Positiv förstärkningsträning handlar om att förstärka önskat beteende genom belöningar.

Har du någonsin haft en lärare som växte upp som gav dig en godisbit för att du svarade rätt på en fråga? Detta är ett bra exempel på positiv förstärkning!

Du måste hitta en belöning som kommer att tilltala din hund. Mest troligt kommer den bästa belöningen att vara hundgodis! 

Vanliga belöningar för R+ hundträning

Nästan alla hundar är starkt motiverade av mat eller högvärdiga träningsgodis, men godsaker behöver inte vara det enda sättet vi belönar hundar för önskat beteende. 

Andra belöningar vi kan erbjuda våra hundar inkluderar:

 • Beröm
 • Leksaker
 • Lek (som apportering)
 • Allt som en enskild hund tycker är givande

Mat är utan tvekan den mest kraftfulla motivatorn för de flesta hundar (särskilt illaluktande köttgodis), men andra belöningar kan också fungera bra. Tänk på din hund som en individ och identifiera vad den tycker är särskilt givande.

Kan du använda bara beröm för att träna din hund?

Många ägare strävar efter att låta sina hundar utföra önskade beteenden endast för beröm. När allt kommer omkring, borde inte din hund vilja behaga dig hela tiden? Denna förväntning kommer som ett resultat av ohälsosamt mytologi kring hundar. 

Hundar är djur som gör det som fungerar för dem. 

De kanske älskar dig väldigt mycket, men de kommer att utföra beteenden som ligger i deras bästa intresse. Mat är helt enkelt den mest kraftfulla drivkraften för de allra flesta hundar.

Det är också viktigt att sätta sig in i en hunds sinne. Som ägare kan vi anta att en klapp på huvudet eller en kram är en underbar form av tillgivenhet.

Hund som pussar sin hundägare
Kanske inte det hunden vill ha mest, men vill inte vara oförskämd.

Men i verkligheten tycker de flesta hundar inte om att bli klappade på huvudet – de föredrar mycket en klapp på hakan eller beröring på rumpan. Och majoriteten av hundar avskyr absolut kramar, de tolererar dem bara för vår skull.

Istället för att fokusera på vad du tycker borde vara en bra belöning för din hund, fundera på vad som faktiskt kommer att motivera din hund i verkligheten.

Exempel på positiv förstärkningsträning för vanliga hundproblem

Låt oss titta på några exempel på hur positiv förstärkning används vid hantering av oönskade beteenden.

Problem : Din hund hoppar upp på dig när du kommer hem.

Med hjälp av positiv förstärkning skulle du inte knäa din hund i midjan (en populär träningsteknik från gammaldags skola). Istället skulle du helt enkelt undvika att förstärka det oönskade beteendet genom att ignorera det. Ingen uppmärksamhet, inget erkännande, ingenting. När de har alla fyra tassarna på marken, skulle du förstärka det önskade beteendet (tassar på marken) med beröm, uppmärksamhet och godsaker.

Problem: Din hund skäller på brevbäraren när hen lämnar ett paket vid dörren.

Med hjälp av positiv förstärkning skulle du inte bråka med ett antiskällhalsband eller skrika åt din hund att vara tyst. Istället skulle du belöna din hund så fort han slutar skälla, även om det bara är för att ta ett djupt andetag eller för att du gick fram till honom. Du skulle fortsätta att helt enkelt vänta tills din hund pausar sitt skällande och belöna honom för det ögonblicket av tystnad. Fortsätt att belöna din hund för tystnad, även om den är tillfällig och följs av mer skällande. När din hund lär sig att den får godsaker först när den slutar skälla, kommer den att börja välja att titta på dig istället för att skälla när han ser brevbäraren. Snart kommer brevbäraren själv att förknippas med välsmakande godsaker!

Vikten av timing

Timing är oerhört viktigt för positiv förstärkningsträning. För att denna metod ska fungera måste du belöna din hund omedelbart efter att han utfört det önskade beteendet. 

Låt oss säga att du lär din hund att sitta. 

Han sätter sig som önskat, så du går för att ge en godbit till honom. När du kommer tillbaka och ger din hund godisen har han rest sig. Nu har du belönat att stå – inte sittande!

Eftersom timing är så viktigt, kräver positiv förstärkning vanligtvis användningen av en bekväm godisväska. Många tränare implementerar också en klicker, som kan användas för att vara mer exakt med timing.

Vilka är för- och och nackdelarna med positiv förstärkningsträning?

Positiv förstärkningsbaserad träning erbjuder några betydande fördelar, inklusive:

 • Mer förtroende mellan dig och din hund 
 • Ett djupare, rikare band
 • Bättre kommunikation och förståelse för varandra
 • Att bygga en positiv association kring människor i allmänhet
 • Det är säkert för barn att engagera sig i

Positiv förstärkningsträning har bara en betydande nackdel: Det kräver mycket tålamod. 

Sanningen är att positiv förstärkning kan ta lite tid att bära frukt när man bekämpar problembeteenden. Detta beror på att ägaren måste vänta tills deras hund gör rätt val, och måste förstärka dessa goda val många gånger för att det ska bli rotat.

Ett bra exempel? Lär din hund att inte skälla på gäster.

Föreställ dig ett scenario där du bjuder in en gäst i ditt hem och din hund börjar skälla på hen. 

Med positiv förstärkningsträning låter du helt enkelt din hund skälla medan du ignorerar beteendet. Så fort han slutar skälla – till och med bara för en sekund – kommer du att förstärka hans tystnad med en godbit. 

Du kan se att det är här en klicker kommer väl till pass som ett bra hjälpmedel för positiv förstärkningsträning.

I vissa fall försöker du förstärka ett mycket kort ögonblick av gott beteende, och en klicker kan vara en stor hjälp i ett scenario som detta (oroa dig inte, vi pratar mer om för- och nackdelar med klickare nedan) .

Du skulle fortsätta att belöna din hund för att vara tyst i främlingens närvaro. De första gångerna en besökare kommer över, kommer du förmodligen behöva belöna honom för ens en bråkdels sekunds tystnad. 

Men allteftersom träningen fortgår kommer du att öka tålamodet och därmed svårighetsgraden, och bara belöna honom för var 3:e sekunds tystnad.

Sedan vill du vänta i 5 sekunder, sedan 10 sekunder och så vidare. Tills så småningom har din hund inget intresse av att skälla på främlingar eftersom han nu vet att han kommer att bli belönad för tystnad.

Hund som får hundgodis som belöning

Vilka hundgodisar är bäst för positiv förstärkningsträning?

Positiv förstärkning kräver att du delar högvärdiga belöningar med din hund – det är så du håller honom motiverad.

Vissa hundar kommer att motiveras av torrfoder när de arbetar med grundläggande kommandon, men mer utmanande tricks och beteendeförändringar kräver godare godsaker!

Hur många barn motiveras mer av broccoli än över Oreos? Förmodligen inte för många…

De bästa godsakerna för träning är vanligtvis:

 • Stinkande (vanligtvis köttbaserade lukter fungerar bäst)
 • Små (du kommer att använda många godsaker under ett träningspass, så det är bra om de är små)
 • Mjuka (knapriga godsaker tar för lång tid för din hund att äta)
 • Nya (nya godsaker är alltid mer spännande för hundar än en goding de redan får regelbundet)

Se vår test av hundgodisar eller gör dina egna hemmagjorda hundgodisar.

När kan jag sluta ge min hund godis?

Till att börja med vill du belöna din hund varje gång den utför önskat beteende.

När din hund har ett fast grepp om det beteende du vill ha, kan du börja dela ut godsaker periodvis, men alltid belöna med beröm.

Du kan börja trappa ner genom att belöna med godsaker tre av fyra gånger, två av fyra gånger och så vidare. Men du vill aldrig sluta belöna med godsaker permanent.

Godis bör fortsätta att användas intermittent för att belöna även långt efter beteendet är etablerat för att ge ytterligare förstärkning.

Vänta – du menar att jag ALLTID måste ge min hund godis?

Ja och nej.

Du kommer alltid att behöva godsaker för att förstärka ett bra beteende, men i takt med att din hund blir bättre på att utföra det önskade beteendet kan godsaker bli mindre frekventa. 

Tanken är att så småningom, med många upprepningar, kommer det önskade beteendet (till exempel att din hund inte skäller på främlingar) att bli det standardbeteende han helt enkelt utför av vana.

Men du måste alltid ge honom godis med jämna mellanrum. Du bör göra detta även med en hund som inte skällt på en gäst på flera veckor! 

HUR LÄNGE SKULLE DU JOBBA UTAN ATT FÅ BETALT?
Utbildare gillar att använda jämförelsen mellan att ge godis och att få betalt. Hur länge skulle du jobba på ditt jobb utan att få betalt?
Förvänta dig inte att din hund ska fortsätta att arbeta för dig om han inte får tillräckligt betalt också!
När ett beteende väl är etablerat kan du också börja gå lägre i hierarkin av belöningar. Istället för att använda illaluktande frystorkad lever kan du använda torrfoder. 

Se dock till att inte minska förstärkningen för snabbt samtidigt som du sänker belöningens värde. Att göra båda på en gång kan få din hund att backa, vilket skadar allt ditt hårda arbete!

Om du undrar när du kan sluta ge godsaker helt, är svaret ALDRIG!

Du kommer alltid att behöva fortsätta att förstärka ett gott beteende, även om frekvensen som krävs är mindre.

Motivera din hund: Du kommer alltid behöva välja mellan moroten och piskan

Belackare av positiv förstärkning tycker om att beteckna R+-tränare som ”kaktryckare”. 

Det är sant att godsaker är en stor del av positiv förstärkningsträning, men de behöver inte vara den enda formen eller förstärkningen du ger. Vissa hundar kommer att betrakta en snabb lek att apportera eller dra som en fantastisk belöning! 

Men för de flesta ägare är godsaker det enklaste alternativet. Även om din hund kan älska beröm, är det vanligtvis inte tillräckligt incitament för de flesta hundar.

Här är vad många inte verkar förstå om hundar: Något kommer alltid att driva din hunds beteende.

Ingen på denna breda gröna jord gör något för ingenting, och du måste alltså välja mellan moroten (hundar kan faktiskt äta morötter!) och piskan.

Hund som lockas av en morot

Med positiv förstärkningsträning är det kakor som driver din hunds beteende. Men för aversiv träning är det rädsla och smärta som driver din hunds beteende. Jag skulle mycket hellre vara en njutningsslungare för min hund än att använda mobbningstaktik för att göra honom rädd för mig. 

Tänk också på att det måste finnas fortsatt förstärkning när du tränar aversivt.

De flesta hundar som lär sig att inte dra för att undvika smärta när de använder ett stifthalsband kommer att börja dra igen när de inser att de inte har ett stifthalsband.

De flesta hundar som lär sig att inte skälla för att de är chockade med ett antiskallhalsband kommer att börja skälla igen när halsbandet tas bort.

Inget beteende som din hund lär sig kommer att vara ett och gjort. Varje beteende behöver intermittent förstärkning för att upprätthållas.

Om du lärde dig spela piano på gymnasiet men inte rörde ett piano på 10 år, är chansen stor att du inte kommer att spela Mozart första gången du övar igen.

Använda en klicker i positiv förstärkningsträning

Kille som använder klicker vid positiv förstärkningsträning av hund

Klickers är små mekaniska ljudbildare som avger ett (vänta på det…) klickande ljud när de trycks ned. 

De anses ofta vara en stapelvara i positiv förstärkningsträning, men de krävs inte på något sätt – många ägare väljer att använda ett markörord ​​som ”ja” istället för en klicker.

Låt oss börja med det viktigaste: Du måste ”aktivera” en klicker

När du klickertränar en hund är det första steget att alltid ”aktivera” klickern.

Att aktivera klickern hänvisar till att skapa en association mellan klickern och en goding. För att börja aktivera en klicker klickar du helt enkelt på klickern och ger sedan din hund en godbit, flera gånger i rad. 

Hundägare som vänjer hunden med en klicker

Snart kommer din hund att höra klickern och förvänta sig en godbit.

När din hund har etablerat kopplingen att klick = belöning, blir klickern en bekräftelse för hunden att han har utfört rätt beteende och att hans belöning är på väg. Detta ger dig lite mer tid att fysiskt få ut godbiten och fördela den till din hund.

Genom att använda en klicker kan du vara otroligt noggrann med träningen och belöna din hund i det exakta ögonblicket hans rumpa träffar marken när han lär sig att sitta.

Men även när din hund hör klicket och associerar det med ett väl utfört arbete, är det viktigt att alltid att bekräfta klicket med en riktig godbit. Annars kommer klickern att förlora mycket av sin kraft och inflytande.

Du kan tänka på klicket från en klicker lite som när ett barn får en biljett från en spelhall. Biljetten i sig är inte intressant, men barnet vet att de kan lösa in biljetten mot ett pris. På grund av denna association är det väldigt spännande att få ut en biljett från en arkadautomat! 

Men om biljetten en dag fördes till disken och arkadförsäljaren vägrade att byta ut den mot godis eller en leksak, skulle biljetten förlora allt värde. Nästa gång ett spel spottar ut en biljett, skulle barnet inte vara lika upphetsat eftersom han eller hon inte längre skulle veta säkert om den kunde bytas ut mot ett pris. 

Vill du inte använda en klicker? Inga problem – Markörord ​​fungerar också!

Vissa ägare väljer att använda ett markörord ​​istället för en klicker. Ett markörord ​​är en kort, snabb fras för att berätta för hunden att de har utfört det önskade beteendet. Vanliga markörord ​​inkluderar ”Ja”, ”Rätt”, ”Precis så.”

Undvik vanliga, ofta använda fraser som ”Duktig hund” eller ”OK” för ett markörord. Dessa ord används för ofta för att vara speciella eller unika nog för att din hund ska kunna associeras med en godbit

Att använda ett ord som ”Duktig hund” som ett markörord ​​betyder att varje gång din hund hör någon säga ”Duktig hund”, kommer han att förvänta sig en godbit!

Föreställ dig nu när du går till parken och främlingar går fram till din hund och säger att han är en duktig hund. Han väntar sig en godbit eftersom du har använt det som ett markörord, men han blir inte belönad! 

Tja, nästa gång du gör ett träningspass och använder markörordet ”Duktig hund”, kommer han inte att vara lika säker på sambandet eftersom han nu vet att han inte alltid får något gott.

Att vara tydlig och exakt är avgörande med positiv förstärkningsträning!

Clicker-träning ger konsistens

En annan fördel med att använda en klicker är konsistensen den ger. 

Eftersom en klicker låter likadant oavsett vem som använder den, är det lätt för hundar att flytta sin träning från en individ till en annan. Markörord ​​kan variera i intonation och ton beroende på vem som utför träningen, vilket kan skapa förvirring för djuret.

Andra saker att tänka på med positiv förstärkningsträning

Nu när vi har förklarat grunderna för R+-träning måste vi beskriva några andra saker som du måste tänka på när du använder detta tillvägagångssätt. 

Forma din hunds beteende: Ibland räknas ”nära nog”!

En kraftfull aspekt av positiv förstärkningsträning är att forma beteende. Shaping syftar på givande approximationer av beteendet du letar efter, även om din hund inte är helt 100% där.

Med andra ord, din hund behöver inte spika ett givet beteende för att tjäna sin belöning och göra framsteg – du kan belöna honom för att komma nära. Sedan, med upprepning och övning, lär han sig långsamt att få beteendet perfekt. 

Korrekt belöningsplacering är viktigt 

Precis som timing är avgörande för bra träning, är korrekt placering av godis också avgörande. Små hundar ska inte behöva hoppa upp för att få en godbit efter att ha utfört ett bra ”sitt” – annars belönar du honom för att hoppa! 

Detsamma gäller för att lära ut ett ”gå till din sängen”-kommando. Du måste ge din hund godis på sin säng, även om det innebär att gå tvärs över rummet från där du lagar mat i köket för att belöna hans fortsatta vistelse. 

Att bemästra en bra, exakt godiskastning kan också vara till hjälp. Äntligen kan dessa år av bollsporter i skolan komma väl till pass!

Begränsa distraktionerna och välj tysta miljöer 

För all träning är det bäst att börja inomhus, där distraktioner är begränsade. Tänk på att din hund kan spika ett beteende eller kommando inomhus, bara för att ha besvär när du rör dig utomhus. 

Omvärlden ger en hel del distraktioner för din hund, och det kan vara mycket svårt för honom att hålla fokus på dig.

Hund som luktar på växter
Jag vet inte mamma, det här luktar mycket mer intressant än vad du än gör!

Räkna med att du behöver öka värdet på belöningarna samt hur ofta du delar ut dem när du tränar i stimulerande utomhusmiljöer.

Har du av misstag förstärkt oönskade beteenden?

När du väl lärt dig kraften i positiv förstärkning kan du också börja inse några av sätten du oavsiktligt belönar din hund för oönskat beteende. Effektivt kan du ha förstärkt dessa oönskade beteenden av misstag!

Vanliga exempel på oavsiktlig förstärkning inkluderar:

 • Släpp ut din hund när den besvärar katten. Du kanske sätter din hund utomhus för att ge din katt en andningspaus, men nu lär din hund att när den stör katten får han gå och ha kul utomhus! Försök istället att slussa din hund i ett separat rum, vilket inte är roligt för din hund och ändå ger din katt utrymme.
 • Att klappa din hund när den hoppar upp på dig. Vi är alltid glada över att komma hem till våra hundar, men att klappa och interagera med våra hundar när de hoppar upp i spänning belönar deras hoppbeteende. Att skrika ”Gå NED!” är till och med givande för hunden som vill ha uppmärksamhet från dig. 
 • Skriker på din hund för att den skäller på folk utanför. Vi kanske tror att vi straffar en hund för skällande genom att skrika på dem, men i hans sinne får han uppmärksamhet och interaktion från dig, som han älskar! 

Du kan plötsligt upptäcka att du av misstag belönar oönskade beteenden på en mängd olika sätt. Var mer försiktig med hur du interagerar med din hund och arbeta med att belöna mer önskade beteenden för att begränsa din hunds stygga tendenser.

Operant betingning och vetenskapen om positiv förstärkning

För att verkligen förstå positiv förstärkningsträning måste vi prata lite om inlärningsteori. Det gäller såväl människor som hundar och andra djur!

Till att börja med måste vi förstå en typ av inlärning som kallas ”operant betingning.” 

Operant betingning är en typ av inlärning där ett beteende blir vanligare eller ebbar ut baserat på beteendets konsekvenser (som belöning eller straff). 

Operant konditionering är gjord av fyra kvadranter:

 • Positiv förstärkning
 • Negativ förstärkning
 • Positivt straff
 • Negativt straff
 • Utsläckning

Det är verkligen lätt att titta på dessa termer och anta mening baserat på konnotationerna av ”positiv” som bra och ”negativ” som dålig, men i verkligheten är det bäst att tänka på dessa typer av lärande i matematisk mening.

POSITIV förstärkning betyder att du LÄGGER TILL en belöning för att ÖKA frekvensen av beteendet.

POSITIVT straff betyder att du LÄGGER till en otrevlig konsekvens för att MINSKA frekvensen av ett beteende.

NEGATIV förstärkning betyder att du tar bort en smärtsam sak för att ÖKA frekvensen av det önskade beteendet.

NEGATIV bestraffning betyder att du tar bort ett roligt föremål för att MINSKA frekvensen av ett beteende.

UTSLÄCKNING betyder att du ignorerar ett beteende som tidigare lett till en förstärkande konsekvens för att MINSKA frekvensen av ett beteende.

Låt oss titta på några verkliga exempel på hur dessa träningsmetoder kan fungera:

Exempel på positiv förstärkning i hundträning

Något läggs till (+) för att belöna och förstärka ett önskat beteende.

Exempel: Din trycker på en hundknapp, så du ger honom en godbit.

Din hund utförde det önskade beteendet (trycka på en knapp), och något lades till (godisen). Din hund lär sig att när den trycker på knappen händer bra saker, så han kommer att trycka på knappen oftare, vilket förstärker beteendet.

Exempel på positiv bestraffning i hundträning

En oönskad känsla läggs till (+) till din hund för att straffa honom, vilket gör att beteendet minskar. 

Exempel: Du är på promenad med din hund och din hund drar i kopplet, och du stannar upp helt och vägrar gå framåt (eller till och med vänder och går åt andra hållet). Din hund utförde ett oönskat beteende (dra i kopplet) och någon oönskad konsekvens uppstod (promenaden tog slut). Din hund har lärt sig att när den drar i kopplet hände något obehagligt. Nu kommer han att vara mindre benägen att dra i kopplet i framtiden, vilket minskar frekvensen av beteendet.

Exempel på negativ förstärkning i hundträning 

Med negativ förstärkning tas en obehaglig känsla bort (-) som belöning när en hund utför ett önskat beteende, vilket förstärker beteendet.

Exempel: Din hund har en hundsele som skaver när den drar. Den obehagliga känslan av skav försvinner när din hund slutar dra.

Exempel på negativ bestraffning i hundträning

Vid negativ bestraffning tas ett önskvärt föremål bort (-) för att minska det oönskade beteendet.

Exempel: Avsluta leken och lämna rummet när din hund är för tuff mot dig under leken. Hans beteende (att vara för aggressiv under lek) har gjort att något bra och önskvärt (din uppmärksamhet) försvunnit.

De flesta positiva hundtränare kommer att införliva negativ bestraffning i sin träning, eftersom det är en mildare form av bestraffning än positiv bestraffning.

Exempel på utsläckning i hundträning

Vid utsläckning tas ett önskvärd konsekvens bort (-) för att minska det oönskade beteendet.

Exempel: Om hunden utför ett oönskat beteende, som att tigga vid bordet, kan man ignorera beteendet helt och hållet. Genom att inte ge hunden uppmärksamhet eller någon form av belöning för beteendet släcks beteendet, vilket gör att sannolikheten minskar för att det upprepas i framtiden.

Positiv förstärkningsträning jämfört med aversiv träning

Moderna, utbildade tränare föredrar positiv förstärkningsträning eftersom den har en hög framgångsgrad och bygger på en positiv relation med din hund.

De flesta hundtränare förlitar sig främst på positiv förstärkning, tillsammans med en del lätt negativ bestraffning (men ingen positiv bestraffning). 

Låt oss prata mer om varför positiv bestraffning (att lägga till något obehagligt för att minska ett beteende) är så farligt.

Problemet med aversiv träning: faran med smärta som motivator

Smärta kan vara en kraftfull motivator, men på lång sikt är smärta inte det mest effektiva sättet att lära en individ. Det kommer också med många negativa återverkningar.

Det kan vara bra att tänka på dessa begrepp i termer av mänskligt lärande.

Tänk på ett klassrum där en elev straffas för ett felaktigt svar. Detta skulle anses vara positivt straff. Förlägenhet läggs till (+) eleven för att få beteendet (svara fel) att minska.

Problemet är att i den här situationen minskar du inte bara sannolikheten för att en elev svarar felaktigt – du minskar också sannolikheten för att studenten ens försöker svara på frågan.

Varför? För att eleven är rädd för att svara på frågan. 

Det finns en chans att han får fel om han svarar på frågan. Om han aldrig försöker svara på frågan kan han undvika varje chans till straff.

Detta händer hundar också! Det kallas inlärd hjälplöshet, och det är när hundar kommer att sluta helt eller bli mindre benägna att utföra något beteende om det leder till straff.

Elev som är rädd för att svara fel i klassrummet på grund av positiv bestraffning

De negativa konsekvenserna sträcker sig dock längre. 

När den här eleven straffas för att ha svarat felaktigt på en fråga kan han börja associera negativa känslor med läraren, eller till och med skolan i allmänhet. Med tiden, om detta positiva straff upprepas, kan han bestämma sig för att han hatar att lära sig och inte vill ha något med skolan att göra. Vilken skam!

I din hunds fall kan användningen av smärta (eller andra positiva bestraffningar) få honom att frukta dig och träning i allmänhet.

Positivt straff är farligt eftersom hundar svarar dåligt på rädsla  

Den andra frågan med att använda positiv bestraffning och aversiver som utnyttjar rädsla och smärta för att hantera hundbeteende är att hundar ofta reagerar på rädsla genom ökad aggression.

Förespråkare av aversiva metoder kommer att skryta med att hundar med sina verktyg och tekniker kan botas från även de värsta beteenden på bara några minuter. 

Detta stämmer till viss del; oönskade beteenden kan tyckas försvinna genom att använda aversiver. Men precis som att måla en trasig bil kan bilen se ut att vara i gott skick medan stora problem lurar under huven. 

Hund som är reaktiv i koppel

Att använda aversiver kan resultera i snabba resultat eftersom det de faktiskt uppnår är beteendeundertryckande. Beteendeundertryckande innebär att din hund kommer att sluta utföra det oönskade beteendet, men bara av rädsla – inte för att du har hjälpt honom att förändra eller anpassa sig.

Du åtgärdar bara symtomet – inte grundorsaken till problemet.

Beteende drivs av känslor, så om vi inte tar itu med känslorna bakom vår hunds negativa beteende, löser vi egentligen inte problemet alls. Istället undviker vi det helt enkelt!

Reaktivitet i koppel är ett bra exempel på detta i praktiken.

Vissa hundar kommer att skälla och göra ett utfall mot andra hundar medan de är kopplade. De utför oftast detta beteende av rädsla. 

I många andra länder kan mindre kunniga tränare kan föreslå att du använder ett stackelhalsband (som tack och lov är olagligt i Sverige) för att förhindra reaktivitet, och detta kan ge snabba resultat. Hunden kommer inte längre att skälla och göra ett utfall mot en annan hund eftersom – när han gör det, upplever han smärta från halsbandet.

Problemet löst, och din hund är inte reaktiv längre! Då är vi klara?

Fel!

Det är bra att fråga dig själv: vad lär din hund sig i den här situationen?

Din hund lär sig att när den skäller och gör ett utfall mot en annan hund, uppstår smärta. Men precis som när vår elev svarade på en felaktig fråga, isoleras inte hundens inlärning bara till utfall och skällande. 

Istället lär din hund att associera andra hundar med smärta. Vilket i sin tur kan göra din hund ännu mer rädd än innan träningen.

Eftersom aversiver fungerar genom undertryckande, kan vissa ägare gå igenom många år med sina hundar som tillräckligt kväver rädsla och ångest för att undvika straff. Men beteendeundertryckande når alltid en brytpunkt så småningom. Och när den brytpunkten kommer, ”snäpper hunden”.

Det är ofta här du hör om hundar som blir våldsamt aggressiva ”från ingenstans.”

I verkligheten kommer beteendet inte från ingenstans. Hunden har sannolikt visat tecken genom sitt kroppsspråk på obehag och ångest under lång tid, men eftersom många ägare är obekanta med dessa signaler, ignoreras de.

Aggressiv hund på grund av fel slags hundträning

Hunden har straffats för att ha uttryckt rädsla genom longering, skällande eller morrande, så han utfärdar inte heller dessa varningar. 

Istället tumlar han ner sina känslor så länge han kan, tills korken hoppar upp ur flaskan med en tugga. 

Tyvärr är det alltid hundarna som straffas av vår bristande kommunikation och vägledning!

Låt oss gå tillbaka till exemplet med en reaktiv hund i koppel.

Om vi ​​inte bara vill undertrycka skällande och utfallande beteende, vad är alternativet?

Alternativet är att ändra hundens känslomässiga reaktion på stimuli. Istället för att din hund förknippar den andra hunden i koppel med rädsla, vill vi att den ska associera den andra hundens närvaro med bra saker.

Detta innebär att man delar ut godsaker till en reaktiv hund när man ser en annan hund i koppel.

Reaktivitetsträning kan vara lite av en konst, eftersom du bara vill ge din hund godis för att du tittar på den andra hunden när den inte skäller eller longerar. 

För att uppnå detta måste du arbeta under din hunds tröskel – den punkt då den fortfarande kan svara och lyssna på dig utan att tappa lugnet.

Detta kräver ofta att man tar mer avstånd från den andra hunden och behandlar honom när han observerar den andra hunden på ett säkert avstånd samtidigt som han befinner sig under hans tröskel och uppvisar ett relativt lugnt beteende (det vill säga inte agerar i panik och skäller för kung och foster land).

Skillnad mellan gamla träningsmetoder och modern träning

Människor har kommit långt i att förstå hundar bättre under de senaste decennierna. 

Tidigare sågs hundar mycket mer som funktionella verktyg än älskade familjemedlemmar. Hundar behövde uppfylla en strikt standard för beteendeförväntningar för att förtjäna sin plats på gården. Jakthundar behövde spåra, vallhundar behövde valla. Och de behövde göra det på ett tillförlitligt sätt. 

Strikta, hårda träningsmetoder var normen för att säkerställa att hundar utförde de beteenden som vi krävde av dem snabbt och effektivt. Och om hundar inte kunde vänja sig, dödades de utan att tveka.

När hundar anses vara verktyg finns det inga farhågor om hundens känslomässiga tillstånd. Vi funderar inte på om vår kaffekopp är ledsen när den står smutsig i diskhon hela dagen, och vi undrar inte om vår soffa saknar oss när vi är borta.

Historiskt sett har vi behandlat hundar med liknande förakt. Vi brydde oss bara om att de utförde de beteenden vi önskade.

Gammal bild med hund som tränar med gamla träningsmetoder

Idag värdesätter vår kultur kommunikation mycket mer än vad den gjorde tidigare. Vi har lärt oss så mycket mer om hur hundar kommunicerar och har fått en bättre förståelse för deras sinnes rika inre funktioner.

Det visar sig att hundar inte är så annorlunda än oss. Åtminstone inte när det kommer till lärande.

Fram till ganska nyligen ägnade sig tränarna sig inte åt något annat än straff (korrigeringar) och beröm (förstärkning). Seriösa hundsporttävlande använde stackelhalsband och blev ofta ryckta åt olika håll.

Under många år tränades även tjänste- och polishundar på detta sätt. Men för att uppnå framgångsrik träning med denna metod krävdes en särskild typ av hund – den sällsynta hunden som kunde tvingas till underkastelse utan att bli för ”mjuk” eller helt bryta ner.

Tjänstehund

Och, särskilt, ett av de stora problemen med denna träning var det stora antalet hundar som inte kunde motstå den här typen av hårda träningsmetoder. 

Fram tills nyligen har en allvarlig kostnadsfaktor i träningen av ledarhundar, patrullhundar och andra arbetande hundar varit andelen hundar som ”stänger av” eller helt enkelt inte fungerar och måste säljas eller ges bort som sällskapshundar trots månader eller år av tids- och penninginvesteringar.

Allt fler tjänstedjur och polishundar tränas med positiv förstärkning efter att tränare sett den stora framgång det ger utan negativa återverkningar.

När vi tränar våra hundar med medkänsla och empati får vi en win/win-situation. Vi får glada hundar som är välanpassade och har lärt sig att trivas i vår värld av mänskliga regler samtidigt som de behåller sin individuella själ.

Med aversiv-baserad träning blir slutresultatet rädda, oroliga hundar som har lärt sig att inte lita på sina människor fullt ut.

Det bästa scenariot är inlärd hjälplöshet, och det värsta fallet är ett bett som händer en dag ”från ingenstans.”

Positiv förstärkning är svårt eftersom det kräver empati

Positiv förstärkningsbaserad träning har så många motståndare av en enkel anledning: det är inte lätt. 

Positiv förstärkningsträning kräver att du lyssnar på din hund och lär sig att känna igen hans kommunikationssignaler. Det kräver mycket empati och förståelse. 

Empati mellan hund och hundägare

Det krävs mycket mental energi för att verkligen överväga hur din hund upplever världen, som är dramatiskt annorlunda än vår mänskliga erfarenhet!

Det kräver också ett enormt tålamod, eftersom positiv förstärkning arbetar mot verklig, autentisk beteendeförändring, och det händer inte över en natt. 

Verkliga förändringar sker långsamt. Mycket långsammare än vi skulle vilja. 

Positiv förstärkningsbaserad träning kräver mycket mer tid och engagemang än traditionell aversiv träning. Men resultaten är tillräckligt givande för att göra allt arbete värt besväret. 

Du kommer inte bara att ändra din hunds tänkesätt, utan du kommer också att stärka ditt band på ett sätt som du aldrig kunde genom straff.

För mig personligen kändes det lite som ett minimirakel att bevittna förändringen hos min egen hund, och det inspirerade mig att notera den förändring jag vill genomföra i mitt eget liv.

Förbättringar är subtila med R+-träning: Förändring tar tid

Förändringen går långsamt. Så långsamt att det är väldigt lätt att missa. 

Föreställ dig att du blev ombedd att studera en liten växt i fem minuter varje dag, fotografera och dokumentera vad du såg.

Varje dag kan en professor komma till dig och fråga vilka framsteg du såg växten göra. När du bläddrar mellan dagens anteckningar med det aktuella fotografiet av växten och föregående dags anteckningar och fotografi, skulle du säga att ingenting hade förändrats alls. 

Men efter en månad, om du tittade tillbaka på ditt första växtfoto och dina anteckningar, skulle du utan tvekan inse att – faktiskt – mycket har förändrats.

Växt som växer sakta men säkert

Hundträning kan vara lite så ibland.

Det känns som att förändring sker så långsamt, man kan undra om det överhuvudtaget sker. Vissa dagar tar din träning ett steg framåt och två steg tillbaka.

Men efter en månad, tre månader eller sex månader, om du verkligen tänker på var du var i början av din träning, kommer du att bli förvånad över hur långt du och din hund har kommit.

Förändring är så för oss alla. Det finns inga genvägar eller enkla svar. Det finns inga magiska elixirer. Bara hårt arbete. Men det hårda arbetet belönas alltid.

Felsökning av positiv förstärkning: Varför fungerar det inte?

Känner du att positiv träning inte fungerar för dig? Här är några vanliga områden där ägare misslyckas:

Om du upplever att positiv träning inte fungerar för dig, kan det finnas några vanliga områden där ägare kan ha svårigheter:

 • Otillräckligt attraktiva belöningar: Det är viktigt att använda belöningar som är tillräckligt lockande för din hund. För vissa hundar kan vanlig torrfoder vara mindre motiverande. Prova istället med högvärdiga godbitar, leksaker eller annat som din hund verkligen tycker om.
 • Fördröjd belöning: För att förstärka ett beteende effektivt är det viktigt att belöningen kommer omedelbart efter det önskade beteendet. Om du ger belöningen för sent kan hunden koppla belöningen till något annat beteende och inte förstå vad den belönas för. Använd en klicker eller se till att ha belöningar till hands för att kunna ge dem snabbt och vid rätt tidpunkt.
 • Otillräcklig träning: För att ett önskat beteende ska bli etablerat och vara pålitligt behöver det tränas och förstärkas regelbundet. Att belöna hunden en gång räcker oftast inte. Öva regelbundet och var konsekvent för att hjälpa hunden att förstå och utföra det önskade beteendet.
 • För många distraheringar: Att träna i en miljö med för många distraheringar kan göra det svårt för hunden att fokusera och reagera på kommandon. Börja träningen i en lugn och bekant miljö, där det är färre distraktioner. Öka gradvis svårighetsgraden genom att introducera mer störande faktorer.

Att be din hund att följa dina kommandon i en park är lite som att be ett barn att sätta sig ner och göra ett algebraquiz i Disneyland. Det kommer att bli fruktansvärt svårt!

Börja istället alltid träna inomhus, flytta sedan till ett välbekant område utanför (som en trädgård) innan du ens försöker utföra kommandon i en ny miljö. 

Vanliga frågor om positiv förstärkning

Även om positiva förstärkningstekniker vinner popularitet, väcker hela R+ träningsstilen många frågor bland ägarna. Vi ska försöka svara på några av de vanligaste nedan. 

Vad händer om min hund inte är matmotiverad?

Vissa ägare tycker att mat inte är en lika önskvärd belöning som en lek att dra eller apportering. Men sanningen är att 99% av hundarna verkligen är VÄLDIGT matmotiverade – du kanske inte använder ett mycket önskvärt foder! 

Tänk på att den tråkiga matbiten din hund får varje dag för mat inte är särskilt lockande för träning. Prova istället något speciellt och illaluktande – ju köttigare desto bättre!

Om du tror att din hund inte är matmotiverad, prova att använda korvskivor, ostbitar eller bitar av grillad kyckling, och jag tror att du kommer att upptäcka att din hund är mycket motiverad av rätt sorts mat.

Behöver inte olika hundar olika inlärningsstilar?

Även om det är sant att olika hundar kan vara mer motiverade av vissa belöningar än andra (som apport mot en godis), lär alla hundar bäst genom positiv förstärkning och genom att undvika positiva bestraffningar.

Många ”balanserade” tränare (det vill säga de som använder både positiva och negativa straff/förstärkningar) kommer att säga att olika hundar lär sig olika. De kanske säger att din hund är för envis för positiv förstärkningsträning. Detta är till stor del en ursäkt för att använda aversiver, som kan ha snabbare och lättare yttre resultat, men orsaka betydande psykisk skada.

Det finns inga risker med att använda positiv förstärkningsträning, men det finns stora potentiella risker med att använda aversiver som elchockhalsband. Flera experiment – ​​som denna studie från 2017, publicerad i Journal of Veterinary Behavior Clinical Applications and Research – har visat att hundar som tränats med straffmetoder ofta uppvisar problembeteenden, inklusive rädsla och aggression. 

Andra studier, som denna preprint från 2020, har också visat att hundar som tränats med aversiva upplever mer stress och visar högre kortisolnivåer efter träning än hundar som tränats genom positiv förstärkning. 

Det är också med glädje vi kan säga att det är lag mot användning av stackel- och elchockhalsband i Sverige:

13 § Stackelhalsband får inte användas. Med stackelhalsband menas ett halsband med taggar som skärper verkan av halsbandet.

SJVFS 2008:5 Saknr L 102

16 § Utrustning eller anordningar som ger djur en elektrisk stöt i avsikt att styra deras beteende får inte användas eller finnas monterade i stall, andra förvaringsutrymmen för djur eller hägn.

Djurskyddsförordning (2019:66) SFS nr: 2019:66, Kap 2

Positiv förstärkning är det säkraste och mest effektiva träningsalternativet , oavsett problem.

Måste jag använda en klicker?

Inte om du inte vill!

Klickers är gynnade av många ägare och tränare tack vare deras exakthet och konsistens. Vi föreslår att ge klickerträning en chans – det kan säkert kännas besvärligt och krångligt i början, men med lite övning kan du börja tycka att klicka är lika naturligt som att andas!

Men om du verkligen inte tål klickern kan du alltid använda ett markörord ​​som ”Bravo!” Se till att du använder ett markörord ​​som inte redan används regelbundet – ordet ska vara ganska unikt och inte av misstag sägas ofta.

Det är därför ”duktig hund” inte är ett bra markörord; vi kommer ofta att överösa våra hundar med beröm och acklimatisering av ”duktig pojke” utan att dela ut en godbit. Denna användning av markörordet utan kontext kan förstöra dess effektivitet.

Se också till att du använder samma ton och intonation för ditt markörord. Konsekvens är verkligen viktigt!

Säger positiva tränare någonsin ”nej” till en hund?

Detta är en vanlig missuppfattning om positiva förstärkningsbaserade tränare!

De allra flesta R+-tränare har inga problem med att leverera en verbal avbrytare som ”Nej”, så länge som tränaren också omdirigerar hunden till ett annat, mer lämpligt beteende och belönar hunden som ett resultat.

Även om det inte är skadligt för din hund att utfärda en verbal avbrytare, är det inte heller särskilt användbart eftersom du inte berättar för din hund vad den borde göra istället! Målet är att vägleda din hund att göra rätt val och förstärka de bra besluten!

***

Vår kultur har glorifierat hundar till en orealistisk status. Hundar är inte djur som är födda för att tillgodose alla våra infall och fungerar av tillgivenhet 24/7.

De är individer med sina egna motiv och önskningar. Det är DIN uppgift att motivera din hund, och den bästa formen av motivation och träning kommer att vara positiv förstärkningsbaserad!

Som du kan se finns det massor av fördelar med positiv förstärkningsträning. Din hund kommer säkert att älska den här träningsstilen och kommer sannolikt att börja ta lektioner och färdigheter snabbare, men du kommer sannolikt att upptäcka att du också gillar denna träningsstil mer!

Använder du positiva träningsmetoder för att lära din hund färdigheter? Vilken typ av saker gillar du med detta tillvägagångssätt?

Har du märkt att din hund verkar tycka om träningspass mer? Berätta för oss om dina erfarenheter – såväl som alla frågor du kan ha – i kommentarerna nedan! 

Bloggtoppen logga