Pomeranian – En Komplett Guide till Pomeranian

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Pomeranians härstammar från slädhundraser, och har en lång och intressant historia. Den rävjande hunden, smeknamnet ”den lilla hunden som tror att han kan”, är kompakt, aktiv och kan konkurrera i smidighet och lydnad eller helt enkelt vara en familjevän.

Även om det här är renrasiga hundar kan du hitta dem under vård av skydd eller räddningsgrupper. Kom ihåg att adoptera! Handla inte om du vill ta med en hund hem.

Poms kan vara små, men de agerar inte alltid på det sättet och kan till och med utmana större hundar. Medan de är ett bra husdjur i lägenheten/huset kan de också skälla mycket, vilket dina grannar kanske inte är så glada över. Men så länge du ger din hund gott om motion och lektid, håller dem borta från varmt väder och ger dem massor av kärlek och uppmärksamhet, har du en kärleksfull, bedårande, lurvig familjevän!

Se nedan för en fullständig lista över hundrasegenskaper och fakta om Pomeranians!

Viktig information om Pomeranian

 • Hundrasgrupp: Sällskapshund
 • Höjd: 18 till 31 cm höga (till axeln)
 • Vikt: 1,5 till 3 kg
 • Livslängd: 12 till 16 år

Mer om Pomeranians

Även om Pomeranian (även kallad Zwergspitz, Dwarf Spitz, Loulou eller, kärleksfullt Pom) bara väger från 1,5 till 3 kg, har den här livliga lilla hunden en stor personlighet!

Pomeranian är den minsta medlemmen i Spitz-familjen av hundar, som bland annat inkluderar Samoyed , Alaskan Malamute och Norwegian Elkhound.

Rastypisk pomeranian

Poms tar sitt namn från provinsen Pommern i Tyskland. De blev särskilt populära när drottning Victoria tillät att några av hennes pomeranians visades i en konformationsshow, de första pomeranierna som någonsin visades.

Söta, feistiga och håriga, Poms är intelligenta och lojala mot sina familjer. Låt dock inte deras söthet lura dig. Dessa oberoende, djärva hundar har sina egna sinnen. De är vaksamma och nyfikna på omvärlden. Tyvärr, i deras sinnen, är de mycket större än de egentligen är, vilket ibland kan leda dem till trakasserier och till och med attackera mycket större hundar.

Lyckligtvis, om de är ordentligt socialiserade med andra hundar och djur, fungerar de i allmänhet ganska bra med dem.
Pomeranians har ett kilformat huvud med upprättstående öron. Vissa människor beskriver deras ansikten som rävliknande, medan andra tycker att ”babydocka” eller ”pensé” är en bättre beskrivning.

Deras mörka, mandelformade ögon gnistrar av intelligens och nyfikenhet. Deras näsor kan vara mörka eller ha samma färg som deras päls. Deras distinkta plumade svansfläktar över ryggen.

Pomeranians finns i ett brett utbud av solida färger, medan rött, orange, vitt eller grädde, blått, brunt eller svart är det vanligaste. Sällan kan du se en vit Pom med färgade markeringar (kallad partifärgad), eller en svart och solbränd, eller till och med en orange och sabel. Poms överdådiga dubbla päls sticker ut från kroppen och den har en lyxig ruff runt halsen och bröstet. Hårlagen ser ut som om det skulle vara svåra att ta hand om, men i verkligheten är regelbunden borstning vanligtvis allt det behöver.

Trots sin lilla storlek har Pomeranians ett högt skall och är utmärkta som vakthundar. Ibland vet de inte när de ska sluta skälla, så det är en bra idé att träna dem att sluta skälla på kommando.

Leka med pomeranian

Pomeranians är utmärkta husdjur för äldre och de som är upptagna, eftersom de inte är en alltför beroende ras. De är också bra för lägenhetsboende eller hem som inte har en bakgård. På grund av sin lilla storlek rekommenderas de inte för familjer med små barn som kan skada dem av misstag.

Poms är i allmänhet bra på att lära sig tricks, men du måste vara konsekvent och bestämd när du tränar dem. Om du inte etablerar dig som en topphund i ditt hushåll kommer din Pom mer än gärna att ta över och kan till och med bli snäll.

Poms har mycket energi och tycker om att gå på promenader. De travar med, håller stolt upp huvudet, träffar nya människor och utforskar nya sevärdheter och dofter.

Fler och fler Poms utbildas i lydnad, smidighet, spårning och flygboll. Vissa har också utbildats som hörselskadade hundar. De är utmärkta terapihundar och ger sjuka och äldre glädje och tröst på sjukhus och vårdhem. Om du vill ha en liten följeslagare med en trevlig personlighet, kan Pomeranian vara valet för dig.

Höjdpunkter

 • Pomeranians är ofta misstänksamma mot främlingar och kan skälla mycket.
 • Pomeranians kan vara svåra att träna hemma. Lådträning rekommenderas.
 • Hög värme och luftfuktighet kan orsaka att din Pom blir överhettad och eventuellt får värmeslag. När din Pom är utomhus, titta noga på honom för tecken på överhettning och ta honom omedelbart in. De är definitivt husdjur och bör inte hållas utomhus.
 • Även om Poms är bra med barn, är de inte ett bra val för mycket unga eller mycket aktiva barn på grund av deras lilla storlek. Låt aldrig dina små barn och din Pom leka utan tillsyn.
 • Eftersom de är så små kan Poms uppfattas som byte av ugglor, örnar, hökar, vargar och andra vilda djur. Lämna dem aldrig utan uppsikt och var uppmärksam om det finns rovfåglar på din plats. Om så är fallet, håll dig nära din Pom för att avskräcka fåglar från att försöka ta dem!
 • Eftersom de är små och attraktiva är Poms mål för hundtjuvar, en annan anledning till att du inte ska lämna dem ute utan uppsikt, inte ens i en inhägnad gård.
 • Även om de är små, verkar Poms inte inse det och kan ha en ”stor hund” attityd. Detta kan bli en katastrof om de bestämmer sig för att jaga en större hund som de tror bryter mot deras territorium, eller om de hoppar från en hög plats. Det är upp till dig att se till att din lilla inte skadar sig själv på grund av att den inte inser hans begränsningar.
 • När din Pom blir gammal kan den utveckla kala fläckar i sin vackra päls.
 • För att få en frisk hund, köp aldrig en valp från en oansvarig uppfödare, valpkvarn eller djuraffär. Leta efter en ansedd uppfödare som testar sina avelshundar för att se till att de är fria från genetiska sjukdomar som de kan överföra till valparna och att de har sunda temperament.

Historia

Pomeranians utvecklades i provinsen Pomerania från de gamla Spitz-raserna i de nordligaste länderna. Pommernens närmaste släktingar är den norska älghunden, Schipperke , den tyska spitz, den amerikanska eskimohunden , Samoyed och andra medlemmar av Spitz- eller norra hundgruppen, som alla kännetecknas av sin kilformade huvuden, stickade öron och tjocka pälsrockar. Tidiga Pomeranians vägde så mycket som 14 kg.

Även i rasens tidiga dagar var Poms populära. Bland anmärkningsvärda människor som sägs ha hundar av Pomeranian-typ är teologen Martin Luther, som hade en Pom vid namn Belferlein som han nämnde ofta i sina skrifter; konstnären Michelangelo, vars Pom satt på en satinkudde och såg honom måla taket i Sixtinska kapellet; fysikern Isaac Newton, vars Pom med namnet Diamond enligt uppgift tuggade på många av hans manuskript, och kompositören Mozart, vars Pom hette Pimperl och till vilken han tillägnade en aria.

Gråhårig pomeranian

1761 flyttade Pomeranians överklagande till England när Sophie Charlotte, en 17-årig prinsessa av Mecklenburg-Strelitz (en angränsande provins i Pommern) gifte sig med den engelska prinsen som skulle bli kung George III. Hon tog med sig ett par mestadels vita hundar med namnet Phebe och Mercury som vägde mer än 9 kg, vilket var standard då. Även om de var populära i kungliga kretsar, fick den nya rasen inte med allmänheten.

Allt detta förändrades under drottning Charlottes barnbarn, drottning Victoria. Under sina 64 år som drottning av England födde drottning Victoria mer än 15 olika hundraser. Under sina senare år var hon särskilt förtjust i Pomeranians, som hon först såg 1888 under en resa till Italien. Hon blev kär i en sabel och röd Pom med namnet Marco som bara vägde 5 kg. Idag tror många att han var inspiration för att föda upp mindre pomeranians.

Marco fortsatte med att tävla under drottningens namn i många utställningar och vann många utmärkelser. Victoria köpte också tre andra Poms på samma resa till Florens 1888. Efter Marco var Victorias näst mest kända Pom en tjej som heter Gina som också blev mästare på Londons hundutställningar. Victoria älskade hennes Poms så mycket att när hon låg döendes bad hon att hennes favorit Pom (med namnet Turi) skulle tas till hennes säng.

Victorias kärlek till pomeranierna, särskilt de mindre, inspirerade engelska hundfantaster att börja avla fram ännu mindre Poms. Från 1900 till 1930-talet hade Pomeranians ofta det största antalet bidrag på Crufts hundutställning, Storbritanniens nationella mästerskap. Det var under denna tid som rasstandarden stabiliserades, med storleken ner till sin nuvarande vikt och pälsen utvecklade sin karakteristiska djupfrysning. Även under denna tid blev ett bredare utbud av färger tillgängliga. Tidiga Poms var främst vita, svarta, choklad eller blåa, men efter att en orange hund började vinna på utställningar på 1920-talet utvidgades färgerna.

Populariteten hos Pom spred sig över Atlanten. År 1888 var en Pomeranian vid namn Dick den första Pom som ingick i American Kennel Club (AKC) stud book. 1892 deltog den första Pom i en hundshow i New York. Efter att AKC kände igen rasen 1900 växte Pomeranians snabbt i popularitet i USA. 1909 accepterades American Pomeranian Club som medlemsklubb i AKC och utsågs till Parent Club för rasen. Vid mitten av seklet var Poms en av de mest populära hundraserna i Amerika. Idag rankas de som 14:e bland de 155 raser och sorter som registrerats av AKC.

Storlek

Pomeranians är 18 till 30 cm höga och väger 1,5 till 3 kg. Vissa kullar har valpar som är tillbaka till de dagar då de var större och växte till 5 till 6 kg eller mer. Dessa valpar kan vara ett utmärkt val för familjer med barn, eller om du är ute efter en allergivänlig hund.

Personlighet

Den utåtriktade Pomeranian är smart och livlig. Pomeranians älskar att träffa nya människor och kommer bra överens med andra djur, även om den ibland tycker att den är mycket större än den är. Låt din Pomeranian inte utmana större hundar i sin felaktiga tro att den är deras storlek eller större.

Varnande och nyfikna, Pomeranians är utmärkta som vakthundar och kommer att skälla på allt ovanligt. Lär dem dock att sluta skälla på kommando , annars kan de fortsätta hela dagen.

Glada pomeranians

Temperament påverkas av ett antal faktorer, inklusive ärftlighet, träning och socialisering. Valpar med fina temperament är nyfikna och lekfulla, villiga att närma sig människor och hållas av dem. Välj den mellersta valpen som är villig att sitta snyggt i ditt knä, inte den som slår sina kullkamrater eller den som gömmer sig i hörnet. Aggression och blyghet är inte egenskaper som din pomeranian-valp kommer att växa ifrån.

Träffa alltid minst en av föräldrarna – vanligtvis är mamman den som är tillgänglig – för att se till att de har fina temperament som du är bekväm med. Att träffa syskon eller andra släktingar till föräldrarna är också bra för att utvärdera hur en valp kommer att se ut när han växer upp. De ska vara vänliga, lugna, tysta och lätta att leva med.

Som alla hundar behöver Pomeranians tidig socialisering – exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser – när de är unga. Socialisering hjälper till att din Pom-valp växer upp till en väluppfostrad hund.

Att anmäla hunden till en valpskola är en bra start. Att bjuda in besökare regelbundet och ta den till livliga parker, butiker som tillåter hundar och på lugna promenader för att träffa grannar hjälper din Pomeranian också att polera sina sociala färdigheter.

Hälsa

Pomeranian hälsa

Pomeranians är i allmänhet friska, men som alla raser är de utsatta för vissa hälsotillstånd. Alla pomeranians kommer inte att få någon eller alla av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Om du köper en valp, hitta en bra uppfödare som visar hälsoklareringar från båda av valpens föräldrar. Hälsoklareringar visar att en hund har testats för och rensats av ett visst tillstånd. Pomeranians ligger sammantaget på en medelnivå när det gäller skadestatistik. I rasen förekommer patella luxation (lösa knäleder) och hormonella besvär som visar sig genom att hunden mer eller mindre förlorar sin päls. Rasen finns också med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) för pälsproblem.

 • Allergier: Vissa pomeranians kan drabbas av olika allergier, allt från kontaktallergier till matallergier. Om din pomeranian slickar tassarna eller gnuggar ansiktet mycket, misstänks den ha en allergi och du bör kontrollera det med din veterinär.
 • Epilepsi: Vissa pomeranier utvecklar epilepsi och får anfall. Om din Pom har anfall, ta honom till veterinären för att avgöra vilken behandling som är lämplig.
 • Ögonproblem: Pomeranians är utsatta för en mängd olika ögonproblem, inklusive grå starr, torra ögon (keratoconjunctivitis sicca) (torrhet i hornhinnan och konjunktiva) och tårkanalproblem. Dessa problem kan förekomma hos unga vuxna hundar och kan leda till blindhet om de inte behandlas. Kontakta din veterinär om du märker rodnad, ärrbildning eller överdriven rivning.
 • Höftdysplasi: Höftdysplasi förekommer ibland hos Pomeranians. Många faktorer, inklusive genetik, miljö och kost, tros bidra till denna deformation av höftledet. Berörda Pomeranians kan vanligtvis leva normala, hälsosamma liv, till skillnad från några av de stora och jätte raserna, som behöver kirurgi för att enkelt komma runt det.
 • Legg-Calvé-Perthes sjukdom: Detta är en annan sjukdom som involverar höftleden. Många leksaksraser är benägna att detta tillstånd. När din Pomeranian har Legg-Perthes minskar blodtillförseln till lårbenets huvud (det stora bakbenet) och lårbenets huvud som ansluter till bäckenet börjar sönderfalla. Vanligtvis uppträder de första tecknen på Legg-Perthes när valparna är 4 till 6 månader gamla. De första tecknen är haltande och atrofi i benmuskeln. Kvalificerade veterinärer kan utföra en operation för att skära av den sjuka lårbenet så att den inte är fäst vid bäckenet längre. Ärrvävnaden som härrör från operationen skapar en ”falsk led” och valpen är vanligtvis smärtfri.
 • Patellar Luxation: Detta är ett mycket vanligt problem för Poms. Knäskålen är knäskålen. Luxation betyder förskjutning av en anatomisk del (som ett ben vid en led). Patellar luxation är när knäleden (ofta i bakbenet) glider in och ut på plats och orsakar smärta. Detta kan vara förlamande, men många hundar lever relativt normala liv med detta tillstånd.
 • Kollapsad luftrör: Detta är ett tillstånd där luftstrupen, som transporterar luft till lungorna, tenderar att kollapsa lätt. Det vanligaste tecknet på en kollapsad luftstrupe är en kronisk, torr, hård hosta som många beskriver liknar en ”gåshonka”. Eftersom det kan orsakas av att du drar för hårt mot hundhalsbandet medan du går, bör du träna din Pom att gå snyggt bredvid dig istället för att dra i koppel eller använda en hundsele istället för ett halsband. Kollapsad luftstrupe kan behandlas medicinskt eller kirurgiskt.
 • Tandproblem: Poms är känsliga för tänder- och tandköttsproblem och får ofta tidig tandförlust. Se upp för tandproblem och ta din Pom till veterinären för regelbundna tandundersökningar.

Vård av Pomeranian

Leka med pomeranian

Pomeranians är mycket aktiva inomhus och är bra val för lägenhetsboende och människor utan en inhägnad gård. De har en måttlig aktivitetsnivå och kommer att njuta av flera korta dagliga promenader eller lekar. Du kan också ta med en trött Pomeranian på utflykter på cykel med en hundcykelkorg eller en på promenaden med en hundvagn.

De är anmärkningsvärt hjärtliga och njuter av längre promenader, men kom alltid ihåg att de är små och känsliga för värme. De älskar att leka och kan lätt bli uttråkade, så var noga med att ge dem massor av leksaker och rotera dem ofta så att det alltid finns något nytt. De gillar särskilt leksaker som utmanar dem.

En aktivitet som både du och din Pom kommer att njuta av är trickträning. Poms älskar att lära sig nya saker och tycker om att vara i centrum för uppmärksamhet, så att lära dem olika tricks är ett perfekt sätt att binda dem till dig samtidigt som de ger dem träning och mental stimulans.

De har en kort uppmärksamhet, så håll träningen kort och rolig. Belöna din Pom med beröm, godis eller lek när den korrekt utför ett kommando eller gör något annat du gillar.

Mat / Kost

Mata en pomeranian

Rekommenderad daglig mängd: 1/2 till 1 dl torrfoder av hög kvalitet om dagen, uppdelat i två måltider.

Obs! Hur mycket din vuxna hund äter beror på hans storlek, ålder, byggnad, ämnesomsättning och aktivitetsnivå. Hundar är individer, precis som människor, och de behöver inte alla samma mängd mat. Det säger sig självt att en mycket aktiv hund behöver mer än en soffpotatishund. Kvaliteten på hundmat du köper gör också en skillnad – ju bättre hundmat, desto bättre mår din hund och desto mindre behöver du skaka i hundens skål.

Pälsfärg och pälsvård

Pomeranians härlighet är den tjocka, utstående dubbla päls med en underpäls av mjukt, tjockt, fluffigt hår och en över lager av långt, rakt, glänsande hår som är hårt att ta på. Det längre håret runt halsen och bröstet bildar en krängning, vilket förstärker Poms stolta utseende.

Poms svans är en annan enastående egenskap hos rasen. Den plommerade svansen med sitt hårflöde ligger platt och fläktar ut på hundens rygg. En intressant sak är att när Poms är födda ser deras svansar inte ut så här. Det kan ta månader för svansen att utvecklas på detta sätt.

En av de fantastiska sakerna med Pomeranians är att de kommer i vilken färg eller mönster du helst kan föreställa dig hos hundar, inklusive svart, svart och solbrunt, blått, blått och solbrunt, choklad, choklad och solbränna, grädde, grädde sable, orange, orange sable, röd, röd sable, sable (hår med svart spets på en bakgrund av silver, guld, grå, fawn eller brun), brindle (en basfärg av guld, röd eller orange med starka svarta korsränder) och vit. Poms som är vita med fläckar av någon annan färg kallas ”parti-färgad.”

Poms anses tappa päls måttligt. Hanar tappar vanligtvis sina underpälsar en gång om året. Tikar tappar ofta underpälsarna när de är i säsong, efter att de levererat en kull och när de är stressade.

För att hålla håret borta från dina kläder och möbler, borsta och kamma din Pom minst två gånger i veckan med en trådslickborste och metallkam. Detta fördelar hudens naturliga oljor, håller pälsen och huden frisk och förhindrar mattor eller trassel. Var noga med att borsta och kamma hela vägen ner till huden för att ta bort all tappad päls.

Börja borsta din Pom i huvudet och dela sedan pälsen och borsta den framåt så att den faller tillbaka på plats när du är klar. Om du vill kan du klippa din Pom ibland för att göra det snyggt, särskilt på fötterna, runt ansiktet och öronen och runt bakänden.

Pomeranians i skogen

Du kan bada honom så ofta du vill, oavsett om det är dagligen eller månadsvis, så länge du använder ett milt hundschampo och balsam. Om han börjar lukta lite bakifrån mellan baden, strö lite babypulver på hans päls, låt den sitta några minuter och borsta sedan ut den.

Andra skötselbehov inkluderar tandhygien och nagelvård. Poms är utsatta för tandproblem, så det här är något som du måste vara särskilt uppmärksam på och det är bra att använda någon slags tandkräm för hundar. Det är en bra idé att borsta tänderna minst en gång i veckan, och ännu bättre, dagligen.

Trimma klorna regelbundet om din hund inte sliter på dem naturligt. Om du kan höra dem klicka på golvet är de för långa. Korta, snyggt trimmade naglar gör att dina ben inte repas när din Pom entusiastiskt hoppar upp för att hälsa på dig.

Börja vänja din pomeranian att borstas och undersökas när han är en valp. Hantera tassarna ofta – hundar är känsliga om sina fötter – och titta in i hans mun och öron. Gör vård till en positiv upplevelse fylld med beröm och belöningar, och du lägger grunden för enkla veterinärundersökningar och annan hantering när han är vuxen.

När du vårdar din Pomeranian, kontrollera om det finns sår, utslag eller tecken på infektion som rodnad, ömhet eller inflammation på huden, i öronen, näsan, munnen och ögonen och på fötterna. Öronen ska lukta gott, utan för mycket vax eller annat skräp inuti, och ögonen ska vara klara, utan rodnad. Dina noggranna veckoprov hjälper dig att upptäcka potentiella hälsoproblem tidigt.

Barn och andra husdjur

Den djärva och aktiva Pomeranian älskar att leka, men han passar bäst i ett hem med äldre barn som man kan lita på att hantera honom noggrant. Många uppfödare vägrar att sälja valpar till hem med mycket små barn, av goda skäl. Robust, även om han är, skadar Pom alltför lätt om han av misstag tappas eller trampas på av ett klumpigt barn.

Pomeranians med andra husdjur

Lär alltid barn hur man närmar sig och rör vid hundar och övervaka alltid interaktioner mellan hundar och småbarn för att förhindra att någon biter eller att öron eller svans dras på från någon av parternas sida. Lär ditt barn att aldrig närma sig någon hund medan han äter eller att försöka ta bort hundens mat. Ingen hund ska lämnas utan tillsyn med ett barn.

Pomeranians kan passa bra med katter och andra djur, särskilt om de är uppfostrade med dem. Skydda dem från större hundar. Poms inser inte hur små de är och de är inte rädda för att utmana större hundar.

Räddningsgrupper

Pomeranians köps ofta utan någon klar förståelse för vad som kommer med att äga en. Det finns många Poms i behov av adoption och eller främjande. Det finns ett antal räddningar som vi inte har listat. Om du inte ser en räddning för ditt område, kontakta Hundar Utan Hem eller en lokal rasklubb så att kan de vägleda dig till en Pom-räddning.


Bilderna i denna artikel är från Kennel Black Orange’s.

Bloggtoppen logga