Papillon – En Komplett Guide till Papillon

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Papillon- hundrasen härstammar från King charles spaniel som ofta porträtteras i målningar av de gamla mästarna, ända tillbaka till 1500-talet. De är mycket aktiva och underbara inom smidighet och lydnad.

Även om det här är renrasiga hundar kan du hitta dem under vård av skydd- eller räddningsgrupper. Kom ihåg att adoptera! Handla inte om du vill ta med en hund hem.

Rasens glittrande personlighet gör dessa hundar till en favorit för alla som möter dem. Även om du kanske tänker på Papillons som knähundar, är dessa hundraser aktiva och lekfulla, och de kommer inte att vara nöjda att sova i soffan med dig hela dagen. De älskar dock sällskap och kommer alltid att försöka vara där deras människor är. Det här är inte rasen för dig om du är hemifrån under många timmar på dagen. Uppfyll rasens behov så får du en kärleksfull följeslagare som inte vill lämna din sida!

Se nedan för en komplett lista över hundrasegenskaper och fakta om Papillons!

Snabb information om Papillon

Hundrasgrupp: Sällskapshund

Höjd: 20-28 cm

Vikt: 3,2-4,5 kg

Livslängd: 12 till 16 år

Förväntningar:

 • Träningskrav : <20 minuter / dag
 • Energinivå: Mycket energisk
 • Tendens att dregla: Låg 
 • Tendens att snarka: Låg
 • Tendens att skälla: Måttlig
 • Tendens att gräva: Låg 
 • Social/uppmärksamhetsbehov: Hög

Grunderna om Papillon

Papillon, vars namn kommer från det franska ordet för fjäril, är ett porträtt som vaknar till liv, den moderna representationen av de små spanielerna som ofta ses i målningar från tidigare århundraden. Dvärgspanien, som den en gång kallades, har förändrats något i utseende genom åren, men han är fortfarande samma underbara följeslagare som prydde damer och kungars varv för så många år sedan.

Ordet papillon, som betyder ”fjäril”, hänvisar till rasens kantade upprättstående öron, som liknar en fjärils utbredda vingar. Rasen kommer också i en droppörad sort som kallas phalen, vilket betyder ”mal”, en kusin till fjärilen som viker vingarna i vila. Båda sorterna kan födas i samma kull, även om Papillon är den mer populära och erkända sorten. Medan den kan kategoriseras efter storlek som en knähund, är den ljusa, upptagna och nyfikna Papillon ingen krympande fjäril. Om du vill att en hund ska sitta i knät medan du tittar på tv är han förmodligen inte det bästa valet. Det är mer troligt att han fladdrar och letar efter något att göra och kommer gärna befria ditt hem och din trädgård från små gnagare som kan lura där. Och den här lilla hunden i ett robust paket tar på allvar sina uppgifter som familjevän och förmyndare. Han har en attityd som en stor hundras och en vakenhet som gör honom till en super vakthund, men när det gäller att skydda dig är det viktigt att se till att han inte biter av mer än han kan tugga. Han har ingen aning om att han bara väger 3,2-4,5 kg.

Med det sagt sår är Papillon en hundras som är utåtriktad och energisk. Han älskar att vara med människor och är en lycklig hund som ger kyssar fritt till alla. Papillons lilla storlek gör honom lätt att hantera, och hans päls, även om den är rik, är lätt att ta hand om och tappar inte för mycket. Hans energinivå varierar från måttlig till intensiv, och eftersom han är mycket träningsbar är han ett utmärkt val om du vill delta i hundsporter som smidighet eller rally. Papillons är också utmärkta deltagare i lydnads SM och är den främsta rasen i lydnadstävlingar. Alla Papillon-ägare bör delta i lydnadskurs, bara för att se till att de inte förstör sina charmiga följeslagare. Papillons kan utveckla ett envist skall om de inte visas tidigt att sådant beteende inte kommer att tolereras. På plussidan gör deras vilja att behaga och önskan att lyckas dem bra på att lära sig knep eller något annat som en kreativ person kan lära dem. Papillons kan till och med lära sig att dra en liten vagn och kommer stolt att dra den i parader.

Papillons fungerar bra med andra husdjur i familjen, inklusive katter, om de introduceras i ung ålder. Den orädda Papillon kommer ofta att gå runt hundar som är mycket större än han är, och detta kan eller inte kan orsaka problem. Det är inte ovanligt att den minsta hunden är den som ansvarar. Papillons älskar barn, men kombinationen av en liten hund och ett litet barn kan vara ett recept på katastrof. En Papillon kan hoppa från ett barns händer och skada sig själv om han inte hålls ordentligt, och han kommer inte att tveka att försvara sig om han misshandlas. Oavsett vilken ras, hundar och barn måste alltid övervakas när de är tillsammans.

Detta är en långlivad ras. Det är vanligt att Papillons leva långt in i tonåren, och om du funderar på att köpa en bör du ta hänsyn till det. Hunden kommer att vara en familjemedlem i många år framöver. En Papillon skapade rashistoria 1999 när man för första gången tog Best In Show på Westminster Kennel Club-utställning. Hunden, Ch. Loteki Supernatural Being, eller Kirby till sina vänner, vann också World Dog Show i Helsingfors, Finland och Royal Invitational i Kanada 1998. Denna hunds vinster introducerade rasen för många som aldrig hade sett eller hört talas om Papillon och har bidragit till rasens popularitet. Ändå hittar du inte en Papillon i varje gathörn. Han är inte en sällsynt ras, men han är inte vanlig heller. De flesta uppfödare har en väntelista eftersom Papillons tenderar att ha små kullar. Papillon har fötts upp i århundraden för att vara den ultimata följeslagaren. De är extremt människororienterade och kräver att de alltid ska inkluderas i deras människas liv. Om du letar efter en livlig, energisk, utåtriktad och sällskaplig följeslagare kan detta vara rasen för dig. Du och din Papillon kommer att leva lyckligt tillsammans i många år.

Höjdpunkter

 • Papilloner fungerar inte bra i miljöer där det finns lite tid för hunden. De kommer att välja att aldrig separeras från sina mänskliga följeslagare.
 • Valpar är ömtåliga och kan skadas av grovt och tumlande spel. De är inte lämpliga för familjer med mycket små barn.
 • Papillons är bland de raser som är känsliga för anestesi. Tänk på detta när du planerar ett kirurgiskt ingrepp.
 • För att få en frisk hund, köp aldrig en valp från en oansvarig uppfödare eller djuraffär. Leta efter en ansedd uppfödare som testar sina avelshundar för att se till att de är fria från genetiska sjukdomar som de kan överföra till valparna och att de har sunda temperament.

Historia

Papillon porträtterades i porträtt från 1500-talet, vilket är ett bevis på rasens ålder och uthållighet. Rubens, Watteau, Boucher, Van Dyke, Rembrandt och Fragonard porträtterade dem alla i olika konstverk, som vanligtvis åtföljde deras kärleksfulla älskarinnor. De små spanielerna var favoritkamrater för domstolskvinnor i hela Europa. Handlare bar dem i korgar på mulor genom Frankrike, Italien och Spanien.

De tidiga King charles spanielerna som Papillon härstammar från hade droppöron, men på 1600-talets domstol utvecklades Louis XIV en liten spaniel med upprättstående öron som fick namnet Papillon för sin likhet med en fjäril. Andra namn med vilka rasen har varit känd genom århundradena inkluderar Epagneul Nain (dvärgspaniel), dvärgkontinentala spanjorer, små ekorrhundar (eftersom deras fulla, plumade svans liknade en ekorre) eller belgiska King Charles Spaniel.

Förutom öronen var den enda andra stora förändringen i rasens utseende i färg. Ursprungligen var de små spanielerna enfärgade, men idag är de vita med färgfläckar. Annars ser en Papillon idag ungefär ut som en du kan se porträtterad i en målning i Louvren. Den variant som syftar på öronens likhet med fällda vingar hos en vilande nattfjäril sorten, känd som Phalène, finns fortfarande, även om han inte är så vanlig.

Storlek

Papillons blir mellan 20-28 cm höga och väger mellan 3,2-4,5 kg.

Personlighet

Papillon är glad, vaken och vänlig. Han borde aldrig vara blyg eller aggressiv. Det här är dock en liten hund med en måttlig till intensiv aktivitetsnivå. Han är väldigt smart och mycket träningsbar och beskrivs bäst som en görare, inte en knuffare.

Temperament påverkas av ett antal faktorer, inklusive ärftlighet, träning och socialisering. Valpar med fina temperament är nyfikna och lekfulla, villiga att närma sig människor och hållas av dem. Välj mitten av vägen, inte den som slår upp sina kullkamrater eller den som gömmer sig i hörnet. Träffa alltid minst en av föräldrarna – vanligtvis är mamman den som är tillgänglig – för att se till att de har fina temperament som du är bekväm med. Att träffa syskon eller andra släktingar till föräldrarna är också bra för att utvärdera hur en hund kommer att se ut när han växer upp.

Som alla hundar behöver Papillons tidig socialisering – exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser – när de är unga. Socialisering hjälper till att din Papillon-valp växer upp till en väl avrundad hund. Att anmäla honom till en valpklass är en bra start. Att bjuda in besökare regelbundet och ta honom till livliga parker, butiker som tillåter hundar och på lugna promenader för att träffa grannar hjälper honom också att polera sina sociala färdigheter.

Hälsa

Papillons är i allmänhet friska, men som alla raser är de utsatta för vissa hälsotillstånd. Inte alla Papillons kommer att få någon eller alla av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Om du köper en valp, hitta en bra uppfödare som visar dig hälsoklareringar för båda valpens föräldrar. Hälsoklarationer visar att en hund har testats för och rensats av ett visst tillstånd. I Papillons bör du förvänta dig att exempelvis se hälsotillstånd för höftdysplasi, armbågsdysplasi, hypotyreos och von Willebrands sjukdom, trombopati och intyg att ögonen är normala. 

 • Patellar Luxation: Även känt som ”halka kväver”, detta är ett vanligt problem hos små hundar. Det orsakas när knäskålen, som har tre delar – lårbenet (lårbenet), knäskålen (knäskålen) och skenbenet (kalven) – inte är ordentligt uppradade. Detta orsakar halthet i benet eller en onormal gång, ungefär som ett hopp eller ett humle. Det är ett tillstånd som är närvarande vid födseln, även om den faktiska felinriktningen eller luxation inte alltid inträffar förrän långt senare. Gnidningen orsakad av patellär luxation kan leda till artrit, en degenerativ ledsjukdom. Det finns fyra grader av patellär luxation, allt från grad I, en tillfällig luxation som orsakar tillfällig halthet i leden, till grad IV, där tibia är svängande och patella inte kan justeras manuellt. Detta ger hunden ett bågbenat utseende.
 • Hypoglykemi: Hypoglykemi, eller lågt blodsocker, är ett möjligt problem med alla dvärghundar. Hypoglykemi kan lätt behandlas i de tidiga stadierna men kan vara dödlig om den inte behandlas. Det är viktigt att uppfödare och ägare av leksaksvalpar känner igen tecknen och symtomen eftersom detta tillstånd ofta kan diagnostiseras felaktigt som viral hepatit eller encefalit av veterinärer. En valp med hypoglykemi kommer att sakta ner och bli haklös, följt av skakningar eller skakningar. Lägg lite honung under tungan och få honom till veterinären omedelbart. Om situationen får fortsätta kommer han så småningom att kollapsa, gå i kramper, hamna i koma och dö. Varje gång din Papillon är slapp, med gråblått tandkött och tunga, är det en nödsituation.
 • Kollapsad luftrör: Det är inte helt förstått hur detta inträffar, men den snabba inandningen av luft gör att luftstrupen planar ut och gör det svårt för luft att komma in i lungorna, ungefär som ett läskstrå som dras för kraftigt. Detta tillstånd kan ärvas; det förekommer i vissa raser, och hundar med det visar en abnormitet i den kemiska sammansättningen av deras trakealringar där ringarna förlorar sin styvhet och blir oförmögna att behålla sin cirkulära form.
 • Progressiv retinalatrofi (PRA): Detta är en degenerativ ögonsjukdom som så småningom orsakar blindhet från förlust av fotoreceptorer på baksidan av ögat. PRA kan detekteras år innan hunden visar några tecken på blindhet. Lyckligtvis kan hundar använda sina andra sinnen för att kompensera för blindhet, och en blind hund kan leva ett fullt och lyckligt liv. Gör det inte till en vana att flytta möblerna. Ansedda uppfödare har hundens ögon certifierade årligen av en veterinär ögonläkare och avlar inte hundar med denna sjukdom.
 • Öppna Fontanell (Vattenskalle): Papillons föds med en mjuk fläck på toppen av huvudet. Vanligtvis stängs den mjuka fläcken, ungefär som en babys vilja, men ibland stänger man inte helt. Ett oavsiktligt slag mot den platsen på huvudet kan döda en Papillon med en oavslutad mjuk fläck.

Vårdnad

Papillons är husdjur och är inte lämpliga för att bo utomhus. De är dock aktiva och kommer att njuta av att ha en gård där de kan springa i vilda, snabba cirklar. Om det inte är tillgängligt kommer de dock att nöja sig med att riva igenom ditt hus och hoppa på och av möblerna. De beskrivs ofta som berggetter, så bli inte förvånad om du hittar din på köksbordet eller någon annan hög plats.

Vuxna behöver två eller tre 20 till 30 minuters promenader eller lektid per dag, och de kommer att uppskatta mer om du kan erbjuda det. Starta valpar med två eller tre 10- till 15-minuterspromenader och öka gradvis tiden och avståndet. Valp eller vuxen, de kommer att meddela dig om de blir trötta genom att stanna eller sitta.

Även om de växer upp till robusta små hundar, kan Papillon valpar vara ömtåliga. De kan enkelt bryta ett ben som svävar från soffans baksida eller hoppa från sängen, så försök att undvika sådana situationer genom att lära dem att använda steg för att komma på och av möbler eller vänta tills du lyfter ner dem.

Papillons är lätta att träna om du håller dem enligt schema. Ta alltid ut dem när de först vaknar på morgonen, efter varje måltid, efter tupplurar, efter lektid, efter en schamponering med hundschampo eller bad och strax före sänggåendet. När du inte kan övervaka dem ska de placeras eller placeras i ett valpsäkert rum.

Lådträning gynnar varje hund och är ett snällt sätt att se till att din Papillon inte har olyckor i huset eller hamnar i saker som han inte borde. En låda är också en plats där han kan dra sig tillbaka för en tupplur. Lådträning i ung ålder hjälper din Papillon att acceptera inneslutning om han någonsin behöver gå ombord eller på sjukhus. Tvinga dock aldrig din Papillon i en låda hela dagen. Det är inte ett fängelse, och han borde inte tillbringa mer än några timmar i taget förutom när han sover på natten. Papillons är människohundar, och de är inte avsedda att spendera sina liv inlåsta i en hundbur eller kennel.

Träna din Papillon med hjälp av positiva förstärkningstekniker som matbelöningar, beröm och lek, och du kommer snart att upptäcka att han kan lära sig allt du kan lära dig.

Mat

Rekommenderad daglig mängd: 0,5-1 dl torrfoder av hög kvalitet om dagen, uppdelat i två måltider.

Obs: Hur mycket din vuxna hund äter beror på hans storlek, ålder, byggnad, ämnesomsättning och aktivitetsnivå. Hundar är individer, precis som människor, och de behöver inte alla samma mängd mat. Det säger sig självklart att en mycket aktiv hund behöver mer än en soffpotatishund. Kvaliteten på hundmat du köper gör också en skillnad – ju bättre hundmat, desto längre kommer den att tillfredsställa din hund och desto mindre behöver du skaka i din hunds skål.

Det är lätt att övermata en papillon, men han har känsliga knän och mår därför inte bra som överviktig. Håll din Papillon i gott skick genom att mäta maten och mata honom två gånger om dagen istället för att lämna ut mat hela tiden. Om du är osäker på om han är överviktig, ge honom följande test. Lägg händerna på ryggen, tummen längs ryggraden, med fingrarna spridna nedåt. Du borde kunna känna men inte se hans revben utan att behöva trycka hårt. Om du inte kan det behöver hunden mindre mat och mer motion.

Pälsfärg och pälsvård

Papillons långa, flytande päls är rak, fin och silkeslen utan underull. Kaskad ner bröstet är en hårkräm. Hans vackra fjärilsliknande öron är kantade med hår och insidan är täckt med medelstort sidenhår. Fjädring täcker bakbenen på frambenen, och bakbenen är klädda i byxor, en kant av långhårigt hår på lårområdet, även känt som culottes. Att fylla på allt är en lång, flytande svansplym som bärs stolt välvd över kroppen.

Papillon är alltid partifärgad, vit med fläckar i vilken färg som helst. På huvudet täcker alla andra färger än vitt både öronen bak och fram och sträcker sig utan avbrott från öronen över båda ögonen. Den idealiska Papillon har en tydligt definierad vit flamma och näsband, men en med ett fast markerat huvud gör fortfarande en bra följeslagare. Näsan, ögonkanterna och läpparna är svarta.

Pälsen är inte utsatt för mattning men ska kammas och borstas en eller två gånger i veckan för att fördela de naturliga hudoljorna och hålla håret och huden frisk. Papillon har ingen lukt, så bada honom bara efter behov . Han är en tvätt-och-gå-typ av hund. Klippa klorna två eller tre gånger i månaden eller efter behov. Om du kan höra dem klicka på golvet är de för långa. Små hundar är benägna att periodontala sjukdomar, så börja tandhygien tidigt. Att borsta dina Papillions tänder med de bästa tandkrämerna två eller tre gånger i veckan – dagligen om möjligt – hjälper dig att hålla dem rena och utan tandsten.

Barn och andra husdjur

Papillons älskar barn, men kombinationen av en liten hund och ett litet barn kan vara ett recept på katastrof. En Papillon kan hoppa från ett barns händer och skada sig själv om han inte hålls ordentligt, och han kommer inte att tveka att försvara sig om han misshandlas. Många uppfödare säljer inte valpar till familjer med småbarn av rädsla för att hunden kommer att skadas.

Gör det till en regel att små barn bara kan hålla eller klappa Papillon om de sitter på golvet. Lär alltid barn hur man närmar sig och röra vid hundar och övervakar alltid interaktioner mellan hundar och småbarn för att förhindra att någon av biterna biter eller drar i örat eller svansen. Lär ditt barn att aldrig närma sig någon hund medan han sover eller äter eller att försöka ta bort hundens mat. Ingen hund ska lämnas utan tillsyn med ett barn.

Papillons går bra med andra husdjur i familjen, inklusive katter, om de introduceras i ung ålder. Den orädda Papillon kommer ofta att gå runt hundar som är mycket större än han är, och detta kan eller inte kan orsaka problem. Det är inte ovanligt att den minsta hunden är den som ansvarar.

Bloggtoppen logga