Omplacering hund: Den stora guiden till omplacering av hundar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

När du tar hem din hund planerar du att behålla den för alltid.

Men livssituationer kan förändras dramatiskt och utan förvarning. Ibland – tyvärr – leder detta till en situation där du inte längre kan hålla ditt husdjur och behöver överväga att omplacera din hund.

Idag ska vi undersöka när det kan vara dags att omplacera en hund, och vilka alternativ du har om du bestämmer dig för att du inte längre kan ha din hund.

Perfekt värld vs verklighet

I en idealisk värld skulle alla hundar landa i de perfekta hemmen första gången.

De skulle tillbringa hela sitt liv, från 8 veckor gamla valpar till 15-åriga gråa nospartier, med sin älskade familj.

Jag hoppas verkligen att fortsatta förbättringar av beteendestöd, rådgivning före adoption, utbildning och stöd från olika ideella organisationer kommer att föra oss närmare den verkligheten.

Som sagt, det finns situationer där det faktiskt är bäst för både hunden och familjen att omplacera hunden.

 • Hur avgör du om du är i den situationen?
 • Hur tar du reda på vad nästa bästa steg är för din hund?

Jag har inte alla svar till dig, och i slutändan är detta ofta ett jobbigt, men personligt beslut. Men efter år av att ha arbetat diskuterat med djurbeteenderådgivare inom räddnings- och skyddshem har vi fått en god förståelse för när omplacering av en hund bör vara ett övervägande.

Omplacera en hund

Men jag lovade att jag skulle behålla honom för alltid!

Om du läser den här artikeln för att du allvarligt överväger att ge upp din hund, acceptera min sympati.

Det här är en otroligt svår situation att vara i, och jag är verkligen ledsen.

Jag hoppas att dina vänner och familj kan stödja dig genom detta och kommer att förstå att detta inte är ett beslut du tar lätt på.

Även om jag absolut är med på strävan att behålla alla hundar i sina hem, har vi efter diskussion med hundbeteendekonsulter övertygats om att det finns tillfällen då att ge upp din hund inte är det värsta alternativet.

Precis som vissa äktenskap slutar i skilsmässa, kommer inte alla hund-människa relationer att överleva tidens tand.

Detta är inte alltid ett misslyckande från din sida. 

Det slutar med att många människor får skuldkänslor för att ha flyttat in sin hund, men i vissa fall är det bäst för alla inblandade parter.

Att möta det faktum att antingen dina livsförhållanden och/eller din hunds beteende gör att du kan behöva ge upp honom är ett otroligt modigt samtal att ha med dig själv.

Ibland är det direkt farligt för din familj att ha din hund i ditt hem. I dessa fall är det viktigt att få ut din hund från ditt hem så snart som möjligt.

Vanliga anledningar till att omplacera en hund

En studie från 2010 av 12 djurhem runt om i USA visade att beteendeproblem är den främsta anledningen till att hundar överlåts till skydd. En annan svensk studie från 2023 bekräftar detta, där 30% av respondenterna ville omplacera hunden på grund av oönskat beteende och 15% på grund av att barn har tillkommit i familjen.

Vanliga angivna skäl till att omplacera en hund inkluderar:

 • Hunden är aggressiv mot andra hundar, främlingar eller familjemedlemmar.
 • Hunden har separationsångest och familjen kan inte rimligen behandla den.
 • Hunden har ett annat beteendeproblem, som rädsla, rumsrenhetsträningsproblem eller flyktproblem.
 • Familjen flyttar eller har allvarliga ekonomiska svårigheter. Enligt min personliga erfarenhet är detta ofta ihopkopplat med hundar som är beteendemässigt utmanande. Det är mycket svårare att hitta en vän eller familjemedlem att ta din hund när du är i kris om din hund är ”lite svår”.
 • Hundens energinivå överensstämmer inte med hemmet, vilket ofta leder till förstörelseproblem.
 • Hunden är för mycket arbete för familjen med tanke på en energimissmatch, orealistiska förväntningar eller en förändring i familjens scheman.
 • Hunden har hälsoproblem som familjen inte har råd att behandla eller hantera.

Summan av kardemumman är att beteendeproblem är en av de största anledningarna till att hundar hamnar i djurhem, även om det för vissa är den sekundära faktorn.

Hur man bestämmer vad som är bäst för hunden (och dig)

Det finns några etiska överväganden att ta hänsyn till för olika beteendeproblem.

Till exempel kan det att omplacera en hund med separationsångest göra ångesten mycket värre. Samtidigt hittar hundar med en energimissmatch för sitt hem ofta bra hem och klarar sig mycket bra där.

Jag har en vän vars hund omplacerades på grund av att de hade en energimissmatch.

Hunden körde sina ägare trasiga med gränslös energi. De som fick hunden letade efter en hund som kunde backpacka och springa och tävla i olika hundsporter.

En ägares missmatchning kan vara en annan ägares drömpassning!

Hund springer på stranden

Så kom ihåg, att ha din hund i ditt hem är inte alltid det bästa för din hund.

I min väns före detta hunds fall är han mycket bättre omhändertagen och avslappnad nu när han får tillräcklig motion för en ung border collie. Att hålla honom i sitt föregående hem gjorde honom ingen tjänst.

Det är inte lätt att inse att din hund kan ha det bättre i ett annat hem.

Varje gång du känner att det är osäkert att hålla din hund (för dig, dina husdjur, din familj eller dina grannar), är det dags att verkligen titta på dina ytterligare alternativ.

Det kan vara så att du har en stor bulldogg som älskar att hoppa, vilket får din tvååring att gråta.

Mer allvarligt, du kanske har en riktigt aggressiv och farlig hund i ditt hem.

Att omplacera en hund med en historia av betydande aggression är en skuld och bör inte tas lätt på. Det är farligt för räddnings- och skyddsarbetare, volontärer och familjehem – än mindre för den potentiella nästa ägaren.

Det bästa tillvägagångssättet för allvarligt aggressiva hundar kan vara human dödshjälp. Prata med en professionell beteendekonsult om dina alternativ , eftersom det ibland finns kvalificerade räddningar och tränare som kan hjälpa till.

Hur som helst, det är dags att ta hjälp av en professionell veterinär/djurklinik – inte din lokala lydnadstränare.

Jag har sammanställt en kort lista med frågor som ofta används på härbärgen för att hjälpa ägare att själva bestämma vad som är bäst för deras hundar.

De fem frågorna att ställa dig själv om dig och din hund

När man ska bestämma om det är dags att omplacera sin hund börjar man oftast med att svara på några enkla frågor.

Om du funderar med vad du ska göra med din hund, följ med mig här:

 1. Hur skulle din idealhund se ut?
 2. Hur ser din hunds idealiska hem ut?
 3. Var är obalansen? Vad gör du för fel och var håller hunden inte måttet?
 4. Vad skulle det krävas för att övervinna dessa problem?
 5. Är du villig och kapabel (känslomässigt, fysiskt, ekonomiskt) att arbeta igenom dessa problem?

Detta kan vara lättare att visualisera genom att kolla på en fallstudie.

Låt oss titta på ett exempelfall, en tvåårig siberian husky vid namn Snow som en veteranhundbeteendeexpert, Hanna, arbetade med.

Hanna blev uppringd för att Snows nya familj, ett äldre par, hade problem med hans energinivå och flyktbeteenden.

Låt oss gå igenom de fem frågorna till Snow.

Familjens önskemål: Snows familj sa att deras idealiska hund skulle gosa med dem och stanna på deras oinhägnade trädgård medan de grillade. Deras drömhund var relativt lågenergisk och lätt att träna. Familjen hade ägt border collies när de var mycket yngre, och var vana vid hundar som var väldigt fästa vid dem och lätta att träna.

De insåg inte att Snow var en typisk husky – lite distanserad, hög energi och inte alltid intresserad av träning. Nu långt upp i sjuttiotalet kämpade paret verkligen för att kontrollera Snow på promenader. De ville ha en hund som skulle klara sig bra med minimal träning.

Snows önskemål: Snow var en energisk och upphetsad husky. Hans idealiska hem skulle förmodligen involvera en yngre familj som körde många löpturer eller gav honom massor av andra former av träning.

Missmatchningen: Snow var helt enkelt för hög energi för den här familjen, särskilt med tanke på deras ålder.

De var frustrerade över hans önskan att ströva omkring och springa iväg, en egenskap som är mycket vanlig för siberian husky. Familjen var också frustrerad över Snows relativt långsamma inlärning av nya kommandon, särskilt när det gäller hemmaträning och att inte hoppa upp.

Samtidigt gav familjen inte Snow tillräckligt med motion eller tydlig vägledning. Detta gjorde att Snow blev ännu mer upphetsad och frustrerad, vilket ledde till en ganska nedåtgående spiral!

Steg till framgång: Snow behövde verkligen mer motion, och hans familj behövde lite av en verklighetskontroll av vilken typ av hund de hade tagit med sig hem.

Snow var ingen border collie, uppfödd för att vara lydnad utan koppel och känslighet för signaler. Han var en siberian husky, avlad för löpning och självständigt tänkande. Familjen skulle behöva arbeta med en tränare (Hanna) och potentiellt få hjälp med att träna Snow.

Summan av kardemumman: Till slut bestämde familjen att Snow inte passade dem. Detta beslut kom efter att Snow drog ner sin fru två gånger på en promenad.

Även om Snow svarade bra på träningen, var hans framsteg inte tillräckligt snabba och hans familj hade uppenbarligen väldigt lite kvar på sina ”känslomässiga bankkonton.”

Snow är ett bra exempel på en positiv omplaceringssituation eftersom Snow inte är en dålig hund, och inte heller var hans ägare dåliga människor. Det var en enkel, men stor, obalans mellan familjen och hunden.

Även om man skulle kunna säga att det var olämpligt för ett par sjuttioåringar att ta hem en ung husky, gör vi alla misstag (dock kan problem som dessa undvikas om du gör din efterforskning innan du tar hem en ny hund).

Men eftersom paret redan ägde Snow, fanns bara två alternativ därifrån:

 1. Behåll honom och arbeta med honom
 2. Lämna tillbaka honom till skyddet.

Senast jag hörde blev Snow adopterad av en ung kvinna som tävlar i amatörhundspann. Jag är helt säker på att alla är lyckligare på det här sättet.

Om du fortfarande är osäker på om du ska omplacera din hund eller inte, tycker jag att det är bra att skriva ut en lista över fördelar och nackdelar och träna på att argumentera på båda sidor.

Om jag verkligen kämpar för att göra ett bra argument för ett alternativ, är det mitt svar.

Om du verkligen har fastnat kan du också prata med vänner, familj eller hundbeteendeproffs för råd.

Här är några tips och tricks från youtubern Peter som har tagit över en omplacerad hund av liknande orsak:

Kan man omplacera en aggressiv hund?

Om din hund är aggressiv blir diskussionen om omplacering mycket mer komplicerad.

I vissa fall kan det kännas omöjligt att ha din hund i ditt hem. Samtidigt är det svårt att hitta ett nytt hem för en hund med en historia av aggressivitet. Det är lite av ett paradox.

Många härbärgen tar inte ens hundar med en historia av aggression, och att försöka omplacera hundar med denna typ av bakgrund är farligt och kan potentiellt göra dig ansvarig för eventuella framtida hundattacker, så se till att prata med en advokat när du försöker omplacera en hund med historia av att bitas.

Omplacera en aggressiv hund

När jag pratar med en klient vars hund är aggressiv finns det ytterligare frågor vi går igenom, utöver de som listats tidigare.

Om din hund är aggressiv, fråga dig själv:

Vem är min hund aggressiv mot?

Hur kan vi hitta ett hem som håller honom borta från den kategorin människor, hundar eller katter?

Hundar som verkligen är aggressiva mot främlingar kommer att vara mycket svåra att hitta nya hem för, eftersom alla potentiella adoptanter är främlingar.

Har min hund orsakat fysisk skada på någon?

Hundar med historia av att bitas på andra är mycket mer utmanande att omplacera än någon annan sorts hund. Det finns också en fråga om huruvida det är ansvarsfullt att omplacera en hund som har bitits tidigare.

Hur ofta har min hund visat aggressivitet?

Om aggressionen var ett enstaka möte har din hund en bättre prognos än en hund som har visat aggressivitet flera gånger.

Är aggressionen förutsägbar, kontrollerbar eller begriplig?

Till exempel är en hund som uteslutande biter om du försöker dra ut henne ur buren under ett åskväder mycket mindre farlig än en hund som verkar bita någon ”slumpmässigt” eller ”från ingenstans”.

Har aggressionen blivit värre?

Uppenbarligen är aggression som förvärras dåliga nyheter.

Ger min hund varningar innan den blir aggressiv?

Hundar som inte ger rättvisa varningar innan de biter är mycket farligare än hundar som backar, morrar, stoppar svansen eller på annat sätt försöker sprida situationen innan de biter.

Vad har jag försökt hittills för att hjälpa min hund med hans aggression?

Om du verkligen har uttömt många alternativ för din hund, är hans prognos sämre än en hund som aldrig har fått någon träningshjälp.

Många gånger, när jag hjälper någon att fatta beslut om sin aggressiva hund, säger de något i stil med ”Om bara hunden kunde bo på en gård på landet med en maratonlöpare som aldrig har några gäster och inte har några hundar och lämnar aldrig stan och…”

Du fattar grejen.

Verkligheten är att det helt enkelt inte finns många gårdar där ute som inte har andra djur, gäster eller barn.

I fall där din hunds aggression är betydande är det dags att prata med en veterinär beteendeläkare eller certifierad beteendekonsult.

Det mest humana alternativet för aggressiva hundar med hög risk kan vara dödshjälp. Jag säger inte detta lättvindigt, men ibland är det det enda ansvarsfulla alternativet med farliga hundar.

Vänligen få personlig hjälp från en professionell innan du går den här vägen, men låt oss diskutera dina alternativ mer i detalj nedan.

Jag kan inte behålla min hund. Vilka är mina alternativ?

Att ta med din hund till skyddet är inte ditt enda alternativ. Låt oss titta på de vanligaste alternativen för en hund som inte kan vara kvar i sitt hem.

Jag kommer att lista dina alternativ i en allmän prioritetsordning. Den här rankningen är inte huggen i sten. Till exempel kan dödshjälp vara det enda möjliga alternativet för allvarligt aggressiva hundar om du inte kan ha hunden i ditt hem.

Alternativ 1: Lämna tillbaka din hund till den ursprungliga uppfödaren, skyddet eller räddningen

Ledsen hund

De allra flesta välrenommerade uppfödare, skyddsrum och räddningar (adopterande enheter) har en klausul i ditt kontrakt som säger att du måste lämna tillbaka djuret till dem i händelse av att du inte kan hålla ditt husdjur.

Den ursprungliga adopterande enheten för din hund kan också ha extra information om din hunds förflutna, vilket hjälper till att koppla ihop din hund med rätt familj nästa gång.

Det här alternativet är bäst för: hundar som kom från en ansedd uppfödare, skydd eller räddning med ett adoptionskontrakt.

Det här alternativet är inte bäst för: hundar som inte har ett kontrakt att falla tillbaka på.

Alternativ 2: Vänner och familj

Om du adopterade eller köpte din hund någonstans utan kontrakt, är ditt näst bästa alternativ ofta att hitta vänner eller familj som kan ta hand om ditt husdjur.

Omplacera en hund till en kompis

Du kan noggrant övervaka din hunds nästa hem och kanske hålla kontakten.

När jag inte längre kunde behålla min papegoja var det här alternativet jag valde. Jag får fortfarande videouppdateringar om honom nästan varje vecka!

Tänk på att det inte är rätt väg att vädja till dina vänner tills de går med på att behålla ditt husdjur – om de inte verkligen vill ha din hund är det mer sannolikt att ditt husdjur studsar runt i olika hem, och det är inte roligt för någon.

Överväg också att använda dina resurser i samhället!

Ofta kan lokala tränare och räddningar hjälpa dig att hitta det perfekta nästa hemmet för ditt husdjur. Det här alternativet kan vara lite långsammare, men kan ha fantastiska resultat för din hund.

Det här alternativet inkluderar inte att bara posta din hund på Blocket och Facebook-grupper. Att flytta om en hund genom Blocket är verkligen ingen bra idé eller ett ansvarsfullt val.

Du är mycket mindre sannolikt att kunna säkerställa att du får ett bra hem för ditt husdjur om du går den här vägen.

Det finns några riktiga skräckhistorier om husdjur som hamnar i grymhet efter att ha köpts online – låt inte detta hända din hund.

Det här alternativet är bäst för: hundar som sannolikt kommer att klara sig bra i ett annat hem utan större ansträngning – antingen har de inga beteendeproblem eller så är de milda. Det här alternativet kräver att du hittar ett bra hem på egen hand, vilket kan vara mycket jobb!

Det här alternativet är inte bäst för: hundar med betydande beteendemässiga eller fysiska problem.

Alternativ 3:  Överlämnande vid skydd och räddning

Flytta hunden till ett skydd

Skyddshem och räddningar har en ganska dålig bild i vissa kretsar, men jag kan säga av egen erfarenhet att jag aldrig har träffat någon som bryr sig om djur så mycket som djurhemsarbetare.

Innan du tar in din hund bör du undersöka deras genomsnittliga vistelsetidtillgängliga resurser för hundar och adoptanter och deras omplaceringsfrekvens.

Under min tid som härbärge hjälpte jag till att ta bort djur från överfulla skyddsrum på båda ändarna av spektrumet.

Från extrema skyddsrum, som inte avlivar men ser ut som bombnedslag, till dramatiskt överarbetade skyddsrum som avlivar nästan 80% av djuren som kom genom deras dörrar, finns det definitivt skydd och räddningar att undvika.

Trots blandningen av skyddstyper bör du definitivt kunna hitta åtminstone några välrenommerade skyddsrum eller räddningar nära dig för att ta din hund.

Leta efter rasspecifika räddningar, korta genomsnittliga vistelser, höga omplaceringsfrekvenser och bra resurser. Var villig att köra till ett bättre skydd, om du kan.

Personligen skulle jag hellre ta med min hund till ett skydd som avlivar djur i extrema fall snarare än att hålla alla djur vid liv i kennlar. Det är därför det är så viktigt att fråga om genomsnittlig vistelsetid!

Samtidigt skulle jag undvika att ta med en hund till ett skydd som avlivar friska djur på grund av tid eller utrymme.

Om du ger upp ditt husdjur för fysiska eller beteendemässiga problem, se till att räddningstjänsten eller härbärget har resurserna att hjälpa.

Se också till att du aldrig låter kostnaden hindra dig från att överlämna ett husdjur på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Många härbärgen tar inte ut någon avgift alls för att överlämna husdjur, och även de som gör det kommer att avstå från alla avgifter om du uttrycker att du är i ekonomisk nöd.

Vilken typ av skydd man ska leta efter

Så hur ser ett bra härbärge ut?

Tja, till att börja med så avlivar dessa inte djur för tid och rum. De adopterar eller omplacerar ungefär 90% av alla djur som kommer in genom deras dörrar. De har ett helt team av veterinärpersonal och tränare som hjälper till med alla sorters djur.

Det här alternativet är bäst för: hundar som inte har andra alternativ. Detta är också ett bra alternativ för de flesta hundar om du har ett bra nätverk av räddningar och skydd.

Det här alternativet är inte bäst för: hundar med betydande beteendeproblem – även om vissa härbärgen och räddningstjänster kan hjälpa till med dessa. Inte heller bra om du inte har många välrenommerade skydd eller räddningar i närheten.

Alternativ 4: Dödshjälp

I vissa fall, särskilt de av extrema fysiska eller beteendemässiga problem, är dödshjälp det mest humana alternativet som finns för din hund.

Även om jag inte kan fatta det här beslutet för dig från ett blogginlägg, kan jag berätta för dig när detta är vanligare:

Aggression

Det är väldigt sällan jag diskuterar dödshjälp. När jag gör det handlar det nästan alltid om aggression.

Jag rekommenderar alltid att kunderna pratar med en veterinär och beteendevetare först, ifall jag har missat något.

I allmänhet har dessa hundar bitit flera människor – hårt.

De har förmodligen flera ”triggers”, är stora och är svåra att förutsäga eller kontrollera.

Summan av kardemumman är att hundar med betydande betthistorier eller allvarliga aggressioner är otroligt svåra att omplacera.

Du kan bli ansvarig för skada om du inte avslöjar historien, och de flesta räddnings- och skyddshem kommer inte att adoptera ut en hund med en betydande historia av aggression.

Vissa räddningshem som ej avlivar hundar kan ta din hund, men de kanske inte kan adoptera ut din hund. Detta kan innebära att din hund tillbringar flera år i en kennel. 

Det är ett ganska eländigt liv för en hund. Alla skyddsrum för öppen intagning tar din hund, men de kommer sannolikt att avliva din hund på grund av dess historia.

Om du bestämmer dig för att ta med din hund till ett skydd, fråga om hans prognos.

Det är inte ovanligt att känna mycket skuld i samband med att avliva din hund (även när du vet att hunden är farlig), men i vissa fall kan human dödshjälp vara din hunds enda alternativ.

Allvarliga hälsoproblem

Jag har ingen medicinsk utbildning när det kommer till husdjur, men det är inte ovanligt att folk kommer till ett härbärge i hopp om att härbärget kan åtgärda deras hunds hälsoproblem.

De har inte råd att få veterinärhjälp till sin hund, och det är en tragedi.

Men alla hälsoproblem kan inte fixas, även med alla pengar i världen. Att avliva ett djur som lider är inget dåligt beslut.

Allvarlig ångest

Vissa hundar verkar helt enkelt inte klara av världen.

De gnäller, går, skäller, gräver eller vad som helst. Många av dessa hundar kan klara sig bra med beteendemedicin eller ångestbehandlingar, men inte alla.

Om en hund ständigt är under extremt känslomässigt tvång, kan dödshjälp vara en lättnad.

Personligen är dessa hundar svårast för mig känslomässigt. Det är mycket lättare för mig att komma bakom human dödshjälp när det finns en säkerhetsrisk för andra eller när hunden har allvarlig fysisk smärta.

Men jag har träffat flera hundar i min karriär som inte svarat på otaliga ingripanden och beslutet togs att dödshjälp var det bästa alternativet.

Det här alternativet är bäst för: hundar som sannolikt inte kommer att klara sig bra i ett annat hem på grund av allvarliga, pågående eller potentiellt farliga beteende- eller hälsoproblem.

Det här alternativet är inte bäst för: hundar som är beteendemässigt och fysiskt sunda som sannolikt kommer att hitta ett annat hem.

Ställen att omplacera hunden på

Det kan vara svårt att hitta rätt ställe att omplacera hunden på, men oavsett var du bor i Sverige så kan följande webbplatser vara till stor hjälp:

 1. Din uppfödare. Kontakta först din uppfödare om du ska omplacera din hund, och se om hen har något att säga innan du gör det.
 2. Din rasklubb. Det andra alternativet när du ska omplacera din hund är att kontakta din rasklubb. Vanligtvis finns det många intresserade av en omplaceringshund av just din hundras.
 3. Hundar Utan Hem. Hundar Utan Hem är en ideell förening som omplacerar svenska hundar och räddar avlivningshotade hundar. Deras främsta mål är att att rädda hundar som riskerar att avlivas och ge dem en andra chans till ett lyckligt liv.
 4. Hundstallet. Hundstallet är en ideell förening som finansieras helt av gåvor från allmänheten, vars uppgift är att hjälpa, vårda och omplacera utsatta hundar. Det ar emot hundar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, året om.
 5. Facebookgrupper. Att skriva i facebookgrupper kan vara ett bra alternativ om du ska omplacera hund eftersom det där finns många hundintresserade människor som eventuellt kan vara intresserade.
 6. Blocket. Även om vi inte rekommenderar Blocket, så kan det vara det sista alternativet att prova. Det är inte säkert att hunden hamnar i rätt händer, men har man tur så kan man ändå hitta rätt via Blocket.

Det finns även lokala ställen dit du kan vända dig beroende på var du bor:

Sammanfattningsvis: Tuffa alternativ för en svår situation

Det är aldrig lätt att avgöra om det är dags att omplacera sin hund, men ibland är det det bästa alternativet.

Kom ihåg att att omplacera din hund faktiskt kan vara det bästa för dig och din hund. Det finns alternativ tillgängliga för din hund i de flesta fall. Om du någonsin är riktigt osäker på vad du ska göra härnäst, prata med en certifierad hundbeteendekonsult för hjälp.

Vanliga frågor om att omplacera hund

Är det dåligt att omplacera hundar?

Att omplacera hunden är ett svårt beslut. Om din hunds beteende utsätter dig eller din familj för risker är omplacering det ansvariga valet. Du och din hund kan ha ett livsstilsfel eller så kanske du inte längre fysiskt kan ge din hund den vård den behöver. I dessa situationer är ibland omplacering det bästa alternativet för alla.

Vilket är det snabbaste sättet att omplacera en hund?

Att diskutera din hunds behov av ett nytt hem med vänner och familjemedlemmar är ofta det snabbaste sättet att omplacera en hund på. Överväg också att göra inlägg i lokala grupper eller Facebook-grupper i grannskapet. Hundar kan tillbringa dagar, veckor eller månader i djurhem, så dessa är ofta inte de snabbaste ställena för att omplacera en hund.

Ska jag besöka min hund efter att den har omplacerats?

Det rekommenderas i allmänhet inte att besöka en hund efter att den har omplacerats, eftersom interaktion med dig kan förvirra hunden. Du kan dock be om bilder och uppdateringar, och efter ett år eller så när hunden väl är inrättad i sitt nya hem kan besök vara ett alternativ.

Ska jag känna mig skyldig för att ha omplacerat min hund?

Du behöver inte känna skuld för att flytta din hund eftersom du redan har uttömt alla dina andra alternativ. Om du har arbetat med en tränare, diskuterat problem med din veterinär och har sökt råd från certifierade beteendekonsulter så har du verkligen gjort allt du kan.

***

Hur tacklar du sådana här svåra beslut? Även om vi inte kan hjälpa dig med ditt beslut i kommentarsfältet, vill vi gärna att du delar med dig av dina tankar.

Bloggtoppen logga