Så håller du din hund lugn under fyrverkerierna på nyårsafton

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Med så många hundar som är livrädda för fyrverkerier kan nyårsafton vara en skrämmande tid för hundarna, oavsett var de befinner sig. Faktum är att nyårsafton ofta är den mest hektiska dagen på året på djurhem, eftersom husdjur flyr hemifrån i rädsla och hittas vilse och förvirrade nästa dag.

Hur man håller hundar lugna under fyrverkerier

1. Desensibilisera din hund

Börja med att vänja din hund vid ljudet av fyrverkerier – den här videon på YouTube är en bra utgångspunkt!

Medan videon/ljudet med fyrverkeriet pågår, lek med din valp! Ta fram leksaker och godis för att få din hund att börja associera fyrverkeriljud med bra, roliga saker!

2. Ge din hund ett säkert utrymme

Vissa hundar kommer att känna sig tröstade av att ha sitt eget säkra utrymme att gömma sig när skrämmande fyrverkerier avfyras. Överväg att köpa en bur (vi har en lista över de bästa hundburarna för bil – dessa kommer också att fungera som bra komfortlådor för andra stressfaktorer).

Lägg till några mysiga filtar, en hundsäng och några favoritleksaker för att skapa en riktig komforthåla för din nervösa hund.

3. Distrahera din hund med goda leksaker

Ge din hund något bättre att göra än att oroa sig! Ge honom en bra tuggleksak att tugga på eller en hundpusselleksak för att hålla honom sysselsatt. KONG har många bra leksaker för hundar, så det finns sannolikt en KONG-leksak som passar perfekt för just din hund vid nyår. En populär strategi för att distrahera hunden är att fylla en KONG-leksak med välsmakande våtfoder och frysa in den – din hund kommer att spendera de närmaste timmarna med att slicka på den.

Hund med KONG-leksak

Vissa extremt skräckslagna hundar kanske inte är intresserade av att äta när de är så rädda, men för andra är det inga problem. Om du börjar träna på detta med din valp kommer det ytterligare att förstärka att fyrverkerier = kul!

4. Uppdatera din hunds halsband och ID-bricka

Det är inte ovanligt att hundar flyr när det är fyrverkerier på grund av deras rädsla. Faktum är att nyårsafton är den mest hektiska dagen på året för djurhem, eftersom de tillbringar större delen av dagen med att ringa telefonsamtal och försöka återförena försvunna husdjur med sina frenetiska ägare.

Se till att din hund har ett ordentligt passande halsband och ID-brickor med kontaktinformation, ifall han skulle fly. En hund med lättillgänglig kontaktinformation kan göra stor skillnad när det gäller att förhindra din hund från att gå vilse, eftersom alla som hittar din hund då snabbt kan återförena er.

Det är också smart att ha nya foton av din hund till hands för att skicka till djurskydd så att de kan hålla utkik efter din hund.

Om du vet att din hund är särskilt benägen att springa iväg vid ljudet av smällare, överväg att få din hund förberedd med en hund-GPS-tracker så att du kan hitta dem när saker och ting har lugnat ner sig.

5. Träna ditt husdjur

Tidigare på dagen, försök att ta din hund på en lång promenad för att trötta ut honom. Att ta ut din hund kan minska hans ångest och kan förhindra att han blir alltför orolig senare på kvällen när fyrverkeriet avfyras.

Promenera med hunden på vintern

Se bara till att hunden klarar av att vara ute i kylan, exempelvis med ett par hundskor. För att få uppleva en ljus och härlig promenad så rekommenderar vi en trevlig långpromenad på förmiddagen!

6. Prova en Thundershirt (eller gör din egen)

Många ägare fullkomligt älskar Thundershirt – en heltäckande väst som din hund bär, som sägs omedelbart lugna ner dem genom att använda ett lätt tryck.

Köp den officiella Thundershirten, eller prova att göra din egen DIY-version med en halsduk eller bandage.

7. Lämna TV:n eller radion på

Medan vi nämnde att spela fyrverkeriljud för att desensibilisera ditt husdjur tidigt, är det inte heller en dålig idé att hålla radion eller TV:n på om du planerar att vara ute under fyrverkerierna. Andra ljud kan distrahera ditt husdjur från de högljudda fyrverkeriljuden.

Vissa hundar verkar uppskatta klassisk musik, medan andra ägare rapporterar att deras hundar njuter av de lugnande ljuden från pratradio. Några förslag är:

8. Stäng för gardinerna

Stäng fönster och gardiner under fyrverkerierna för att minimera ljudet och hålla din hund säker. Om du har några områden i ditt hem som tenderar att vara mer ljudisolerade än andra, välj dessa ljuddämpande områden för att lindra din hunds ångest. För dig som inte har ljuddämpande områden så kan det vara värt att investera i ett hörselskydd för hunden. Detta dämpar ljudet kraftigt och såväl stressnivån.

Om du har en källare kan det även hjälpa till att minska ljudet från fyrverkerierna att ta ner din hund dit. Sätt på lite tvätt och lite musik för att överrösta eventuella fyrverkeriljud.

9. Överväg ångestdämpande medicin

För vissa hundar kan medicin vara den bästa vägen att gå. 

En ägare noterar att några droppar av Frankincense eterisk olja placerade längs baksidan av deras hunds nacke hjälpte till att hålla honom lugn under den nyårsafton!

Andra populära receptfria lugnande mediciner till hundar är Animigo Lugnande Droppar eller Animigo Calming Aid, som innehåller lugnande ämnen för att motverka den stress som kan uppstå vid tolvslaget.

10. Stanna hemma (om du kan)

Uppenbarligen är den här inte för alla, men i slutändan är det bäst om du kan stanna hemma med din fyrfotare under fyrverkerierna på nyårsafton. De kommer att känna sig mycket gladare och säkrare med dig vid sin sida!

Om du inte kan vara hemma på nyår, överväg att köpa en hundkamera som låter dig övervaka din hunds aktiviteter på distans. Plus, med vissa hundkameror kan du dela ut hundgodis från kameran för att distrahera och uppmuntra din hund när det blir läskigt!

Hundkamera som skjuter ut godis

***

Har du några andra tips för att hålla hundar lugna under fyrverkerier? Dela dina råd i kommentarerna!

Bloggtoppen logga