Kantarellsök med hund – så lär du hunden att hitta kantareller

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Att leta efter kantareller är ett fantastiskt tidsfördriv med ett mycket välsmakande slutresultat. Föreställ dig hur mycket mer framgångsrik ditt letande skulle bli om du hade en tränad assistent med näsa för svamp. Goda nyheter! Din hund har en näsa som är så mycket känsligare än din att den kan känna lukten av kantareller på ett avstånd som du inte ens skulle kunna se den från. Även om de var helt synliga. Detta gör hundens näsa till ett av de bästa verktygen i din verktygslåda. I århundraden användes hundar för att hjälpa människor att hitta svamp i naturen, men med så många svampodlingar har denna färdighet så gott som dött ut. Att träna din hund att sniffa upp områden med svamp är lättare än att lära den att jaga vilt, eftersom svamparna inte rör sig. Det tar också mindre tid att slutföra träningen.

Hunden kan lära sig massvis med saker, något som man kan läsa om i många hundböcker, men i denna artikel tänkte vi framförallt fördjupa oss i hur man lär hunden att hitta kantareller.

Definiera målet

Detta är ett jaktkommando eller en typ av sökkommando. Du tränar din hund att använda sitt luktsinne för att sniffa upp kantareller. När det gäller det exakta kommandot du ska använda skapar du ett enkelt kommando som ”hitta kantareller”. Välj ditt kommando och håll dig till det, försök att inte göra det alltför likt något annat kommando för att undvika förvirring under träningen. Oavsett om du letar efter kantareller för matsalsbordet eller är ute efter att sälja svampen på den öppna marknaden, är det enda sättet att ha en tränad näsa till hjälp. Samtidigt som du tränar din hund att leta efter kantareller bör du använda tiden för att se till att du känner igen de ätliga svamparna från de giftiga för att säkerställa att du inte gör ett misstag som kan döda dig.

Att börja träna hunden för kantarellsök

För detta behöver du en plats där du kan gömma kantarellerna ovan jord i början och under jord senare under träningen, eftersom de växer under båda förhållandena. Din hund har en naturlig nyfikenhet som hjälper den att följa en doft till något så länge den tror att det finns en belöning i slutet av jakten. Belöningen kan vara en godis i början av träningen, men bör långsamt övergå till enkelt verbalt beröm och kanske en klapp på huvudet. Du kommer dock att behöva:

  • Godis: för belöningar varje gång din hund hittar kantarellerna.
  • En lugn plats: Ju tystare dina träningsområden är desto bättre i början.
  • Svamp: Kantareller
  • Tålamod och tid: Du behöver mycket av båda för att träningen ska bli framgångsrik. Eftersom du jagar stationära svampar i stället för ett rörligt djur kanske du tror att detta skulle vara lättare. Men doften kan vara svagare, vilket gör det svårare för din hund att hitta källan. Observera också att din hund redan bör behärska de grundläggande kommandona innan du tränar den i kantarellsök.

Kurragömma-metoden

Steg 1. Förbered kantarellerna

För detta behöver du en trasa som du har lindat runt kantarellerna i några dagar för att absorbera deras doft helt och hållet.

Steg 2. Lär ut doften

Placera trasan i ett område där din hund sannolikt kommer att stöta på den, luta dig sedan tillbaka och se vad som händer.

Steg 3. Dags för lek

Den starka jordiga doften från trasan borde snabbt väcka hundens nyfikenhet. När hunden börjar uppmärksamma trasan säger du ”snäll pojke/flicka” och ger hunden en godbit. Detta kommer att uppmuntra hunden att söka upp trasan.

Steg 4. Lägg till kommandot

När din hund börjar visa intresse för trasan kan du lägga till kommandot ”hitta kantareller” så att den associerar kommandot med handlingen. Använd godis som belöning varje gång för att förstärka beteendet.

Steg 5. Kurragömma

Börja gömma trasan runt om i huset och be din hund att hitta den. Varje gång hunden gör det, belöna den och hitta ett svårare ställe att gömma den på nästa gång. Fortsätt att öva i några dagar tills hunden behärskar denna del av färdigheten.

Steg 6. Gå ut

Ta med trasan ut och upprepa träningen tills du kan gömma trasan nästan var som helst och din hund kan hitta den. Ta slutligen med hunden till ett område där det finns kantareller och ge den kommandot ”hitta kantareller” innan du släpper hunden från kopplet. Hunden borde inte ha några problem med att hjälpa dig att fylla dina korgar till brädden.

Hund som letar efter kantareller

Metoden med laddade kantareller

Steg 1. Färska vilda kantareller

Börja med att åka ut till ditt favoritområde för kantarellsök och plocka färska kantareller. Du ska ”ladda” dem genom att göra små högar av dem med en godbit under dem.

Steg 2. Tidig träning

Låt din hund sitta och stanna kvar medan du går några meter från honom och skapar en hög med ”laddade kantareller”. Använd kommandot ”hitta kantareller” och låt honom leta efter den förtillverkade högen. Upprepa vid behov tills han hittar högen konsekvent. Flytta sedan högen längre bort från din hund. Var alltid redo med mycket beröm och godis för att förstärka detta beteende.

Steg 3. Ladda det vilda

Nu är det dags att gå ut och leta upp kantareller och ladda dem. Den här gången kommer du inte bara att träna honom att hitta kantareller i naturen, utan också att sitta och vänta på din ankomst. Låt honom gå och hitta kantarellerna och ge honom för tillfället både godiset under svamparna och godiset i din hand. När han väl behärskar detta är det dags för de sista stegen.

Steg 4. Den sista gränsen

Använd handskar för att hålla borta din lukt från de vilda kantarellerna och gå vidare och ladda kantarellerna. Låt din hund hitta dem och få båda godbitarna. Efter detta ska du sluta ladda kantarellerna. När han hittar dem ska du låta honom sitta ner och ge honom en godbit.

Steg 5. Upprepa de kommande månaderna

Upprepa detta flera gånger tills han förknippar att hitta kantarellerna med att sitta framför dem och få en godbit. Med tiden bör du kunna låta din hund hitta kantarellerna och belöna honom med inget annat än en klapp på huvudet och ett ”Duktig pojke!”.

Hund som har hittat kantareller

Sitta och sniffa-metoden

Steg 1. Ta fram kantareller

Börja med att ta fram kantareller och kalla din hund till dig innan du får den att sitta ner. Låt honom lukta på kantarellerna. Om han bara sitter och sniffar ger du honom en godbit. Om han försöker äta upp svampen säg ”Nej!” och backa innan du försöker igen, detta gör att han vänjer sig vid tanken på den speciella doften och inte äter det som finns i din hand, vilket är lika med en godbit.

Steg 2. Göm kantareller runt huset

Börja långsamt placera ut kantareller runt om i huset medan din hund inte är uppmärksam. När de väl är gömda i synlig miljö, till exempel under bordet eller soffan, kallar du in din hund. Låt honom lukta på kantareller och säg sedan till honom att ”hitta kantareller” och ge honom en godis när han hittar en. Upprepa denna träning tills han hittar kantarellerna framgångsrikt.

Steg 3. Gå utomhus

Nu när han hittar kantarellerna i huset på kommando är det dags att gå ut i trädgården medan han inte tittar och gömma några kantareller.

Steg 4. Ta ut hunden

Ta med din hund ut i trädgården och säg åt honom att ”hitta kantareller”. Varje gång han hittar kantareller och tittar tillbaka på dig för att visa dig dem, får han en godbit. Upprepa detta tills din hund kan hitta kantarellerna minst 90 procent av gångerna.

Steg 5. Gå ut i skogen

Nu är det dags att sätta hundens träning på prov i verkligheten. Ta med honom ut till din vanliga kantarelljaktplats, säg åt honom att ”hitta kantareller” och låt honom gå. Tack vare sin mycket vältränade näsa och sin träning bör din hund kunna peka ut kantarellplatser på nolltid.

Metoden med en urvalsbana

En enkel variant av urvalsbana presenteras av Fredrik och Solo på Nyhetsmorgon den 21 februari 2019. Det kan kräva lite mer utrustning än de andra metoderna i artikeln, men kan vara ett väldigt effektivt sätt att lära hunden kantarellsök.

Sammanfattning

Det finns flera olika sätt att träna hunden för kantarellsök. Principerna är lika oavsett om du tränar hunden för att hitta kantareller, golfbollar, bilnycklar, mobiltelefoner eller till och med kokain. Det handlar om upprepad träning tillsammans med belöning när hunden hittat den man vill.

Om du ska gå ut mycket i skogen kan det vara bra att tänka på att hunden har rätt fästingmedel som till exempel fästinghalsband, men kanske också en klövjeväska där du kan samla in kantarellerna eller förvara andra tillbehör. Är ni flera hundägare i skogen kan det också vara bra med en hundförarväst, som gör att ni blir synliga och kan förvara lämpliga tillbehör på ett praktiskt och smidigt sätt.


Har du letat efter kantareller i skogen med din hund? Vad är dina erfarenheter? Har du några tips du kan rekommendera för att göra kantarellsöket så trevligt och bra som möjligt? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarerna!

Bloggtoppen logga