Kan hundar äta detta? Stor lista med livsmedel

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundar och människor metaboliserar mat på olika sätt.

Av denna anledning är vissa livsmedel säkra för människor att äta men kan vara giftiga och potentiellt dödliga för hundar.

Å andra sidan finns det många mänskliga livsmedel som är helt säkra och till och med hälsosamma för hundar att äta som en tillfällig godis.

Den här artikeln ger en översikt över 53 livsmedel och om din hund kan äta dem eller inte.

1. Morötter: Kan äta

Både råa och kokta morötter är säkra för din hund att äta.

Morötter är låga i kalorier och en bra källa till vitaminer, mineraler och fibrer. Detta gör dem till ett mycket hälsosamt foder för din hund att äta (1).

Innan du matar morötter till din hund, se till att skära dem i lagom stora bitar för att förhindra kvävning.

2. Vindruvor och russin: Kan inte äta

Du bör aldrig mata vindruvor eller russin till din hund.

Vindruvor och russin innehåller giftiga föreningar som är skadliga för hundar. De har potential att leda till snabb njursvikt och död (2).

Även små mängder vindruvor och russin kan göra din hund sjuk, så det är viktigt att undvika att ge dem till din hund helt och hållet.

3. Salt: Begränsa

Salt bör begränsas i din hunds kostplan.

Överdrivet saltintag kan leda till saltförgiftning eller vattenbrist hos hundar, vilket kan orsaka kräkningar, diarré, kräkningar och kramper. I svåra fall kan höga mängder salt vara dödligt (3).

För att förhindra negativa effekter bör du inte ge din hund salt mat, som chips eller kringlor. Se dessutom alltid till att din hund har vatten att dricka, vilket kan förhindra vattenbrist.

4. Jordnötssmör: Kan ätas

Jordnötssmör är ett hälsosamt och säkert godis för hundar att äta i måttliga mängder.

Det är dock bäst att begränsa din hunds jordnötssmörintag. Eftersom jordnötssmör innehåller mycket fett och kalorier kan det leda till viktökning om han äter för mycket (4, 5).

Se också till att mata din hund med vanligt, osaltat jordnötssmör. Jordnötssmör har vanligtvis extra ingredienser tillsatta, såsom salt, som kan vara skadligt för din hund (3).

5. Ägg: Kan ätas

Kokta ägg är helt säkra och näringsrika för hundar att äta.

Ett medelstort ägg ger lite av nästan alla vitaminer och mineraler, plus massor av protein. Det finns påståenden om att ägg också kan hjälpa till att lindra illamående hos hundar, även om det inte finns några vetenskapliga bevis bakom detta påstående (6).

Det är viktigt att notera att du bör undvika att mata råa ägg till din hund. Medan hundar vanligtvis inte blir sjuka av att äta råa ägg, kan bakterier, såsom Salmonella , spridas från hunden till dess mänskliga ägare, vilket ökar risken för infektion (7).

6. Lax: Kan äta

Kokt, benfri lax är ett säkert och hälsosamt foder för din hund.

Lax är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, som är kända för att minska inflammation och kan hjälpa till att hålla din hunds hud och päls frisk (8, 9).

Du bör dock undvika att mata din hund med rå lax. Den kan innehålla en parasit som är känd för att orsaka laxförgiftningssjukdom, som kan vara dödlig (10).

7. Choklad: Kan inte äta

Det är allmänt känt att hundar aldrig ska äta choklad.

Detta beror på att choklad innehåller teobromin och koffein, två stimulantia som hundar inte kan metabolisera så effektivt (11).

Om din hund äter choklad kan den uppvisa symtom som kräkningar, diarré och uttorkning. Dessa symtom kan leda till allvarligare komplikationer, såsom inre blödningar, muskelskakningar, kramper och dödsfall (12).

Mörkare och mindre söta varianter av choklad, som kakaopulver och osötad bakchoklad, är mer giftiga för hundar än sötade varianter, som mjölkchoklad.

Men även om det är så, så bör du inte mata din hund någon typ av choklad.

8. Ost: Begränsa

Ost är säkert för de flesta hundar att äta i små mängder.

På grund av fett- och laktosinnehållet i ost kan vissa hundar få matsmältningssymtom, såsom magsmärtor och diarré, efter att ha ätit det (13, 14).

För att undvika obehagliga symtom är det bäst att gradvis införa ost i din hunds kost. Det kan också hjälpa att bara mata din hund med ostar med låg fetthalt, som mozzarella.

9. Blåbär: Kan ätas

Blåbär är säkra och näringsrika för hundar att äta.

Blåbär är en rik källa till sjukdomsbekämpande antioxidanter och ger en betydande mängd vitaminer, mineraler och fibrer, som alla kan gynna din hunds hälsa (15, 16, 17, 18).

Dessutom är blåbär låga i kalorier och små i storleken, vilket gör dem till ett utmärkt hälsomedvetet godis för din hund (15).

10. Popcorn: Kan äta

Hundar kan äta popcorn som en godis då och då, så länge det inte innehåller några extra ingredienser.

Salt tillsätts ofta till popcorn, vilket kan leda till allvarliga komplikationer om din hund äter för mycket. Smör och olja är andra vanliga popcorningredienser som innehåller mycket fett och kan leda till pankreatit hos hundar om de överkonsumeras (3, 11, 19).

Av dessa skäl är det bäst att bara mata din hund vanliga popcorn som endast består av poppade popcornkärnor (läs innehållsförteckningen på den sort du planerat att köpa).

Popcornkärnor är också en kvävningsrisk och kan fastna i din hunds tänder, så du bör bara förse din hund med kärnor som poppat klart fullständigt.

11. Cashewnötter: Begränsa

Du bör begränsa din hunds intag av cashewnötter.

Vanliga, osaltade och rostade cashewnötter är säkra för de flesta hundar att äta med måtta. Dock innehåller cashewnötter mycket fett och kalorier och kan leda till viktökning och pankreatit när de konsumeras i överskott (4 ,11).

Av dessa skäl bör du begränsa din hunds intag till en eller två cashewnötter om dagen eller mindre.

12. Macadamianötter: Kan inte äta

Hundar ska aldrig äta macadamianötter.

Macadamianötter innehåller ett okänt toxin som kan leda till kräkningar, muskelsvaghet, skakningar, hypertermi och depression när hundar äter dem, även i små mängder (20).

Dessutom har macadamianötter en hög fetthalt, vilket kan höja din hunds triglyceridnivåer och potentiellt leda till pankreatit.

13. Mandel: Begränsa

Det är bäst att begränsa mandel i din hunds kost.

Även om vanliga, osaltade mandlar i allmänhet är säkra för hundar att äta i små mängder, är de svåra för hundar att smälta och kan leda till kräkningar och diarré.

Mandel innehåller också mycket fett och kalorier och har potential att orsaka viktökning och pankreatit hos hundar. Om du matar din hund med mandlar är det bäst att ge mycket små portioner (11).

14. Ananas: Kan äta

Färsk ananas är säker för hundar att äta i små mängder.

Dessutom är ananas full av många vitaminer, mineraler och fibrer, vilket gör den till ett utmärkt näringsrikt mellanmål för din hund (21).

I likhet med andra livsmedel kan hundar uppleva symtom som illamående och diarré om de äter för mycket ananas. Därför är det bäst att mata din hund en liten mängd ananas åt gången.

15. Lök: Kan inte äta

Du ska aldrig mata din hund med lök.

Lök innehåller N-propyldisulfid, ett ämne som är giftigt för hundar. Det kan skada din hunds röda blodkroppar, vilket minskar deras förmåga att transportera syre genom kroppen. Detta resulterar ofta i ett tillstånd som kallas anemi (22, 23).

Anemi hos hundar kännetecknas av en mängd olika symtom, inklusive letargi, svaghet, minskad aptit och svimning. I svåra fall kan hundar med anemi behöva en blodtransfusion (22, 24).

Det är viktigt att notera att alla komponenter och former av lök är giftiga för hundar, även bladen, juicen och bearbetade pulver, såsom lökpulver.

16. Vattenmelon: Kan äta

Vattenmelon är säkert för hundar att äta, så länge de inte äter skalet eller fröna.

Vattenmelonskal och frön kan vara en kvävningsrisk, och vissa hävdar att de kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar.

Vattenmelonfrukt i sig är dock ett mycket hälsosamt godis för hundar, eftersom den är låg i kalorier och packad med näringsämnen, såsom vitamin A och vitamin C (25).

17. Keso: Begränsa

Hundar kan äta keso i små mängder.

Vissa hundar kan dock uppleva matsmältningsproblem, såsom illamående och diarré, efter att ha ätit keso (14).

Av dessa skäl bör du begränsa din hunds intag av keso till en eller två små skedar per dag eller mindre.

18. Bröd: Kan ätas

Vanligt vitt eller fullkornsbröd är säkert för de flesta hundar att äta som godis då och då.

Innan du matar din hund med bröd, se till att det inte innehåller några extra ingredienser, som russin, som kan vara potentiellt skadliga.

Tänk också på att bröd, tillsammans med andra livsmedel, tillför extra kalorier till din hunds kost och kan orsaka viktökning om den äter för mycket.

19. Björnbär: Kan äta

Du kan säkert mata din hund med björnbär.

Färska eller frysta björnbär är ett hälsosamt godis för hundar. De är låga i kalorier och rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom är björnbär en bra källa till fiber (26).

Om din hund tycker om björnbär, kan du mata honom några varje dag som en godbit.

20. Avokado: Kan inte äta

Avokado bör aldrig konsumeras av hundar.

Detta beror på att de innehåller ett toxin som kallas persin, som är känt för att vara mycket giftigt för hundar. Det kan leda till vätskeansamling i deras lungor och bröst, vilket kan orsaka andningssvårigheter, syrebrist och till och med dödsfall (11).

Persin finns i alla delar av avokadon, inklusive fruktköttet, kärnan, bladen och skalet. Därför bör du alltid hålla avokado borta från din hund.

21. Majs: Kan äta

Hundar kan äta majs i måttliga mängder.

Majs är en bra källa till vissa vitaminer och mineraler och en vanlig ingrediens i många typer av hundmat. En matsked eller två majs per dag är en lämplig portionsstorlek för hundar (27).

Även om vanliga, kokta majskärnor är säkra för hundar, bör du aldrig mata din hund med majskolvar. Kolven är en kvävningsrisk och kan leda till tarmobstruktion om den konsumeras.

22. Tomater: Begränsa

Det är okej att mata din hund med tomater som en enstaka godbit, så länge de är mogna.

Gröna tomater, å andra sidan, kan innehålla små mängder tomatin, en giftig glykoalkaloid. Även om gröna tomater inte är giftiga för människor, tyder anekdotiska bevis på att det kan skada hundar. (28).

Hundar som konsumerar för mycket tomatin från tomater kan uppleva illamående, onormal hjärtfrekvens, muskelsvaghet och andningssvårigheter.

23. Gröna ärtor: Kan äta

Det är i allmänhet säkert för hundar att konsumera gröna ärtor.

Gröna ärtor är en vanlig ingrediens i många typer av hundmat. Inte bara tycker hundar att de är läckra, utan gröna ärtor är också låga i kalorier och innehåller många näringsämnen, vilket gör dem till ett hälsosamt godis för din hund (29).

Mata dock bara din hund med färska eller frysta ärtor, inte konserverade. Konserverade ärter är ofta tillsatta med salt, vilket är skadligt för hundar i stora mängder (3).

24. Havregrynsgröt: Kan äta

Vanligt havregryn är säkert för din hund att äta.

Havregryn ger massor av fibrer, samt vissa vitaminer och mineraler (30).

Som med all mat bör du mata din hund med havregryn med måtta för att förhindra att den går upp i vikt (4).

Dessutom är det viktigt att bara mata vanligt havregryn till din hund, istället för smaksatt havregryn. Smaksatt havregryn kan ha extra ingredienser tillsatta som kan vara skadliga för din hund.

25. Kaffe och te: Kan inte äta

Kaffe och te är farligt för hundar att konsumera på grund av deras koffeininnehåll.

Koffein stimulerar din hunds nervsystem, vilket kan leda till ett antal symtom, inklusive hyperaktivitet, kräkningar, diarré, förhöjd hjärtfrekvens, kramper och skakningar (11, 31).

Lungsvikt och onormal hjärtrytm kan bero på för mycket koffein, vilket i slutändan kan leda till döden (31, 32).

Även små mängder koffein kan orsaka negativa effekter hos hundar, så du bör alltid hålla kaffe och te utom räckhåll för din hund (32).

26. Äpplen: Kan ätas

Äpplen som har skivats är säkra och hälsosamma för hundar att äta.

Äpplen ger en betydande mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är också höga i fiber, vilket kan gynna din hunds matsmältningssystem ( 33, 34).

Du bör dock aldrig mata din hund med äppelfrön, eftersom de innehåller cyanid, en kemikalie som kan vara giftig i stora mängder. Du bör alltid ta bort fröna innan du ger äpplen till din hund (35).

27. Vitlök: Kan inte äta

Du ska aldrig mata din hund med vitlök.

Vitlök innehåller kemikalier som kallas tiosulfater, som är giftiga för hundar. Tiosulfater kan skada din hunds röda blodkroppar och leda till anemi. Vitlökskonsumtion kan också leda till symtom som kräkningar och diarré hos hundar (11).

I svåra fall kan hundar behöva en blodtransfusion om de konsumerar stora mängder vitlök. Därför är det viktigt att undvika att mata din hund med vitlök, även i små mängder (11).

28. Broccoli: Kan ätas

Hundar kan äta rå eller kokt broccoli med måtta.

Broccoli är en grönsak med låg kalorihalt som innehåller stora mängder av många näringsämnen, vilket gör det till ett mycket hälsosamt mellanmål för din hund (36).

Men broccoli innehåller isotiocyanater, som är föreningar som kan irritera din hunds matsmältningssystem om den äter för mycket. Därför bör du bara ge broccoli till din hund som ett mellanmål då och då (37).

29. Kyckling: Kan äta

Tillagad kyckling är ett hälsosamt foder som är säkert för de flesta hundar att äta.

Kyckling är en av de vanligaste ingredienserna som används i hundmat, eftersom det är en utmärkt källa till protein, som din hund behöver för att hålla sig frisk. Du kan mata din hund med kyckling på egen hand eller kombinera den med hans vanliga foder (38, 39).

Det är värt att notera att du alltid bör ta bort kycklingköttet från benet innan du matar den till din hund. Kycklingben utgör en kvävningsrisk och kan punktera hans matsmältningskanal.

Dessutom är det viktigt att undvika att mata din hund med rå kyckling för att förhindra en Salmonellainfektion (40).

30. Sötpotatis: Kan ätas

Sötpotatis är ett säkert och hälsosamt foder för hundar att äta i måttliga mängder.

Sötpotatis är lätt för hundar att smälta och rikt på vitamin A, vilket är viktigt för din hunds ögonhälsa och immunförsvar (41, 42) .

Du kan lägga till några sötpotatisbitar till din hunds vanliga mat eller ge honom dem som en enstaka godis.

Tänk på att för mycket vitamin A kan leda till benproblem och muskelsvaghet hos hundar. Därför bör du undvika att mata din hund med för stora mängder sötpotatis (41).

31. Xylitol: Kan inte äta

Hundar ska aldrig äta xylitol.

Det är en sockerersättning som ofta finns i godis, tuggummi, bakverk och tandkräm. När hundar konsumerar xylitol kan det leda till en snabb sänkning av blodsockernivån och symtom som muskelsvaghet och kramper (11, 43, 44).

Effekterna av xylitol hos hundar har potential att leda till allvarligare komplikationer, såsom leverskador och till och med dödsfall (11).

32. Kokos: Kan äta

Kokos är säkert för hundar att konsumera.

Dessutom har det anekdotiskt hävdats att det gynnar deras hud och päls att mata hundar med kokosnötskött eller kokosnötolja som en godis då och då.

Det är viktigt att notera att kokosolja innehåller mycket fett och kalorier och därför bäst konsumeras med måtta av hundar för att undvika viktökning. Beroende på din hunds storlek är en fjärdedels tesked till 1 msk om dagen en lämplig portionsstorlek (4).

33. Alkohol: Kan inte konsumera

Hundar ska aldrig dricka alkohol.

Att konsumera även små mängder av det kan leda till etanolförgiftning hos hundar. Detta orsakar trötthet, bristande koordination, kramper, kräkningar och diarré (11).

Om en hund konsumerar för mycket alkohol kan det resultera i allvarligare symtom, såsom hjärtinfarkt, lungsvikt, koma och till och med dödsfall (11).

Produkter som innehåller alkohol, såsom alkoholhaltiga drycker, parfymer, munvatten och rengöringsmedel, ska alltid hållas borta från din hund.

34. Fläsk: Kan äta

Tillagat fläsk utan tillsatta kryddor eller såser är säkert för hundar att äta.

Du bör dock aldrig mata din hund med rått eller dåligt tillagat fläsk för att förhindra en bakterieinfektion, som kan göra din hund sjuk (40).

Dessutom bör bearbetade former av fläsk, såsom skinka och bacon, aldrig ges till hundar. De är ofta extremt höga i salt, vilket kan vara skadligt för hundar (3).

35. Kanel: Begränsa

Kanel är inte giftigt för hundar, men det bör fortfarande begränsas i din hunds kost.

Om hundar konsumerar kanel i stora mängder kan det irritera munnen och matsmältningssystemet. Dessutom, om din hund andas in kanelpulver, kan det orsaka hosta, kvävning och andningssvårigheter (45).

Även mat som innehåller kanel som ingrediens, som bakverk och pepparkakor, kan leda till negativa effekter om din hund konsumerar för mycket.

36. Mango: Kan äta

Hundar kan äta mango som godis då och då.

Mango är mycket hälsosamt för hundar i små mängder, eftersom de ger flera vitaminer och mineraler, men också massor av fibrer (46).

Innan du ger din hund mango, se till att skala dem, eftersom skalet kan vara svårt att smälta. Dessutom bör kärnan tas bort för att förhindra kvävning.

37. Muskot: Kan inte äta

Muskot är inte säkert för hundar att äta.

Detta beror på att muskot innehåller myristicin, en förening som är giftig för hundar när den konsumeras i stora mängder. Det kan orsaka desorientering, ökad hjärtfrekvens, högt blodtryck, muntorrhet, magsmärtor och kramper (47).

Du bör hålla muskotnöt utom räckhåll för din hund och hindra honom från att konsumera bakverk, som exempelvis pepparkakor, och annan mat som ofta innehåller muskotnöt.

38. Honung: Begränsa

Du bör endast ge honung till din hund i begränsade mängder.

Honung har en hög sockerhalt, vilket kan addera kalorier och bidra till viktökning om din hund äter för mycket (4).

Om du vill ge din hund honung som en godbit då och då, är det bäst att ge honom en mycket liten mängd.

39. Mjölk: Begränsa

Du bör förhindra att din hund dricker för mycket mjölk.

Laktosintolerans är vanligt hos hundar, vilket kan orsaka lös avföring, gaser, kräkningar, magsmärtor och diarré (14).

Vissa hundar tål små mängder mjölk som en enstaka godbit, men de bör inte dricka mer än några matskedar mjölk per dag.

40. Kalkon: Kan äta

De flesta hundar kan äta vanlig kalkon utan negativa effekter.

Undvik dock att ge din hund kalkon som är kryddad och fylld för att förhindra att den äter potentiellt skadliga ingredienser, såsom lök och vitlök.

Dessutom bör din hund bara äta kalkon som är ben- och skinnfri.

41. Ris: Kan äta

Hundar kan äta kokt brunt eller vitt ris som är tillagat.

Ris är mycket lätt för hundar att smälta och kan hjälpa till att lindra en orolig mage.

Du kan ge din hund ris på egen hand eller i kombination med lite kyckling eller kalkon för extra protein.

42. Nötkött: Kan äta

Magert nötkött är säkert för hundar att äta.

Faktum är att nötkött är en vanlig ingrediens i många hundfoder. Det är en utmärkt källa till protein och många viktiga vitaminer och mineraler som din hund behöver för den allmänna hälsan (48).

Nötköttet som du matar din hund ska vara rent, det vill säga utan tillsatta såser eller kryddor. Dessa innehåller ofta ingredienser som kan vara skadliga för din hund, såsom salt (3).

43. Citroner och limefrukter: Kan inte äta

Citroner och limefrukter kan vara giftiga för din hund.

Detta beror på att skalet på citroner och lime innehåller ett ämne som kallas psoralen, vilket kan orsaka att hundar får gastrointestinala symtom som kräkningar och diarré (49).

Om mycket stora mängder psoralen konsumeras av hundar kan allvarligare symtom som muskelskakningar, svårigheter att gå, leversvikt och dödsfall uppstå.

44. Jäst: Kan inte äta

Det är extremt osäkert för hundar att äta jäst.

Rå jäst är ett problem eftersom jästceller producerar alkohol när de jäser, vilket kan leda till alkoholförgiftning och död om din hund konsumerar det (11, 31).

Dessutom kan hundar som äter rå jäst uppleva kraftig uppblåsthet, eftersom degen expanderar i deras magar. Detta kan orsaka andningssvårigheter och svaghet.

45. Bananer: Kan ätas

Hundar kan äta bananer med måtta.

Bananer innehåller mycket fibrer och många vitaminer och mineraler. Vissa hävdar också att bananer hjälper till att lindra illamående hos hundar, men detta har inte bevisats av vetenskapliga bevis (51).

Du kan blanda lite mosad banan med din hunds vanliga mat eller mata honom med en skiva eller två som en godis då och då.

46. ​​Jordgubbar: Kan ätas

Din hund kan säkert äta jordgubbar med måtta.

Jordgubbar är ett mycket hälsosamt godis för hundar, eftersom de är låga i kalorier men höga i näringsämnen, antioxidanter och fibrer (52).

Innan du matar din hund med jordgubbar, se till att skära dem i små bitar för att förhindra kvävning.

47. Apelsiner: Kan ätas

Hundar kan äta apelsiner i små mängder.

Apelsiner är ett utmärkt godis för hundar eftersom de är höga i näringsämnen och låga i kalorier (53).

Men apelsiner har rapporterats orsaka magbesvär hos vissa hundar, och därför bör de äta dem med måtta.

48. Jordnötter: Begränsa

Vanliga osaltade jordnötter är säkra för hundar att äta i små mängder.

I likhet med andra nötter innehåller jordnötter mycket fett och kalorier och kan således bidra till viktökning och pankreatit om din hund äter för många av dem (4, 11).

Dessutom innehåller jordnötter ofta tillsatta ingredienser som salt som kan vara skadligt för hundar. Om du matar din hund med jordnötter är det bäst att bara ge honom några enstaka jordnötter åt gången.

49. Svamp: Kan ätas

Svampar som säljs i butik, såsom champinjoner, kantareller, portabello och andra typer av svamp som också är okej för oss människor är säkra för hundar att äta.

Mata dock bara din hund med vanliga svampar som inte har kombinerats med extra ingredienser, såsom vitlök och lök, som kan ha negativa effekter på hundar.

Dessutom är det värt att notera att vissa vilda svampar är giftiga för din hund och kan orsaka svampförgiftning (54, 55).

50. Potatis: Kan ätas

Hundar kan äta vanlig potatis som har kokats.

Du bör dock aldrig mata din hund med rå potatis. Rå potatis innehåller solanin, ett ämne som är giftigt för hundar. Att koka potatis minskar deras solaninnivåer (56, 57, 58, 59).

Potatis bör endast ges till hundar i små mängder, eftersom deras höga kolhydratinnehåll kan få hundar att gå upp i vikt om de äter dem i stora mängder.

51. Selleri: Kan äta

I små mängder är selleri ett säkert mellanmål för hundar att äta.

Dessutom är selleri ett hälsomedvetet godis för hundar. Det innehåller lite kalorier och är en utmärkt källa till många vitaminer och mineraler (60).

Innan du matar din hund selleri, skär den i lagom stora bitar för att förhindra kvävning och göra det lättare för honom att smälta.

52. Körsbär: Begränsa

Hundar kan äta färska, urkärnade körsbär i måttliga mängder.

Du bör dock inte låta din hund äta körsbärskärnor. Körsbärskärnor innehåller cyanid, som är giftigt för hundar när det konsumeras i stora mängder. Dessutom är körsbärskärnor en kvävningsrisk (58).

Körsbär kan också orsaka orolig mage och diarré hos hundar om de äter för mycket. Om du matar din hund med körsbär, begränsa det till ett eller två körsbär åt gången.

53. Räkor: Kan äta

Du kan ge vanliga, kokta räkor till din hund.

Räkor är ett hälsosamt godis för hundar, eftersom det är en utmärkt proteinkälla och ger en betydande mängd vitaminer och mineraler (61).

Du bör dock undvika att mata din hund med råa räkor, eftersom det kan innehålla skadliga bakterier som kan göra honom sjuk. Se alltid till att ta bort skalet från räkor för att förhindra att din hund kvävs (62).

Avslutande ord

Vissa livsmedel är säkra och hälsosamma för hundar att äta, medan andra är skadliga och kan till och med vara dödliga.

All mat bör införas i din hunds kost gradvis, så att du kan övervaka honom för negativa effekter som allergiska reaktioner.

Även om ett foder anses vara ”säkert” för hundar att äta, är en tumregel att mata din hund med det med måtta. Detta kan hjälpa till att förhindra viktökning och andra negativa effekter.

Tänk på att alla hundar är olika. En hund kan tolerera ett foder bra, medan en annan upplever negativa effekter.

Ändå kan det vara roligt att ge din hund en speciell godis då och då. Se bara till att bara ge honom mat som inte är skadligt för hundar.

Om du har frågor om specifika portionsstorlekar av mat att ge din hund, fråga din veterinär.

Bloggtoppen logga