Kan hundar äta pepparkakor?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Oavsett om det är semester och om du är omgiven av pepparkakor, eller om du bara ville baka en läcker sats till dig själv bara för att (och varför i helvete inte, eller hur?). Du kanske funderar på om hunden kan äta några pepparkakor med dig. Men tyvärr är svaret nej, hundar kan inte äta pepparkakor.

Även om ingefära i sig inte är giftigt för hundar, och faktiskt lite kan vara till nytta för honom, är de andra ingredienserna som ofta finns i pepparkakor giftiga för hundar. Och precis som all fet mänsklig mat är det inte bra för honom ändå.

Låt oss fördjupa oss i detaljerna lite mer så att du vet exakt varför du inte kan ge honom det.

Är pepparkakor säkert för hundar?

Nej, pepparkakor är inte säkert för hundar. Och även om en liten bit av en pepparkaka inte kommer att döda honom, kommer det förmodligen att störa magen i åtminstone några dagar. Och med många andra kak- och kexalternativ där ute som är bättre för honom, finns det ingen anledning att ge det till honom.

Pepparkakor i hjärtform
Bild från: Håkan Stigson, Pixabay

Ingredienser att undvika

Så varför kan han inte äta det? Tja, de flesta pepparkaksrecept innehåller muskotnöt, och muskotnöt är giftigt för hundar. Och även om han skulle behöva äta en stor mängd för att det skulle vara dödligt, krävs det inte mycket för att göra honom väldigt sjuk.

Muskot innehåller ett toxin som kallas myristicin, som är en naturligt förekommande förening i många örter och kryddor. Myristicin används som en insekticid, och det används också i droger på grund av dess psykoaktiva och hallucinogena effekter. Sammantaget är muskotnöt ett stort nej för hunden.

Vissa pepparkaksrecept innehåller även kanel, som har samma toxiska effekt som muskotnöt, liksom svartpeppar.

Och andra pepparkaksrecept innehåller även stjärnanis, som också är giftig i stora mängder. Stjärnanis är också känt för att göra hundar hyperaktiva, vilket kan leda till skador och andra oönskade beteenden.

Pepparkaksrecept innehåller nästan alltid socker och fett. Som de flesta av oss hundägare vet är socker och fett inte heller särskilt bra för våra hundar. Inte bara är deras mage inte utformad för att bryta ner den lätt, men det kan få dem att lägga på sig kilon supersnabbt.

Om det inte är lätt att bryta ner, kommer han att trumfa hela dagen och natten. Och även om några pepparkakor kan verka söta, kan övervikt lätt leda till fetma. Och detta innebär andra hälsorelaterade problem, så ohälsosamma feta mänskliga snacks bör undvikas.

Socker kan också orsaka förödelse med en hunds blodsocker, vilket så småningom kan leda till diabetes. Eller, om han redan har diabetes, kan det leda till en blodsockerspik för honom. Sockerintag är också kopplat till parodontala sjukdomar.

Vissa pepparkaksrecept innehåller även xylitol, som är ett sockerfritt sötningsmedel. Xylitol är giftigt för hundar, och han behöver bara äta lite av det för att det ska vara allvarligt skadligt.

Sjuk hund på kudde
Bild från: PickPik

Finns det några hälsofördelar?

Nej, det finns inga fördelar för hunden av att äta pepparkakor.

Men vi nämnde att lite ingefära är fördelaktigt, så om du är frestad att ge honom pepparkakor för ingefäran, finns det mycket bättre sätt att få in det i hans kost.

Ingefära är känt för att vara anti-emetiskt, vilket betyder att det lugnar illamående och kräkningar. Det används också ibland som en lättnad för magtorsion av veterinärer.

Du kan finhacka rå ingefära eller ta en nypa mald ingefära och blanda i maten. Använd endast mellan en liten nypa och två nypor, beroende på storleken på din hund. Som med allt i livet bör ingefära matas till hunden med måtta och enligt instruktionerna.

Kom ihåg att ingefära inte är lämplig för alla hundar. Det kan ha en blodförtunnande effekt, vilket innebär att för dem med blodkoaguleringsstörningar eller de som ska genomgå operation, är det inte lämpligt för dem. Och det bör inte matas till de med hjärtproblem eller gravida/digivande hundar.

Om du är osäker på om ingefära är rätt för hunden, prata med din veterinär som kan ge dig skräddarsydda råd.

Tänk om han av misstag har ätit pepparkakor?

Först och främst, få inte panik. Om han har ätit en eller två pepparkakor kommer han troligen att få en orolig mage under en dag eller två, och det är allt.

Om han har ätit mer än några kakor är det bäst att få honom till veterinären för en kontroll. Det är trots allt bättre att vara säker än ledsen. Med potentiellt så många farliga ingredienser i pepparkakor måste du se till att han inte får muskotnöt eller xylitolförgiftning. Symtom på muskot- och xylitolförgiftning inkluderar:

  • Buksmärtor
  • Kräkningar
  • Anfall
  • Desorientering
  • Ökad hjärtrytm
  • Torr mun
  • Högt blodtryck

Om du märker något av ovanstående symtom eller en onormal förändring i din hunds beteende efter att ha ätit pepparkakor, ta honom direkt till veterinären.

Pepparkakor
Bild från: skeeze, Pixabay

Slutsats

Så nu vet du att hunden inte kan ta del av din festliga pepparkaksfest, oavsett hur mycket han ger dig sina bästa valpögon. Tack och lov har muskotnöt en stark lukt som tenderar att avskräcka många hundar. Men det är bäst att inte lämna det kvar ifall hunden skulle få för sig att testa det.

Det är inte ingefäran som är dålig för honom, utan många av de andra ingredienserna. Det finns mycket säkrare sätt att mata honom med ingefära än i form av pepparkakor.

Sammantaget, snälla riskera hundens hälsa för en pepparkaka.

Bloggtoppen logga