Kan hundar äta morötter?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Ja, morötter är ett hälsosamt mellanmål för din hund. Som människor vet är morötter en mångsidig grönsak. De kan ätas som mellanmål, tillsammans med kött och potatis, eller läggas till en fond eller soppa för smak. Morötter är också mångsidiga i det generösa urval av näringsämnen de ger din hund.  

Många av samma vitaminer och mineraler som gör morötter bra för människor är också utmärkta för hundar. Inte bara kan hundar äta morötter, utan de flesta hundar tycker verkligen om dem. Faktum är att morötter är så hundvänliga att de är en vanlig ingrediens i hundmat.  

Är morötter bra för hundar?

Ja. Liksom många andra frukter och grönsaker får hundar hälsofördelar av morötter. Faktum är att varje del av denna grönsak, från själva moroten till de lummiga gröna topparna, är säkra för hundar att äta.

De är en bra, naturlig behandling, och de flesta hundar verkar också gilla smaken. Det är därför morötter är ett så tilltalande alternativ om du vill blanda ihop din dagliga hundgodisrutin.  

Morötter innehåller viktiga vitaminer och mineraler som betakaroten (som kroppen omvandlar till vitamin A), vitamin K, kalium, antioxidanter och fibrer.  

Hälsofördelar med morötter för hundar

  • Förbättrar synen: Betakaroten omvandlas till vitamin A i levern. Vitamin A hjälper till att stödja synen, inklusive mörkerseende. Det beror på att vitamin A färdas genom blodomloppet till näthinnan, där det ger näring till stavarna och tapparna. I sin tur kommunicerar stavarna och tapparna, som är känsliga för ljus, med hjärnan vad din hund ser.
Hund som äter morötter
  • Hjärtats hälsa: Morötter är rika på lösliga fibrer, som kan hjälpa till att hantera kolesterolnivåerna i blodet, vilket gynnar hjärtat. 
  • Matsmältning: Morötter innehåller också en hög mängd olösliga fibrer, som spelar en viktig roll för att ta bort gifter från tjocktarmen och hålla tarmrörelserna mer regelbundna.  
  • Hud- och pälshälsa: A-vitamin- och antioxidantinnehållet i morötter hjälper till att främja en frisk och glänsande päls samtidigt som den stärker hudens hälsa.  

När är morötter dåliga för hundar?

Morötter är bara ohälsosamma godsaker för hundar om de matas för ofta. Med måtta är de en hälsosam, lågkalorigodis.  

Liksom andra frukter och grönsaker innehåller morötter naturligt socker. Det är därför morötter är så välsmakande för både hundar och människor. För mycket socker kan dock orsaka viktökning och andra hälsoproblem. 

Nittio procent av din hunds diet bör bestå av ett komplett och balanserat hundfoder. De återstående tio procenten kan bestå av godsaker. Godis inkluderar allt annat än din hunds vanliga mat— råhud, tandtugg och hundsäker bordsmat som morötter eller bananer.  

Hur man serverar morötter till hundar

Innan du ger din hund ett nytt foder är det alltid en bra idé att kolla med din veterinär för att få den perfekta portionsstorleken. Du kan skiva dem i runda bitar eller skära dem i stavar i små eller stora bitar, beroende på din hunds storlek.  

Din hund kan njuta av konsistensen och smaken av råa morötter, men om de inte gillar dem råa, försök ge dem kokta morötter. Om du är orolig för att ändra morötternas näringsvärde genom att tillaga dem, så behöver du inte vara det.  

Genom att ångkoka eller minimalt tillaga morötter i mikrovågsugn, ändrar du inte nämnvärt vitamin- och mineralinnehållet. Kokta morötter, å andra sidan, tenderar att suga ut näringsämnen. Hur du än serverar dem, så är morötter är säkra för hundar. 

Följ alltid din veterinärs råd, även med människors livsmedel som är säkra för hundar. Att göra det hjälper till att skydda dem från matsmältningsbesvär, viktökning och andra hälsoproblem.  

Att se till att din hund äter hälsosam mat är ett viktigt sätt att ta hand om din hund. 

Bloggtoppen logga