Kan hundar äta ägg? Är rått ägg säkert för hundar?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

När hundar var jägare och samlare kunde de rycka ägg ur fågelbon och äta dem råa. Idag behöver hundar inte jaga sin egen mat, men ägg ger fortfarande en bra mängd protein för hundar. Så länge ägg konsumeras säkert gör är utmärkta godbitar eller kosttillskott för hundar.

Är ägg bra för hundar?

Ägg är helt säkra för hundar, och ägg är till och med en bra näringskälla för din hundkompis. De innehåller mycket protein, fettsyror, vitaminer och fettsyror som hjälper din hund inifrån och ut.

Kom ihåg att ägg bara är lika bra som hönsen de kommer från. Försök att mata din hund med ägg som kommer från frigående gårdshöns som får en ekologisk kost. Om du kan få dem från en pålitlig källa är det perfekt. Precis som oss är höns lika hälsosamma som vad de äter, och friskare höns lägger friskare och mer näringsrika ägg.

Prata med din veterinär innan du matar din hund med ägg. Vissa hundar med medicinska tillstånd ska inte äta ägg, så kolla alltid först. Att konsumera för många ägg kan också leda till hälsoproblem som fetma, så prata med din veterinär om lämplig mängd ägg för att mata din älskade hund.

Med det sagt kan ägg ibland användas för att hjälpa till att lösa upprörda magar.

Ägg ska inte användas som din hunds huvudmåltid, men de är bra som en tillfällig godbit.

Hur hjälper ägg hundar?

Ägg ger välbehövliga mineraler och vitaminer för hundar. Näringen inkluderar:

 • Järn
 • Fettsyror
 • Folat
 • Protein
 • Riboflavin
 • Selen
 • Vitamin A
 • Vitamin B12

Dessa näringsämnen och vitaminer hjälper till att stödja din hunds hud och päls.

Kan jag ge min hund rått ägg?

De flesta veterinärer rekommenderar att du lagar ägg innan du matar dem till din hund, men vissa hundägare matar sina hundar med råa ägg. Det finns några problem med att mata råa ägg till hundar som ägarna bör vara medvetna om:

 • Salmonella – Hundar riskerar att drabbas av salmonella . Ägare som matar råa ägg till hundar kan också utsättas för salmonella. Om en hund äter ett ägg som är smittat av salmonella kan de få en infektion som kallas salmonellos. Symtomen på salmonellos inkluderar feber, kräkningar, diarré och slöhet.
 • Biotinbrist – Matning med råa ägg kan leda till biotinbrist, eftersom äggvitor innehåller avidin, ett enzym som förhindrar absorption av biotin i kroppen. Biotin är ett vitamin som stöder frisk hud, ämnesomsättning, celler och matsmältning. Biotinbrist är sällsynt hos hundar, men det kan hända.
 • Bakterier – När ägg har blivit dåliga kan det växa bakterier som kan skada din hund.

Det är också möjligt att din hund är allergisk mot ägg. Titta på din hund för eventuella symtom på en allergisk reaktion, inklusive nysningar, svullnad, nässelfeber, andningsproblem, slöhet eller hosta.

Om du planerar att mata din valp med råa ägg, prata med din veterinär först.

Vad ska du göra om din hund äter rått ägg

Om din hund äter råa ägg, övervaka dem för eventuella problematiska symptom, inklusive symtomen på salmonellos. Det är också en bra idé att kontakta din veterinär och ta dit hunden för att bli testade, för säkerhets skull.

Kan hundar äta äggskal? Är äggskal näringsrika för hundar?

Du kan tekniskt mata din hund med äggskal men bara om din veterinär tycker att det är en bra idé.

Äggskal innehåller kalcium, som vissa hundar behöver komplettera kosten med. Det finns dock enklare sätt att ge din hund mer kalcium och äggskal är inte det godaste alternativet. Dessutom har äggskal vassa kanter.

Äggskal kan hjälpa äldre artritiska hundar. Äggskalmembran minskade signifikant ledvärk och förbättrad ledfunktion hos 51 hundar som upplevde en rad ledproblem, enligt en studie från 2016.

Du kanske också gillar: Bästa glukosamin för hunden

Hur man matar hunden med ägg

Ägg ska tillagas innan det ges till en hund. Stek eller koka ägg helt utan olja, smör, salt, kryddor, kryddor eller andra tillsatser. Det spelar ingen roll hur din hund gillar sina ägg – sunny side up, äggröra eller hårdkokt – så länge de är tillagade. Det finns flera sätt att integrera ägg i din hunds kost, från en bit av ett hårdkokt ägg till att strö äggröra ovanpå hundens mat.

Börja med att mata din hund med bara ett ägg. Övervaka hunden för tecken på gastrointestinal nöd som diarré eller kräkningar. Så länge de inte uppvisar matsmältningsbesvär bör du inte ha problem med att ge dem ägg.

Ägg kan inte vara den enda proteinkällan för din hund, eftersom hundmat innehåller andra välbehövliga näringsämnen för alla hundar. Dessutom, eftersom ägg är packade med protein, om din hund får i sig för mycket kan det leda till viktökning eftersom många kalorier som konsumeras.

I allmänhet bör hundar inte äta mer än ett ägg per dag. Köp helst dina ägg från en ekologisk bonde så att de inte har behandlats kemiskt.

Du bör behandla ägg som en godbit för din hund. Att ge din hund ett tillagat ägg så ofta är helt säkert och gör det till en speciell överraskning som din hund kommer att njuta av.

Relaterad artikel: Varför äter hundar gräs?

Bloggtoppen logga