Hur man byter till ett nytt hundfoder (utan magproblem)!

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Det finns en lång lista med skäl att ändra din hunds mat. 

Kanske är din en gång valp nu helt vuxen, eller så kanske han har packat på sig några extra kilon. Kanske har hans hud blivit kliande från ingenstans och du tror att hans middag är skyldig till det.

Men du ska inte försöka lösa det här problemet på en dag. Att ändra din hunds mat för snabbt kan orsaka vissa problem.

Istället ska du ta dig tid. Lita på oss, allt kommer att löna sig i slutändan.

Nedan kommer vi att gå igenom några andra anledningar till att byta upp din hunds mat, det bästa sättet att göra det på ett säkert sätt och hur du avgör om du behöver göra några justeringar.

Sammanfattning: Hur man övergår till ett nytt hundfoder

 • Du kan ändra din hunds mat, men du måste göra det gradvisDet betyder att du vill blanda allt större mängder av det nya fodret med din hunds gamla foder.
 • Att plötsligt ändra din hunds foder kan orsaka tarmproblemDiarré är det vanligaste problemet, men vissa hundar kan uppleva gaser eller till och med förstoppning efter ett snabbt foderbyte .
 • Vanligtvis vill du byta mat under ungefär en veckaVissa hundar kan dock hantera snabbare övergångar medan andra kräver långsammare förändringar – du måste bara titta på din hund och göra justeringar vid behov .

Hur man övergår till ett nytt hundfoder: en steg-för-steg-plan

Hund som provar nytt hundfoder

När du byter hund till en ny typ av mat är nyckeln att göra det gradvis

Att blanda det nya receptet med det gamla bit för bit kan hjälpa till att undvika några vanliga obehag när du börjar med en ny diet. Du kan använda den här mallen som utgångspunkt:

Dag Gammal mat Ny mat
1-2 25% 75%
3-4 50% 50%
5-6 75% 25%
7 100% 0%

Gör gärna justeringar där du behöver.

Vissa hundar klarar en snabbare övergång, men andra behöver lite mer tid för att anpassa sig till de nya ingredienserna. Det finns mer än ett rätt sätt att göra det på.

Lyssna på din magkänsla – och din valps! Om din hunds mage blir upprörd, sakta ner processen till en takt som passar bättre.

Här är en video med tips där det istället rekommenderas att man byter ut cirka 20% om dagen. Kom dock alltid ihåg att se hur din egen hund reagerar för att göra övergången så bra som möjligt!

Skäl att ändra hundfoder

Hundfoder i hundskål

Det finns många anledningar till varför du kan välja att ändra din hunds mat:

 • Det ger inte tillräckligt med energi. Om den ljusa och studsiga hunden du känner och älskar har agerat trögt, kan det vara hans kost att skylla på. Kanske är det dags för ett nytt recept som kan hålla din hund energisk.
 • Maten klarar inte smakprovet. Eftersom din hund kommer att äta maten du väljer varje dag är det viktigt att han gillar det. Om du har en kräsen hund i händerna kan en godare måltid lösa problemet.
 • Din hund går in i ett nytt livsstadium. Hundar i olika livsstadier behöver en annan balans av näringsämnen från maten. Under 7 till 14 månader (beroende på ras) kommer valpfoder att stödja hans växande kropp. När han har vuxit kommer mat gjord för vuxna att hjälpa till att hålla en hälsosam vikt. När han är omkring 7 eller 8 år gammal kan en senior hundmat hjälpa till att lösa alla åldersrelaterade problem.
 • Din hund har gått upp för mycket i vikt. Om det är lite extra vikt på din hund kan hans mat vara en faktor. Ett recept som är speciellt framtaget för att hantera hans vikt kan vara nyckeln till att få honom friskare och gladare.
 • Din hund har problem med magen. Det kan finnas mat som är svår att tolerera för din hund. Du kan hjälpa till genom att hitta ett nytt foder som är lättare för din hund att smälta.
 • Din hunds hälsa har förändrats. Ibland svänger livet och du måste anpassa dig. Tillstånd som diabetes och njursjukdomar kan kräva en kostförändring.
 • Din hund är dräktig eller ammar. Om din pälsbebis har egna bebisar kan hennes kost behöva ändras. Eftersom hennes kropp behöver stödja sina valpar, kommer hon att behöva mat som är mycket mer kalorität och innehåller alla de extra näringsämnen som hennes kropp behöver.
 • Din hund har speciella dietbehov. Din veterinär kan rekommendera ett speciellt foder om din hund har utvecklat foderallergier eller behöver mer stöd för friska leder .
 • Din nuvarande mat har blivit för dyr. Med tiden kan extrakostnaden för en viss typ av mat byggas upp och du kan bestämma dig för att ett billigare alternativ är vägen att gå.

Tecken på att din hund inte anpassar sig väl till sin nya mat

hundar behöver byta mat ibland

Även när du introducerar din hund till ett nytt foder gradvis, kanske det inte passar bra. Det kan ta ett tag att vänja sig vid den nya kosten. Men ibland måste du skrota din plan och börja om på ruta ett om din hund fortfarande har svårt att anpassa sig.

Här är några av tecknen på att din hund inte anpassar sig väl till sin nya mat:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Diarre
 • Förändring i aptit

Om du vill veta hur din hund tolererar det som går in, titta på vad som kommer ut! 

Din hunds bajs ljuger inte, så det är en pålitlig källa för information om hans matsmältningshälsa. Om din hunds bajs är felfärgat, löst eller vattnigt, är det ett tecken på att hans nya kost inte stämmer överens med honom, så du bör överväga att sakta ner processen eller byta till en annan typ av mat.

Varning: Vissa hundar reagerar dåligt på nytt foder

Hund som mår dåligt av nytt hundfoder

När din hund provar ett nytt typ av foder finns det alltid en risk för en dålig reaktion på en eller flera av ingredienserna. 

Många tror att de orsakas av allergier, men det är inte alltid fallet.

En allergi hänvisar till en specifik reaktion när immunsystemet är överkänsligt mot något som normalt är ofarligt. När det upptäcker det ämnet (kallat ett allergen) i kroppen, reagerar det genom att utlösa inflammation, vilket ofta orsakar kliande hud och ibland nässelutslag och svullnad.

Hundar som har goda födoämnesallergier kan behöva ett hundfoder med ett protein eller till och med en hypoallergen kost. 

Å andra sidan upplever vissa hundar magbesvär efter att ha bytt foder. När detta händer och immunsystemet inte är inblandat kallas det vanligtvis för en negativ matreaktion snarare än en allergi.

I dessa fall behöver du vanligtvis bara välja en annan mat – förhoppningsvis utan ingrediensen som stör magen. 

Hur man väljer hundmat

Hund som provar nytt hundfoder

Att välja rätt hundfoder kan vara lättare än du tror.

Till att börja med bör ett bra hundfoder följa dessa tre enkla regler:

 1. Hundar har olika näringsbehov beroende på deras ålder, storlek och aktivitetsnivå, så maten behöver vara ålders- och storleksspecifik.
 2. Den tar itu med alla hälsoproblem som din hund har, såsom allergier eller fetma.
 3. Din veterinär stödjer ditt val.

Men det finns några fler faktorer att tänka på när du väljer hundmat.

Till exempel vill du leta efter en som är gjord i ett västerländskt land, har ett protein överst på ingredienslistan och innehåller massor av näringsrika produkter. 

Men om du helt enkelt följer de tre första reglerna som diskuterats ovan kommer du att vara på god väg. 

Vanliga frågor om hur man övergår till ett nytt hundfoder

Gradvis ändring av hundfoder

Har du fortfarande frågor om att byta till ett nytt hundfoder? Oroa dig inte! Vi kommer att svara på några av de vanligaste frågorna om hur man byter hundmat nedan!

Varför ska man byta hundmat gradvis?

Att byta mat för snabbt kan leda till oroliga magar. Att gradvis byta hundfoder kan hjälpa till att undvika obehag i magen.

Vad ska du mata en ny hund om du inte kan hans gamla kost?

Om du matar en hungrig ny hund och du inte vet vad han är van vid att äta, introducera ny mat långsamt genom att mata små måltider med några timmars mellanrum och leta efter tecken på magbesvär.

Vad är förhållandet när man byter hundfoder?

Olika myndigheter rekommenderar något olika förhållande mellan gammal mat och nya och olika scheman. Däremot vill man generellt öka mängden ny mat och minska mängden gammal mat med cirka 25% varje eller varannan dag.

Kom ihåg att det viktigaste är hur din hund mår. Om den nya maten inte verkar bra, går det alldeles utmärkt att sakta ner processen och introducera mindre av den nya maten vid varje måltid. 

Vad händer om du inte byter hundfoder gradvis?

Om du introducerar ett nytt hundfoder för snabbt kan det störa din hunds mage, vilket kan leda till kräkningar och diarré.

Hur lång tid tar det för en hund att anpassa sig till ett nytt foder?

Många hundar kan anpassa sig till ett nytt foder när de introduceras till det långsamt under 5 till 7 dagar. Men detta varierar från hund till hund. Vissa hundar kanske kan byta abrupt utan att drabbas av tarmproblem, men andra kan kräva en mer gradvis förändring.

***

Så, det var det om hur du ändrar din hunds foder! Vi hoppas att du har lärt dig något nytt som kommer att göra processen enklare.

Har du erfarenhet av att ändra din hunds kost och vill dela med dig av din historia? Har du haft framgång med en gradvis övergång?

Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Bloggtoppen logga