Hur man blir en hunduppfödare: 15 steg för att starta en kennel

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du läser den här artikeln är chansen stor att du älskar hundar. Och med tanke på din kärlek till hundar, kanske du är intresserad av att bli hunduppfödare. När allt kommer omkring, vad är bättre än valpar och deras mysiga närvaro?

Hunduppfödning är verkligen inte något som är lätt, och mycket mer går till hundavel än du tror, ​​från att hitta rätt ras till att skaffa högkvalitativa valpar för att starta din resa.

Vi kommer att diskutera allt som ingår i att bli hunduppfödare, inklusive det goda, det dåliga och det fula, nedan.

Hur man blir en hunduppfödare: viktiga saker att ta med sig

 • Att bli en etisk, ansvarsfull hunduppfödare är en lång väg, men alla med tillräcklig tid, resurser och engagemang kan nå framgång. Det är dock inte något att ta sig an lättvindigt, och du måste se till att du är med i det av rätt anledningar.
 • Förutom att skaffa hundar att avla, måste du göra en mängd olika saker för att säkerställa att de får den vård de förtjänar. Detta inkluderar allt från att säkerställa veterinärvård till att bygga en kennelanläggning för att hysa dina hundar .
 • När du väl har fått valpar måste du se till att de kommer till bra hem. Detta innebär inte bara screening av potentiella kunder, utan också att ge kontinuerligt stöd när deras nya valp växer.

Steg för att bli en ansvarsfull hunduppfödare

Att komma in i den vilda (och givande) världen av hunduppfödning är inte lätt, men med hårt arbete kan du nå framgång och börja producera friska, glada (och hungriga) valpar. 

Allas väg är lite annorlunda, även om de flesta etiska uppfödare (i motsats till valpfabriker) följer en liknande väg. 

1. Samla dina goda avsikter (men förbered dig också på det dåliga)

Hundavel är inte för alla – det borde det inte heller vara. 

Goda uppfödarintentioner

Bortsett från affärsaspekter, så har du att göra med levande, andande varelser här, och du måste närma dig avel på ett ansvarsfullt sätt för att säkerställa att alla hundarna i din vård får ett fantastiskt liv. 

Enkelt uttryckt, om du inte är villig att göra rätt för varje fyrfotare i din vård – från födseln till placeringen till hundens sista dagar – så är hunduppfödning inte för dig

Att föda upp hundar är också en tuff resa, med många toppar och dalar. Inte varje år kommer att ge vinst; inte varje kull blir som du hade hoppats.

Du kommer också utan tvekan att stöta på hjärtesorg på vägen, inklusive svåra leveranser och förluster. 

Sammanfattning: Det är viktigt att du överväger begreppet hunduppfödning noggrant. Om du inte är i det av rätt anledningar, villig att lägga ner det hårda arbetet och kapabel att klara av nedgångar, kommer du att vilja hitta en annan hobby eller ett yrke. 

2. Bestäm vilken ras du vill arbeta med

Välj hundrasen du vill föda upp

Ditt första stora steg för att bli en bra, ansedd hunduppfödare är att välja vilken ras du vill arbeta med. Det är viktigt att lära sig detaljerna i en ras innan du bestämmer dig. 

Det är naturligtvis lättare sagt än gjort, eftersom det finns många faktorer inblandade i detta beslut, inklusive:

 • Du måste välja en ras som du brinner för. Du kommer inte bara att leva med många av dem framöver, utan du måste verkligen bry dig om och vilja förbättra rasen. Helst innebär detta att du hittar en du inte har något emot att lära dig om i det oändliga.
 • Du måste välja en ras som fungerar med din livsstil och dina intressen. Detta kan innebära att du tittar på retriever eller pointer om du är intresserad av jakt eller collies och vallhundar om du äger en gård och har en passion för boskap. De med små barn eller många besökare kommer att njuta av familjehundar som labradorer och golden retrievers, medan tysta hushåll som endast är för vuxna kan älska knähundar som chihuahuas eller pomeranians
 • Du måste överväga rasens lönsamhet om du närmar dig detta som ett företag. Du kanske väljer en relativt prisvärd ras som är mycket efterfrågad, eller så kanske du föredrar att välja en dyrare hundras, även om det tar längre tid att hitta lämpliga hem för dina valpar. 
 • Du måste ta hänsyn till geografiska och kulturella faktorer. Din plats kommer också att påverka ditt rasval. Vissa raser är trots allt förbjudna på vissa platser, medan andra raser kommer att vara mer eller mindre populära i vissa områden än andra. Som en generell regel kommer du att hitta fler människor som letar efter en stor boskapsvårdare som pyrenéerhund på landsbygden, medan du kommer att hitta mer intresse för små lägenhetsvänliga raser som taxar i staden.
 • Du måste ta hänsyn till kostnaden för rasens skötsel. Detta inkluderar uppenbarligen dagliga utgifter, såsom utfodring (mastiff-hundar kostar mer att mata än maltese-hundar) och skötsel (pudlar kommer att få högre skötselkostnader än pitbullterriers). Men det inkluderar även veterinärkostnader. Till exempel kräver bulldoggar vanligtvis födslar med kejsarsnitt och särskild vård under operationer, vilket ökar din hunduppfödningsverksamhetens omkostnader.

Tänk på att det du behöver göra mer saker med din potentiella ras än att undersöka den – det kräver också praktisk erfarenhet. 

Du kan åstadkomma detta genom att träffa lokala rasgrupper på hundutställningar och andra evenemang, som agilityprov. Var ärlig om dina avsikter och ställ frågor.

Att hitta en mentor som redan arbetar med rasen är bäst för att ge dig en verklig inblick i vad du kan förvänta dig. Sök efter någon med många års erfarenhet jämfört med någon ny för bästa råd.

3. Få ordning på ditt pappersarbete (alias de tråkiga, affärsgrejer)

Hunduppfödare pappersarbete

Hunduppfödning är inte bara hundkramar och valpvinst, eftersom det även inkluderar en del pappersarbete. Det exakta pappersarbete som behövs varierar beroende på plats, men för det mesta kommer hunduppfödare att behöva hantera följande:

 • Skapa en affärsplan. Planerar du att bara hysa honor eller planerar du att behålla dina egna hanar också? Driver du ditt hunduppfödningsföretag i ditt hus eller köper en kennel? Hur tänker du sälja avkomman? Varje fråga och scenario har sin egen lista över för- och nackdelar. Att veta hur du kommer att driva ditt företag är viktigt innan du tar hem något avelsdjur.
 • Säkra de nödvändiga tillstånden. Hunduppfödningslagar varierar beroende på plats, med många jurisdiktioner som kräver kenneltillstånd för kommersiell hunduppfödning. Detta kan också kräva regelbundna inspektioner. Kontrollera med en advokat i ditt område för att se till att du följer lokala lagar.
 • Skaffa lämpligt försäkringsskydd. Försäkring är bara en nödvändighet för alla företag, inklusive hunduppfödare. Detta kan inkludera företagsförsäkring om du har en fysisk kennel eller en förändring av husförsäkringen om du driver din hunduppfödningsverksamhet i ditt hem. Täckningskraven varierar ibland beroende på försäkringen, så sök alltid en kunnig i ditt område för att täcka dina behov. Hundförsäkring faller också under detta paraply, även om täckningen kan variera för avelshundar.
 • Registrera dina hundar med lämpliga rasregister. : Ansedda uppfödare registrerar sin kennel och sina valpar hos SKK (eller ett liknande rasregister) för korrekt registrering. Uppfödaren du skaffar dina hundar från kan överföra de befintliga registreringspapprena till dig, men för framtida kullar och din egen kennel måste du lämna in pappersarbetet.
 • Få ordning på din ekonomi. Du måste se till att du har tillräckligt med pengar att ägna åt ett hunduppfödningsföretag, eftersom startkostnaderna är höga. Det första du måste betala för är att välja namn på kenneln, vilket görs via en blankett på SKK:s hemsida. Kostnaden för detta är 2750 kr. Kom också ihåg att allt du räknar på är inte längre bara för en hund; du kommer att ha flera att ta hand om, inklusive deras dagliga kostnader som mat, skötsel, veterinärvård och nöje.
 • Förbered dig på att betala din skatt. Känn till dina lokala lagar om inkomst så att du kan börja på rätt fot. I Sverige så ska skatt ska betalas på både försäljningen av en enskild hund och på inkomster av hunduppfödning, till exempel försäljningsinkomster av hundvalpar. Detta innebär också att spåra varje utgift och form av inkomst som kan göras på ett egentillverkat kalkylblad eller genom programvara för bokföring. Kontrollera med en skatteexpert i ditt område för att vara säker på att du betalar alla nödvändiga skatter. 
 • Skriv upp några hundkontrakt. Träffa en advokat för att skriva ett seriöst köpekontrakt för dina valpar. Detta kan inkludera ett steriliserings-/kastreringsavtal, hälsogarantier, återlämnande av hunden till dig i händelse av att de inte kan behålla honom, och mer. 
 • Etablera en webbplats och sociala mediers fotavtryck. Dessa är inga måsten, men att skapa en professionell webbplats och sidor på sociala medier kan hjälpa dig att dela dina hundar med människor över hela världen. Det gör också anspråk på ditt företagsnamn och förhindrar bedragare från att ta tag i domänen och sälja sämre valpar under din banderoll.

4. Sätt upp din fysiska kennel

Sätta upp en fysisk plats för hundarna

Uppfödare använder en mängd olika varianter, men du måste tänka på hur du tänker hysa dina hundar och vilken typ av arrangemang som fungerar bäst för din affärsplan. 

Du måste också överväga vad som fungerar bäst för rasen du kommer att arbeta med, eftersom vissa hundar inte anpassar sig till kennellivet på ett bra sätt och istället behöver bo i ditt hem tillsammans med dig.

De vanligaste uppfödarvarianterna är:

 • Verksamhet i hemmet: Dessa består av att driva din hunduppfödningsverksamhet i ditt hem med hundar som hålls i huset som vardagliga hundar. Detta möjliggör maximal övervakning och socialisering i en hemmiljö med människor, husdjur och andra hundar. Det innebär också att ha hundar och valpar att hantera hela tiden, vilket kan vara utmanande med intakta hanar och honor. 
 • Hemmakennlar: Istället för att hålla dina hundar i huset, hålls de i en serie kennlar på din fastighet med denna variant. Kennlarna bör helst ha tillgång till att vara både inomhus och utomhus hela tiden. Detta gör att du kan hålla dina valpar i närheten och interagera med dem, men inte översköljer ditt hem med hundar (eller utsätter ditt hem för det slitage de sannolikt kommer att orsaka). Det gör det också lättare att skilja intakta hanar och honor åt.
 • Kommersiella kennlar: Denna typ av fristående operation är borta från ditt hem. Här bor hundar antingen på hel- eller deltid. Detta är ett mer komplicerat tillvägagångssätt, eftersom du måste ha någon på plats 24/7 för övervakning, annars måste hundarna lämnas ensamma under långa perioder, vilket inte rekommenderas. Det är också dyrt och svårare att acklimatisera sina valpar till en hemmiljö, och är i allmänhet inte idealiskt för etisk uppfödning. 

När du bestämmer dig för hundboende, överväg följande:

 • Utrymme: Du måste ge tillräckligt med utrymme för att dina hundar ska trivas istället för att bara existera i kennlar. Uppenbarligen varierar mängden som behövs beroende på ras, med stora hundar som mastiff-hundar och höga vallhundar som border collies som kräver mer utrymme än små hundar. 
 • Separera hundar: Om du hyser intakta hanar och honor, måste du hålla dem åtskilda under brunstcykler för att förhindra oplanerade kullar. Underskatta aldrig en målmedveten hane heller, eftersom de är kända för att tugga igenom eller klättra på kedjelänkar för att komma till en hona.
 • Valpningsområden: Dina mammahundar kommer att behöva lugna, tysta platser för att ha förlossning på och amma sina valpar. Helst är detta någonstans där du kan övervaka noga och hjälpa till vid behov. Det ska vara inomhus och lätt att rengöra, med tillräckligt med utrymme för mamma att bli bekväm och arbeta.
 • Tillgång utomhus: Hundar behöver inte bara göra sina behov, utan de behöver frisk luft och motion. Om du använder en kennellokal, se till att den har tillgång inomhus/utomhus för att säkerställa att dina hundar kan springa runt, leka och använda ”badrummet” efter behov. Annars kommer du att spendera mycket tid på att gå med hundar.
 • Klimatkontroll: Hundar måste hållas vid lämplig temperatur med värme eller luftkonditionering. För vissa raser, som bulldoggar, behövs mer specialiserad temperaturkontroll för att förhindra överhettning. På samma sätt behöver vinthundar och chihuahuas varmare miljöer än siberian husky eller alaskan malamute.
 • Buller: Om du befinner dig i en förortsmiljö kanske dina grannar inte uppskattar skällande, eftersom det snabbt kan bli högljutt att ha flera hundar. Detta är ett stort problem med både hem och kommersiell verksamhet.
 • Lukt: Att ha flera hundar kan bli illaluktande, särskilt runt huset. Daglig städning och ordentlig skötsel minskar dessa lukter, men med större, mer häftiga raser kan det innebära mer hushållsarbete i en hemmiljö. 
 • Bortskaffande av bajs: Detta förbises ofta, men det kan bli svårt att hantera avfallet från flera hundar varje dag. Vissa ägare väljer en slags tank som står på en plats, medan andra väljer kompostering eller biologiskt nedbrytbara påsar. Kontrollera med dina lokala lagar för att säkerställa att du inte stinker i området eller går i strid med lokala miljöföreskrifter.
 • Sovplatser: Dina hundar behöver en bekväm plats att varva ner och sova på. Detta kan betyda burar om du hyser hundarna i ditt hem eller en säng som är lätt att rengöra om du använder en kennellokal. 
 • Säkerhet: Fristående kennlar borta från ditt hem håller buller borta, men de bör också vara bemannade dygnet runt i händelse av brand eller annan nödsituation. De bör också vara utrustade med sprinklersystem, lås och kameror för säkerhets skull.
 • Personalbehov: Om du använder en kommersiell kennel kan du behöva anställa personal för att hålla jämna steg med kraven från den dagliga verksamheten, inklusive städning, matning, träning och umgänge.
 • Lokala förordningar: Alla tomter är inte lämpade för kennelverksamhet, och din kommun kan ha vissa regler för detta.

5. Upprätta en relation med en veterinär

Bra relation med veterinären

Det är viktigt att arbeta med en lokal veterinär som kan hålla dina valpar friska. Detta inkluderar inte bara veterinärvård av den dagliga sorten utan också uppfödarspecifika frågor, såsom förlossningskomplikationer, kejsarsnitt och nyfödda som kämpar med att trivas.  

Detta är avgörande att ha på plats innan du föder upp dina hundar, eftersom du vill försäkra dig om att du arbetar med en veterinär som har de rätta verktygen och inställningarna (och helst kan ge denna typ av stöd, 24/7!) 

Ibland erbjuder veterinärer uppfödarrabatter för att inokulera kullar eller undersöka många hundar samtidigt. Din veterinär kan också ha en rabatt för flera hundar som du kan dra nytta av för daglig veterinärvård. För den delen kommer vissa veterinärer att göra hembesök, vilket kan vara en mycket bekväm bonus för hunduppfödare.  

6. Skaffa din kull

Skaffa ditt avelsdjur

Förutom att helt enkelt ta med fler valpar till världen, spelar uppfödare en viktig roll i förevigandet av olika raser

Etiska uppfödare upprätthåller integriteten hos renrasiga hundar och producerar genetiskt och beteendemässigt sunda avkommor. Detta är avgörande för att fortsätta starka arbetslinjer och förhindra skadliga ärftliga tillstånd. 

Men även om detta är bra för den totala hundpopulationen, betyder det att du måste vara mycket selektiv när du väljer dina första fyrafotare. Ditt grundbestånd måste vara så nära rasstandarden som möjligt, vilket innebär att du måste vara väl insatt i standarden med ett öga för detaljer. 

Hund som tävlar

Du måste också vara klar i huvudet för att utvärdera ditt avelsbestånd med ärliga ögon och bara föda upp de bästa hundarna. Det är lätt att förbise fel samtidigt som man tror att dina hundar är perfekta, men att hålla sig till standarden är nyckeln till att producera kvalitetsvalpar. 

För att snabba upp din affärsplan kan du köpa vuxna, beprövade hundar med utställnings- eller tävlingsrekord. Men om du inte har något emot att ta saker lite långsammare, kan du välja valpar istället. Detta betyder dock att du måste vänta tills de mognar tillräckligt för uppfödning, vilket kan vara uppemot två år.

Avelsdjur bör också ha hälsotillstånd som säkerställer att de är tillräckligt friska för att avla. Detta inkluderar att utvärdera en hunds höfter, armbågar, ögon och hjärta, bland andra system. Detta säkerställer att de inte har några ärftliga tillstånd som kan överföras till valpar.

Att använda avelsdjur som har genomgått lämpliga hälsoundersökningar är absolut nödvändigt för att vara en etisk uppfödare – det är inte frivilligt. Bara uppfödning av hundar utan lämpliga screeningar skulle klassificera dig som bakgårdsuppfödare som försöker tjäna snabba pengar och bidra till överbefolkningen av hundar. SKK har en etablerad lista över rashälsotestkrav som är specifika för varje enskild hundras.

Dina grundhundar kommer sannolikt att behöva godkännas för uppfödning från sin uppfödare med ett kontrakt. Detta möjliggör överföring av SKK-registreringen och framtida avel. Att gå emot ett kontrakt som förbjuder avel kan resultera i att hunden återtas, så läs alltid det finstilta i ett kontrakt och håll ditt ord. 

7. Ta hand om dina hundar

Ta hand om hundarna

Med din kennelsituation etablerad, veterinärsamarbete skapat och grundbeståndet säkrat, är det nu dags att rikta din uppmärksamhet mot hunduppfödningens muttrar och bultar: daglig skötsel av hundarna. 

Att ta hand om dina hundar kan tyckas som en självklarhet, men det kan vara mer jobb än du först tror. Som minimum måste du göra följande för att se till att de får bästa möjliga liv, inklusive:

 • Mata hundarna med högkvalitativt foder
 • Ge regelbunden veterinärvård och kärnvaccinationer
 • Ge sociala möjligheter med människor, husdjur och andra hundar
 • Upprätthålla en ren och säker miljö 
 • Håll dig uppdaterad med regelbunden skötsel, inklusive bad, borstning, klippning (om det behövs), nagelklippning och tandborstning
 • Ge tillräcklig motion och mental stimulans
 • Älska varje hund och fatta de bästa möjliga besluten för dem
 • Placera endast valpar med ansvariga ägare utrustade för att hantera rasen

Det finns säkert några valfria aspekter av hunduppfödning, men att tillhandahålla högkvalitativ vård för dina hundar är absolut absolut nödvändigt. Det är faktiskt den viktigaste aspekten av att vara hunduppfödare, eftersom du är ansvarig för dina hundars hela liv. 

TIPS: ÖVERVÄG ATT ANMÄLA DINA HUNDAR I TÄVLINGAR

Dra inte undan för att anmäla dina valpar till hundutställningar eller tävlingar som agility, lydnad, vallning och mer. Viss utbildning behövs, men den långsiktiga vinsten är värd tidsinvesteringen. Dessa hundsporter är inte bara en fantastisk form av stimulering, utan de kan också öka värdet på framtida valpar. Sport- och arbetstävlingar är stora försäljningsargument för vissa raser. Vallhundsprov är enorma i colliesvärlden, till exempel, medan skyddshundar är en favorit i schäfer-och belgiska malinois-kretsar. Hundar kan också ta del av det roliga med lekar som kantarellsök eller andra stimulerande lekar med KONG-leksaker.

8. Spela matchmaker: Välj män för kvinnor och vice versa

Matchande pojk- och flickhundar

Det finns två grundläggande tillvägagångssätt för uppfödning av hundar: Du kan skaffa och ta hand om hanar och honor, eller så kan du hålla hundar av samma kön. Detta kommer att kräva att du samarbetar med andra ägare och delar på intäkterna från den resulterande kullen (antingen i form av valpar eller pengar, om du kommer att vara ansvarig för försäljningen). 

Att använda din egen hane och hona är lättare och innebär helt enkelt att välja den bästa mamman och pappan för en given kull. Men om du har en hane och letar efter en hona, har du lite mer läxor att göra. 

Till att börja med måste du välja en hund vars egenskaper fungerar bra med din hund, till exempel en valp av liknande storlek som är så nära standarden som möjligt. Du vill till exempel inte para ihop en exceptionellt stor hane med en liten hona.

Du vill också vara uppmärksam på genetik och undvika dåliga parningar som kan resultera i dubblering av merleanlaget och andra allvarliga problem. Titta alltid på hälsokontroller också.

9. Sätt på lite romantisk musik 

Uppmuntra hundar att para sig

Vi skämtar uppenbarligen om låtarna… typ. 

Musik kan förvisso vara lugnande och hjälpa till att skapa stämningen (och vissa hundar gillar musik), men egentligen pratar vi om att skapa en säker, kontrollerad plats för ditt avsedda par att komma igång. Helst bör detta placeras någonstans borta från en stressig kennelmiljö. 

Utomhusområden med utrymme att röra sig på är optimala, eftersom en parningssession kan hålla i upp till 30 minuter – du vill trots allt inte störa dina uppfödare.

Hur som helst, detaljerna här varierar om du använder din egen far och moder eller tar in en utomstående hund för parning. 

Om du parar din hund med en annan persons hund, förs dammen (honan) vanligtvis till hanen, eftersom hon sannolikt är mer mottaglig utanför hemmet. Ägaren till fadern (hanen) tenderar också att kontrollera sin hund under akten. Om det är tvärtom kommer du att kontrollera din hane när en hona kommer till dina avelsanläggningar.

Innan du samlar hundarna, se till att de är bekväma med varandra och inte alls aggressiva för att förhindra slagsmål. Promenader med koppel och tidigare leksessioner kan hjälpa dem att bli bekanta med varandra, som hundträffar före den stora dagen. 

När de väl är bekväma med varandra och verkar kompatibla, rekommenderas det ofta att honan har munkorg ifall hon nyper/biter under akten – något som inte är helt ovanligt, särskilt under förstagångsuppfödningar. 

Hundar som vill para sig

För säkraste träning, håll hanen kopplad och låt honom göra sitt. Vanligtvis slår instinkterna in och hundar klarar sig fint på egen hand, men ibland kan man behöva ingripa om hanen har svårt att ställa in saker och ting. 

Det är inget snyggt arbete, men om du vill ha valpar måste du ibland göra de inte så roliga sakerna.

Ett annat potentiellt sätt att få valpar utan en levande parning är artificiell insemination, vilket återigen inte är den roligaste uppgiften. Man måste skaffa sperma från en hane och överföra den till honan som måste vara brunstig. 

Artificiell insemination har strikta protokoll som du måste uppfylla för att följa SKK-standarder, och det är dyrare än det gammalmodiga sättet. Det är också mindre sannolikt att det blir framgångsrikt. 

Som sagt, med artificiell insemination kan du undvika direkta parningar. Detta möjliggör mer flexibilitet, särskilt om du eller din hund inte kan resa eller om du är intresserad av en kompis till din hund som är långt borta.

10. Ta hand om den gravida mamman och förbered för valparna 

Dräktig hund

Din veterinär kan kontrollera din hona för dräktighet via ultraljud cirka 28 dagar efter parning. Om de lyckas kommer valparna att anlända ungefär 63 dagar efter parningen. Under tiden har du mycket arbete att göra, eftersom att ta hand om en dräktig hund inte är någon liten bedrift. 

För att ta hand om en dräktig hund måste du:

 • Gå på regelbundna veterinärbesök för rutinövervakning
 • Mata en högkvalitativ kost där du gradvis ökar hennes kalorimängd för att tillgodose hennes växande mage
 • Byt till mindre, mer frekventa måltider för bekvämare ätrutiner närmare förlossningen
 • Introducera kosttillskott om det rekommenderas av din veterinär
 • Känna till tecken på graviditetskomplikationer (blödning, nedsatt aptit, feber, flämtande etc.)
 • Förstå tecknen på förlossning (slickning i bakstycket, häckning, klängighet, gömmer sig, etc.)
 • Känna till tecknen på förlossningskomplikationer (kollaps, grön flytning, extrem ångest)
 • Förbered en valphage eller liknande i ett säkert, tyst utrymme som mamma kan sniffa på och vänja sig vid i förväg
 • Samla födelsematerial i förväg och håll dem i beredskap (rena handdukar, jod, pappershanddukar, tidningar, etc.)

Om du någonsin har några frågor, tveka inte att fråga din veterinär. Din veterinär kommer att vilja ha det som är bäst för din valp och hjälper dig att vägleda dig på vägen. Om något verkar fel, ring honom eller henne. Även om det verkar mindre, ställ bara frågan. Du vill att din hund ska ha den säkraste dräktigheten som möjligt.

Boka alltid tillräckligt med tid på ditt schema, så att du är i närheten när din hund förväntas gå in i förlossningen. Du måste vara medveten om tecken på ångest som bristande framsteg så att du kan få henne till veterinären direkt för att rädda både henne och valparna om det behövs. 

Om du når den 64:e dagen utan valpar eller tecken på förlossning, är det dags att besöka din veterinär. 

11. Etablera valparna 

Ta hand om valparna

När mamma levererar alla sina valpar på ett säkert sätt kan du släppa ut det andetag du har hållit in och förbereda dig för nästa process: valparna. 

Mamma kommer vanligtvis att slicka sina bebisar rena, även om du kanske behöver hjälpa henne om hon blir illamående efter förlossningen.

Detta inkluderar att ta bort det överblivna fostersäcksmembranet från valpen eller klippa av navelsträngen om hon inte gör det omedelbart. Ta bort säckrester och eventuell vätska från näsan och munnen för att säkerställa att valpen kan andas.

För att klippa av strängen, knyt ovaxad tandtråd ungefär två centimeter från valpens buk för att klämma fast den, klipp igenom sladden med en sax och torka av änden med jod för att förhindra infektion.

När alla valparna är rengjorda är det dags för matning, så hjälp valparna att fästa sig vid mamma så snart som möjligt. De behöver inte bara näring, utan de behöver också mammas värme. Det är klokt att lära sig att flaskmata en valp i förväg, ifall det skulle uppstå problem.

Övervaka henne för att säkerställa att hon inte av misstag klämmer någon, särskilt om hon är en förstagångsmamma.

Med valpar säkert levererade och matade måste du oroa dig för att hålla dem varma och rena i ett temperaturkontrollerat område med några sängbyten under dagen.

Du skulle bli förvånad över hur snabbt det blir rörigt, så skapa en städrutin för att göra det enklare för alla. 

Glöm inte mamma heller, eftersom hon fortfarande behöver mer mat för att hänga med med att mata sina valpar och massor av kärlek från dig för ett väl utfört jobb.

Nu när valparna är här är du fortfarande inte helt ute i skogen än. Var uppmärksam på alla valpar som inte verkar äta bra eller utvecklas lika mycket som andra. Övervaka också valparna för alla som mamman verkar försumma. Du måste titta på mamma för symtom på komplikationer också, som feber, anorexi eller aggression. Om något verkar fel, ring din veterinär.

Du måste registrera din kull hos SKK efter födseln, antingen online eller via post. Detta säkerställer att dina register är i ordning och etablerar dig som uppfödare. grattis!

12. Avvänjning av valparna

Flaskmatande hund

De små valparna kommer att livnära sig helt på mjölk ett tag, men du måste sakta övergå till rätt hundmat – en process som kallas avvänjning.

Detta börjar vanligtvis mellan två och fyra veckors ålder, beroende på ras. Detta bör göras gradvis och enligt din veterinärs rekommendationer för att undvika att orsaka magbesvär.

Under denna tid kan du lära känna valparna genom lek och socialisering, och notera de stökiga rackarna, mjuka köttbullarna och valparna som ligger mitt på vägen. Detta kommer väl till pass när det är dags att matcha dem med rätt familj.

13. Annonsera valparna du har till salu

Hund som marknadsför sina valpar

Nu när du har valpar är det dags att tänka på att de åker till sina eviga hem. Detta börjar med att låta folk veta om de otroliga valparna du har.

Du kan marknadsföra dina valpar på ett antal sätt, inklusive:

Tidningsannonser och inlägg på sociala medier kan fungera, men de är inte alltid det bästa sättet. 

Det är inte så att alla du kanske hittar här inte är bra, men du är mer benägen att stöta på de som vill ha en valp på ett infall efter att ha sett din lista och inte för att de aktivt letar efter din ras. Detta kan innebära att en valp hamnar hos någon som är dåligt utrustad för hundägande.

Intervjua alltid potentiella ägare för att säkerställa ett bra hem. Ställ frågor om var hunden ska bo, hur bekant de är med rasen och hur mycket tid de har att ägna åt träning. 

Det är en bra idé att fråga om deras livsstil och vad de förväntar sig av en hund för att hjälpa till att matcha valpen med rätt personlighet för dem. De där galna rackarna vi pratade om kommer att bli bättre med en aktiv familj, till exempel. Begär även referenser, helst veterinärreferenser, för att säkerställa att dina valpar får adekvat vård.

14. Skicka hem dina valpar

Valp som kommer hem till sin nya familj

När ägare väl är utvalda är det dags att säga hejdå, vilket är både roligt och sorgligt. 

Å ena sidan är dina små klumpar på väg ut i världen utan dig, men samtidigt får de sitt lyckliga i alla sina dagar. Ge dig själv lite tid att sörja att de går vidare, och dra dig inte för att klämma in en extra mysstund innan den stora dagen.

Varje ägare bör vara skyldig att underteckna ett köpekontrakt vid hämtning, och notera att valpen ska återvända till dig om de inte kan behålla den, oavsett orsak. I detta kontrakt nämns även hälsogarantier, avelsrätt/vägran och grundläggande vård de ska ge valpen. Som vi nämnde bör detta granskas av en advokat och en annan erfaren uppfödare för att se till att du täcker dina behov. 

Som SKK-registrerad uppfödare kommer du att tillhandahålla registreringsdokument till nya ägare och förklara försäljningsvillkoret, inklusive om detta är en begränsad registrering (sällskapsdjur) eller samäganderätt där du fortfarande har rättigheter att föda upp hunden om du så önskar.

Detta är också när du tillhandahåller hälsojournaler, skötselinstruktioner, genetiska testresultat (om tillämpligt).   

15. Tillhandahålla kontinuerlig support för dina kunder

Support för kunderna

Håll kontakten med dina valpars nya familjer genom regelbundna incheckningar. Detta hjälper inte bara till att se till att dina valpar mår bra, utan det är också tillfredsställande ur personlig synvinkel, eftersom du ser valpar av hög kvalitet från dina hundar frodas. 

Ägare bör känna sig bekväma nog att ställa alla frågor till dig, oavsett om det handlar om matning eller att navigera i tandsjukdomen. Detta är viktigt, eftersom du vill att de ska rapportera eventuella problem de kan ha, eftersom hälsoproblem inträffar, och du vill säkerställa att det inte är ett ärftligt tillstånd.

Detta pågående stöd är livslångtvarför det är så viktigt att förstå att hunduppfödning är ett långsiktigt åtagande. De här valparna kommer att vara ute i världen i upp till 20 år i vissa fall, så förbered dig på att vägleda deras ägare på vägen. 

Är hunduppfödning rätt för dig?

För- och nackdelar med hunduppfödning

Hundavel är givande, men det är inte för alla. Som du kan se har den fantastiska toppar, men den har också sina dalar. Att bestämma om det är vägen för dig kräver att du ställer dig själv allvarliga frågor samtidigt som du väger för- och nackdelar.

Fördelarna med hunduppfödning inkluderar:

 • Tjäna pengar samtidigt som du arbetar med rasen du älskar
 • Att ha chansen att förbättra din favoritras 
 • Välkomna kullar fulla av söta valpar till världen
 • Att se dina valpar fortsätta leva underbara liv
 • Hjälper till att förbättra livet för andra människor genom de hundar du producerar

Nackdelarna med hunduppfödning inkluderar:

 • Står för räkningarna för de höga startkostnaderna
 • Att klara av höga, ofta oförutsedda utgifter
 • Att leva utan en garanterad inkomstkälla
 • Du kommer att behöva göra mycket hårt, rörigt arbete
 • Ditt hjärta kan vara krossat då och då

Det är bara du som kan fatta det slutgiltiga beslutet, men kom ihåg att vara ärlig mot dig själv.

Vanliga frågor om hunduppfödning

Du kanske fortfarande har några frågor om hundavel eftersom det är ett så komplext område. Vi har samlat de vanligaste frågorna för att försöka hjälpa.

Hur mycket tjänar hunduppfödare?

Det varierar. Vi vet att detta inte är vad du vill höra, men hunduppfödning erbjuder inte en garanterad månadslön. Som med alla företag förändras intäkter och utgifter ständigt. Veterinärräkningar är inte förutsägbara, med några överraskningar som dyker upp längs vägen, inklusive kejsarsnitt eller andra medicinska komplikationer som kommer att tära på din vinst.

Det är också viktigt att ta hänsyn till storleken på din avelsverksamhet och rasen du arbetar med. Små raser har mindre kullar än större raser. Detta innebär naturligtvis att ha färre valpar att sälja, men större kullar behöver mer förnödenheter och vård, vilket minskar din vinst. Vissa raser kostar också mer än andra. 

Vissa uppfödare kan tjäna mer än 500 000 kr på ett år med flera kullar som är riktigt attraktiva, medan andra kan förlora pengar på ett år på grund av misslyckade avel, komplikationer och andra problem. Var flexibel med din affärsplan och planera alltid för nödsituationer.

Vad gör en hunduppfödare?

Hunduppfödare strävar efter att producera hundar av hög kvalitet som uppfyller eller överträffar rasstandarden utan kända ärftliga hälso- eller beteendeproblem. Detta kan uppnås genom att äga och föda upp dina egna hingstar och mödrar, använda en avelstjänst eller para dina egna hundar. 

Kan vem som helst bli en hunduppfödare?

Vem som helst kan, men alla borde inte bli det. Överbefolkning är ett allvarligt problem hos hundar, liksom dåligt uppfödda hundar. Etiska hunduppfödare är avgörande för att säkerställa livslängden för en ras, rensa bort ärftliga problem och hålla hundar så nära den officiella standarden som möjligt. Men denna kvalitet kostar pengar, eftersom det är väldigt dyrt att vara hunduppfödare, och det kräver också mycket hårt (ofta grovt) arbete.

Behöver du licens för att föda upp hundar?

Inte alltid. Om du har fler än 10 hundar eller föder upp tre eller fler kullar per år behöver du dock ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Om du dessutom ska bedriva tjänsten som en ekonomisk verksamhet i större skala måste ha du tillstånd. Prata med en advokat eller stadstjänsteman i ditt område för att kontrollera att du följer de korrekta lagarna. Det rekommenderas också att spana in SKK:s regler och Jordbruksverkets föreskrifter för att föda upp hundar.

***

Hundavel är inte allas grej, och det borde det inte vara. Det är ett outtröttligt jobb där din lön inte nödvändigtvis är monetär. Ofta är det bara att veta att du producerar de bästa valparna som möjligt. Om du inte är säker på det, gör det inte. Håll dig till att älska din hund och göra honom till det bästa möjliga exemplet på sin ras.

Bloggtoppen logga