Hur du klipper din hunds klor på ett säkert sätt

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Klippning av klor är en viktig del av hundens vårdnad, och klippta klor är ett tydligt tecken på din hunds goda hälsa och hygien. Professionell vård kan utföra uppgiften för ägare som är rädda att klippa klorna, men faktum är att klippning av klor är en enkel procedur, och i denna artikel lär vi dig hur.

Eftersom kloklippning kan vara en ångestladdad upplevelse för många hundar, så är det bra att börja hantera hundens klor och klippa dem när de är unga och använda positiva förstärkning, så att de blir vana vid processen. Vissa hundar kommer att sitta i ditt knä, på ett trimbord eller på ett mer vardagligt bord, medan du klipper klorna, medan andra kan behöva någon form av återhållsamhet.

Tips: Du kan göra processen roligare för din hund genom att låta dem slicka en sked jordnötssmör medan du hanterar klorna.

Gör din hund bekväm

På så lite som en vecka kan du få en hund som inte har något emot klippa klorna. Men om det tar din hund lite längre tid att vänja sig vid det, var inte orolig. Var tålmodig, ha en mild och positiv attityd och fortsätt att ge beröm och godis (kanske något gott hemmagjort?). Se till att använda säkra, hundvänliga klotänger som t.ex. Oster Premium eller Master Grooming.

Tips: Det hjälper om du ofta rör vid och håller i valpens tassar (försiktigt och glatt) redan från första dagen så att de inte blir känsliga för att få tassarna berörda.

Här är ett schema du kan följa för att få din hund eller valp att bli bekväm med kloklippning:

Dag 1: Låt din hund sniffa på klotången. Ge en godbit och beröm.
Dag 2: Tryck lätt på klotången mot varje tass. Ge en godbit och beröm.
Dag 3: Tryck på klotången mot varje tass och pressa den så att hunden hör ljudet. Klipp dock inte klon än. Ge en godbit och beröm.
Dag 4: Rör klotången vid hundens klor igen. Ge en godbit och beröm.
Dag 5: Försök att klippa av den allra minsta spetsen från en främre klo. Gör det bara på en klo. Erbjud massor av glatt beröm och godis om din hund tillåter dig dig att göra det. Även om hunden låter dig göra fler klor, gör bara en klo. Upprepa varje dag tills han låter dig göra det och inte verkar bry sig om det.
Dag 6: Försök att bara klippa bort spetsen på bara två klor.
Dag 7: Fortsätt arbeta dig uppåt, klipp ytterligare klor varje dag tills du har dem alla och din hund inte har något emot det. Öva även när du inte behöver klippa klorna. Även om du låtsas att du klipper och går igenom rörelserna hjälper det din hund att vänja sig vid hela processen.

Klipp din hunds klor

Det finns olika tekniker för att klippa en hunds klor, och denna video går igenom en mycket bra metod samt går igenom helheten för hur du ska bete dig under kloklippningen.

Det finns flera typer av kloklippare, inklusive sax, slipverktyg speciellt utformade för hundar och giljotink-lippare. Du kan använda vilken typ du är mest bekväm med, eller vad som helst som passar bäst för din hund. Det är en bra idé att ha lite sårpuder eller annat koagulationspulver till hands för att stoppa blödningen om du råkar klippa en klo för kort.

Om du dock aldrig har klippt en hunds klor förut kanske du vill att din veterinär ger dig en lektion om hur man gör det.

Här är stegen att följa för att klippa hundens klor på rätt sätt:

 1. Ta upp en tass och placera tummen ordentligt, men försiktigt på en tå och ett pekfinger på toppen av tån på huden ovanför klon. Se till att inget av din hunds päls är i vägen.
 2. Skjut tummen något uppåt och bakåt på dynan medan du trycker pekfingret framåt. Detta förlänger klon.
 3. Klipp klons spets, tvärs över. Klipp också klobiten som ligger på insidan av tassen.
 4. Undvik att klippa förbi klons runda del, annars riskerar du att träffa det som kallas quick (det rosa området på klon som innehåller blodkärlen). En trimning där är smärtsamt och kommer förmodligen att börja blöda. För hundar med mörka klor, leta efter en vit ring.

Slipa din hunds klor

Hur du slipar din hunds klor

 • Slipa hundens klor med ett säkert verktyg, till exempel Oster Premium klotång.
 • Slipa bara en liten del av hundens klo åt gången. Stöd hundens tå stadigt men försiktigt.
 • Slipa över klons botten och sedan försiktigt in från klospetsen och släta ut grova kanter.
 • För bättre kontroll, håll slipverktyget högre upp och uppåt.
 • Håll din hund bekväm och notera eventuell känslighet
 • Om din hund har långt hår, se till att hålla tillbaka den från slipverktyget så att det inte fastnar.

Om du misslyckas med att klippa dina hunds klor

Regelbundet klounderhåll är mer än kosmetiskt. Ohälsosamma klor kan orsaka smärta och i sällsynta fall utlösa irreversibel skada på hunden.

En hunds klor består av pulpan och det hårda yttre materialet som kallas klokapseln. Pulpan levererar blod till klon och går genom kärnan på den. Nerverna i pulpan orsakar blödning och obehag vid skärning. Regelbunden kloklippning kommer att göra att pulpan går tillbaka dit den ska vara. Korta pulpor är den önskade längden för hundens välbefinnande och leder till ett enkelt underhåll på sikt.

Långa klor kan förvandla en sund tass till en splittrad fot och minska motstånd, och de kan orsaka deformerade fötter och skada senorna under en längre tid. När de långa klorna träffar marken sätter de ett ohälsosamt tryck på fot- och benstrukturen. Vissa hundar trimmar dock sina egna klor genom daglig aktivitet och behöver därför inte klippas så ofta.

Bästa produkterna att ha under hundens kloklippning

Det finns många olika produkter för att klippa och slipa hundens klor. Detta är några av de bästa på marknaden men vill du läsa hela vårt stora bäst i test om kloslip för hund så tryck på länken.

Animigo Kloslip för hund och katt

Animigo Kloslip för hund och katt

Att vårda ditt husdjurs klor kan vara en stressande upplevelse både för dig och ditt husdjur om du inte har rätt teknik och verktyg. Med Animigos kloslip kan du vårda din hund eller katts klor snabbt, tryggt och effektivt. Kloslipen har en ljudnivå under 50 dB, låga vibrationer och två olika hastigheter. Med detta bekväma och lättanvända verktyg kan du lätt slipa ner klorna utan att oroa dig för att klippa för mycket, som vid kloklippning med sax eller tång.

Vad vi älskar med Animigo Kloslip:

 • Två olika hastigheter
 • Passar husdjur i alla storlekar
 • Lättanvänd klofil med diamantslip
 • Låga vibrationer och ljud under 50 Db
 • Portabel och uppladdningsbar

Klotrimmer Oster Premium

Klotrimmer Oster Premium

Vi tycker att Oster Premiums klotång är bäst på marknaden. Klotången passar alla storlekar på klor då den har en bred öppning där klon förs in. Den har en längd på 13-14 cm och är tillverkad av material i hög kvalitet vilket inkluderar rostfritt stål. Detta är ett material som tillför lite tyngd och därmed kan upplevas stabilare att hantera så att du slipper skada din hund när du klipper klorna. Med dess ergonomiskt utformade handtag så får man enkelt ett bra grepp om den och därmed underlättar och gör klippningen av klorna säkrare. Designen är i övrigt diskret och klotången är av mycket hög kvalitet. Den har en så kallad giljotin-klippning.

Bloggtoppen logga