Hundraser med blå tunga

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundar har ansikten som naturligt är avsedda att dra dig närmare. Nej, närmare. Ännu närmare. Bara lite närmare…

Vadå, du förväntade dig inte att få ditt ansikte slickat?

Även om det inte är förvånande att din hund skulle spendera så mycket tid på att försöka slicka ditt ansikte och visa tillgivenhet, vad som kan vara förvånande är när du ser en hunds tunga … och den är blå.

Men flera raser är kända för att ha blå tungor, och även om vi ännu inte vet varför deras tungor har en annan färg, är forskare säkra på att de är ganska söta. Läs vidare för att ta reda på vilka raser som är mest benägna att ha mörkare tungor än vanligt.

Hundraser med blå tunga

Chow chow

Chow chow med blå tunga

Chow chow har en blåaktigt svart tunga enligt rasstandarden. Detta är den ras som är mest känd för att ha en blå tunga, och det är också en av de äldsta raserna på planeten och förekom så långt tillbaka som för 2 000 år sedan. Är dessa två fakta relaterade? Ingen vet säkert. I Kina finns det olika legender om hur chow chow fick sin blå tunga.

Vad vi dock är ganska säkra på är att denna ras delar en gemensam förfader med nästa hund på vår lista…

Shar pei

Shar pei blåfläckig tunga

Detta är en annan kinesisk ras, och dessa hundar är mer kända för sina rynkor än sina tungor. Men deras tungor är vanligtvis mörka, och ska helst vara blåsvarta enligt rasstandarden.

Vissa forskare tror att både shar peis och chow chows härstammar från tibetanska vargar. Om det förklarar de blå tungorna vet vi inte, men vi är ganska säkra på att det betyder att du inte ska göra narr av dem för det.

Shar peis är lugna och tillgivna hundar, även om de tenderar att vara försiktiga med främlingar. Denna egenskap, tillsammans med det faktum att de är muskulösa och robusta, betyder att de historiskt sett har varit fantastiska skyddshundar.

Rottweiler

Rottweiler

Inte alla rottweiler har blå tungor, och det ingår inte i deras rasstandard. Rosa tungor med fläckar av blått eller svart är dessvärre vanligare. Det är dock inte ovanligt att se en av dessa hundar med en helt blå tunga.

Rottweiler är en uråldrig ras som spred sig över Europa tillsammans med romarrikets erövrande arméer. Dessa hundar är fantastiska vakthundar, så om du planerar att bryta dig in i ett hem med en rottwiler i tjänst, bör du fråga dig själv om dessa fläckar på tungan helt enkelt är blod från den sista killen som försökte bryta sig in…

Eurasier

Eurasier

Eurasier föddes upp på 1960-talet i Baden-Württemberg från chow-chow, keeshond och samojedhund. Den 50-60 cm höga rasen listades som en oberoende hundras vid FCI 1973. Inte alla representanter för denna ras har en helt blå tunga – den ingår inte i rasstandarden.

Rasen är känd för att bygga ett mycket nära band med sina människor. Den passar bra som familje- och sällskapshund.

Tysk schäferhund

Schäfer tunga

Blå tungor är ganska sällsynta bland schäfer, och nämns ej i rasstandarden, men de är existerar. Vanligtvis kommer de att ha några svarta eller blå fläckar på tungan, som orsakas av en koncentration av pigment.

Dessa koncentrationer av pigment är helt ofarliga – om hunden föddes med dem, det vill säga. Om de bildas senare i livet, kontakta din veterinär omedelbart, eftersom det kan vara tecken på en sjukdom.

Akita

Akita

Akitas ser ut som smala chow chows, så vi antar att det inte är förvånande att de också skulle ha fläckiga tungor. Precis som med schäfer är helt blå tungor sällsynta, men fläckar existerar fortfarande. I rasstandarden så står det dock som ett fel med blå- eller svartfläckig tunga, så det är inte önskvärt bland akita.

Dessa hundar tenderar att vara tillgivna med nära och kära men ändå ointresserade av främlingar, så betrakta dig själv som en medlem av familjen om du plötsligt hittar en akita-tunga i ansiktet.

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff

Dessa enorma hundar har sällan blå tungor, och inget krav finns på tungan i SKK:s rasstandard, men de är benägna att få mörka fläckar eller fläckar. Dessa fläckar tenderar också verkligen att sticka ut, eftersom deras tungor är ungefär lika stora som en liten hund.

Detta är en annan ras som troligen härstammar från tibetanska vargar, Canis lupus filchneri, så det är värt att undra om dessa djur också har blå tunga. Vad sägs om att du kontrollerar och rapporterar tillbaka till oss?

Border collie

Border collie

De flesta border collies har rosa tungor, men vissa individer föds med blå modeller. I SKK:s rasstandard nämns dock inget om en blå tunga för border collie, men det existerar trots allt.

De är mycket intelligenta och energiska hundar som behöver ägna sig åt fysisk aktivitet minst en gång om dagen. Eftersom dessa hundar är så hårt arbetande är det inte ovanligt att deras tungor hänger ur munnen, vilket gör eventuell pigmentering desto mer märkbar.

Återigen, dessa hundar är så smarta, så en blå tunga kan bara vara ett tecken på att de stal din glass igen.

Korea jindo dog

Korea jindo dog

Även om det inte ingår i rasstandarden, så kan Korea jindo dog ha blå tungor. Dessa är ganska sällsynta hundar, eftersom de huvudsakligen är uppfödda på den koreanska halvön Jindo. 

De är fantastiska jakthundar, och de tenderar att bilda djupa känslomässiga band med sina ägare. Så om du får en med en blå tunga, förvänta dig att få en närbild på den tungan varje gång du går in genom dörren.

Pomeranian

Pomeranian

Mörka tungor är sällsynta med hos pomeranian, en hund som är känd för sin rikliga grädde-, orange- eller brunfärgade päls, och nämns ej i rasstandarden. Trots detta existerar dem, men de har vanligtvis en mörkare nyans än en helt blå tunga. Det här är också den enda hunden på den här listan som inte kan döda en inkräktare, så det finns en teori om orsaken till blå tungor.

Återigen, dessa hundar är mycket misstänksamma mot främlingar, så de kanske bara inte inser att de faktiskt inte kan döda en inkräktare…


Andra spännande djur med blå tungor

Förutom hundar finns det andra arter med blå tunga. Några av de andra djuren med blåaktig, svart eller lila pigmentering på tungan är:

  • Giraff
  • Svartbjörn
  • Blåtunga (ödla)
  • Okapi
Blåtunga ödla

Sedan har vi såklart oss människor som tillfälligt kan få en blå tunga genom att ha varit lite för sugna på godis och slickat på en klubba eller två.

Slutord

Om en klassisk rosa tunga inte är något för dig, överväg en av ovanstående blåtungor. De är alla underbara hundar, och de skulle inte älska något hellre än att dra sina blå tungor upp och ner i ansiktet ett par gånger.

Kom dock ihåg att en hunds blå tunga bara är acceptabel om det är en egenskap som har funnits sedan födseln. Om din hund som normalt har en rosa tunga börjar uppleva missfärgning på tungan bör du omedelbart ta honom till en veterinär.

Annars är hundar med blå tunga eller hundar med lila tungor lika normala och bedårande som sina vänner med rosa tungor. Tyvärr verkar de dock vara lika benägna att få andedräkt.

Bloggtoppen logga