16 hundraser med blå ögon: Blåögda hundraser

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Blå ögon är lika slående som de är vackra. Och även om de är något sällsynta i hundvärlden, finns dessa unika egenskaper i en mängd olika raser.

Men oavsett om de är vanliga i en viss ras eller en galen företeelse, ger dessa färger din hund en minnesvärd look – speciellt om han har ett blått öga och ett brunt öga. Som sagt, alla hundar är snygga, oavsett ögonfärg.

Kolla in den här samlingen av blåögda raser och se vad allt uppståndelse handlar om.

16 raser med blå ögon

Blåögda hundar finns i alla former och storlekar, från leksaksraser till giganterna i arbetsgruppen. Följande 16 är några av våra favoriter!

1. Husky

Husky

Dessa nordliga blåögda sötnosar är också tillåtna enligt rasstandarden att ha bruna ögon, även om en av varje och flerfärgade ögon också är tillåtna. Hans snygga päls behöver inte tvättas så mycket, men han fäller kraftigt två gånger om året och behöver borstas ordentligt under dessa tider. 

Huskyn är intelligent och energisk, en katastrofal parning om han lämnas obevakad, undertränad eller uttråkad. Han är en underbar löparkamrat, men eftersom hunden är gjord för kalla väder är han inte ett bra val för dem i varmare klimat.

Eftersom han är viljestark bör han börja träna tidigt och ha regelbunden mental stimulans för att undvika problem.

2. Tysk schäferhund

Schäfer med blå ögon

Även om det är ovanligt och ej önskvärt, så kan du ibland hitta en schäferhund med blåögd eller med två olika färgade ögon. Han är snygg i alla fall, och med sin eleganta dubbla päls är han en hund som alltid vänder på huvudet. Det kräver arbete för att se bra ut, så förbered dig på regelbunden borstning för att ta bort överflödigt hår och två tunga perioder av håravfall per år. 

Schäfer är kända familjehundar med en lekfull natur, men den energin behöver utlopp med daglig motion. Han är en utmaningsälskande hund som utmärker sig i alla uppgifter du ger honom, från lydnad till sök.

Hans intelligens är i världsklass, även om han kommer att testa dig om han får chansen. Av denna anledning är tidig träning ett måste.

3. Dalmatiner

dalmatiner med blå ögon

Dessa prickiga hundar kan ha blå, bruna eller flerfärgade ögon enligt rasstandarden. Utöver sina iögonfallande platser är han framstående i hundvärlden.

Men samtidigt som han drar mycket uppmärksamhet till sig, kan han också bete sig dåligt, så håll positiv men strikt träning i framkant från tidig ålder för att undvika framtida problem. Han har en hel del energi som lämpar sig väl för att springa bredvid en joggare eller cyklist. Han kan också vara en bra familjehund, men tidig socialisering är avgörande för att förhindra en avvisande attityd mot gäster. 

Dalmatiner fäller regelbundet, men regelbunden borstning kan minska håret runt huset. Hans korta päls kräver inte frekvent tvätt heller. Hälsoproblem är dock vanliga i dalmatiner, så välj din uppfödare noggrant.

4. Weimaraner

Weimaraner

Valparna i rasen weimaraner har blågrå ögon, även om de flesta Weims har de själfulla bärnstensfärgade ögon vi är vana vid att se. Dessa glada grå sporthundar är energiska till sin natur och drar nytta av regelbunden motion, som löpning. De är smarta hundar som är ivriga att behaga, och de är utmärkta familjedjur tack vare sin milda natur.

Weims har relativt låga krav underhållsmässigt när det kommer till skötsel, kräver bara enstaka borstningar för att ta bort dött hår samt bad och nagelklippning. Håll dock ett öga på öronen, eftersom denna typ av hundöron kan vara benägna att få infektioner.

Även om Weims är smarta, kan de vara lite för smarta för sitt eget bästa. Investera i träning och lydnad medan hunden är ung, och se till att den regelbundet utmanas för att säkerställa en väluppfostrad hund.

5. Border collie

Border collie med blå ögon

Både bruna och blå ögon är acceptabelt enligt border collie-rasstandarden, men blått ska finnas på åtminstone ett av ögonen hos merlefärgade hundar. Hans pälsfärger och mönster är lika olika, med merle- och tvåfärgade de vanligaste. Hans medellånga päls fäller säsongsvis, men den kräver borstning flera gånger i veckan för att förhindra mattning. 

Border collies är energiska och intelligenta, vilket gör dem till utmärkta kandidater för agility, flyball och mer. Hans milda natur lämpar sig väl för livet med barn, även om regelbunden motion och mental stimulans är ett måste för att undvika stress och dåligt uppförande.

Hans ivriga sätt att behaga lyser i arbetsroller, och han förblir den gårdshund som valts över hela världen.

6. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Blå ögon är sällsynta i Shelties, men är tillåtna på merlefärgade hundar.

Dessa mindre vallhundar är mycket intelligenta och trivs i lydnads- och agilitytävlingar. Detta gör honom lätt att träna, men han bör hållas sysselsatt för att främja gott beteende. De med mindre djur bör tänka noga innan de lägger till en Sheltie till familjen, eftersom hans vallningsinstinkter ger honom lust att jaga. 

Hans läckra päls kräver frekvent borstning för att undvika tovor, och han fäller regelbundet och lämnar hår runt huset. Det hårda arbetet är dock värt ansträngningen, eftersom Sheltien är en underbar familjekamrat.

7. Tax

Tax med blå ögon

SKK-standarden kan kräva mörka ögon, men blå ögon förekommer hos taxar, särskilt de med fläckiga pälsmönster.

Taxar finns i flera pälsmönster och texturer, inklusive släta, trådade och långa. Var och en kräver borstning varje vecka och alla tappar regelbundet. Trådhåriga taxar behöver speciell behandling flera gånger om året för att ta bort dött hår, medan långhåriga taxar behöver borstas extra runt öronen och svansen för att förhindra trassel.

Taxar är självsäkra små clowner som är lekfulla som de kan, men de har en envis personlighet som kan göra träning (särskilt hemmaträning) till en utmaning. Förbli tålmodig och håll dig till konsekvent men positiv träning för en väl avrundad liten tax.

På grund av sin storlek och korta ben behöver han inte mycket träning, men du måste vara försiktig runt trappor, eftersom hans långa rygg kan vara utsatt för skador.

8. Cardigan welsh corgi

Blåögd corgi

Blå och partiellt blåögda Welsh corgi cardigans är acceptabla enligt SKK, tillsammans med en mängd fantastiska pälsfärgkombinationer.

Welsh corgi cardigan, som särskiljs från sin nära kusin Welsh corgi pembroke på sin långa svans, har en tjock päls som behöver borstas varje vecka för att ta bort dött hår. Han fäller regelbundet, och det ökar säsongsmässigt när vädret förändras. 

Welsh corgi cardigans är tillgivna och lojala, vilket gör dem till idealiska familjekamrater. Han har en glad attityd och en lekfull natur. Tillsammans med sin energi är han en utmärkt följeslagare för att strosa runt på stan eller leka apport på bakgården.

Liksom taxen har han en lång, låg kroppsbyggnad, vilket innebär att särskild försiktighet bör tas runt trappor.

9. Australian shepherd 

aussie shepherd med blå ögon

Blå ögon är vanliga i Australian shepherds och är tillåtna av rasstandarden tillsammans med brunt, bärnsten och kombinationer av båda färgerna. Ett brett sortiment av pälsmönster är också tillåtna, och hans medellånga päls är vågig och förvånansvärt lättskött eftersom den bara behöver borstas varje vecka och bada då och då. 

Australian shepherds är en av de bästa raserna för agility, eftersom hans energi och intelligens är svåra att matcha. Med det i åtanke måste potentiella ägare förstå att Australian shepherds kräver daglig träning.

Australian shepherds är dock ivriga att behaga, och deras tillgivna natur gör dem vanligtvis till älskade familjemedlemmar på nolltid.

10. Australian cattledog

Aussie Australian cattledog med blå ögon

SKK föredrar att denna allsidiga atlet i hundvärlden har mörkbruna ögon, men blå ögon dyker ändå upp ibland.

Hans snygga tickade päls behöver lite underhåll, men regelbunden klippning går hand i hand med Australian cattledogs.

Den verkliga omsorgen med Australian cattledogs är knuten till deras energi, eftersom dessa brukshundar behöver daglig motion och uppgifter för att hålla sig borta från problem. Att anmäla din boskapshund för lydnad eller agilityaktiviteter är ett idealiskt sätt att bränna bort hans överflödiga energi.

Träning kan vara en utmaning trots Australian cattledogs intelligens. Denna ras är viljestark och kan reserveras med främlingar och andra hundar, så tidigt ingripande och socialisering är nyckeln till en glad och balanserad boskapshund. En hög bytesdrift är ett annat problem, som kräver att du lär din Australian cattledog korrekt beteende från en tidig ålder för att säkerställa lugna promenader.

11. Cocker spaniel

Cocker spaniel med blå ögon
Foto från Wikimedia.

Blå ögon kan vara en diskvalificering för SKK, men den gnistrande nyansen visas ibland hos cocker spaniels.

Denna medelstora sportras är ständigt populär bland hundföräldrar – och med goda skäl. Cocker spaniels är naturligt lekfulla och ivriga att tillfredsställa, och ger år av sällskap både utomhus och i hemmet. De kan lätt gå från agilityklass till soffan och tjäna som en lojal knähund i slutet av dagen. 

Medan cocker spaniel-temperamentet kan vara väldigt bra, kan de vara dryga med barn om de inte introduceras för små människor från en tidig ålder. Hans långa päls kräver borstning dagligen om den hålls länge, men regelbunden klippning kan minska detta till några gånger i veckan istället.

Detta är en mycket utåtriktad ras som är lätt att träna, vilket gör dem till ett utmärkt val för nybörjare.

Hälsoproblem kan vara ett problem för denna ras, så undersök uppfödare noggrant för att säkerställa att du tar hem en frisk valp fri från höftledsdysplasi och ögonproblem.

12. Old english sheepdog

Blåögd Old english sheepdog
Foto från Flickr.

Enligt SKK-standarden kan old english sheepdogs ha blå, bruna eller brunfläckiga ögon. När dessa brittiska hundar har blå ögon är färgen ofta ljusare än de blå ögonen hos andra raser.

Dessa fluffiga hundar har en tät dubbelpäls som är mycket jobb att underhålla. Om den hålls länge, räkna med att borsta din sheepdog flera gånger i veckan för att förhindra att den blir matt. De som håller old english sheepdogs som husdjur snarare än utställningshundar väljer vanligtvis att hålla fötterna och baksidan kortklippt för att undvika stök. 

Uppfödda för att arbeta boskap kräver old english sheepdogs regelbunden motion, men de kräver inte lika mycket som vissa andra gårdshundar. Din sheepdog kommer att behöva träning från tidig ålder, speciellt inriktad på socialisering eftersom rasen kan vara selektiv med människor och djur.

Detta är en av de mer envisa raserna, så nybörjarhundägare bör leta någon annanstans.

13. Grand danois

Grand danois med blå ögon

Merles och harlekiner är de enda pälsmönstren som får ha blå ögon enligt rasstandarden, men hur som helst har dessa stiliga jättar med lika stora hjärtan.

Dessa älskvärda hundar användes ursprungligen som vakthundar och har lite energi att bränna som kan tränas genom dagliga promenader. De trivs också med aktiviteter som sök och spårning, vilket sätter rasens arbetsrötter på prov. 

Grand danois är bäst lämpade för hem med äldre barn på grund av deras storlek, men tidig lydnadsträning är ett måste medan de fortfarande är små nog att hantera. De är en av de största raserna, men också en av de mest envisa, så se till att ha godsaker till hands för belöningsbaserad träning. 

Denna ras är benägen att bli uppsvälld, vilket kan innebära en livshotande vridning av magen, som kräver att potentiella ägare utbildar sig själva om hur man kan minska risken genom speciella utfodrings- och träningsmetoder.

14. Mastino napoletano

Napolitansk mastiff med blå ögon
Foto från Flickr.

Ett par blå ögon kan vara ett fel enligt SKK:s rasstandard, men vi tycker att napolitanerna är snygga i alla fall.

En kolossal skyddsras med rynkor i dagar, mastino napoletano är fortfarande relativt sällsynt jämfört med andra. Han är stark, självsäker och oberoende, vilket gör honom till ett dåligt val som hund för nybörjare. Han kräver träning från tidig ålder, eftersom rasen kan vara territoriell och envis. Upprätthåll en positiv träningsatmosfär med massor av godsaker. Rasen må vara stor, men han är en stor sötnos i hjärtat.

Mastino napoletanos kan vara lata runt huset, men de kräver regelbunden motion för att motverka stelhet i leder och fetma. Din hund kommer att behöva bada regelbundet, men hans korta päls kräver inte mycket borstning. Dessa mastinos dreglar dock kraftigt, så ha en handduk till hands för att torka av din hunds ansikte vid behov, och använd en spillsäker vattenskål för att undvika smuts!

15. Boxer

Blåögd boxer

Mörka ögon är de enda som är listade på SKK-standarden, men blå ögon förekommer ibland hos boxer. Du kan också se ett blått öga och ett brunt öga, som sett på denna sötnos.

Boxer är älskade för sin fåniga natur, och deras lyckliga sätt gör dem till underbara familjehundar. Han är en aktiv hund men hoppig, så se till att du etablerar uppförande tidigt för att undvika en stor, hoppig hund. 

Boxer är enkla att ta hand om när det gäller skötsel, med deras korta päls som bara kräver en och annan borstning och bad. Han är känslig för extrem kyla och höga temperaturer, så övervaka honom när vädret förändras.

16. Shih tzu

Shih Tzu med blå ögon
Foto från Pinterest.

Denna knähund i världsklass kan vara felaktig enligt SKK:s rasstandard när det gäller ljusa ögon, men nyanserna förekommer ibland hos hundrasen Shih tzu.

Mest kända för sina fladdrande pälsar, Shih tzus behöver borstas dagligen om du väljer att hålla pälsen lång. Du kan trimma den kortare till en så kallat ”valpfrisyr” för enklare underhåll, vilket minskar borstningen till några gånger i veckan. Shihs fäller inte ofta, så du behöver inte den där luddrullen så ofta som du kanske gör med andra raser. 

Dessa små sötnosar fyller en mängd personlighet trots sin storlek och är ofta lika underhållande som bedårande. Jämfört med andra små hundar är de också en av de bästa för familjer med barn.

Din Shih tzu kan vara svår att träna, så börja tidigt och förbli positiv men konsekvent för att undvika problem. Han är naturligt lekfull, men rasens energibehov kan tillgodoses med en daglig promenad eller inomhuslek.

Orsaker till att hundar kan ha blå ögon

Du behöver inte alltid skrämmas av en uppsättning blå hundögon. De blå ögonen beror på brist på pigment i ögat, precis som man kan se hos människor. Hundar kan ha blå ögon av flera anledningar, inklusive:

  • Blå gen: Precis som oss, så ärvs ögonfärgen för hundar, vilket är anledningen till att vissa raser som Siberian husky vanligtvis har blå ögon.
  • Merle-genen: Merles genetiska mönster påverkar en hunds päls, vilket resulterar i nyanser av vitt, blått, rött med mera. Detta gäller även ögonfärg. Hundar med merle har ofta blå ögon, ett blått och ett brunt öga eller tvåfärgade ögon. 
  • Albinism: Denna genmutation resulterar i en helt vit hund som saknar pigment i hud, hår och ögon. Albinos har alltid blå ögon och deras hud har en stark rosa färg som är tydligare runt ögonen. Det kan kopplas till blindhet och dövhet.

Det är också viktigt att notera att många valpar föds med blå eller blåaktiga ögon. De flesta av dessa kommer dock gradvis att ändras till bruna eller bärnstensfärgade. 

Medan blå ögon vanligtvis är ofarliga, kan färgen uppstå senare i livet på grund av hälsoproblem, såsom:

  • Grå starr: Detta tillstånd orsakar en grumling av hornhinnan som kan ge ögonen ett grått, mjölkaktigt eller blåaktigt utseende. Vanligtvis finns det hos äldre hundar, och grå starr orsakas av ålder, skada eller sjukdom, och kan i slutändan leda till blindhet om den lämnas obehandlad. Kirurgi kan ta bort grå starr.
  • Hornhinnedystrofi: Tillståndet visar sig vanligtvis med grumlighet eller grumlighet i ett eller båda ögonen. Även om detta vanligtvis är ofarligt och inte påverkar synen, bör en veterinär övervaka tecken på ögonsår. 
  • Glaukom: Orsakat av tryck i ögat kan glaukom resultera i en blåaktig eller grå nyans i ögat. Behandling är nödvändig eftersom tillståndet är smärtsamt och kan leda till att ögat förstörs.
  • Nukleär skleros: Denna grumling av ögat är vanligt förekommande hos hundar och kan orsaka en blåaktig nyans i ögat hos äldre hundar. Det är vanligtvis ofarligt och kräver ingen behandling, men du bör rådfråga din veterinär för att utesluta grå starr och andra åkommor.
  • Främre uveit: Ett sällsynt tillstånd som orsakar grumling av pupillen, främre uveit kan leda till blindhet. Symtom på främre uveit är kisning hos hundar eller överdriven flytning från ögonen.

***

Har du en blåögd hund hemma? Vad är han/hon för sorts hund? Är det någon av de som anges ovan eller något annat? Låt oss veta i kommentarerna.

Kommentarer är stängda.

Bloggtoppen logga