Varför kissar min hund på sig i sömnen?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Blöter din bästa kompis ned sängen? Även om det inte är ovanligt att hundar råkar ut för enstaka olyckor (särskilt under träning för rumsrenhet), är hundar som kissar medan de sover ett lite ovanligt problem som kräver en viss utredning

Det här problemet kan vara alarmerande och frustrerande, men lyckligtvis kan det oftast lösas genom att ta itu med det underliggande problemet som utlöser inkontinensen. Vi kommer att förklara några av de vanligaste anledningarna till att hundar kissar i sömnen och delar med oss av några strategier för att stoppa problemet nedan. 

Varför kissar min hund i sömnen: viktiga saker att ta med sig

  • Hundar kan kissa i sömnen av olika anledningarI vissa fall kommer det helt enkelt att vara resultatet av dålig rumsrenhetsträning eller en alltför full blåsa, men det kan också tyda på ett hälsoproblem.
  • Några av de vanligaste hälsoproblemen som orsakar inkontinens inkluderar UVI, ryggradsskador och diabetesMen du kommer sannolikt att behöva din veterinärs hjälp för att identifiera och åtgärda problemet.
  • Oavsett orsaken till din hunds nattliga urinering, kan du använda hanteringslösningar för att underlätta städningTill exempel kanske du borde köpa en vattentät hundsäng eller ett slip-on överdrag.

Urininkontinens hos hundar: okontrollerbar urinering

Hund som kissar på sig i sängen

Hundar som kissar i sömnen uppvisar urininkontinens – ett tillstånd där hundar inte kan kontrollera sin blåsa

I vissa fall kanske hundar inte ens är medvetna om att de kissar. Din hund kan sova rakt igenom läckaget och fortsätta att slappna av under hela sin tupplur. 

Urininkontinens kan förekomma hos alla hundar, men det är vanligast hos medelålders honhundar. Detta beror på att det kvinnliga hormonet östrogen stärker musklerna som hjälper till med blåskontroll. Steriliserade honor har färre av dessa hormoner, vilket kan leda till ofrivilligt kissande. 

Inkontinens är mycket sällsyntare hos hanhundar, även om kastrerade hanar – som kastrerade honor – är mer benägna att utveckla inkontinens än vad deras intakta motsvarigheter är. 

Kissar hunden på sig i sömnen? Varsågod och ring din veterinär.

Om din hund uppvisar några tecken på inkontinens är det dags att ringa din veterinär

Även om olyckorna är ganska sällsynta och endast resulterar i en liten mängd urin, kan inkontinens orsakas av urinvägsinfektioner eller andra smärtsamma tillstånd. Så det är viktigt att bli av med dem i knoppen. 

Vi kommer att dyka in i några av de vanligaste orsakerna till detta problem nedan, men du kommer att upptäcka att nästan alla kräver hjälp av din veterinär. 

En annan anledning till att det är viktigt att konsultera din veterinär är att inkontinens också kan vara symptom på ett allvarligare problem

I vilket fall som helst kommer din veterinär att kunna ge dig personliga råd så att du kan komma till botten med denna knipa situation. 

11 vanliga medicinska anledningarna till att din hund kissar i sömnen

Här är några av de vanligaste orsakerna till att din hund kanske kissar i sömnen. Glöm inte att det enda sanna sättet att avgöra vad som orsakar din hunds inkontinens är att söka veterinärvård

1. Urinvägsinfektioner

Symtom på UVI hos hund

Problemet: En av de vanligare anledningarna till att din lurviga vän kanske kissar i sömnen är en urinvägsinfektion eller UVI. Detta smärtsamma tillstånd kan få våra lurviga vänner att kissa oftare och kan göra urineringsprocessen mycket smärtsam. Dessutom kan inflammationen i samband med en urinvägsinfektion göra det svårt för din hund att märka att hon kissar medan hon sover.

Andra tecken på en urinvägsinfektion inkluderar starkt luktande urin, droppande urin, blod i urinen eller frekvent slickning av underlivet. Du kanske också märker att din hund dricker vatten oftare. 

Möjliga behandlingar: Din veterinär kommer sannolikt att beställa en urinanalys för att verifiera att din hund lider av en UVI. Din veterinär kan också be om urinodling och känslighetstest, eftersom UVI kan orsakas av flera olika typer av bakterier. Kulturen kommer att hjälpa till att avgöra vilken typ av antibiotika som är mest meningsfull för din hund. Ytterligare mediciner kan ordineras för att hjälpa henne att hantera den associerade smärtan.   

Efter att din hund har gått sin antibiotikakur kommer hennes urin att kontrolleras igen för att säkerställa att infektionen har försvunnit helt. 

2. Hormonella obalanser

Problemet : Vissa hundar kan ha en hormonell obalans på grund av tillstånd som hypotyreos, vilket kan påverka din hunds förmåga att kontrollera sin blåsa. Du kanske också märker förändringar i din hunds aptit, vikt eller energi om hon kämpar med hormonella obalanser. 

Möjliga behandlingar: Din hund kommer att behöva genomgå en serie blodprover för att verifiera att hon har att göra med en hormonell obalans och fastställa dess grundorsak. Därifrån kan din veterinär ordinera en hormonersättningsmedicin som din hund kommer att behöva ta regelbundet. 

3. Ryggproblem

Problemet: Hundar med ryggproblem kan ha minskad känslighet i sina drabbade områden, vilket i sin tur kan leda till inkontinens. Några av de vanligare ryggradsproblemen – som degenerativ myelopati (DM) – är vanligare hos vissa raser.

Tyvärr är det inte ovanligt att hundar med ryggradsproblem också har fekal inkontinens. Du kan märka svaghet hos din lurviga vän eller smärta lokaliserad runt ryggraden. Din hund kan vara mindre rörlig och agera mer slö till följd av detta tillstånd. 

Möjliga behandlingar: Problem med ryggraden diagnostiseras ofta genom olika avbildningstekniker, såsom MRI eller röntgen, och en undersökning av din hunds sjukdomshistoria. Tyvärr är inkontinens ofta förknippad med de senare stadierna av ryggradsproblem. Det finns inte en behandling för alla ryggradsproblem, men din veterinär kan hjälpa dig att peka din hund till sjukgymnastik och genomföra andra livsstilsförändringar för att hjälpa din hundkamrat att känna sig så bekväm som möjligt. 

4. Blåssten

Blåssten hos hund
Bild från Tufts University.

Problemet: Blåsten är smärtsamma ansamlingar av mineraler som finns i urinblåsan. Hundar med blåssten kan ses anstränga sig för att kissa eller ha blod i urinen. Detta tillstånd kan vara potentiellt livshotande om din hunds urin blockeras, så det är viktigt att bege dig till ditt lokala djursjukhus så snart du misstänker att detta kan vara problemet (plus, det kommer troligen att vara galet smärtsamt för henne). 

Möjliga behandlingar: Blåsten kan dela många av samma symtom på vanligare blåsinfektioner, varför det är så viktigt att få en korrekt diagnos. Din veterinär kan identifiera blåssten med hjälp av en röntgen eller ett ultraljud. 

Om stenarna är ganska små kan din veterinär kanske spola ut dem med en icke-kirurgisk metod som kallas urohydropropulsion. Kirurgiskt avlägsnande via en cystotomi är nödvändigt för större stenar, men som tur är har operationen en ganska snabb återhämtningstid. 

Framöver kan din veterinär justera din hunds kost eller ordinera mediciner för att förhindra att blåssten utvecklas i framtiden. 

5. Diabetes 

Problemet: Hundar med diabetes tenderar att uppvisa ökad törst. Detta gör att de dricker mer vatten, vilket i sin tur gör att de måste kissa oftare. Och detta kan ibland leda till olyckor – även under natten. 

Några andra symtom förknippade med diabetes att se efter inkluderar att din hund har dålig andedräkt, uppvisar slöhet och har viktfluktuationer. Hundar kan vara mer benägna att utveckla diabetes baserat på faktorer som deras ras, genetiska historia och fetma. 

Möjliga behandlingar: Din veterinär kan testa för diabetes genom att kontrollera glukosnivåerna i din hunds blod och urin. När de väl har diagnostiserats kommer husdjursföräldrar att behöva ge sina hundar en daglig insulinspruta för att hålla tillståndet under kontroll. Drabbade hundar kan också kräva en modifierad kost och träningsrutin. 

6. Njursjukdom

Problemet: Kronisk njursjukdom kan orsaka extrem törst, vilket leder till ofta full blåsa och inkontinens. Din hund kan också uppleva slöhet, dålig andedräkt, sår, kräkningar och diarré om hon lider av njursjukdom. 

Detta tillstånd ses vanligtvis endast hos äldre hundar, eftersom en majoritet av njurarna vanligtvis måste vara dysfunktionella innan några kliniska symtom ses. 

Möjliga behandlingar: Kronisk njursjukdom diagnostiseras genom urin- och blodprov. Prognosen och behandlingen beror på tillståndet hos din hunds njurar. Din veterinär kan rekommendera vissa mediciner, en kostförändring eller vanlig hemvätskebehandling för att hålla din hund så bekväm som möjligt. 

7. Kastrering eller sterilisering

Hund som kastreras

Problemet: Tyvärr är inkontinens ibland en nackdel med att kastrera eller sterilisera hundar. Det händer uppenbarligen inte alltid, men det är en risk ägare måste överväga.

Avlägsnandet av testiklarna eller äggstockarna under kastrerings- och steriliseringsprocesserna leder till minskade östrogen- och testosteronnivåer. Dessa hormoner ger hjälp till musklerna i samband med urinblåsan. När hormonerna då är i obalans, kan inkontinens uppstå. 

Möjliga behandlingar: Om din veterinär misstänker att din hunds nivåer är låga, kan han eller hon rekommendera att ta en syntetisk form av östrogen, som dietylstilbestrol. Din hund kan också behöva fenylpropanolamin, som är ett läkemedel som stärker musklerna i urinvägarna. 

8. Blåssammandragningar

Problemet: I vissa fall kan din hunds blåsa dra ihop sig ofta, vilket leder till små mängder urinläckage. Denna blåslagringsdysfunktion kan spåras tillbaka till andra underliggande problem som genetisk predisposition, anatomiska defekter eller försvagade muskler. 

Möjliga behandlingar: Blåssammandragningar kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive hormonell obalans eller underliggande sjukdom. Därför kommer din veterinär att ta hänsyn till din hunds medicinska historia för att avgöra det bästa tillvägagångssättet när det gäller testning och behandling. Din hund kommer sannolikt att få medicin för att hjälpa till att stärka musklerna i samband med blåskontroll. 

9. Onormal anatomi

Problemet : Det är möjligt att din hund har en medfödd defekt som leder till dålig blåskontroll. Hon kan också uppleva blåsproblem om hennes anatomi har skadats på grund av en skada. Några av de vanligare tillstånden som kan orsaka urininkontinens inkluderar ektopiska urinledare (uretär som ansluter direkt till urinröret istället för urinblåsan), urinrörshypoplasi (felaktig utveckling av urinrörets öppning) och avvikelser i samband med vulvan. 

Möjliga behandlingar: Om din hunds anatomi kan korrigeras genom kirurgiskt ingrepp, kan din veterinär rekommendera en laserprocedur eller öppen bukkirurgi för att korrigera det drabbade området. Fenylpropanolamin och andra mediciner kan också ordineras för att minska din hunds inkontinens. 

10. Urinretention 

Urinblåsan kan orsaka olyckor

Problemet : Vissa hundar kommer inte att kissa eftersom de upplever stress, rädsla eller andra beteendeproblem. Men din hund kan inte hålla sig hur länge som helst. Så olyckor kan inträffa när din hund helt enkelt inte kan kontrollera sin blåsa längre, vilket leder till att den kissar medan den sover. 

Möjliga behandlingar: Din veterinär kommer sannolikt att låta din hund genomgå datortomografi, urin och blodprov för att utesluta någon sjukdom eller neurologisk orsak. Om det inte finns någon bakomliggande orsak kan det vara en fråga om att anpassa din livsstil för att hjälpa till att hantera din hunds symtom. Det är möjligt att en certifierad hundbeteendekonsult kan hjälpa din hund att bygga upp självförtroende för att kissa ordentligt på en mer regelbunden basis, men detta kommer inte att fungera i alla fall. 

11. Hjärnsjukdomar

Problemet: Neurologiska sjukdomar kan också orsaka urininkontinens. Detta kan inkludera hjärnsjukdomar, lesioner, ryggradsproblem eller störningar av nerverna som hjälper till att reglera urinblåsan. En av de vanligaste hjärnproblemen som orsakar inkontinens är kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS), som i huvudsak är hunddemens. Hundar med neurologiska problem kan också uppleva fekal inkontinens

Möjliga behandlingar: Problem i hjärnan identifieras främst med hjälp av en CT- eller MRI-skanning. Din veterinär kommer att behöva utesluta alla möjliga orsaker, så din lurviga vän kommer sannolikt att genomgå blod- och urinprov också. Behandlingsutsikterna beror mycket på din hunds specifika diagnos. I vissa fall kommer endast medicinsk behandling att vara möjlig för drabbade hundar. 

Kanske är det inte medicinskt: olyckor över natten och hur du hanterar det

Problem med hundblåsan

Det är viktigt att göra skillnad mellan inkontinens och hundar som bara har problem med urinblåsan. 

Inkontinens är ofrivilligt, vilket betyder att din lurviga vän inte kan kontrollera sin blåsa eller har tillräckligt med tid för att varna dig om att hon måste gå. Omvänt kan hundar med blåshanteringsproblem kontrollera sina blåsor – de väljer bara att gå på olämpliga ställen (även om ibland termen ”val” kanske inte är tillämplig, till exempel när din hund helt enkelt inte kan hålla en hel blåsa längre). Det kan då vara bra att införskaffa exempelvis en valpmatta, som kan användas i nödfall av hunden.

Om din hund gnäller hela natten eller går nära dörren innan han råkar ut för en olycka, kan det bara vara ett tecken på att hon behöver gå ut oftare, snarare än ett medicinskt problem som inkontinens. 

Din hund kanske fortfarande arbetar genom rumsrenhetsträningen. Tänk på att valpar i allmänhet kan hålla sin blåsa en timme för varje åldersmånad. Vid tre månader kommer hon vanligtvis att behöva tas ut var tredje timme för att undvika en olycka. 

Vuxna hundar bör fortfarande tas ut varannan timme för att hålla dem bekväma och undvika olyckor. De flesta vuxna hundar kan hålla sin blåsa i cirka 6 timmar (och ibland mycket längre), men det finns ett antal faktorer som kan påverka hur länge de kan hålla sig. 

Till exempel kan små hundar inte hålla sig så länge som större hundar kan. Äldre hundar kan också ha svårare att kontrollera sina blåsor. Se till att din hund får en sista kisspaus innan läggdags och många promenader under dagen för att undvika olyckor över natten. 

Att hantera hundinkontinens: Implementera hanteringslösningar

Även om du uppenbarligen måste arbeta med din veterinär för att komma till botten med din hunds kissproblem på natten, betyder det inte att du bara måste ta itu med en våt hundsäng varje morgon. Istället kan du implementera vissa hanteringslösningar för äldre inkontinenta hundar för att minska röran, eller åtminstone göra det lättare att städa upp.

Detta inkluderar att göra saker som:

  • Införskaffa en vattentät hundsäng, som inte absorberar din hunds urin (du kan till och med köpa en säng som är speciellt utformad för inkontinenta hundar).
  • Köp några tikskydd för att hålla ditt husdjurs säng torr. Och om du inte vill köpa några kan du faktiskt göra egna tikskydd själv.
  • Om du har att göra med en hanhund som råkar ut för olyckor, kanske du vill förse honom något slags magband för att hålla honom torr på natten.

Utöver dessa saker kanske du vill köpa ett mattrengöringsmedel för hundurin, husdjurssäkra mattor eller en husdjurssäker golvrengöring, om du har klinker-, trä- eller linoleumgolv. Dessa produkter hjälper inte bara att hålla ditt hem fräscht, utan de hjälper också till att förebygga de typer av pågående olyckor som kvardröjande kiss-lukt ibland orsakar.

Öva tålamod med din hund

Skäll inte ut din hund för att kissa på sig i sängen

Även om urininkontinens utan tvekan är en svår fråga att hantera som husdjursförälder, kom ihåg att undvika att ta ut dina frustrationer på din lurviga vän. Det är trots allt inte något som din hundkamrat kan kontrollera. 

Hur mödosamt det än är att ständigt städa efter din hund, så försök att hålla ut!

Det är en bra idé att notera varje gång din lurviga vän blöter sängen för att ge din veterinär den mest grundliga skildringen av din hunds situation. Förbind dig till behandlingsplanen som din veterinär tillhandahåller och se till att notera allt utöver det vanliga. 

***

Urininkontinens kan vara oerhört utmanande för dig och din hundkamrat. Förhoppningsvis tar den här artikeln dig ett steg närmare att hitta en lösning för din älskling. Med hjälp av din veterinär kommer du att kunna göra din hund mer bekväm på nolltid alls. 

Lider din hund av inkontinens och kissar på sig på natten? Vad har fungerat för dig? Vi vill gärna höra allt om det i kommentarerna nedan! 

Bloggtoppen logga