Varför följer min hund mig överallt?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om din hund följer dig överallt vet du hur det är att bli följt av en bekant fyrbent skugga i huset, oavsett om du går från rum till rum, lagar mat i köket eller till och med går på toaletten. Att ha en ständig följeslagare kan vara trösterikt, älskvärt eller ibland rent ut sagt irriterande, men varför följer din hund dig överallt och är det normalt?

Varför följer min hund mig överallt?

Om din hund följer dig överallt är det ett tecken på att den litar på och älskar dig och att du får den att känna sig trygg. Om den följer dig mycket nära kan det vara ett tecken på att den är uttråkad, att den vill ha något, att den är rädd eller bara är nyfiken. Det är också en del av deras naturliga sociala beteende att titta på dig och följa vad du gör för att bidra till att upprätthålla en god relation med dig. Att vilja vara nära dig är ett normalt beteende för hundar, men vissa hundar kan vara för klängande eller till och med bli oroliga när deras ägare lämnar dem. Det finns ett antal sätt som du kan hjälpa din hund att känna sig tryggare, men du bör alltid rådgöra med din veterinär eller en beteendevetare om du är orolig.

Din hund älskar dig

Om din hund följer dig överallt är det troligen ett tecken på att den älskar dig. När hundar interagerar med någon de tycker om frigörs hormonet oxytocin. Oxytocin kallas ofta för ”kärlekshormonet” och får dig att känna den där varma glöden när du är i närheten av någon du tycker om. Hundar är otroligt sociala djur och älskar att tillbringa tid med sina ägare. Du är din hunds hela värld och att vara med dig är en stor del av deras liv. Du får dem att känna sig glada, trygga och säkra och de njuter av att tillbringa tid med sin bästa vän. Även om de kanske inte alltid vet vad ”personligt utrymme” innebär, är det faktum att de vill vara i din närhet verkligen en komplimang.

De får belöningar av att följa dig

Hur reagerar du när din hund följer efter dig? Brukar du ignorera den, eller ger du den en klapp, en kram eller kanske till och med en bit mat? Det är möjligt att din hund har lärt sig att om den följer dig så får den bra saker. Att ge dem bekräftelse, uppmärksamhet och godis varje gång de följer dig uppmuntrar dem att fortsätta att göra det.

De är uttråkade

Din hund kanske följer dig för att den letar efter något att göra. Det kan vara mycket mer intressant att se vad du håller på med, särskilt om det finns en möjlighet till en klapp eller en godbit. Fråga dig själv om du tycker att din hund får tillräckligt med mental och fysisk stimulans, och om inte behöver du kanske hitta andra sätt att göra livet mer intressant för den. Några exempel är förslagsvis längre eller mer regelbundna promenader, att ge den tuggleksaker eller matpussel att leka med.

De vill veta vad som händer

Hundar är naturligt nyfikna och älskar att veta vad som händer. De följer dig överallt eftersom du för dem är den person som vet allt och som har tillgång till allt spännande. Din hunds nyfikna natur i kombination med ett allvarligt fall av FOMO (fear of missing out) innebär att de ofta är under dina fötter och sticker in sin näsa i allting, bokstavligen.

Hund som väntar på ägaren

De väntar på dig

Hundar är bra på att lära sig sina dagliga rutiner. Om det snart är dags att gå ut på promenad eller äta mat vet din hund förmodligen det och följer dig runt i huset för att skynda på dig. Hundar är också mycket bra på att läsa av vårt kroppsspråk och fånga upp ledtrådar om vad vi tänker göra härnäst. Om du planerar att göra något som de tycker är spännande kommer de att följa dig i hopp om att du ska göra det snart.

De försöker säga dig något

Om din hund skäller, gnäller eller går fram och tillbaka, försök att följa den och se vart den tar dig. Det är möjligt att den behöver mer vatten, vill ha mer mat eller behöver gå ut på toaletten. Om din hund plötsligt börjar följa dig och är mer klängig än vanligt kan det betyda att den mår dåligt och kanske behöver lite extra trygghet och kärlek. Om du är orolig för deras hälsa bör du kontakta din veterinär.

Det är ett naturligt beteende

Att följa dig överallt är en del av hundens naturliga sociala beteende, att se och följa vad du gör för att upprätthålla en god relation med dig. Detta kallas allelomimetiskt beteende och tjänar flera syften. Det är ett sätt att skapa och upprätthålla sociala band. Det är ett självbevarelsedrivande beteende – det är bra att vara tillsammans med någon man litar på och att kopiera deras beteende är också en del av inlärningen.

De är rädda

Din hund ser dig som deras väktare och beskyddare, som hjälper till att hålla dem trygga och säkra. Vissa ljud, t.ex. åskväder och fyrverkerier, är skrämmande för vissa hundar och de kan följa efter dig för att söka trygghet hos dig. Om din hund är rädd kan den hålla öronen bakåt, ögonen kan bli stora och den kan flämta mer än vanligt. Om den är rädd kanske den bara vill vara nära dig och kanske inte vill äta, dricka eller leka. Det finns ett antal sätt att hjälpa din hund att känna sig bekväm och säker under fyrverkerier och åskväder.

Har min hund separationsångest?

Det är stor skillnad mellan en hund som verkligen tycker om att vara med dig och en hund som är orolig när du inte är i närheten. Hundar med separationsångest tenderar att braka ihop när de är borta från sina ägare och det påverkar dem både mentalt och fysiskt.

Separationsångest är ett vanligt problem hos hundar och kommer sannolikt att bli vanligare på grund av COVID-19-pandemin. Hundar med separationsångest tenderar att följa sina ägare runt i huset och blir mer oroliga precis innan deras ägare lämnar och särskilt när de har lämnat och visar ofta följande tecken:

 • Skällande
 • Olyckor i huset.
 • De tuggar på möbler, skor eller är allmänt destruktiva, särskilt nära fönster eller ytterdörren.
 • Vissa hundar kan så småningom lugna ner sig, medan andra kan vara så här tills du kommer tillbaka.

Regelbunden stress kan leda till långsiktiga fysiska och psykiska hälsoproblem, så om du tror att din hund kan ha separationsångest är det viktigt att du pratar med din veterinär eller en djurbeteendevetare så snart som möjligt.

Hur du hjälper din hund att sluta följa dig överallt

Bandet mellan dig och din hund är starkt och de förtjänar mycket positiv uppmärksamhet från dig, men det är viktigt att detta går hand i hand med att bygga upp deras självförtroende och hjälpa dem att klara sig när du inte är i närheten. Nedan finns några tips och råd om hur du kan hjälpa din hund att känna sig gladare i sitt eget sällskap och ge dig det utrymme som du ibland kan känna att du behöver.

 • Håll din hund sysselsatt. Om de har lite att göra kan du försöka distrahera dem genom att ge dem en leksak, en tuggleksak eller ett matfyllt pussel att leka med. Om din hund har ett antal leksaker kan du försöka ha ett system för leksaksrotation. Du kan lägga undan några och ta fram dem en annan gång för att hjälpa dem att förbli intressanta och spännande.
 • Försök att sätta upp hundgrindar. Dessa kan hjälpa din hund att vänja sig vid sitt eget sällskap samtidigt som den kan se genom grindarna. Om den verkar orolig kan du försöka ge den en leksak att leka med eller ett matpussel för att distrahera den, eller börja nära grinden och flytta dig gradvis bort och utom synhåll för den.
 • Ge dem mycket uppmärksamhet. När de slutar följa dig och lugnar ner sig eller börjar göra något annat, ge dem mycket uppmuntran och låt dem veta att de gör det du vill att de ska göra.
 • Tänk på ditt beteende. Ger du din hund uppmärksamhet när den följer efter dig? Om så är fallet kanske du omedvetet uppmuntrar dem att göra det. Försök att ge dem mindre uppmärksamhet eller uppmuntra dem när de lugnar ner sig eller börjar göra något annat.
 • Straffa aldrig din hund för att den följer dig. Om den följer efter dig för att den är orolig kan detta få den att känna sig mer stressad och göra situationen värre.
  Ge din hund mycket daglig motion. Tänk på hur mycket motion din hund får och hur mycket du tror att den behöver. Försök att ta med din hund på fler eller längre promenader. Att kasta en boll eller leka en lek kan hjälpa dem att känna sig mer tillfredsställda.
 • Undvik tystnad. När du går ut, låt tv:n eller radion vara på för din hund så att huset är mindre tyst och känns mer välkomnande.
 • Lär dem att stanna. Försök att uppmuntra din hund att stanna där den är och bygg sedan långsamt upp avståndet mellan er. Börja med att bara vara ett steg bort och bygg gradvis upp till att vara i ett annat rum. Uppmuntra dem mycket och ta god tid på dig.
 • Gör ingen uppståndelse. Försök att inte ge din hund för mycket uppmärksamhet när du antingen lämnar huset eller kommer hem – lättare sagt än gjort när du möts av en hund som är väldigt glad att se dig!
 • Hjälp dem att socialisera sig. Ge din hund många tillfällen att knyta band med andra hundar och människor för att hjälpa till att bygga upp deras självförtroende.
 • Lär din hund att gå till sin säng. Detta kan ge dem en plats att gå till när du behöver lite utrymme. Om den behöver mer motivation för att stanna där kan du lämna leksaker och godis i närheten av sängen för att uppmuntra den.
 • Be andra om hjälp. Om din hund är särskilt klängig mot dig kan du försöka få andra vuxna medlemmar i hushållet att ta med hunden på en promenad.
 • Hjälp till att bygga upp hundens självförtroende. Delta i en hundaktivitet, t.ex. agilityträning med agilityhinder, canicross, lydnad eller flyball.
 • Lek lekar inne i huset. Lekar som kurragömma eller doftarbete kan uppmuntra din hund att tycka om att vara borta från dig.
 • Desensibilisera dem för att du lämnar rummet. Om din hund reser sig upp när du gör det, fortsätt att stå upp och sätta dig ner tills den håller sig lugn. Försök sedan att resa dig upp och gå ut ur rummet. Om de börjar följa efter dig, gå runt i rummet tills de slutar följa efter dig och blir uttråkade. Försök sedan att lämna rummet. Om de följer dig, fortsätt att gå in och ut ur rummet tills de slutar följa dig. Gör det inte till en lek, utan ignorera dem bara tills de blir uttråkade.

Att träna din hund att vara glad i sitt eget sällskap kan kräva mycket tid och arbete, men det kommer att hjälpa din hund att känna sig mer säker på sig själv. Om du har provat ett antal av dessa tekniker och känner att du inte gör några framsteg ska du alltid kontakta en beteendevetare för ytterligare råd.

Min hund följer mig överallt, när ska jag söka hjälp?

Tala med din veterinär eller en beteendevetare om:

 • Du tror att din hund lider av ångest.
 • Du är orolig för din hund.
 • Du är orolig för att dess beteende blir värre.
 • Din hunds beteende stör dig – det är okej att du vill ha ditt eget utrymme.

Vilka hundraser är mer benägna att följa dig runt?

Människor har fött upp hundar i tusentals år, vilket har resulterat i de många olika raserna som vi ser idag. Varje ras skapades för ett specifikt syfte, och uppfödarna valde ut hundar som hade egenskaper som passade bäst till deras funktion. Med tiden har dessa egenskaper blivit fast inskrivna i deras egenskaper och kan återspeglas i många av deras dagliga beteenden. Vissa raser kan vara mer benägna att följa dig runt i huset, helt enkelt för att det ligger i deras natur att göra det.

Vissa hundar har avlats fram för att tillbringa mycket tid med sin herre, arbeta sida vid sida med honom eller henne och iaktta hans eller hennes minsta rörelse för att få nästa instruktion, och kan därför vara angelägna om att stanna vid din sida. Det kan till exempel handla om följande hundraser:

 • Ungerska vizsla
 • Labrador retriever
 • Border collie
 • Golden retriever
 • Shetland sheepdog

Vissa små raser har avlats fram för att vara knähundar och kanske trivs bäst när de är nära dig och följer dig runt i väntan på att få en kram. Dessa kan vara följande:

 • Affenpinscher
 • Chihuahua
 • Malteser
 • Mops
 • Fransk bulldogg
 • Cavalier king charles spaniel

Raser som är uppfödda för att vakta kan också föredra att hålla sig nära sina ägare, till exempel:

Varför följer min hund mig helst plötsligt?

Om din hund plötsligt har börjat följa dig i huset kan det vara ett tecken på att något är fel. Det är möjligt att den inte mår bra eller har problem med sina sinnen, till exempel problem med synen eller hörseln. Din hund kan känna sig orolig, kan ha blivit rädd för sin omgivning eller kan nyligen ha blivit traumatiserad av en upprörande upplevelse. Om detta beteende fortsätter bör du göra en kontroll hos veterinären.

Varför följer min valp mig överallt?

Under viktiga tidiga utvecklingsfaser lär sig unga djur vilka som är deras vårdare för att öka sina chanser att överleva. Om du har tagit hand om din valp sedan den var mycket liten är det möjligt att den har präglats av dig och ser dig som sin förälder. Att följa dig kan få dem att känna sig trygga och säkra eftersom de vet att du tar hand om dem.

Hund som blir omhändertagen

Varför följer min hund mig och ingen annan – väljer hundar en favoritperson?

Om din hund bara följer dig i huset är det troligt att det är du som förser hunden med det den behöver mest. Det kan vara mat, tillgivenhet, omvårdnad eller underhållning. Det är så enkelt som att du är den i ditt hushåll som tar hand om din hund bäst. Ta det som en komplimang!

Varför följer min gamla hund efter mig?

När hundar blir äldre kan de behöva lite extra trygghet för att få veta att du tar hand om dem. Smärta på grund av artrit och nedsatt förmåga att se, lukta och höra kan göra dem mer beroende av dig än tidigare. Vissa äldre hundar kan också drabbas av en form av hunddemens, vilket kan påverka deras behov av trygghet. Om du är orolig för din hunds hälsa ska du alltid tala med din veterinär.

Varför följer min räddningshund mig överallt?

Om din räddningshund följer dig mycket är det möjligt att den behöver bekräftelse på att allt kommer att bli bra. Det är svårt att veta vad din hund gick igenom innan den kom till dig, men den kan ha haft en svår tid i sitt tidigare hem. Om du är orolig för din hund och vill hjälpa den att känna sig tryggare ska du alltid tala med din lokala kvalificerade hundträningsinstruktör eller beteendevetare.

Varför följer min hund efter mig till toaletten?

Din hund kanske följer med dig på toaletten för att den är nyfiken på vad du ska göra. Hundar upplever världen på ett annat sätt än vi. För dem, med sitt förhöjda luktsinne, är ett badrum fyllt av fascinerande lukter som är fulla av intressant information. Även om det kanske inte är din idé om en stimulerande upplevelse att ha en badrumskompis är det för många hundar en upplevelse för sinnena.

Varför följer min valp min äldre hund?

Din valp kan följa din äldre hund eftersom det är naturligt att kopiera dem och det är en viktig del av att vara en del av en grupp och spelar en viktig roll i det sociala samspelet. Genom att följa en äldre hund lär sig den också hur den bäst passar in i ditt hushåll och lär sig alla knep och de bästa platserna, såsom en bra hundsäng, för att ta en skön tupplur.

Relaterat inlägg: Varför äter hundar gräs och kräks?

Bloggtoppen logga