Gosedjur hund 2024: Se de bästa hund-liknande gosedjuren

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundar är kända för att vara människans bästa bästa vän, och mjuka gosedjur i form av hundar är ett måste, oavsett om det är till barnen, hunden eller till dig själv. Dessa söta hundar finns i olika former, färger och storlekar – alltifrån stora gosedjur som tar upp en hel fåtölj till en liten hund som passar perfekt att bära i handen på resorna. Du kan alltså anpassa ditt val efter ägarens personlighet. Vissa kommer att använda den som sängkamrat, medan andra kommer gå all-in och verkligen ta hand om den som en riktigt hund!

Problemet, om man får kalla det för ett problem, är att det finns så många olika gosedjur med hundar idag. IKEA, ICA Maxi, Jellycat, Bukowski – listan med återförsäljare tar aldrig slut! Vi har därför sammanställt våra bästa gosedjur som ser ut som hundar, i olika storleksklasser och både med och utan ljud, så att du kan hitta den perfekta för just dina behov. Oavsett om det är till jul, ditt barns födelsedag, midsommarleken eller bara för skojs skull, är ett gosedjur som ser ut som en hund alltid en upplyftande present!

Hundfixarns topplista 2024 – Gosedjur hund

Populära hundraser som gosedjur

Stora gosedjur hund

För den som vill ha något utöver de klassiska gosedjuren så finns det även stora gosedjur som ser ut som hundar. Dessa passar perfekt som en inredningsdetalj i hemmet, men gör sig också bra som en mysig kamrat för barnen när de vill leka!

Stor labrador gosedjur
Stor labrador (finns i flera färger)
Stor border collie gosedjur
Stor border collie

Extra stora gosedjur hund

umbo Labrador (svart) gosedjur
Jumbo Labrador (svart)

Gosedjur hund med valpar i magen

Gosedjur hund med valpar i magen (brun) gosedjur
Gosedjur hund med valpar i magen (brun)

Gosedjur hund med stort huvud

Gosedjur hund med stort huvud (brun) gosedjur
Gosedjur hund med stort huvud (brun)

Hur man väljer rätt gosedjur

Tänk på dessa faktorer när du köper ett hund-gosedjur.

Design

En av de viktigaste sakerna du bör titta på är designen på ditt gosedjur. Tekniskt sett kan ett gosedjur ha vilken form som helst, men för oss hundälskare vill vi såklart ha ett gosedjur som ser ut som en hund. Om du har en favorithundras kan du leta efter samma ras som gosedjur. Om ditt barn älskar att leka realistiskt kan du hitta något som kommer med tillbehör som ett koppel, en boll eller en matskål för att höja lekupplevelsen ytterligare. Barn kan också ha med sig kramdjuret i sängen och det kan av barnet ses som en vän som ger tröst, men också som leksak såsom en docka.

Säkerhet

När du väljer gosedjur, se till att det är byggt med säkerhet i åtanke. Produkter som inte har något säkerhetstänk kan vara rent av livsfarliga för dina barn.

Du bör också välja storleken så att användaren inte kan skada sig på grund av att den är för stor. Är gosedjuret för stort och det är ett barn som ska använda det så finns det en risk att barnet kan skada både sig själv och sin omgivning när hen leker med djuret.

På samma sätt är ett för litet gosedjur farligt eftersom barn tenderar att stoppa många saker i munnen, och om gosedjuret är för litet så kan det utgöra en kvävningsrisk som bör finnas i åtanke när man väljer gosedjur. Det brukar dock stå på vardera hund-gosedjur vilka åldrar gosedjuret är anpassat till, vilket kan göra valet enklare.

En annan säkerhetsaspekt är att den är CE-märkt, vilket innebär att gosedjuret uppfyller de nödvändiga kraven vad gäller bland annat miljö, hälsa och säkerhet för att få säljas på den inre marknaden. Något som många inte vet är att Europakommissionen har infört en standard ”EN 71-1:2011” som anger lagstadgat minimikrav beträffande utförandet av produkter såsom gosedjur/kramdjur. Denna standard säkerställer att kemiskt innehåll i alla material testas i olika former för att säkerställa att till exempel kramdjurets ögon ej lossnar och då kan skada barn vid användning.

Funktioner

Tekniken utvecklas ständigt, och de gosedjur som du och jag hade när vi var små är nödvändigtvis inte samma som du kan hitta på marknaden idag. Idag finns det gosedjur med ljud, lampor och till och med gosedjur som kan röra på sig.

Även om det finns så många funktioner att välja på så förespråkar vi på Hundfixarn de traditionella gosedjuren. Barn har mycket fantasi och för att kunna vara kreativa och fantisera är det bra att låta barnet själv bestämma gosedjurets namn, hur den pratar och rör sig. Därför har vi bara inkluderat traditionella gosedjur på vår lista.

Underhåll

Att underhålla gosedjur kan vara en utmanande uppgift. Det är därför praktiskt att välja en variant som är enkel att rengöra, såsom en modell som tål maskin- eller handtvätt.

Material

Definitionen av kramdjur eller gosedjur är att det är ett stoppat djur av plysch eller annat tygmaterial, använt som leksak. Se därför till att gosedjuret är tillverkat av bra tyger såsom premiumplysch och eventuellt päls på det yttre lagret. Se också till att pälsen är barnvänlig och inte faller av lätt, eftersom den kan skräpa ner platsen och vara farlig för ditt barns hälsa.

Varför man bör ha ett gosedjur

För många barn är gosedjur lojala och tröstande följeslagare. En fluffig vän kan få en resa till doktorn eller att sova i mörkret verka lite mindre skrämmande. För dessa barn fungerar gosedjur som övergångsobjekt – livlösa föremål som ger tröst, särskilt i obekanta eller oroande situationer. Även om gosedjur ses som barnleksaker, kan de också fungera som övergångsobjekt för vuxna. Tillsammans med att vara en källa till tröst, kan gosedjur också ge andra mentala och fysiska fördelar för barn och vuxna som äger dem.

Förbättrad sömn

För barn kan gosedjur hjälpa till att utveckla och bibehålla sömnvanor. Till exempel, i en studie av barn i skolåldern och föräldrar till barn i skolåldern användes frågeformulär och diskussionsgrupper för att fastställa vilka föreställningar och attityder deltagarna hade till sömn. Bland de ämnen som diskuterades fann de att gosedjur var en viktig diskussionspunkt bland barndeltagare. Specifikt beskrev barnen den fysiska och känslomässiga tröst och stöd som deras gosedjur ger dem vid sänggåendet.

Underlätta läsningen

Dessutom kan gosedjur hjälpa till att uppmuntra barn att läsa. I en annan studie av förskolebarn undersöktes användningen av ett övernattningsprogram för gosedjur för att uppmuntra barn att läsa. För att göra detta gav de först barn gosedjur som sedan lämnades kvar på ett bibliotek över natten. Gosedjuren fotograferades när de utförde olika aktiviteter för att övertyga barnen om att de var magiska och hade känslor. Barnen fick sedan en lapp från gosedjuren, där det stod att barnen skulle läsa för dem. Under hela interventionen observerades också barnen och registrerade antalet barn som läste bildböcker för gosedjuren under ledig lek före och efter programmet. De fann att det fanns en ökning av antalet barn som läste för gosedjur efter gosedjursövernattningsprogrammet, jämfört med före programmet. Medan effekterna av programmet försvann efter tre dagar, fann man att påminna barn om programmet en månad ut genom att be dem beskriva vad gosedjuren gjorde under övernattningen hjälpte till att öka deras benägenhet att läsa.

Smärtlindring

Slutligen kan gosedjur hjälpa till att förebygga smärta för barn efter operation. I en studie av pediatriska patienter i åldrarna 1 och 7 år som hade opererats försågs barnen med ett gosedjur utklädd till läkare, tillsammans med instruktioner för föräldrar att använda gosedjuret för att leka med sitt barn efter operationen. De vidtog också mått på barnens smärta baserat på deras beteenden efter operationen, såsom ansiktsuttryck eller gråt. Sammantaget fann studien att de barn som fick gosedjuret och instruktioner att leka hade lägre poäng på smärtmåtten (vilket innebär att de uppvisade mindre smärta), jämfört med barn som inte gjorde det. Forskarna föreslog två förklaringar till fynden: att leka med gosedjuren kunde ha distraherat barnen från smärta, eller att barnen blev på bättre humör när de lekte med gosedjuren, vilket i sin tur kunde ha influerat deras smärtupplevelse.

Språkutveckling

Som alla föräldrar vet så utökas barnets ordförråd i otroligt snabb takt vid 2-3 års ålder, med ca 10 nya ord per dag. När barnet använder ett gosedjur så får hen en möjlighet öva dessa nya ord, prata fritt och lyssna till sig själv. Detta ökar kreativiteten, men inte minst så bidrar det till förbättrat uttal och flyt i språket.

Ökad social förmåga

Uppstoppade djur har också studerats i samband med unga vuxnas sociala beteende. I en serie studier av på universitetsstudenter har man låtit deltagarna läsa uttalanden som framkallade känslor av att vara socialt utestängda, röra en nallebjörn och sedan delta i en aktivitet där de fick i uppdrag att fördela pengar till andra. Kontrollgruppen utförde samma aktiviteter men rörde inte en nallebjörn. Genom dessa studier fann de att deltagare som hade upplevt både social utestängning och rört en nalle agerade mer prosocialt genom att gå med på att frivilligt delta i fler experiment och genom att erbjuda mer pengar än deltagare som hade varit socialt utestängda men inte rörde nallebjörnen.

Förbättrad mental hälsa

Levande djur har blivit synliga som ett terapeutiskt verktyg, men visste du att gosedjur kan hjälpa till på samma sätt som levande djur gör? Enligt en studie hjälpte gosedjur patienter med oorganiserade anknytningsstilar att bilda säkra anknytningar och till och med bygga upp försämrade anknytningsband. Att kunna bygga säkra känslomässiga bindningar kan hjälpa människor att leva rikare och lyckligare liv. Gosedjur rekommenderas till och med i psykoterapi och för personer som lider av PTSD, bipolära och andra psykiska störningar. Vilken otrolig present!

Lättare upptäcka BPD

Slutligen kan gosedjur hjälpa till att informera forskning som gynnar vuxna med borderline personlighetsstörning (BPD). Specifikt kan gosedjur fungera som en indikator på BPD hos vuxna, i samband med andra tecken och symtom. Till exempel, i en studie av ett icke-kliniskt urval av 80 vuxna, intervjuades deltagare, som också fick svara på ett frågeformulär för att undersöka sambandet mellan BPD (liksom relaterade patologier och problem) och övergångsobjekt, som inkluderade gosedjur bland andra föremål. 

Sammantaget fann de att deltagare som hade mer intensiva bindningar till övergångsobjekt också hade högre poäng på mått på borderlinepatologi, jämfört med deltagare som hade mindre eller inga bindningar till övergångsobjekt. Vidare, 78% av deltagarna som rapporterade intensiva bindningar till övergångsobjekt rapporterade bindningar till gosedjur. 

Dessa fynd stöds av en annan studie av vuxna kvinnliga psykiatriska slutenvårdspatienter, där man fann att diagnoser av BPD var vanliga bland kvinnor som hade gosedjur i sina livsrum. Även om att ha ett gosedjur inte nödvändigtvis betyder att en vuxen har BPD, kan gosedjur hjälpa forskare att bättre förstå faktorer som bidrar till utvecklingen av BPD och utveckla effektiva behandlingar för tillståndet.

Barn som håller i gosedjur hund

Vanliga frågor om gosedjur

Vad gör man om barnet inte gillar gosedjuret?

Alla föräldrar har någon gång varit där – köpt hem ett gosedjur eller leksak som barnet inte tycker om. Barn går inte alltid att förstå sig på, så det kan bero på flera olika anledningar, inklusive:

  • Gosedjuret kan kännas läskigt
  • Barnet är inte intresserad just vid det tillfället
  • Barnet gillar inte färgen eller hur den ser ut

Det är inte ovanligt, men hur ska man göra när det händer? Det bästa sättet att undvika det på är att barnet själv får vara med och bestämma. Då får barnet tycka till och du får en överblick över vad barnet är intresserad av för gosedjur.

Något som många inte tänker på är också att man kan prata med andra man känner som har barn i samma ålder. De kan ha många gosedjur som inte används, och då kan man byta med varandra och på så sätt knyta ett band mellan både barnen och gosedjuren. Om man inte har några i sin bekantskapskrets med barn i liknande ålder så kan man även köpa begagnade gosedjur från till exempel Sellpy, Erikshjälpen, Myrorna (som också har fysiska butiker man kan kika i).

Varför finns det så många olika namn för gosedjur?

Gosedjur, kuddjur, mjukdjur, mjukisdjur, tygdjur, gosdjur, kramdjur och snuttedjur – kärt barn har många namn. Med så många olika namn på liknande sak kan det vara svårt att veta skillnaden mellan alla. Faktum är dock att alla dessa är namn på samma sak, så välj det ord du tycker passar bäst och använd det!

Hur rengörs gosedjur?

Detta beror på vilket gosedjur du har. Vissa gosedjur går att maskintvättas, medan andra behöver handtvättas. Vad just ditt gosedjur klarar av framgår på djuret eller på förpackningen, så kika där för att vara på den säkra sidan.

Hittar du ingen information så är det säkrast att handtvätta gosedjuret i 30 grader, helst helt utan tvättmedel. Om du dock vill tvätta den i maskin (vilket gör livslängden på gosedjuret lägre) så är den maximala temperaturen 40 grader, och de flesta tillverkare rekommenderar 30 grader.

Här finns en snabb video som går igenom hur du tvättar gosedjuret i maskin på bästa sätt:

Slutord om gosedjur

Vi har varit glada att kunna presentera alla dessa fantastiska gosedjur som ser ut som hundar för dig att ta del av, och vi hoppas också att du har fått några bra idéer av det här urvalet och att du har hittat några produkter som du tror kan göra ditt barn så lyckligt som möjligt.

Som förälder bör du ställa några frågor till dig själv innan du köper ett nytt gosedjur till ditt barn. Gosedjur med hundtema kan komma i många olika varianter. Var noga med att känna till vad ditt barn gillar och inte gillar. Se också till att ta hänsyn till deras ålder, och glöm framförallt inte säkerheten!

Bloggtoppen logga