Adaptil Doftavgivare: Fungerar de verkligen?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundarnas ångest är ett betydande problem som kan göra hundföräldrar desperata efter en lösning. Djurförsörjningsmarknaden har svarat med oändliga hundångestprodukter, men vissa är mer användbara än andra.

En hundångestprodukt som har ökat i popularitet kallas Adaptil Doftavgivare.

Vi kommer att förklara vad Adaptil Doftavgivare är och diskutera om den kan fungera för din hund nedan.

Summering: Fungerar Adaptil doftavgivare verkligen?

 • Adaptil Doftavgivare avger en fin, luktfri dimma som innehåller ett syntetiskt lugnande hormon för hundar i hela ditt hus. Detta hormon är avsett att hjälpa ditt husdjur att slappna av och lindra ångest och rädsla.
 • Även om det inte verkar fungera för alla hundar, har det visat sig vara mycket användbart för vissa. De empiriska bevisen som samlats in hittills är blandade, men vissa studier har definitivt gett positiva resultat.
 • Eftersom det är helt säkert, finns det ingen anledning att du inte ska prova Adaptil med ditt eget husdjur. Det kanske inte fungerar på ditt specifika husdjur, men det kan vara precis vad du behöver för att hjälpa ditt husdjur att slappna av.

Vill du bara köpa Adaptil Doftavgivare och testa den? Scrolla bara ner eller klicka här.

Vad är Adaptil Doftavgivare och vad är DAP?

Adaptil Doftavgivare är en plug-in enhet som avger syntetiska partiklar som efterliknar naturliga, ångestbekämpande hundferomoner

Dessa syntetiska hormoner strävar efter att uppnå samma effekt som ett naturligt förekommande hormon, kallat dog appeasing pheromone (DAP). Detta hormon produceras av ammande hundar och hjälper till att lugna valpar. 

Hundfrigörande feromoner har visat sig främja en känsla av lugn, vilket har fått vissa ägare, veterinärer och tränare att använda dem för att behandla hundångest.

Dessa syntetiserade feromoner kan inte upptäckas av mänskliga näsor, och de kommer inte heller att störa katter eller andra husdjur i ditt hem. Istället är de hundspecifika och designade för att lugna din hund (du kan faktiskt köpa kattspecifika versioner av dessa enheter för att uppnå kattharmoni i ditt hem).

Hur fungerar Adaptil Doftavgivare?

Adaptil Doftavgivare bör anslutas till ett fritt uttag i rummet där din hund tillbringar större delen av sin tid. Du kommer att låta den vara påslagen kontinuerligt, så att luften behåller en konsekvent och effektiv hormonkoncentration. 

Ingenting bör vara inom 1,5 meter ovanför dess plug-in för att tillåta maximal feromondistribution. En plug-in täcker upp till 65 kvadratmeters boyta, och varje flaska räcker i 30 dagar. När flaskan är tom kan du helt enkelt byta ut den mot en påfyllning.

Adaptil erbjuder även feromonspray (Adaptil Travel) och en lugnande feromonhalsband (Adaptil Calm On-the-Go) om en plug-in diffusor inte passar dig eller din hunds behov. Dessa föremål är bäst för användning under resor eller kontinuerlig täckning, inomhus eller utomhus, medan diffusorn är bäst för hemmiljöer.

Vilka typer av tillstånd är Adaptil tänkt att behandla?

Adaptil gör hunden mindre nervös

Enligt tillverkaren kan de syntetiska feromonerna i Adaptil Doftavgivare lindra ett brett spektrum av oro, från vardagliga påfrestningar som att sova ensam i en låda till säsongsbetonade fyrverkerier och mer.

Adaptil kan hjälpa lättare ångest kring:

 • Stormar
 • Lådträning
 • Fyrverkeri
 • Vara ensam
 • En ny familjemedlem
 • En ny pälsvän
 • Besökare
 • Underhållsljud för gräsmattan
 • Ett nytt hem
 • Passerande trafik
 • Vardagliga enheter, som dammsugare, radiatorer och dörrklockor

Adaptil och empiriska studier: Vad säger vetenskapen?

Bevis om adaptil

Att sortera fakta från myter kan vara en utmaning när det kommer till ångestbehandlingar för hundar, men som tur är finns det en del data för att sätta tänderna ner i gällande Adaptil och dess hundfridande feromoner. 

Till skillnad från andra botemedel mot ångest har det gjorts ett antal studier kring hundens lugnande feromoner och olika former av hundångest. Låt oss dyka in i några av dem för att se om Adaptil Doftavgivare kan fungera för din hund.

Hjälper Adaptil mot separationsångest?

Separationsångest

Tillverkaren hävdar att doftavgivaren hjälper till att minska separationsångest, och viss vetenskap verkar hålla med.

En studie från 2010 publicerad i Canadian Veterinary Journal fann att hundfrigörande feromon är effektivt för att lindra separationsångest hos inlagda hundar jämfört med hundar som fått placebo. Detta inkluderade att minska beteenden som överdrivet slickande och att hunden går fram och tillbaka på grund av stress. 

Detta låter bra på ytan, men det finns bekymmer om du gräver i lite djupare. Till att börja med var studien relativt liten och undersökte endast 43 hundar totalt. 

Det fanns också beteendeförbättringar i placebogruppen. Medan en del av förbättringarna, såsom minskade stressymptom, inträffade i båda grupperna, förbättrades andra beteendeförbättringar, såsom minskad darrning, vokaliseringar och destruktivt beteende, bara i placebogruppen. 

Kommer Adaptil att hjälpa till med störande skällande?

Skällande hund

I en studie från 2005, publicerad i Applied Animal Behavior Science, visades skyddshundar som exponerats för hundblidkande feromon skälla mindre högt och ofta än de utan DAP-exponering. 

Hundar som exponerats för DAP bosatte sig också lättare och var mer benägna att hälsa på besökare på ett vänligare sätt än hundar som inte fick DAP-exponering.

Så även om din hund inte befinner sig i en kennelmiljö, kan det hjälpa henne att lugna sig och minska hennes ångestbaserade skällande att lägga till en DAP-doftavgivare i ditt hem.

Kommer Adaptil att hjälpa till med fyrverkerier, åskväder och andra bullerfobier?

Hund gömmer sig

Hundfrigörande feromon visade sig minska bullerrelaterad ångest hos beaglar i en studie från 2015 publicerad i Veterinary Record

På samma sätt fann en studie från 2003 publicerad i samma tidskrift en förbättring av rädsla-baserade beteenden under fyrverkerier när en hundblidkande feromon-doftavgivare användes. 

Som med separationsångeststudien vi nämnde tidigare, var båda dessa bullerrelaterade DAP-studier relativt små. Även om detta inte betyder att du bör diskontera dem helt, skulle det vara trevligt att se större studiepooler och mer variation i raser. 

Kommer Adaptil att hjälpa till med valpar som gråter på natten?

Lugn gråtande valp

Empiriska data tycks stödja Adaptils påståenden om att hundfrigörande feromoner lugnar kinkiga valpar på natten. 

Till exempel fann en studie från 2008 som också publicerades i Veterinary Record, att nyadopterade valpar utrustade med hundvildande feromonhalsband upplevde mindre gråt på natten än de utan halsband. 

Det tog uppåt tre dagar att se DAP:s fulla effekt, men det fanns en märkbar skillnad mellan DAP-halsbandshundar och de i placebogruppen.

Kommer Adaptil att hjälpa till med resande hundar?

Bilångest hund

Medan vissa hundar älskar att resa, upplever andra extrem ångest när de kryssar runt i landet eller är utomlands. Men än en gång verkar det som att Adaptil Doftavgivare kan hjälpa. 

Men även om Adaptil plug-ins kan användas i hotellrum under resor, kanske du vill välja Adaptil Calm On-the-Go Collar eller Adaptil Travel Spray för bästa resultat.   

En studie från 2006 publicerad i Veterinary Record fann att hundar som bar ett halsband belagt med hundfrigörande feromon upplevde mindre resebaserad ångest än hundar utan halsband. Hundar blidka feromonhalsband visades minska rädsla-baserade beteenden i nya omgivningar i en annan studie, denna gång publicerad i ett 2009 nummer av Veterinary Record.

Kommer Adaptil att hjälpa under valpträningskurser?

Valpträningskurs

Valpträningskurser kan också vara en källa till stress och ångest för unga hundar – särskilt de som redan är något nervösa. Detta har fått en del att undra över effektiviteten av DAP i dessa scenarier. 

Enligt vissa uppgifter kan hundfrigörande feromonprodukter hjälpa till att lindra tränings- och socialiseringsångest, vilket kan leda till mer produktiva sessioner. 

Hundfrigörande feromon visade sig främja längre, mer positiva lekinteraktioner hos valpar med sina fyrfota kamrater i en 2008 studie publicerad Journal of the American Veterinary Medical Association

Hundar som bar DAP-innehållande halsband visade sig också vara bättre socialiserade och mer formbara för nya omgivningar än de i placebogruppen över tiden.

Återigen låter dessa uppgifter bra, men det här var en relativt liten studie – den involverade mindre än 50 valpar. Den förlitade sig också på ägarrapporterade data och en telefonintervju, vilka ingen av dem är de mest tillförlitliga informationskällorna.

DET FINNS NÅGRA BEVIS FÖR ATT ADAPTIL FUNGERAR, MEN
VI SKULLE FORTFARANDE VILJA HA MER

Det finns uppenbarligen flera studier som visar att hundar tillfredsställande feromonprodukter som Adaptil har gett bättre resultat än vissa andra ångestbehandlingar för hundar. Men vi önskar att det fanns större studier i hembaserade miljöer att granska.

Sammanfattning: Fungerar Adaptil Doftavgivare?

Fungerar Adaptil?

Även om det finns en del vetenskap som dokumenterar en förbättring av separationsångest och bullerbaserad ångest med hundlugnande feromoner, är resultaten blandade med Adaptil Doftavgivare-användare. En svensk studie från 2008 från ett examensarbete från Sveriges Lantbruksuniversitet visade till exempel att man inte kunde se några tydliga indikatorer på att DAP ska ha den effekt som
utlovas av tillverkaren.

Vissa ägare rapporterar dock en markant förbättring av hundens ångest, medan andra rapporterar ingen skillnad. Detta är ofta fallet med alla ingrepp, så utvärdera din hunds behov och se om Adaptil verkar vara kunna passa bra.

I slutändan är det ingen skada att prova produkten, även om vi inte skulle rekommendera den ensam för att bekämpa måttlig eller svår hundångest – i dessa fall skulle det vara bättre för dig att arbeta med en certifierad hundbeteendekonsult eller veterinär beteendevetare. 

DU KAN BEHÖVA ANVÄNDA FLERA METODER FÖR ATT BEKÄMPA HUNDÅNGEST

Kom ihåg: Hundarnas ångest är ett komplext problem som ibland behöver en mångsidig behandling. Dra inte undan för att kombinera en Adaptil Doftavgivare med andra veterinärgodkända läkemedel. Ditt slutmål är en gladare, friskare hund.

Redo att prova Adaptil doftavgivare?

Återigen, det finns massor av hundföräldrar som har provat Adaptil Doftavgivare och funnit att det inte hade någon effekt på deras hund. Men å andra sidan har många husdjursföräldrar funnit att det är en total gamechanger.

Så vi rekommenderar att du diskuterar problemet med din veterinär och ger det ett försök! Det är ganska prisvärt, så du har inget att förlora.

Adaptil Doftavgivare

Adaptils Home Doftavgivare kommer med allt du behöver för att se om DAP kommer att hjälpa din oroliga hund.

Hur vet du om din hund är orolig? Tecken på hundångest

Hundångest

Hundsångest är vanligare än man tror, ​​med de flesta hundar som upplever det minst en gång i livet.

Detta kan variera från separationsångest i valpåldern till plötsliga bekymmer som senior. Det speglar inte alltid träning eller socialisering heller, så slå inte dig själv om din hund är orolig. Vissa valpar är bara naturligt nervösa av sig.

Även om det är relativt vanligt, är hundångest inte alltid lätt att upptäcka. Det visar sig på flera sätt, med vissa hundar som upplever mindre symtom medan andra går till ytterligheter.

Tecken på ångest hos din hund kan vara:

 • Darrande
 • Överdrivet ljud (skällande, gråtande eller gnällande)
 • Går fram och tillbaka
 • Överdriven skötsel (oftast att slicka eller tugga på fötterna)
 • Dreglande
 • Vaksamhet
 • Destruktivt tuggande
 • Rastlöshet
 • Går på toa inomhus

Om du märker något av dessa tecken på stress eller ångest hos din hund, låt din veterinär undersöka henne för att utesluta medicinska orsaker. När du har fått en ren hälsoräkning kan du chatta med din veterinär om hennes ångest och arbeta tillsammans mot en lösning som kan inkludera en Adaptil Doftavgivare.

Adaptil som alternativ för behandling av ångest

Hundmediciner

Det finns en uppsjö av alternativ för att lindra hundångest, inklusive helt naturlig och medicinsk lindring. Det finns inget entydigt svar på hundångest, eftersom varje hund är unik och din hund kan behöva mer eller mindre ingripande än andra. 

Vanliga botemedel mot ångest inkluderar:

 • Lugnande kosttillskott. Många hundföräldrar väljer ångestdämpande produkter som innehåller lugnande ingredienser som melatonin, L-tryptofan och kamomill. Ofta formade till godsaker, tabletter och droppar, dessa lugnande tillskott för hundar finns att köpa utan recept, men du bör alltid kontrollera med din veterinär innan du erbjuder något tillskott till din valp, eftersom de kan störa befintliga mediciner och medicinska tillstånd. 
 • Interaktiva leksaker. Vissa hundleksaker är bra för ångest, som till exempel pussel. Dessa fungerar genom att trösta din hund eller distrahera henne, särskilt under tider med hög stress som stormar. 
 • CBD. CBD-produkter, inklusive CBD-olja, växer i popularitet bland hundar. Bevisat effektivt för att bekämpa ångest hos människor, CBD kommer från cannabisväxten, även om det inte kommer att få din hund att bli hög. De flesta innehåller bara försumbara mängder THC, och isolerade extrakt innehåller inga alls. 
 • Kompressionsplagg. Kompressionsplagg (det mest välkända är Thundershirt) applicerar ett mjukt, stadigt tryck på din hunds kropp med en åtsittande passform. Detta kan lindra ångest och främja lugnande. De är populära bland hundar som lider av storm- och reseångest. 
 • Lugnande mössor. Lugnande mössor för hundar erbjuder en liten variation på det klassiska kompressionsplagget – dessa huvudmössor är designade för att sitta tätt runt din hunds huvud och öron, ger en mild kompression samtidigt som de dämpar ljud som kan trigga reaktiva hundar.
 • Lugnande halsband. Liksom Adaptil använder lugnande halsband syntetiska feromoner för att lugna hundar. Istället för att sprida dem via en doftavgivare, är de koncentrerade runt ett tunt halsband som du placerar på din hund utöver hennes vanliga halsband eller sele. Dessa försöker lugna ditt husdjur vart hon än går, inomhus eller utomhus, vilket gör dem till attraktiva val för hundföräldrar som är på språng. Ibland används lugnande dofter som lavendel istället för syntetiska feromoner, men dessa verkar vara mindre effektiva. 
 • Vitt brus-maskiner. Vitt brus-maskiner hjälper till att eliminera ångestframkallande ljud som åska, trafik eller till och med en annan hund som skäller. De är fördelaktiga för hundar som lider av storm- och separationsångest och fungerar bra för att lugna hundar som anpassar sig till lådträning.
 • Lådning. En bur erbjuder en säker tillflyktsort från världen och håller din hund borta från problem, speciellt om hon är benägen att få separationsångest. Faktum är att det finns extra säkra och ibland förmörkade hundburar som är designade för separationsångest. De flesta lådtränade hundar lär sig att älska sin låda och hänger ofta där inne, även när deras ägare är i närheten och lådans dörr står öppen.
 • Lugnande säng. Att tillhandahålla en säker och bekväm plats att mysa på kan lindra din hunds ångest, särskilt om hon kämpar med att komma till ro på natten. Specialiserade lugnande hundsängar har vanligtvis förstärkta sidor som hjälper din hund att känna sig säker, tillsammans med stödjande skum och till och med ibland värmeelement.
 • Aromaterapi. Eteriska oljor som lavendel och kamomill sprids ofta för sina lugnande effekter. Aromaterapi är populärt i helt naturliga kretsar, även om särskild försiktighet bör iakttas, eftersom många eteriska oljor är skadliga för hundar. Din hunds nos är också mycket känsligare än din, så använd alltid det mindre är mer tillvägagångssätt för att undvika att störa din hunds sniffning. 
 • Reiki. Denna form av alternativ av läkning har funnits länge, även om resultaten är obevisade – särskilt när det gäller reiki för hundar. Målet är att utövaren ska överföra ”livsenergi” till ett ämne och främja helande. Reikis avkopplande natur kan hjälpa till att lugna din hund, men den bör inte användas som det enda du gör för att bekämpa ångest.
 • Medicinering. Hundar med svår ångest eller självskadebenägenhet kan ha nytta av receptbelagda eller receptfria ångestmediciner för hundar. Kontrollera alltid med din veterinär innan du administrerar någon medicin, eftersom de kan interagera med befintliga mediciner eller tillstånd.

Som alltid, rådgör med din veterinär om du märker något oroligt beteende hos din hund. Det kan vara ett tecken på ett hälsoproblem.

Vanliga frågor om Adaptil Doftavgivare

Lugn av adaptil

Du kanske fortfarande har några frågor om Adaptil doftavgivare, men vi har dig redo.

Luktar Adaptil doftavgivare?

Nej – åtminstone inte för människor. Adaptil Doftavgivare är gjord med syntetiska feromoner som inte går att upptäcka för mänskliga näsor. Vissa ägare noterar en lätt plastlukt när enheten först ansluts, men detta beror troligen på själva doftavgivaren. Doften sägs försvinna ganska snabbt.

Hur länge kan man använda en Adaptil doftavgivare?

Adaptil Doftavgivare kan med trygghet användas som en pågående del av din hunds ångestbehandling, även om patronerna måste bytas ut var 30:e dag. Enligt tillverkaren tar doftavgivaren cirka 24 timmar att sprida feromonet genom ett utrymme och bör kopplas in minst 2 till 3 dagar före stormar. 

Fungerar Adaptil doftavgivare för separationsångest?

Ja, Adaptil Doftavgivare kan hjälpa mot separationsångest hos hundar. Som sagt, beroende på hur allvarlig din hunds ångest är, kan ytterligare ingrepp behövas, och resultaten är inte omedelbara.

Fungerar Adaptil doftavgivare för skällande?

Adaptil-doftavgivaren kan hjälpa till med störande beteenden kopplat till separationsångest, såsom överdrivet skällande, gnäll och destruktivt tuggning. En studie visade en förbättring av överdrivet skällande i ett djurhem, även om inga studier har utförts i hemmiljö.

Fungerar Adaptil doftavgivare direkt?

Enligt tillverkaren märker de flesta hundföräldrar förändringar i sin hunds beteende inom 7 dagar efter att ha kopplat in doftavgivaren. Doftavgivaren bör dock användas kontinuerligt i 30 dagar för bästa resultat. Som vi nämnde bör enheten kopplas in minst 2 till 3 dagar före en storm, så under stormsäsongen skulle vi lämna den inkopplad om din hund har åskångest.

Ger Adaptil doftavgivare några biverkningar?

Inga kända biverkningar för hundar har rapporterats med Adaptil, även om felaktig användning av doftavgivaren kan leda till att rester ansamlas på ytor eller möbler om föremål placeras inom 1,5 meter ovanför dess plug-in. Följ tillverkarens instruktioner för att undvika sådana problem.

Är Adaptil ett läkemedel?

Nej, Adaptil är en läkemedelsfri metod för att behandla hundångest. Den är utformad för att försiktigt lugna din hund med syntetiska feromoner, så du behöver inte oroa dig för drogpåverkan eller medicinering av din hund.

Rekommenderar veterinärer Adaptil?

Ja, Adaptil är en veterinärrekommenderad produkt. Vetenskapen stöder det också som ett säkert botemedel mot ångest i vissa fall, även om resultaten kan vara blandade.

***

Har du använt Adaptil doftavgivare med din hund? Fick du bra resultat? Inga alls? Låt oss veta i kommentarerna.

Bloggtoppen logga