Dobermann – En Komplett Guide till Dobermann

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

  • Höjd: 61-71 cm
  • Vikt: 27-40 kg
  • Livslängd: 10-14 år
  • Bäst lämpad för: Singlar, vakt, hus med trädgårdar
  • Temperament: Intelligent, alert, lydig
  • Jämförbara raser: Dalmatian, Rottweiler

Grundläggande om Dobermann Pinscher

Kom över en Dobermann Pinscher i en mörk gränd och du kan verkligen få en skrämmande upplevelse, särskilt om du är rädd för hundar. Men när vi tänker på alla de så kallade ”drygare” hundraserna, menar vi verkligen att de alltid är dåliga husdjur? Det kan de vara – om du inte vet vad du gör i ditt hundval. Du kan bli förvånad över att ta reda på hur lämplig en Dobermann Pinscher kan vara som husdjur, liksom kvaliteten på det sällskap och lojalitet de erbjuder när du har bildat ett band med dem.

Men du kan säga, ”Jag vill inte bilda ett band med en Dobermann Pinscher.” Det är din förlust. Dobermann Pinscher fungerar verkligen som en förstklassig vakthund som kommer att stöta bort nästan alla oönskade besökare, men det som också är viktigt är det dagliga livet du tycker om med ditt husdjur. Och om du funderar på att köpa en Dobermann Pinscher som husdjur, kommer den här artikeln att hjälpa till att sätta denna skrämmande och tuffa ras i sitt rätta sammanhang. Med andra ord, vi tar Dobermann Pinscher ut ur den mörka gränden och tillbaka till den välkomnande och välbekanta miljö som omfattar ditt hem. Låt oss titta närmare på denna starka hundras.

Doberman Pinschers är kända som vakthundar och är mycket lyhörda för träning.

Ursprung

I Sverige kan dessa hundar helt enkelt kallas Dobermann, men Dobermann och Dobermann Pinscher är inte två olika typer av hundraser – det är bara två namn för samma ras. Och var kom denna ras ifrån?

Som vissa andra tuffa raser som schäfer, kommer Dobermann från Tyskland och har sina närmaste rötter knutna till 1900-talets liv. Dobermann namngavs efter en man vid namn Louis Dobermann som ursprungligen uppfödde djuren. Och vad var Dobermanns yrke? Han samlade skatt … och det är allt du behöver veta om hans behov av skydd.

Eftersom han hade tillgång till ett antal hundraser, började Dobermann avla en hund som skulle bli en lojal följeslagare och utmärkt förmyndare. Det är ingen överraskning att denna avsiktliga avel ledde till den kvalitetshund som vi nu känner till Dobermann Pinscher. Dess väktarinstinkter och lojala sällskap är fortfarande i takt här under 2000-talet och det är inte en överraskning att Dobermann Pinscher har blivit en av de mest populära och igenkännliga raserna över hela världen.

Stamtavla

Dobermann vid vattnet

Sedan de tidiga Dobermann Pinschers uppstod ur Dobermanns avel vid hans lokala tyska hundstall, har Dobermanns en mycket varierad stamtavla. De kom från förfäder som Rottweiler , tyska Pinscher, Manchester Terrier – och det är bara ett snabbt urval av dess unika anor. Idag är Dobermann Pinschers kända som en mycket unik och lättidentifierad ras, lite ironiskt med tanke på deras konstiga arv.

Du kanske är intresserad av: Bästa DNA-testet för hundar

Mat / Kost

Dobermann Pinschers är naturligtvis ivrig köttätare, men det är ingen anledning att du ska kasta dem en bit kött då och då och förvänta sig att de bibehåller en hälsosam kost på egen hand. Att se till att du ger din Dobermann Pinscher en hälsosam kost innebär att du ger den en ordentlig mängd mat för sin vikt och blandar i kött med näringsrika livsmedel som hundmat och grönsaker.

Träning

Dobermann Pinschers är vanligtvis kända som vakthundar och är mycket lyhörda för träning och är nästan perfekt lydiga när de väl är tränade. Men de måste hanteras ordentligt. Om du är ny i världen av träningshundar är en ras som Dobermann Pinscher inte den ras du vill sätta fingrarna på – du vill ha en mer tam och lydig hund som en Golden eller Labrador Retriever. Eftersom Dobermann Pinschers är mer aggressiva vill du ha en lite större mängd hundträningsupplevelse innan du skaffar en egen Dobermann.

Doberman Pinscher har blivit mer tam, intelligent och har blivit bättre lämpad för ett normalt hemliv.

Vikt

För större hundar, så kan Dobermann väga upp till 45 kg hos män och 40 kg hos tikar, men det är vanligt att ha Dobermann Pinschers väl under dessa vikter. Vanligtvis bör en Dobermann väga över 34 kg för män och över 30 kg för tikar, med 40-45 kg som övre gräns.

Temperament / Beteende

Dobermann i gräset

Du kan inte prata om Dobermann Pinschers utan att prata om deras unika och aggressiva temperament. Men är det en stereotyp? Tja, en snabb titt på stamtavlan från Dobermann Pinschers kommer att berätta att de verkligen uppföddes för att vara vakthundar med en aggressiv strimma, men de senaste åren har Dobermann Pinscher blivit lite mer tam, intelligent och har blivit bättre lämpad för ett normalt hemliv.

Vi kan inte heller gå utan att nämna intelligens: Dobermann Pinschers är erkända som en av de mest intelligenta hundraserna där ute. Om du tror att du får ett blint aggressivt djur när du väljer en Dobermann Pinscher, så har du fel om denna ras. De kan fungera mycket bra som husdjur om de är ordentligt utbildade och kommer att växa till sina förväntade roller eftersom de är bra på att hämta tips och träning från sina ägare. En välutbildad Dobermann Pinscher kan vara en utmärkt vakthund och följeslagare.

Vanliga hälsoproblem

Dobermann Pinschers är större och har hälsoproblem som ofta är förknippade med hundar av större storlek. De har också problem med den genetiska von Willebrands sjukdom, en blödningsstörning som nu kan upptäckas. Liksom många stora hundar har Dobermann Pinschers problem med höftledsdysplasi.

Dessutom är dilaterad kardiomyopati en frekvent dödsorsak för Dobermann Pinschers och påverkar denna ras mer än någon annan ras. Det visar sig också att Dobermann och liknande större raser är dyrare att försäkra än små raser.

Förväntad livslängd

Dobermann Pinschers bör förväntas leva cirka 10-14 år.

Träningskrav

Stora men tunna Dobermann Pinschers kan ta mycket träning och bör tränas varje dag för att säkerställa, inte bara rätt vikt, utan också ett ordentligt sinnestillstånd.

SKK

Svenska Kennelklubben säger: ”Rasen är vänlig och fredlig. Den är mycket trogen sin familj och barnkär. Det är en aktiv, glad och lekfull hund med livligt temperament som behöver meningsfull sysselsättning och fostran. Den är påhittig och en understimulerad dobermann aktiverar sig själv. Rasen har ofta stor jaktlust som kan gå över styr om hunden inte får utlopp för det i någon form av träning.”

Hårlag

En kort päls som är lätt att underhålla är definitivt ett plus i en värld med Dobermann Pinschers.

Valpar

Dobermann Pinscher valpar kan vara förvånansvärt söta med tanke på deras stora eventuella storlek. Om du skaffar en Dobermann-valp, var noga med att du vet vad du gör när det gäller hundträning eftersom du har en fullvuxen vuxen innan du vet ordet av det.

Kommentarer är stängda.

Bloggtoppen logga