Bästa DNA Test för Hund 2024 – Stort Test av DNA-Test

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Wisdom Panel - Bäst i test

Ont om tid? Wisdom Panel är testvinnaren 2024!

DNA-test som förutom rasidentifiering ger värdefull hälsoinformation och tillgång till världens största DNA-databas.

Oavsett om du vill bekräfta att din valp är 100% Beagle eller lära dig mer om din hunds anor och potentiella genetiska störningar, kan ett hund-DNA-test hjälpa dig. DNA-test för hund kan avslöja mycket om våra husdjur, inklusive deras avstamning, ärftliga hälsotillstånd, såväl som beteendeegenskaper som kan vara av något intresse eller till och med oro för oss i framtiden. Emellertid skapas inte alla hund-DNA-tester på samma sätt och resultatens noggrannhet varierar mycket från produkt till produkt. För att få tillförlitlig information om din fyrbenta följeslagare är det viktigt att välja ett pålitligt test. För att hjälpa dig att göra just det testade vi flera olika kit, och skriver om några av våra favoriter nedan. Vi har också sammanställt en detaljerad köpguide för att hjälpa dig ytterligare i din sökning efter det bästa hund-DNA-kitet, så läs vidare!

Snabbval: Bästa DNA-testkiten för hund 2024

  Bild Produkt Funktioner Pris
Snabbaste resultat 61p5ddDgMJL._SL1100_ DNA My Dog – Grundläggande rasbestämning i procent

– Ger insikt i personlighetsdrag och genetiska hälsoproblem

– Rekommenderar träningsnivåer för varje hund
Se pris
Bäst i test 71gF0Dm1YHL._SL1500_ Wisdom Panel – Världens största DNA-databas och det mest omfattande testet på marknaden

– Testar även hälsan och ger mycket värdefull information
Se pris
Bästa nykomlingen 61KjUfbu6zL._SL1300_ Vetevo DNA Test – Nöjdhetsgaranti

– Snabbt resultat (3-5 veckor)

– MDR-1-status
Se pris

Bästa DNA-testkiten för hundar 2024

1. Wisdom Panel

Wisdom Panel

Wisdom Panel är ett väldigt bra erbjudande för DNA-identifiering för hund. Den ger information om din hunds rasförfäder samt kör ett antal genetiska hälsoundersökningstester på din hund.

 • 25+ hälsokontroller. Wisdom Panel erbjuder screening för 25+ medicinska komplikationer inklusive läkemedelskänsligheter som MDR1.
 • Test för 350+ raser. Wisdom Panel erbjuder rasdetektering för 350+ raser, typer och sorter med hjälp av en databas med 1800 genetiska markörer. Se din hunds släktträd tillbaka till deras farföräldrar! De identifierar till och med rasblandningar ner till 1%.
 • Analys av genetiska egenskaper. Se information om din hunds fysiska och beteendemässiga egenskaper baserat på deras ras.
 • Online-rapport. Wisdom Panels digitala rapport gör det enkelt att dela det du har lärt dig med din veterinär eller dina vänner.

FÖRDELAR

Wisdom Panel tillhandahåller massor av hälsoundersökningar och egenskaper som ett billigare pris jämfört med många andra märken.

NACKDELAR

Den enda nackdelen är att detta test är dyrt – hela testet kostar cirka 1300 kr utan rabatter.


2. DNA My Dog

DNA My Dog - DNA Testkit för hund

Letar du efter ett test med supersnabba resultat? DNA My Dog testar för alla raser som finns i ditt husdjurs genetiska sammansättning och ger resultat på bara två veckor. Även om det inte är det mest detaljerade testet på marknaden, ger den här produkten användbar bakgrund på ditt husdjurs genetik, inklusive procentandelen raser som utgör vem de är, hälsoproblem, personlighetsdrag och annan information. Kitet är ett bra val om du letar efter grundläggande och enkla resultat som kan hjälpa dig och din veterinär att skapa en bättre hälsoplan för din hund. Tack vare resultat i procent av rasen kan du ta reda på om din hund är predisponerad för vissa hälsoproblem, samt vilka träningsnivåer som rekommenderas för deras ålder.

DNA My Dog-kitet tar ett par minuter att administrera eftersom allt du behöver göra är att samla in mätdata från hundens kind med en steril bomullspinne (naturligtvis ingår i satsen) och skicka den till laboratoriet. Allt som återstår då är att vänta på resultaten, som vanligtvis tar cirka 2 veckor. Tillverkaren noterar att om du testar en valp ska han eller hon avvänjas från mamman och inte matas från henne i minst 2 timmar innan du tar provet.

FÖRDELAR

Lätt att använda, bra val för hundräddare

Kan hjälpa till att skapa en bättre hälsoplan för ditt husdjur

Snabba resultat, tar vanligtvis bara två veckor

NACKDELAR

Mycket grundläggande DNA-testinformation

Inte det exaktaste DNA-testet


3. Vetevo DNA-Test

Vetevo DNA-test

Detta DNA-kit för hundar känner igen mer än 350 raser, testar mer än 1800 genetiska markörer och rekommenderas av många veterinärer runt om i världen. Det är dock ett relativt nytt DNA-kit och har därför inte använts så mycket i Sverige än.

Vetevo DNA-test gör det däremot möjligt att följa din hunds stamtavla till sina farföräldrar och lär känna din älskling från en helt annan vinkel. Så du har möjlighet att anpassa hälsovård, träning och arbetsbelastning ännu bättre till din fyrbenta vän!

Processen är enkel:

 • Utför laboratorietestet
 • Individuell utvärdering med hälsotips baserat på anor
 • Enkel, begriplig information i gratis vetevo-appen

Resultaten syns tydligt och förklaras pedagogiskt i deras kostnadsfria mobilapp. Man får även reda på hur man bör behandla sin hund baserat på resultaten, vilket kan vara till stor hjälp för många hundägare.

FÖRDELAR

Pedagogisk app

Snabba och tillförlitliga resultat

NACKDELAR

Används inte så ofta i Sverige


Köpguide för DNA-test för hund

Oavsett om du vill ta reda på din hunds potentiella risker för att utveckla genetiska sjukdomar, skapa en bättre hälsoplan för deras framtid eller helt enkelt förstå deras personlighet bättre, kan ett DNA-test hjälpa. Genom att upptäcka vilken ras din hund är kan du få inblick i deras genetiska sammansättning och som ett resultat göra deras liv friskare och lyckligare. I grund och botten är ett hund-DNA-test jämförbart med ett humant DNA-test: det kan berätta allt om din hunds ursprung och arv, samt ge mycket värdefull hälsoinformation. Och på samma sätt som deras mänskliga motsvarigheter har hund-DNA-test – åtminstone de omfattande och mycket exakta – ett högt pris. För att hjälpa dig att få det bästa för dina pengar har vi förberett den här köpguiden, där vi täcker allt du behöver veta om DNA-testning för hund.

Vad är ett hund-DNA-test?

Ett DNA-test för hundar är ett genetiskt screeningtest som kan avslöja användbar information om hundens genetiska sammansättning, familjehistoria, risker för att utveckla vissa sjukdomar, till och med personlighetsdrag. För räddningsdjursföräldrar och ägare av mutter är dessa verktyg extremt värdefulla eftersom de kan hjälpa till att skapa en bättre hälsoplan och hjälpa till med träning. Men även om din hund inte är en korsad eller blandras utan en ren, kan du fortfarande dra nytta av genetisk testning. Ett detaljerat DNA-test för hund kan visa om din hund har en genetisk predisposition för vissa hälsotillstånd och erbjuder dig ett sätt att reagera i tid och leta efter behandling, eftersom du kommer att kunna känna igen de tidiga tecknena.

Dessa tester är också ett utmärkt sätt att lära känna din hund, eller för att vara mer exakt, vad som får dem nöjda. När allt kommer omkring spelar raserna som utgör din hunds biologi en viktig roll i vem de är, inklusive deras utseende, beteende och hälsa. Även om vissa människor kan säga att DNA-test för hundar egentligen handlar om ägarna och att tillfredsställa deras nyfikenhet sina husdjur, finns det ingen som kan förneka att de är mycket mer än så (även om för att vara rättvis, de hjälper till att tillfredsställa vår nyfikenhet också!). DNA-testkit för hund är framförallt användbara – genom att upptäcka de raser som utgör din hunds biologi kan du behandla dem bättre, mata dem bättre och till och med förhindra vissa hälsoproblem.

Blod- vs salivtest

Vi nämnde att testning av hundras liknar människans DNA-test. Båda testerna ger information om anor och många ger också insikt i hälsa och risker för att utveckla vissa sjukdomar. På samma sätt kan båda testerna göras via blodprover eller kindprover. Men vilket är bättre? Inte överraskande är resultaten från både salivprover och blodprover exakt samma. Den enda skillnaden? Hur proverna samlas in och bearbetas.

 • Saliv: snabbt och enkelt, ett stickprov kräver att du tappar insidan av din hunds kind och skickar den. Icke-invasiv och enkel, det här är den föredragna metoden för att samla in hund-DNA då det är perfekt för både djuret och ägaren. Till skillnad från blodprovet som måste göras på en veterinärkontor kan en pinne samlas in i ditt eget hem. På den negativa sidan, om du inte är försiktig med att välja ett tillförlitligt DNA-test, kan du sluta med felaktiga resultat.
 • Blodprover: samlas in genom att sätta in en nål i din valps ven och dra blod, blodprovet är naturligtvis ganska obekvämt för de flesta hundar. Med tanke på att resultaten är ungefär desamma som de som erhållits från kindpinnar, är denna metod för DNA-insamling inte populär bland husdjursföräldrar. Med detta sagt ger blodprov större mängder DNA, vilket – åtminstone i teorin – borde göra dem mer exakta än salivprov.

Hur fungerar DNA-test för hund?

Oavsett om du väljer salivprov eller ett blodprov så är processen för analys av DNA densamma: ett laboratorium extraherar DNA:t från provet och genotypar det sedan. Vad detta betyder är att de genetiska markörer som finns i provet kommer att jämföras med markörer för andra hundar i den databas som laboratoriet använder. För att vara mer exakt, eftersom genomet hos en hund innehåller cirka 2,5 miljarder byggstenar av DNA – även känt som nukleotiderna – kommer forskarna bara att fokusera på några av dessa gener, eller snarare, de upprepande DNA-sekvenserna som kallas SNP som bildar signaturer som är speciella för olika raser. Det är därför det är viktigt att välja laboratorier som fungerar med stora databaser – ju större databas, desto fler SNP från renrasiga representanter för varje ras har forskarna att jämföra med din hunds SNP. Ju större databasen är, desto större är chansen för mer tillförlitliga resultat.

Fördelar med DNA-testning för hundar

Det kan finnas många anledningar till varför människor vill testa sina husdjur. Det finns mycket information som kan erhållas bara genom att titta på det unika arrangemanget och sekvenseringen av nukleinsyror i DNA i vilken organism som helst. Att testa våra hundars DNA ger oss drivet att bättre ta hand om dem. Detta är i grunden kärnan i sådana tester. Här är några av de mer populära fördelarna med DNA-testning för hundar.

 • Avslöjar hälsorisker som ditt husdjur genetiskt kan utsättas för

En av de viktigaste anledningarna till att hundägare väljer att testa sina husdjurs DNA är att de kan få en uppfattning om de olika sjukdomarna som deras älskade husdjur kan vara genetiskt utsatta för. Medan de flesta genetiska testkit idag bara tittar på rassammansättning för att göra noggranna beräkningar av risken för att utveckla en viss sjukdom eller hälsotillstånd i framtiden, är dessa inte riktigt definitiva. De tolkas ofta från analyser gjorda från att jämföra och korsreferera en hunds ras med befintliga och kända sjukvårdsförhållanden för den rasen. Med hjälp av inferentiell statistik kan forskare sedan räkna ut hur stor chans det är ett visst hälsotillstånd kan presentera sig i framtiden. Tyvärr är detta bara mycket gissningar och slutsatser.

Mer avancerade kit använder å andra sidan en mängd olika tester som försöker kontrollera specifika genetiska mutationer. Till exempel är det nu känt att progressiv retinal atrofi faktiskt är en mycket vanlig genetisk anomali som drabbar mer än hundra hundraser. Det har dock också visats att vissa raser är mer mottagliga för denna genetiska mutation. Ett annat exempel är den defekta multiläkemedelsresistensgenen som har konstaterats vara vanlig hos Collies and Shepherds.

 • Hjälper till att skräddarsy ett bättre hälsoprogram för ditt husdjur

Genom att ge dig en grundlig rapport om vilka genetiska mutationer som kan finnas i ditt husdjur kan DNA-testkit för hund hjälpa dig att göra nödvändiga förberedelser och arrangemang med din veterinär angående din hunds vård. Ännu viktigare, den här informationen ger dig också mer än tillräckligt med anledningar till att skräddarsy ditt hälsoprogram för ditt husdjur. Du kan använda enkla parametrar som förutsägelse av hundvikt för vuxna för att utforma en mer förnuftig kost för ditt husdjur, vilket förhindrar fetma och metaboliska störningar som diabetes. På det här sättet kommer du att kunna erbjuda ett mer näringsrikt, välbalanserat måltidsprogram för ditt husdjur och ett som verkligen passar deras genetiska sammansättning.

Eftersom du nu förstår vilka sjukdomar eller hälsotillstånd din hund kan vara utsatt för, kan du vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra att sådana tillstånd uppstår. Till exempel om du vet att din hund är genetiskt utsatt för att utvecklas höftdysplasi eller ens artrit, då kan du försöka kringgå denna benägenhet genom att ge ditt husdjur lämpligt hundledstillskott. Dessa kanske inte fungerar för att förhindra hela förloppet av sådana avvikelser, men studier visar att tillskott kan hjälpa till att minska eller minimera effekterna av sådana förhållanden på din hunds totala livskvalitet. Hur som helst, kosttillskott som kondroitin, glukosamin, hyaluronsyra, grönläppad mussla och MSM bör stärka lederna till ditt husdjur, vilket minimerar effekterna av höftdysplasi och artrit och andra liknande tillstånd. Du kan använda samma genetiska information för att ta fram en omfattande plan för din hunds mun- eller tandhälsa, samt immunsystemets integritet och pälshudens hälsa.

Poängen är att när du är beväpnad med en unik förståelse för din hunds grundläggande sammansättning kan du skapa bättre och mer ansvarsfulla planer för att ta hand om dem.

 • Hjälp till att planera mer effektiva utbildningsprogram

Att vara medveten om din hunds genetiska bakgrund ger dig en möjlighet att skapa effektivare träningsprogram för dem. Att veta vilka raser som finns i din valps släktlinje hjälper dig att förstå några av deras mer märkliga beteenden, vilket också bör vara till nytta när du utarbetar effektivare träningsprogram för lydnad.

Relaterat inlägg: Guide om Eurasier

Saker att leta efter i ett DNA-testkit för hund

Det finns gott om hund-DNA-kit på marknaden idag. Vissa är mycket omfattande och korrekta, medan andra är mer begränsade och ger dig grundläggande information om ditt husdjurs härkomst. Hur som helst är det absolut nödvändigt att du letar efter följande saker när du letar efter ett DNA-testkit.

 • Noggrannhet

Leta först efter korrekta test. Allt mellan 95-99% anses vara bra, även om det också är något lägre än vad som är acceptabelt. Det som är viktigt är att välja tester som använder stora databaser eftersom de har mer information att arbeta med. Ju större databas desto mer exakta kommer resultaten att bli.

 • Giltighet 

Giltighetstiden för ett test spelar också stor roll. Du kan få det resultat du vill ha eller förväntar dig, men är processen att nå detta resultat tillförlitligt nog? Om du tror att resultatet är resultatet av en sund process är testet giltigt. Men om du är tveksam om resultatet av uppenbara skäl, kan något vara fel. Tyvärr är detta ganska svårt att mäta och fastställa. Därför rekommenderar vi att du tittar på företagets trovärdighet och pålitlighet som gör DNA-testkiten för hund för att få en uppfattning om resultaten är giltiga eller inte. Leta efter varumärken som arbetar med auktoritativa organisationer.

 • Rapportering 

Dessa tester blir inte billiga. Eftersom du redan betalar kan du lika gärna kräva den mest omfattande rapporten om din hunds genetiska bakgrund och hälsa. Vissa kit täcker endast rasprocent medan andra går så långt som att ge dig en fullständig hälsoriskprofil inklusive en förutsägelse för vuxenvikt. Hur som helst, ju mer information du får desto större blir din förståelse för ditt husdjur.

 • Resultathastighet för leverans

Vissa företag kan leverera testresultaten inom 2 till 3 veckor medan andra kan ta längre tid än så, till och med upp till en månad. Även om det är förståeligt att vilja se resultaten så snart som möjligt, rekommenderar vi att du inte baserar dina inköpsbeslut på hur snabbt företaget kan leverera resultaten (till exempel tar DNA My Dog bara två veckor men det är inte heltäckande). I slutändan är resultatens noggrannhet det som verkligen betyder något, och inte hur snabbt resultaten kommer till dig.

Hur exakt är dessa test?

Detta beror helt på företaget som gör DNA-testning. Som nämnts, om ett företag använder en stor rasdatabas och kan garantera 95-99% noggrannhet för deras resultat, kommer testet verkligen att vara mycket exakt. Tänk på att inget test kan vara 100% korrekt – du måste bara göra lite utrymme för mänskliga fel. Men när det gäller att bestämma genetiska hälsotillstånd är resultaten vanligtvis mycket exakta och giltiga eftersom forskarna letar efter specifika gener relaterade till sjukdomar.

Hur mycket kostar ett DNA-testkit för hund?

Priset på DNA-testet för hund varierar mycket liksom noggrannheten i deras resultat. Idag kan du enkelt hitta ett test så lågt som för 900 kr och så högt som för 2000 kr. Även om det är sant att pris ofta inte garanterar kvaliteten, så gäller det faktiskt när det gäller DNA-test. Vanligtvis erbjuder dyrare tester mer exakta och mer omfattande resultat.

Hur du topsar din hund med ett DNA-test

Att ta ett prov av din hunds vävnad för genetisk testning är ganska enkelt. Så här gör du det:

 • Kontrollera först din hunds munhåla. Kontrollera om det finns matpartikl eller smuts mellan husdjurets tandkött och kind. Om din hund bara precis hade sin senaste måltid måste du vänta minst 2 timmar innan du sätter topsar salivet.
 • Skaffa ditt testpaket och öppna försiktigt förpackningen. Se till att du har läst instruktionerna noggrant så att du får en uppfattning om hur du ska gå vidare. Rör inte borsten eftersom detta kan förorena provet senare.
 • Rulla bomullsborsten hårt mot insidan av ditt husdjurs kind. Beroende på testsatsen bör du göra detta i cirka 15 till 30 sekunder för att se till att du får tillräckligt med celler för att testas.
 • Låt DNA-provet torka naturligt i cirka 5 minuter. Återigen, undvik att röra vid borsten. När fem minuter har gått kan du försiktigt sätta tillbaka DNA-salivet i sin förvaringshylsa.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga