Dentastix: Är det bra eller dåligt för hunden?

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Ingen vill ha dåliga hundtänder, men är Dentastix svaret? Det är en fråga som ställs av många hundägare. När allt kommer omkring vill vi alla ha det som är bäst för våra hundar. Förutom duschar av daglig kärlek och långa promenader på landsbygden är det viktigt att hålla hundtänderna i toppform för din hunds välbefinnande.

Att borsta din hunds tänder dagligen är lika viktigt som att borsta dina egna men för närvarande borstar mindre än 1% av husdjursföräldrarna deras katt eller hunds tänder. Även om det inte finns någon ersättning för en gammal hederlig tandborste och tandkräm (hundtandkräm inte mänsklig tandkräm!), För enkelhets skull använder många människor ätbar tandkräm för hunden och hundtugg som Dentastix, som påstår sig hålla hundens tänder rena och friska.

Läs vidare när vi diskuterar om dessa hundtugg och pinnar är fördelaktiga för din hunds tänder eller inte.

Vad är Dentastix?

Låt oss börja med det viktigaste – vad Dentastix egentligen är. Dentastix är ett hundtugg som tillverkats av Pedigree, som många hundägare genast känner igen från den röda bandsymbolen som verkar finnas på varje påse hundmat i butiken.

Dentastix: Är det bra eller dåligt för hunden?

Vad finns i Dentastix?

Har du någonsin tittat på ingredienslistan för att se vad som finns i Dentastix?

I Sverige är djurfoder och godisföretag inte juridiskt skyldiga att lista enskilda ingredienser i sin produkt. Istället kan de helt enkelt lista dem efter kategori. Som ett resultat kan många ingredienser vara dolda, och du kanske inte är helt medveten om vad du ger din älskade hund. Lyckligtvis har vi brutit ner kategorierna i innehållsförteckningen för att ge dig en tydligare uppfattning om vad som är vad.

Spannmål

Vissa företag som tillverkar hundmat använder termen ”spannmål” för att beskriva alla olika typer av spannmål. Med denna heltäckande term är det omöjligt att veta vilken typ av korn som finns i Dentastix eller kvaliteten på kornen. Om du har en hund som har en känslig mage eller matintolerans kan det vara svårt att identifiera problemingrediensen utan att veta vad som finns i maten så vi rekommenderar att du håller dig till produkter som tydligt markerar exakta ingredienser.

Vegetabiliska biprodukter

Återigen betyder det vaga i denna term att du helt enkelt inte vet vad du får i varje hundtuggning. En sats kan skilja sig från en annan beroende på de grönsaksprodukter som är mest kostnadseffektiva vid den tiden.

Kött & köttbiprodukter

Kött och köttbiprodukter anger inte klart vilken del eller vilket djur som används. Det kan vara vilken del som helst av alla djur, från huvud och hjärna till hår och fjädrar. Problemet med vaga termer är att du inte kan vara säker på om kvaliteten är bra eller dålig och än en gång kan köttkällorna i receptet byta parti till sats så håll dig borta från detta om din hund har matintolerans.

Mineraler inklusive natriumtrifosfat

Natriumtripolyfosfat är de aktiva ingredienserna i en Dentastix som hjälper till att hålla dina hundars tänder rena. Kliniska studier visar att de kan förhindra uppbyggnad av tandsten med upp till 80%.

Oljor och fetter

Detta avser alla fetter och oljor från växter eller djur, oavsett om det är nyttiga oljor och animaliska fetter av hög kvalitet eller potentiellt skadliga, mycket processerade oljor. Det är omöjligt att veta bara genom att titta på etiketten.

Rengör Dentastix din hunds tänder?

Trots förvirringen när det gäller Dentastix-receptet används de runt om i världen för att hålla hundars tänder rena och friska. Enligt deras reklam rekommenderas de till och med av veterinärer. Så de får inte vara alltför dåliga, eller hur?

Dentastix hävdar att deras unika formula hjälper till att hålla tänderna rena, men beroende på hunden gör den mjuka tuggan inte mycket för att naturligt gnugga bort vid plack. Ja, Dentastix innehåller specifika ingredienser som är utformade för att rengöra din hunds tänder, men frågan är om du tror att ge dessa tuggben är bra för din hunds hälsa överlag. Vi skulle hävda att det finns hälsosammare alternativ som inte är lika feta och har naturliga rena ingredienser.

Aktiva ingredienser

Den viktigaste Dentastix-ingrediensen som rengör din hunds tänder är natriumtrifosfat, en kemikalie som kan bryta ner plack och tandsten. Emellertid står kemikalien bara för cirka 2,5% av varje Dentastix-pinne, så du vill vara bekväm med att de andra 97,5 procenten är bra för din hund.

Dolda ingredienser i tuggpinnar

Majoriteten av ingredienserna i en Dentastix-pinne hjälper faktiskt inte till särskilt mycket att rengöra tänderna. Extra tillsatser används för att förbättra smak, lägga till konsistens och för att tilltala marknaden. Dessa ytterligare ingredienser kan till och med göra mer skada än nytta. Spannmål, till exempel, förvandlas till socker vid förtäring, vilket faktiskt kan leda till dålig andedräkt – just det du försöker förhindra!

Hur det fungerar

Hur fungerar dentastix?

Tuggigheten i varje Dentastix verkar på placket som fastnar runt tandköttet.

Den sega godbiten fäster på placket, vilket sedan dras loss när hundar slickar tänderna för att rengöra dem från alla återstående godisar.

Det finns två sätt att veta om Dentastix fungerar för din hund.

Den första är att visuellt inspektera deras tänder efter varje användning. Plack är inte alltid synligt, men en hund med dålig plackuppbyggnad kommer att ha märkbart renare tänder runt tandköttet och mellan varje tand.

Den andra stora skillnaden är deras andedräkt. Dentastix fräschar upp andan medan de rengör tänderna, så om din hund kan flämta direkt i ansiktet och det inte gör att du vill springa därifrån, så är det troligen en bra match för din hund.

Faror med att ge hundar Dentastix

När du vill ge din hund något nytt är det alltid en bra idé att veta både det bra och dåliga om produkten.

Låt oss börja från början.

Veterinärer rekommenderar tuggpinnar som en del av en hälsosam hunds livsstil. Den enda gången de varnar hundföräldrar är när det gäller att välja godis.

Till exempel har det förekommit fall där Nylabone varit farligt för hundar.

Detsamma gäller alla märken av tandvårdsprodukter, inklusive Pedigree.

Varje förpackning är märkt med en beskrivning som anger vilken storlek på produkten som passar bäst till olika storlekar på hundar.

Nervösa husdjursägare har gått online för att klaga på att ingredienserna i Dentastix inte är säkra för hundar eftersom de inte är igenkännbara livsmedel såsom kyckling eller sötpotatis.

Det är förståeligt, men eftersom veterinärer fortfarande rekommenderar godis som Dentastix, är det fortfarande säkert att säga att denna behandling är bra för din hund om den ges i rätt storlek och frekvens.

Vad man bör hålla koll på

De flesta hundar kan bli galna på ett superstort ben eller godis, så oftast finns det inte på världskartan att skaffa hundar något tuggbart som är för stort.

Det som husdjursägare bör veta är att tuggben och tuggknutar måste övervägas mer noggrant.

Hundar som äter godis, som Dentastix, som är för stora kan fastna i baksidan av munnen eller halsen och orsaka kvävning.

Varje påse med Dentastix rekommenderar storleken och åldern på hundarna, så var noga med att läsa detta innan du köper det.

Medan din hund tycker om en Dentastix, bör du också hålla ett öga på dem för att övervaka tecken på kvävning.

Tecken kan vara:

  • En missfärgad tunga
  • Visslande ljud
  • Panikrörelser

Om din hund beter sig på något annat än sitt vanliga jag, kontrollera baksidan av munnen och halsen med en ficklampa och ta bort allt som kan ha fastnat.

Var extra noga med att titta efter detta om det är första gången din hund stöter på seg mat.

Säkra alternativ till Dentastix

Borsta hundens tänder

Det är alltid en bra idé att borsta din hunds tänder regelbundet, och i vissa fall även tandköttet.

Använd dessa rengöringstips för att få bästa resultat:

En snabb tandborstning kommer att förhindra plackbildning såväl som tandkött.

Boka in regelbundna tandundersökningar

Människor uppmanas att få sina tänder rengjorda hos tandläkaren vartannat eller var tredje år, men hundar kan vara lite mer avslappnade när det gäller dessa undersökningar.

Prata med din hunds veterinär om deras specifika fall. Din veterinär kan rekommendera mer eller mindre frekvent rengöring beroende på din hunds tandhistorik.

Köp hundmat som bidrar till bättre munhälsa

Tuffa mot plack och snälla mot planeten, Barkoos tuggben behandlar effektivt hundens munhälsa.

Vi tror att rena ingredienser är bäst för din hunds hälsa, vilket gör Dentastix till ett nej. Så vi tagit fram ett hälsosamt alternativ för att hantera dålig andedräkt och plack. Med samma aktiva ingredienser som en dentastix men minus skräpet, bakas tuggbenen med naturliga ingredienser utan arom- och färgämnen eller konserveringsmedel. De är naturliga och fettsnåla tuggben som är snälla mot hunden och har en god och uppskattad fyllning av våm. Klicka på bilden nedan för att ta reda på mer och prova dem.

Dentastix alternativ

Slutsats

Jag känner människor som inte alls bryr sig om sin hunds tandhälsa, och jag känner också människor som förmodligen är mycket mer uppmärksamma än vad de behöver vara.

Personligen tror jag att det finns en perfekt balans i mitten.

Tandvård som Dentastix är bra för att bibehålla friska tänder, men hundar bör då också ta regelbundna tandkontroller bara för att se till att allt är okej.

Utan att borsta din hunds tänder eller att göra veterinärbesök kan det finnas många tandproblem i din hunds framtid.

Bloggtoppen logga