Hund med dålig andedräkt – Orsaker & Behandling

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Om du ryggar tillbaka från din valps glada flämtande eller ber gästerna om ursäkt för din hunds dåliga andedräkt, är det dags för en tur till veterinären. Dålig andedräkt är vanligt hos våra hundkamrater, särskilt när de åldras, och kan vara ett tecken på allvarliga hälsoproblem. Idag delar vi med oss av några orsaker och behandlingar för dålig andedräkt hos hundar.

Vad orsakar dålig andedräkt hos hundar?

Dålig andedräkt är verkligen inte ovanligt hos hundar. Även om det är helt normalt för din hund att få lite lukt i andedräkten från att äta, leka med leksaker och bara leva sina normala vovveliv, kan denna lukt ibland växa till en stank som stöter bort alla utom de modigaste hundföräldrarna.

Men dålig andedräkt är inget att skratta åt när det kommer till våra hundkamrater. Din hunds dåliga andedräkt kan vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem, så även om du kan bli frestad att bara flina och uthärda det, är det viktigt att ta din hund till veterinären om den upplever kronisk dålig andedräkt.

Munhälsoproblem

Munhälsoproblem är den vanligaste orsaken till dålig andedräkt hos hundar. Munhälsoproblem som kan leda till illaluktande andetag hos hundar sträcker sig från karies till tandköttssjukdomar och orala infektioner. Oavsett den exakta orsaken, byggs bakterier och matrester upp med tiden i din hunds mun om de inte rensas bort regelbundet, vilket resulterar i plack och en ihållande dålig lukt. 

Om din hunds andetag luktar lite, är det troligtvis orsakat av nya munhälsoproblem. Även om de lämnas okontrollerade kommer lukten att bli mycket starkare och ditt husdjurs munhälsa och välbefinnande kommer att fortsätta att minska. 

Njursjukdom

Om din hunds illaluktande andedräkt luktar avföring eller urin kan det vara ett tecken på att den nyligen har ätit bajs (vilket är ett annat vanligt problem som bör undersökas av din veterinär) eller ett symptom på njurproblem. När din hunds njurar inte fungerar korrekt kan de inte filtrera och bearbeta gifter och avfall som de ska. Detta kan leda till en ansamling av dessa slaggprodukter i din hunds kropp, vilket är både skadligt för din hunds allmänna hälsa, och en möjlig orsak till dålig andedräkt.

Leversjukdom

Om din hund nyligen har utvecklat allvarligt dålig andedräkt och deras nya lukt åtföljs av oroande symtom som kräkningar och diarré, kan leversjukdom vara den underliggande orsaken till deras symtom. 

Hund som ligger i gräset

Hur behandlar man dålig andedräkt hos hundar?

Behandling för din hunds dåliga andedräkt beror på den underliggande orsaken till tillståndet. Som sagt, när din hund har framgångsrikt behandlats för det underliggande hälsoproblemet bör deras dåliga andedräkt börja försvinna. 

Om du märker en plötslig förändring i din hunds andetag, särskilt om din hund är äldre, är det viktigt att träffa din veterinär för att få en diagnos så tidigt som möjligt. Behandlingar är vanligtvis mest framgångsrika och enklast när tillstånden upptäcks i de tidiga stadierna. 

Behandlingar för din hunds dåliga andedräkt kan variera från receptbelagda mediciner, specialiserade dieter, terapier och till och med operationer beroende på orsaken och svårighetsgraden av det underliggande tillståndet.

Vad kan jag göra för att behandla min hunds stinkande andetag?

Även om du inte kan behandla njur- eller leversjukdom hemma, är ett sätt du kan hjälpa till att behandla eller förebygga dålig andedräkt hos din hund att se till att din hund får rutinmässig munhygienvård. De behöver munhygienvård varje dag utöver årliga professionella tandrengöringar.

Veterinärer rekommenderar att medan din hundkamrat fortfarande är en ung valp bör du börja borsta tänderna med en bra hundtandborste och hundtandkräm. Detta kan låta galet men att spendera tiden när de är unga för att hjälpa dem vänja sig vid upplevelsen av tandborstning kan hjälpa till att undvika allvarligare tandhälsoproblem när de är äldre.

Om du inte kan träna din valp att tolerera att få sina tänder borstade finns det ett brett utbud av tandtuggar (som dentastix) och hundfoder formulerade för att främja god munhälsa. Fråga din veterinär om dessa och andra orala lösningar för din hund.

När det gäller att förebygga inre organskador och sjukdomar som kan påverka din hunds lever eller njurar, finns det också ett par enkla åtgärder du kan vidta.

  • Se till att hålla mänskliga mediciner utom räckhåll för din hund. Många är giftiga för husdjur och kan leda till allvarliga organskador.
  • Se till att eventuella krukväxter eller mat inom räckhåll för dina hundar är säkra för hundar. Mat som russin och choklad kan vara dödlig för våra hundkamrater, och otaliga krukväxter kan vara problematiska för din hunds hälsa.
  • Håll kända gifter inlåsta som frostskyddsmedel som kan leda till allvarlig och plötslig organsvikt hos hundar. 

Obs: Råden som ges i det här inlägget är avsedda i informationssyfte och utgör inte medicinsk rådgivning för husdjur. För en exakt diagnos av ditt husdjurs tillstånd, vänligen boka tid med din veterinär.

Bloggtoppen logga