Boxer (hundras): Egenskaper, skötsel och allt du behöver veta

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Boxer är en medelstor till stor hundras med kort, slät päls och en atletisk, smidig kroppsbyggnad och har sitt ursprung i Tyskland. Boxer är i allmänhet energiska och lojala med ett sött och lekfullt temperament. De kommer ofta bra överens med barn, särskilt när de umgås från en ung ålder, och de har en instinkt att skydda sin familj.

SNABB FAKTA OM BOXER
GRUPP: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
HÖJD: 53 till 59 cm (tik), 57 till 63 cm (hane)
VIKT: ca 25 kg (tik), ca 30 kg (hane)
PÄLS: Kort, slät
PÄLSFÄRG:  Typiskt gul eller tigrerad, kan ha en svart mask och/eller vita markeringar
LIVSLÄNGD: 10 till 12 år
TEMPERAMENT: Aktiv, tillgiven, lekfull, energisk
HYPOALLERGEN: Nej
URSPRUNG: Tyskland

Egenskaper hos boxer

Boxer har vanligtvis ett vänligt och lekfullt temperament. De älskar människor och kan vara ganska tillgivna. Dessa personorienterade personlighetsdrag gör dem också till relativt träningsbara hundar.

TillgivenhetsnivåHög
VänlighetHög
BarnvänligHög
DjurvänligMedium
TräningsbehovHög
LekfullhetHög
EnerginivåHög
TräningsförmågaHög
IntelligensMedium
Tendens att skällaMedium
Mängd den fällerMedium
Boxer på ängen

Historia om boxer

Boxer har förfäder som kan spåras tillbaka tusentals år. Men rasen började ta form i Tyskland mot slutet av 1800-talet. Uppfödare minskade större hundar av mastiff-typ – specifikt involverade en ras som heter bullenbeisser som hade använts för storviltsjakt. Bulldoggar spelade också en roll i rasens genetiska sammansättning, eftersom boxer är släkt med nästan alla raser av bulldoggtyp.

Den smalare, mindre boxer spreds över hela Europa och sedan USA i slutet av 1800-talet och 1900-talet. De var tyvärr inblandade i omänsklig hundhetsning och andra blodsporter. De lojala hundarna användes också på gårdar, som vakthundar, som tjänstehundar och inom polisen och militären. Faktum är att boxer var en av de första hundraserna som arbetade som polishundar i Tyskland. 

Den första standarden kom 1902, och man är inte säker på var namnet boxer har sitt ursprung.

Skötsel av boxer

Den atletiska hundrasen boxer har höga träningsbehov och älskar lektid. Rätt träning är också ett måste för att hålla rasens energi i schack. Lyckligtvis är boxern relativt underhållsfri när det kommer till övrig vård.

Träning

De flesta boxer har mycket energi, vilket innebär att de behöver rikligt med träning varje dag. Det är idealiskt att ta med din boxer på en 30 minuters promenad minst två gånger dagligen. Jogging, vandringar, apport och annan aktiv lek hjälper också till att hålla hunden i form och mentalt stimulerad. Eftersom de är människoorienterade hundar, skulle boxer föredra att göra något aktivt med dig istället för att lämnas ensam på en trädgård. 

Tänk på att boxer inte är särskilt toleranta mot varken kallt eller varmt väder. Deras korta päls ger dem inte isolering mot kylan. Och på grund av sina korta näsor kan boxer inte flåsa bra för att svalka sig i värmen. Så det är bäst att träna boxer i första hand inomhus under extremt väder, varmt eller kallt. I varmt väder, planera promenader för den svalaste tiden på dagen om möjligt.

Pälsvård

Eftersom boxer har väldigt kort päls har de relativt enkla skötselbehov. Borsta dem varje vecka med en hundborste för att ta bort eventuell lös päls och skräp från pälsen. När vädret förändras på våren och hösten så kommer boxer att fälla mer och behövas borstas oftare för att kompensera för ökningen av lös päls.

Pälsen förblir också ganska ren, och den kräver ett bad endast varannan månad eller så i allmänhet. Men tänk på att många boxer dreglar mycket, så deras päls kan behöva rengöras med en fuktig trasa runt munnen.

Kloklippning kommer att behövas ungefär varje månad, beroende på hur mycket hunden naturligt sliter på sina klor. Dessutom är det idealiskt att borsta hundens tänder varje dag med en bra hundtandkräm.

Träning

Boxer kan bli hyperaktiva och oregerliga om de inte är ordentligt tränade och socialiserade. Detta är helt enkelt ett resultat av deras sprudlande personligheter. Boxer älskar ofta att hoppa upp på människor – en överföring av hur rasen skulle hoppa medan jag jagar vilt – och helst borde de ha konsekvent träning från en ung ålder för att stävja detta beteende. 

Det är bäst att anmäla en boxervalp i en valpkurs så fort den uppfyller ålderskravet. Där ska den lära sig grundläggande lydnad och hur man umgås artigt med andra hundar och människor. Utsätt din boxer för olika människor och situationer, och se till att alla som möter den använder positiv förstärkning på bra beteenden. Att anmäla sig till hundsporter, utbildning till servicehund eller liknande kurser kan också hjälpa din hund att arbeta med sin lydnad och stärka bandet du har med den.

Hoppande boxer

Vanliga hälsoproblem

Förutom sin intolerans mot extrema temperaturer är boxare också benägna att drabbas av några vanliga hälsotillstånd. De inkluderar:

 • Höftdysplasi
 • Spondylos
 • Hjärtsjukdomar
 • Sköldkörtelproblem
 • Njursjukdomen renal dysplasi
 • Degenerativ myelopati
 • Cancer

Kost och näring

Mata en näringsmässigt balanserad hundmat av hög kvalitet och ge alltid rent vatten. Följ din veterinärs instruktioner för mängd och variation av mat, eftersom detta kan variera med ålder, aktivitetsnivå och andra faktorer. Övervaka regelbundet din boxers vikt för att förhindra fetma och andra hälsoproblem.

Dessutom, precis som andra hundar med djup bröst, kan boxare vara benägna att bli uppsvälld , vilket kan leda till att magen vrider sig farligt på sig själv. Att äta från en förhöjd skål, äta långsamt och få mindre måltider kan hjälpa till att förhindra uppsvälldhet. 

Var man kan adoptera eller köpa en boxer

Kolla in lokala djurhem och föreningar som räddar avlidningshotade hundar för att hitta en boxer som behöver ett hem. Eftersom rasen är så populär är boxare relativt lätt att hitta. Om du letar efter en valp från en välrenommerad uppfödare, förvänta dig att betala runt 15 000 till 25 000 i genomsnitt, även om detta kan variera kraftigt beroende på blodslinje och andra faktorer. 

Några grupper som kan hjälpa dig i ditt sökande efter en boxer inkluderar:

Boxer översikt

Fördelar

 • Kärleksfulla
 • Älskar att ha kul
 • Bra familjehundar

Nackdelar

 • Vissa dreglar överdrivet
 • Kan vara hyperaktiv utan träning och aktiviteter
 • Kan inte tolerera för varmt eller kallt väder bra

Fler hundraser

Som med alla raser, om du tror att boxer är hunden för dig, gör mycket research innan du skaffar en. Prata med veterinärer, andra boxerägare, välrenommerade uppfödare och föreningar för att lära dig mer.

Om du är intresserad av andra hundraser raser, kolla in:

Det finns en hel värld av potentiella hundraser där ute – med lite research kan du hitta den rätta att ta med hem!

Boxer i vatten

Vanliga frågor om boxer

Är boxer bra familjehundar?

Boxer kan vara bra familjehundar, speciellt när de tränas och socialiseras från ung ålder. Däremot kan överflöd och benägenhet i boxer som är otränade göra att de hoppar och leker, vilket kan bli för mycket kring små barn.

Är boxer aggressiva?

Boxer är vanligtvis väldigt kärleksfulla och tillgivna med sina familjer. Men de kan också ha en skyddande natur som måste hanteras genom träning och socialisering.

Är boxare bra lägenhetshundar?

Boxer kan bo i lägenheter så länge de får tillräckligt med motion och mental stimulans under dagen.

Bloggtoppen logga