Bolognese (hundras): Egenskaper, skötsel och allt du behöver veta

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bolognese är en italiensk dvärghundsras som tillhör grupp 9 (sällskapshund) med små ögon, floppiga öron och en unik lockig, rufsig vit päls som växer uppåt på toppen av huvudet. Mer än bara en fluffig vit knähund är denna ras känd för sitt särskilt lugna uppträdande. Bolognesehundar är tillgivna mot sina ägare, och de tycker om att vara runt människor så mycket att de är benägna att få separationsångest när de lämnas ensamma.

Bolognese kan påminna dig om bichon frisé, en av de sötaste hundraserna, och med goda skäl – de är nära besläktade och kallas ibland bichon bolognese. Dessa hundar är också kusiner till malteser, havanais, coton de tuléar och löwchen. Även om de inte lämpar sig för alla typer av familjer, om du letar efter en följeslagare som är lojal vid din sida, kan bolognese vara precis rätt för dig.

SNABB FAKTA OM BOLOGNESE
GRUPP: 9, sällskapshundar (Svenska Kennelklubben)
HÖJD: 25 till 30 cm
VIKT: 2,5 till 4 kg
PÄLS: Lång, bomullsliknande lockig päls
PÄLSFÄRG: Vit
LIVSLÄNGD: 12 till 14 år
TEMPERAMENT: Lekfull, jämn, lojal, foglig, seriös
HYPOALLERGEN: Ja
URSPRUNG: Italien

Egenskaper hos bolognese

Den fridfulla Bolognese kan vara ett underbart husdjur, känt för sin fogliga personlighet och kärleksfulla natur mot människor. Som en sällskapshund i den sannaste formen väljer denna ras sin favoritmänniska och vill vara nära dem i varje ögonblick. Bolognese kommer också överens med andra hundar och njuter av lektid närhelst den är tillgänglig. Men för ägare som inte är aktiva hela dagen gör rasens avslappnade temperament den också nöjd med att stanna inne och koppla av.

Bolognese passar kanske inte alla hushåll med små barn – med sin lilla kropp kan den här hunden lätt bli överväldigad av tillgivenhet från ett entusiastiskt barn. Men när barn vet hur de ska interagera med hunden på ett respektfullt sätt, är bolognese glad över att umgås och leka tillsammans.

TillgivenhetsnivåHög
VänlighetHög
BarnvänligHög
DjurvänligHög
TräningsbehovLåg
LekfullhetHög
EnerginivåLåg
TräningsförmågaMedium
IntelligensMedium
Tendens att skällaHög
Mängd den fällerLåg

Historia om bolognese

Härstammar från bichons, bolognese-hunden har sitt ursprung i Bologna, Italien på 1000-talet. Rasen var älskad av adeln och var en frekvent gåva mellan adelsfamiljer under renässansen (särskilt mellan italienska och belgiska kungligheter). När adeln började dö ut dog rasen nästan ut.

Det var inte förrän på 1980-talet som en italiensk uppfödare vid namn Gian Franco Giannelli, tillsammans med några andra europeiska uppfödare, hjälpte till att återställa bolognese till dess nuvarande popularitet. Den första bolognesen i Sverige registrerades 1988. Rasen togs senare även till England, där den först visades i importerade registerklasser 1990. Bolognese har ställts ut på Crufts hundtävling, världens största hundevent i sitt slag, sedan 2002.

Bolognese som sitter på löv

Skötsel av bolognese

Liksom alla hundraser kräver bolognese visst mentalt engagemang och fysisk träning varje dag, men dessa hundar är vanligtvis lättsamma. De behöver vara måttligt aktiva och kräver grundläggande träning för att hålla sig glada och väluppfostrade. Inom pälsvård är bolognese-hundar kända för att vara kräva ganska mycket vård på grund av sin långa, lockiga päls.

Träning

Bolognesehundar är inte uppfödda för att vara idrottare, och de är i allmänhet nöjda med att springa runt på trädgården eller gå på promenader med koppel. Att träna i cirka 30 minuter en till två gånger per dag bör vara tillräckligt för att hålla denna ras i form. Dessa hundar rekommenderas för ägare som ofta är hemma och kan ge dem mycket uppmärksamhet, och lektid hemma är ett bra sätt att hålla din bolognese aktiv och engagerad utan överansträngning.

Pälsvård

Liksom många andra långhåriga hundar, kräver bolognese betydande skötsel. Vissa ägare föredrar att hålla rasens päls trimmad kort för att förhindra behovet av daglig borstning, men hårklippning kommer ofta att behövas för att hålla en kort längd.

Om du låter håret på din bolognese växa ut, planera att borsta pälsen med en hundborste varje dag för att undvika mattning och lukt. Eftersom dessa hundar inte fäller mycket, är det en ganska allergivänlig hund och ett bra alternativ för ägare med mild till måttlig allergi, men långa vita hårstrån fälls fortfarande runt huset i små mängder. Tillsammans med att ta hand om pälsen bör ägare också borsta den här hundens tänder, klippa dess naglar med en kloslip och kontrollera öronen för smuts och ansamlingar (och göra rent med en bra öronrengöring). Rengör öronen och borsta tänderna regelbundet för att förhindra infektioner.

Träning

Bolognese kan börja grundläggande lydnadsträning i valpåldern vid cirka åtta veckors ålder. Denna intelligenta ras tenderar att ta upp träningen snabbt, men ägare bör hålla lektionerna intressanta. Använd positiva förstärkningsmetoder under korta sessioner och ge belöningar som hundgodis, tillgivenhet och lektid för önskvärt beteende.

På grund av deras tendens att utveckla separationsångest är dessa hundar inte lämpliga för personer som arbetar utanför huset på heltid. Ägare bör se till att förse dem med massor av pusselleksaker och andra underhållningsmetoder när de lämnas ensamma. Bolognese är vanligtvis ganska vänliga, dock, och kan trivas i ett hunddagis som har en bra inställning för små hundar. Detta är ett bra alternativ när ägarna är på semester eller är borta för dagen då och då, men det är inte en permanent lösning.

Vuxna bolognese-hundar

Vanliga hälsoproblem

Som en relativt sällsynt ras är bolognese vanligtvis friska utan ärftliga medicinska problem. Även om deras genpool är liten, underhålls den mestadels av mycket hängivna uppfödare. Innan du köper en bolognese-valp, be uppfödaren om bevis på ett patellaprov och ögonprov som minimum.

Det är viktigt att undersöka ansvarsfulla uppfödare som gör omfattande hälsotester för sina valpar. Korrekt avelsmetoder inkluderar mer än att bara ta föräldrarna och valparna till veterinären; rutinundersökningar fångar inte alltid genetiska sjukdomar. Genom att få tydliga testresultat och rena hälsoräkningar för kullens föräldrar hjälper du till att öka chanserna att din bolognese lever ett långt och hälsosamt liv.

Kost och näring

Liksom alla hundraser bör din bolognese matas med högkvalitativt hundfoder som är lämpligt för dess näringsbehov i olika skeden av livet. Formler för små raser rekommenderas, men din veterinär kan hjälpa dig att begränsa de bästa alternativen och skapa en hälsosam portionsplan baserat på din specifika hunds ålder, vikt och aktivitetsnivå.

Håll ett öga på din hunds vikt och undvik att ge för mycket mat, vilket kan orsaka hälsoproblem på vägen. Använd dina händer för att kontrollera om de har en hälsosam vikt – eftersom dessa hundar har tjock päls kan det vara svårt att se deras midja. Känn efter höftbenen och bröstkorgen och se till att du kan nå dem utan att gräva igenom något fett (och att det inte heller sticker ut). Om din hund blir överviktig, rådfråga din veterinär om de bästa alternativen för att nå hälsosamma mål. Att träna och leka oftare, mata färre hundgodisar och använda interaktiva leksaker såsom KONG-leksaker är alla användbara sätt att hjälpa din hund att bränna lite energi.

Bolognese i gräset

Var man kan adoptera eller köpa en bolognese

Innan du tar hem en ny hund, utforska liknande raser för att jämföra deras personligheter och skötselkrav. Prata med ägare, uppfödare och räddningsgrupper och träffa några bolognese-valpar personligen för att lära dig mer.

Att hitta en bolognese utan hem kan vara utmanande, eftersom denna ras är sällsynt och inte dyker upp i djurskydd särskilt ofta. Blivande adoptanter kan registrera sig hos Hundar Utan Hem, Hundstallet och Hundfrämjandet för att bli kontaktade om en hund i behov av ett evigt hem blir tillgänglig.

Om du planerar att köpa en valp från en uppfödare, börja med att undersöka ansvarsfulla uppfödare i din region. Du kan behöva gå med på en väntelista eller resa för att hitta en valp. Dessa hundar kostar vanligtvis mellan 10 000 och 25 000, men priserna kan variera beroende på härstamning och tillgänglighet.

För att starta din sökning, kolla in dessa resurser för räddningar, den nationella rasklubben och SKK:

Bolognese översikt

Fördelar

  • Lugn, vänlig och tillgiven
  • Kan bo i alla hem av alla storlekar med måttlig daglig träning
  • Fäller inte så mycket päls

Nackdelar

  • Benägen till separationsångest, vilket kan leda till destruktivt beteende
  • Inte alltid lämplig för hem med barn
  • Kräver betydande skötsel

Fler hundraser

Om du älskar hundrasen bolognese kanske du också är intresserad av att läsa mer om dessa raser:

Det finns en hel värld av olika hundraser som kan ansluta sig till din familj. Med lite research kan du hitta din nästa bästa vän!

Vanliga frågor om bolognese

Är bolognese-hundar lätta att träna?

Intelligenta och fästa vid sina ägare, Bolognese-hundar är vanligtvis lätta att träna. Den här rasen tar upp lydnadsträning snabbt, men träningspass bör hållas korta och underhållande (med massor av positiva belöningar) för bästa resultat.

Är bolognese en bra hund?

Bolognesehundar är kända för att vara bra följeslagare, men de är benägna att utveckla separationsångest när de lämnas ensamma, ibland kallade ”kardborrhundar”. Denna ras är ett underbart husdjur och hängiven vän för ägare som ofta är hemma, eftersom den endast kräver måttlig motion och grundläggande träning.

Är bolognese en renrasig hundras?

Bolognese är en helt egen hundras som först föddes upp i Italien under 1000-talet. Dessa hundar delar liknande anor med raser som bichon frisé, malteser, havanais, coton de tuléar och löwchen.

Bloggtoppen logga