Bästa Valpmattan 2024 – Stort Test av Valpmattor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Valpmattor kan vara en livräddare om din hund inte kan gå utomhus på grund av extremt väder, nyligen genomförd operation eller helt enkelt börjar bli gammal. De är också ett perfekt träningsredskap för nya valpar som håller på att bli rumsrena. Medan vanliga kuddar får jobbet gjort, tycker vissa hundägare att de är läckande, fula och, ännu värre, oförmögna att låsa in lukter. Genom att ta steget upp till en förstklassig valpmatta kan du hålla ditt golv rent och att få ditt hem att lukta fräscht.

Bild Produkt  
backpac Yangbaga valpmatta
(Bästa tvättbara valpmattan)
Se billigaste pris
backpac AmazonBasics Valpmatta
(Bästa budgetalternativet)
Se billigaste pris
cordlessblower Little&Bigger Valpmatta
(Bästa billiga valptoalett med gräs)
Se billigaste pris
cordlessblower Petsafe Pet Loo
(Bästa återanvändbara hundtoaletten)
Se billigaste pris
cordlessblower Trixie Valpmatta Housetrainer
(Populäraste engångsvalpmattan)
Se billigaste pris

Använd valpmattor framgångsrikt för rumsrenhet

Eftersom din valp kanske inte utvecklar full kontroll över urinblåsan förrän i åldern 6 till 10 månader, kan valpmattor vara ett användbart träningsverktyg under de tidiga stadierna när de inte kan hålla sig tills de kan gå ut. Och små raser tenderar att ta ännu längre tid att utveckla rumsrenhet.

Om din nya valp ännu inte är utbildad kan du träna din hund genom att lägga valpmattan i ett begränsat område – till exempel ett hörn av köket – och hålla valpmattan på en yta som är lätt att rengöra som ett klinkergolv . Du kan också använda doftsignaler, såsom en lockande spray eller kuddar som har lockmedel inbyggt eller till och med genom att torka av dess olyckor med en ren matta för att få mattan med hundens egen doft. Hundar dras till den subtila lukten av färskt gräs eller till och med ammoniak (urin innehåller detta) så de kommer att dras till dessa aromer.

Hund som har kissat på sin valpmatta

Ett vanligt problem med träning med valpmatta är att det kan få din hund att tro att det är acceptabelt att avlasta sig var som helst i ditt hem. För att förhindra detta, placera alltid mattorna på samma plats varje gång. Välj ett område med låg trafik som är långt från din hundsäng, mat och vattenskål. Placera aldrig en matta i valpens låda – som i huvudsak är deras ”håla” eftersom det måste förbli ett bekvämt, säkert utrymme som de instinktivt undviker att smutsa ner. Det kan vara bra att placera dem där din valp vistas mest i hemmet, det kan till exempel vara i valphagen eller en plats där du vet att din valp gärna väljer att kissa.

Vad man bör tänka på vid köp av valpmatta

Disponibel jämfört med återanvändbar

Du kommer sannolikt att använda några olika typer av valpmattor under din hunds livstid, eller till och med under loppet av en vecka. Valpmattor för engångsbruk är bekväma för hektiska vardagar, även om miljövänliga underlägg som påstår sig vara gjorda av hållbart framställda och återvunna material inte är biologiskt nedbrytbara eftersom de behöver ett plastfoder på botten för att förhindra läckor. Du kanske vill överväga att istället välja en tvättbar, återanvändbar valpmatta för att spara pengar och sänka din valps koldioxidavtryck. Vissa säljs i tvåpack — där en är för tvätten, och en på golvet.

Vi inkluderade också några box-typ inställningar på vår lista, som i huvudsak är bärbara valptoaletter med gräs. Dessa återanvändbara system, som erbjuder utomhusmiljö för att tilltala ditt husdjur, består av någon typ av behållare eller bricka, fylld med antingen kompost eller gräs, och plastfoder.

Fler produkter för din hund: Bästa hundkojorna • Bästa säkerhetsbälten för hundar • Bästa hundburarna

Absorptionsförmåga och lager

Mattor med fler lager tenderar att vara mer absorberande, vilket resulterar i färre läckor. Några alternativ här har fyra, fem eller upp till sex lager. Ovanpå kan vara gasväv eller fleece följt undertill av ett plastfoder och halkfri botten. Vissa har också ett kollager för att neutralisera lukter och absorbera gula fläckar.

Vissa tillverkare av valpmattor anger kapaciteten för vätskekoppen per dyna, medan andra har riktlinjer baserade på din hunds vikt eller ras. Som en allmän tumregel producerar hundar cirka 20 till 40 milliliter (ml) urin per kilogram (kg) kroppsvikt var 24:e timme, så för en hund på 10 kg skulle det översättas till ungefär två till fyra deciliter per dag . Stora hundar behöver en högabsorberande matta som inte svämmar över medan mindre hundar kan använda högabsorberande mattor flera gånger innan de behöver bytas ut.

Storlek och doft

Den vanliga engångsmattan är cirka 55 cm i kvadrat. Större mattor har mer yta för att transportera bort fukt och främja avdunstning och har därför mer utrymme för flera användningar. Dock kanske överdimensionerade mattor inte fungerar för små utrymmen. Engångsmattor har ett kantmaterial som stoppar avrinning, så om du skär eller viker mattan är det mer sannolikt att det läcker.

Medan mattor med hög kapacitet inte behöver bytas ut så ofta, kan en smutsig matta avge en lukt när urin avdunstar. Doftande mattor eller de med luktabsorberande tillsatser som aktivt kol är bra för att hålla ditt hem doftande fräscht. Valpmattor med inbyggt lockmedel är till hjälp under den inledande träningsperioden, men de är inte nödvändiga när din hund är färdigtränad och rumsren.

Hur vi valde de bästa valpmattorna

När jag testade olika valpmattor lärde jag mig att det billigaste alternativet inte alltid är det mest prisvärda – tunna mattor måste bytas ut oftare – och inte alla dyra mattor är värda kostnaden. Dessutom kan din valp attraheras av vissa märken mer än andra, särskilt de som har ett inbyggt lockmedel eller har en distinkt konsistens. Du kan behöva prova olika mattor tills du hittar den som fungerar för din valp. Det här är de bästa valpmattorna jag rekommenderar för att hålla ditt hem rent utan att spränga din budget.

Bästa valpmattorna 2024

Yangbaga valpmatta – Bästa tvättbara valpmattan

Yangbaga valpmatta - Bästa tvättbara valpmattan

Specifikationer

 • Återanvändbar? Ja, maskintvättbar
 • Mått: Beror på storlek (finns tre olika storlekar)

Dessa återanvändbara valpmattor har fyra lager. Dessa lager är optimerade för att skapa högsta möjliga komfortabilitet, absorption samt att göra valpmattan halkfri. Enligt de själva kan denna valpmatta tvättas mer än 400 gånger utan att förlora sin plysch eller absorberande egenskaper. Vi har inte hunnit testa just det än, men vi skulle inte bli förvånade om det stämmer då mattan verkar vara av väldigt hög kvalitet i vår analys.

Den klara färgen gör valpmattan mycket synlig för en hunds begränsade färgområde, så det är lättare för din hund att urskilja det som sitt område där den kan kissa. Med tre olika storlekar är den här valpmattan designad för både stora och mindre hundar. Du kan också köpa en större valpmatta än vad din hund behöver, för att då få kunna använda den fler gånger innan den måste kastas in i tvätten.


AmazonBasics Valpmatta – Bästa budgetalternativet

AmazonBasics Valpmatta - Bästa budgetalternativet

Specifikationer

 • Återanvändbar? Nej
 • Mått : (L x B) 56 x 56 cm.
 • Kapacitet: 3,5 dl vätska (finns i olika storlekar)
Vilken storlek på valpdyna passar min hund?

Även om de är billiga, är AmazonBasics valpmattor av högre kvalitet än andra budgetengångsartiklar och absorberar upp till 3,5 deciliter vätska per dyna (i storlek medium). De är lämpliga för de flesta raser, men du måste använda mer än en per dag för medelstora till stora hundar, eller välja en större valpmatta. De har ett pölavvisande ytskikt för att hålla tassarna torra, en absorberande kärna med en inbyggd luktneutraliserare och läckagesäker bottenfoder. Det finns även ett inbyggt lockmedel för att underlätta träning.


Little&Bigger Valpmatta – Bästa billiga valptoalett med gräs

Little&Bigger Valpmatta - Bästa billiga valptoalett med gräs
 • Återanvändbar? Ja, går att rengöra
 • Mått: (L x B x H) 44 x 69 x 3,8 cm
 • Kapacitet: Lämplig för hundar upp till 7 kg

Little&Bigger valpmatta är precis vad det ser ut som – en bakgård i en låda. Den består av tre lager. Det översta lagret är mjukt, då det består av konstgräs som släpper igenom vätska. Mellersta lagret består av ett galler som ser till att hålla det konstgjorda gräset ovanför torrt. Lagret längst ned är en bricka, där vätskan samlas, vilket gör det enkelt att rengöra och tömma brickan.

Den här valptoaletten med gräs är dessutom billig jämfört med liknande modeller på marknaden. Det är ett utmärkt val om du vill prova på hur det är att ha en valpmatta och se om den typ av träning fungerar för att göra din rumsren.


Petsafe Pet Loo – Bästa återanvändbara hundtoaletten

Petsafe Pet Loo - Bästa återanvändbara hundtoaletten

Specifikationer:

 • Återanvändbar? Ja
 • Mått: (L x B x H) 84 x 84 x 14 cm.
 • Kapacitet : Rymmer upp till 2 liter vätska

Pet Loo från Petsafe är en återanvändbar hundtoalett. Den finns i tre storlekar – small, medium och large – och består av en syntetisk gräsmatta, kraftig plastbas och en låda som innehåller en engångsbricka ”Pee Pod” som fungerar med Wee Sponge-pulver som absorberar urin och stelnar i en gel. Medan engångs-Pee Pod-brickorna och Wee Sponge-pulverpåfyllningarna kan vara dyra, använde vissa granskare framgångsrikt andra material som kattsand i deras Pet Loo. Andra tyckte att själva gräsmattan var av låg kvalitet men kunde klippa till andra konstgräsrutor för att passa brickan.


Trixie Valpmatta Housetrainer – Populäraste engångsvalpmattan

Trixie Valpmatta Housetrainer - Populäraste engångsvalpmattan

Specifikationer

 • Återanvändbar? Nej
 • Mått: (L x B) 40 x 60 cm
 • Kapacitet: Framgår ej

Trixie housetrainer är den mest populära valpmattan på den svenska marknaden just nu. De används för såväl små som stora hundar och har en bra absorptionsförmåga.

Dessa engångsvalpmattor har en väldigt absorberande och en foliebas nedtill som ej gör att fukt tränger igenom. Det gör att de behåller vätskan bra. Valpmattorna finns i två olika storlekar, och går att köpa från 7-pack till 50-pack. De är också relativt billiga, vilket gör de till ett populärt hjälpmedel för att träna rumsrenhet med valpen.


Guide till träning för rumsrenhet med valpmatta

Så du har köpt valpmattor och har nu insett att de inte har magiska krafter för att träna din valps rumsrenhet. 

Så här gör du.

Innan du börjar 

 • Sätt upp ett område för valpmattan: se till att det inte ligger precis där din valp sover
 • Godis: ha 5 eller 6 godingar i fickan hela tiden så att du kan belöna framgång direkt. En framgång är att låta din valp gå på toaletten på dynan.

Hur man tränar en valp rumsren med valpmattor

 1. Det första din valp bör möta när de kommer hem är toalettytan (valpmattan). 
 2. Vänta tills det blir en något illaluktande lukt från valpmattan. Var beredd på att vänta – valpar blir lätt distraherade och kan helt enkelt inte, som många av oss, kissa under press. 
 3. Gör den vad den ska på valpmattan? Belöna din valp med en godis så fort den gör det. 
 4. Håll koll på när din valp behöver gå på toaletten så att du kan vara redo att belöna dem, eller undvika en olycka. Vanligtvis kommer detta vara tillfällen precis när valpen vaknar, efter eller under lek, efter en måltid och efter den har druckit.
 5. De kan inte prata, så lär dig tecknen på att din valp behöver gå på toaletten. Dessa kan vara att sniffa på golvet, vända sig i cirklar, gnälla, försöka hitta ett hörn eller vara rastlös. Om du ser något av detta hända, gör det till en reflex att ta dem till valpmattan direkt.
 6. Var snäll, och gå alltid med din valp till valpmattan. Nej, det är inte särskilt underhållande att se, men det är så att du får en chans att belöna dem och påskynda processen med toaletträning. 

Den gyllene regeln: Kom ihåg att alltid belöna din valp efter att ha gått på toaletten på valpmattan.

Här är även en mycket bra kort video som förklarar hur du ska träna din valp rumsren med hjälp av valpmattor, från start till slut.

Tips för träning med valpmattor

 • Använd ett instängt område som en valphage när du inte kan övervaka din valp för att förhindra att kiss hamnar där du inte vill.
 • Se till att deras ”sovplats” och ”toalettyta” är tydligt olika för att undvika förvirring genom att ha ett tydligt avstånd mellan valpmattorna och deras sovplats.
 • Straffa aldrig en valp för att ha gjort ett misstag eller för att ha råkat ut för en olycka. Ta bara ett stort andetag och städa upp det. 
 • Att behöva gå på toa mitt i natten kommer förmodligen att hända under de första veckorna, så var beredd på att ta dem till valpmattan då också. 
 • Valpar gillar att kissa på mjuka ytor. För optimal framgång föreslår vi att du rullar ihop dina eventuella vanliga mattor som du brukar ha på golvet – om du inte vill komma ihåg valpfasen med ett par fläckar på dem.

Vanliga frågor om valpmattor

Hur ofta ska man byta valpmatta?

Minst en gång om dagen. Valpar gillar inte att gå på toaletten på smutsiga ställen, så de kommer förmodligen att leta efter ett nytt ställe att gå till utan att du vet det. Under bordet eller precis där du går upp ur sängen till exempel.

Hur får jag min valp att sluta använda valpmattor?

För att träna din valp att sluta använda valpmattorna tillsammans måste du gå tillbaka till grunderna med toaletträning. Det betyder att du måste ta dem utanför huset oftare. Som unga valpar räcker det att låta hunden gå ut varje timme. Självklart bör du ta med hundgodis och överösa dem med beröm när de går på toaletten ute. Vi är säkra på att du kan förstå hur svårt det kan vara att gå på toaletten i kyla eller regn efter att ha vant sig vid det varma, mjuka golvet inomhus. Ha tålamod med dem, de kommer att klara det så småningom!

Vad ska man lägga under valpmattorna?

Vi rekommenderar att ha dem på en hård yta som exempelvis lövträ som är lätt att rengöra om valpmattorna skulle läcka. Du kan också sätta valpmattan på en liten, billig matta som du kan tvätta om det behövs (vilket också kan hjälpa valpmattorna från att glida runt).

Hur man håller valpmattor på plats

Ett effektivt sätt att hålla valpmattorna på plats är att lägga dem på en annan matta som du inte är så rädd om. Det är en bra idé att då ha dubbla lager ifall det skulle bli läckage, för att undvika att mattan förstörs. Du kan också prova att spänna fast den på något sätt, till exempel med tejp.

Hur man stoppar valpen från att tugga på valpmattan

Valpar är benägna att tugga på nästan allt (inklusive deras valpmatta). För att förhindra tuggning, se till att valpmattan är fastsatt på golvet med hjälp av tejp. Om de fortfarande försöker tugga på den, försök att avleda deras uppmärksamhet till att tugga på något mer åtråvärt som en leksak eller godis.

Sammanfattning

Valpmattor är ett utmärkt verktyg för att träna din valp rumsren. Det finns en mängd olika alternativ att välja på, så förhoppningsvis har den här guiden gjort att ditt beslut har blivit enklare. Vi hoppas också att du kan använda vår guide om hur du ska använda valpmattorna har varit till användning.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga