Bästa Valpfoder 2024 – Stort Test av Valpfoder

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Du är inte den första personen som tar hem en helt ny valp bara för att bli arg medan du tittar på de otaliga hundmatsalternativen som finns tillgängliga.

Lamm, lax, kyckling; torr, våt; hypoallergen, helt naturlig, spannmålsfri, spannmålsinnefattande — valmöjligheterna är oändliga!

Men misströsta inte – att välja valpfoder av hög kvalitet är inte så svårt som det från början verkar. Genom att överväga några enkla kriterier kan du välja ett bra hundfoder för din växande (och bedårande) valp.

Har du bråttom och vill bara ha en snabb rekommendation? Kolla in våra snabbval!

Bästa valpfoder: Snabbval

 • #1 Buddy Puppy Love [Bästa valpfodret överlag] — Designad speciellt för din valp och gjord med samma kaliber av ingredienser som du skulle njuta av på en snygg restaurang, detta är det bästa fodret för att skämma bort din hund.
 • #2 Mush Vaisto Puppy [Bästa färska valpfodret] — Tillverkad med en trio av hälsosamma (och smaskiga!) proteiner och ett brett sortiment av grönsaker, är detta ett utmärkt alternativ för ägare som vill ha en av det bästa färska valpfodret som finns.
 • #3 Magnussons Hundfoder Junior [Bästa lokala valpfodret] — Ett välsmakande, näringsrikt och spannmålsinnehållande valpfoder som kommer att möta behoven hos din valp samtidigt som det endast innehåller lokala ingredienser från svenska gårdar.
 • #4 Purina Pro Plan Puppy [Bästa billiga valpfodret] — Med alla viktiga saker som din hund behöver och inget av de kostnadskrävande saker som den inte gör, detta valpfoder är ett utmärkt val för ägare som behöver spara lite pengar medan de matar sin hund.
 • #5 Carnilove Puppy Salmon with Blueberries Paté [Bästa våtfoder för valp] — Letar du efter en högkvalitativt och lättuggat våtfoder för valp som hjälper till att hålla din hund frisk? Leta inte längre än Carnilovoe Puppy.
 • #6 Monster Dog Puppy Chicken [Bästa premiumvåtfoder för valp] — Ett riktigt smaskigt valpfoder som ger lite extra lyx i vardagen, är detta ett utmärkt val för kräsna valpar, samtidigt som det förser hunden med bra näring.

Valpar och vuxna hundar har olika näringsbehov

Många nya husdjursägare undrar om valpar verkligen behöver en annan typ av hundmat, eller om hela idén bara är ett marknadsföringsknep?

Det finns många vilseledande påståenden och hype i hundmatsvärlden, men det här är faktiskt sant: Valpar kräver en annan typ av mat än vuxna hundar gör .

Faktum är att de har specifika näringsbehov, som skiljer sig markant från vuxnas.

Tänk till exempel på att hundar växer snabbast medan de är unga.

Faktum är att det mesta av en hunds tillväxt sker under det första levnadsåret (även om många raser fortsätter att växa tills de når cirka 3 års ålder).

Denna snabba tillväxt kräver en hel del resurser – mer än vuxna hundar behöver.

Näring för valpar

Följaktligen, för att säkerställa att din valp når sin fulla tillväxtpotential och utvecklar en stark benstruktur, måste du erbjuda henne en balanserad kost speciellt framtagen för unga, växande hundar, snarare än en hundmat för vuxna.

Missförstå inte: Det finns inget ”farligt” med mat för vuxna hundar, och att mata din valp med en skål med mat för vuxna är osannolikt att orsaka några allvarliga hälsoproblem. Men det är väldigt viktigt att du inte gör det i praktiken – de långsiktiga riskerna är helt enkelt för stora.

Dessutom kan mat för vuxna hundar störa din valps mage, vilket inte är bra för henne eller den människa som försöker göra henne rumsren.

Guide till näringslära för valpen: Vilken typ av hundmat behöver din valp?

Association of American Feed Control Officials (AAFCO) rekommenderar två olika näringsprofiler för hundmat; en uppsättning rekommendationer gäller vuxna hundar (kallad ”underhållsdiet”), medan den andra gäller växande valpar och reproduktivt aktiva tikar (vilket kallas en ”tillväxt- och reproduktionsdiet”).

Bland andra skillnader kräver växande valpar mer protein och aminosyror än de vuxna, samt mer fett, kalcium och fosfor.

Specifikt bör minst 22% av en valpfoders kalorier komma från protein, medan protein bara behöver komma från 18% av kalorierna i en vuxen hunds mat (även om många hundfoder för vuxna överskrider denna proteinnivå). I praktiken ger många av de bästa valpfoderrecepten ännu mer protein – 22% proteininnehåll representerar de dagliga minimikraven som behövs för att hålla en valp frisk.

Mer (med rimliga skäl) är ännu bättre för växande valpar! Följaktligen har de flesta valpfoder cirka 30% av sina kalorier från protein.

Dessutom är de flesta högkvalitativa, bästa valpfoder med balanserad kost berikade med ytterligare vitaminer och mineraler. Vissa inkluderar till och med immunförsvarsstärkande antioxidanter och omega-3-fettsyror för att säkerställa att din nya valps hjärna utvecklas ordentligt.

Bästa färskfoder för valp 2024

Om du vill ha en av de allra bästa färska valpmaten som finns tillgängliga för din söta och gosiga nya hund, är det svårt att slå färsk hundmat. De flesta är gjorda med super-premium-ingredienser, tillagade i svenska kök och skräddarsydda för ditt specifika husdjur.

Färsk hundmat är verkligen inte billig, men många ägare är glada över att kunna hosta upp lite mer pengar för att skörda frukterna de ger genom att utfodra en av dessa premiumhundfoder till sin valp!

1. Mush Vaisto Puppy – Bästa färska valpfodret

Mush Vaisto Puppy - Bästa färska valpfodret

Om: Mush Vaisto Puppy färska hundmat är idealisk för ägare som inte har något emot att spendera lite mer för att ge sin hund det bästa. Valpfodret är skräddarsytt för din hunds specifika behov och tillverkat i Finland med färskt kött från Finland, Sverige och Norge av restaurangkvalitet. Du kommer att älska det sätt som din hund tycker om att äta på denna valpmat fullpackat med färskt kött!

Egenskaper:

 • Tillverkad av färskt kött från de nordiska länderna.
 • Finns i ditt val av två olika proteiner (gris/kalkon/kyckling eller nöt/ren/lax).
 • Innehåller tre olika proteinkällor för att säkerställa en mångsidig sammansättning av aminosyror.
 • Tillverkas på deras fabrik i Jakobstad i Finland av rena råvaror.
 • Grönsaker och olja hjälper till att smälta maten samtidigt som det ger alla vitaminer valpen behöver.

Fullständig ingredienslista (för smaken gris-kalkon-kyckling)

Fördelar

 • Smaken är riktigt god, och din valp kommer smaska i sig det med gott samvete!
 • Innehåller högkvalitativa ingredienser, inklusive bra protein såsom gris och kyckling.
 • Finns i flera smaker, vilket ger variation även för din vovve!

Nackdelar

 • Produktionen sker inte i Sverige, och alla råvaror är inte lokala.
 • Kan vara något dyrt för vissa

Bästa torrfoder för valp 2024

Är färsk hundmat lite dyr för din smak? Inga problem! Det finns en mängd olika småbitar av hög kvalitet på marknaden som är läckra, näringsrika och ganska prisvärda.

Även om det finns många förespråkare för råa dieter och färska livsmedel, beror mycket av den hypen på marknadsföringsmanövrar. Misstolka oss inte, det är inget fel med att ge din hund torr hundmat – speciellt när du väljer ett pålitligt märke som de som listas nedan. Du kan dessutom praktiskt förvara det i en snygg fodertunna.

Observera bara att även om de flesta av dessa borde fungera bra för den genomsnittliga valpen, måste du välja en som är designad för din valps eventuella storlek. Så, om du har en stor Grand danois-valp, välj valpfoder för en stor ras.

Som alltid, håll kontakten med din veterinär och se till att han eller hon är ombord med ditt val.

1. Buddy Puppy Love – Bästa valpfodret överlag

Buddy Puppy Love - Bästa valpfodret överlag

Om: Buddy Puppy Love är ett högkvalitativt torrfoder som ger optimalt med näring och makronutrienter för din valp. Det har ett spannmålsfritt innehåll och färska råvaror av hög kvalitet, och det är fullpackat med lax, kalkon och superfoods!

Förutom dess omsorgsfulla val av proteiner och kolhydrater, så är det även berikat med prebiotika för att ge en god bakterieflora, stärka immunförsvaret, förbättra matsmältningen och öka näringsupptagningen. Såklart är också allt tillverkat av naturliga råvaror.

Egenskaper:

 • Nyttiga grönsaker som ger optimal näring till din valp.
 • Tillverkad av ingredienser av restaurangkvalitet för att skämma bort din nya valp rejält.
 • Rik på omega-3 och omega-6 som stärker hjärtat och bidrar till en glansig päls.
 • Byggd på en prenumerationsbaserad modell med hemleverans.
 • Du kan beställa valpfodret utan att registrera dig i prenumerationstjänsten.
 • Specialtillverkat för valpar från 4 veckors ålder.

Fullständig ingredienslista

Fördelar

 • Oöverträffad smak – de flesta valpar kommer att vara överlyckliga för denna hundmat vid middagstid.
 • Fullpackad med näringsrika ingredienser, inklusive premiumproteiner, sötpotatis, grönsaker och frukt.
 • Superbekväm hemleverans lindrar behovet av att gå till djuraffären.
 • 36% protein
 • Vissa ägare har märkt förbättringar i pälsens tillstånd, bajsvanor och energinivåer efter att ha gett denna hundmat.

Nackdelar

 • Den enda egentliga nackdelen med detta valpfoder är priset – annars tror vi att varje valpägare skulle välja detta foder.
 • I första hand utformad som en prenumerationstjänst (men du behöver inte teckna en prenumeration och du kan avbryta när som helst).

2. Magnussons Hundfoder Junior – Bästa lokala valpfodret

Magnussons Hundfoder Junior - Bästa lokala valpfodret

Om: Magnussons Junior hundfoder är ett torrfoder för valp av högsta kvalitet som innehåller en trio av proteiner, inklusive nöt- och fläskkött och färska ägg. Det innehåller också grahamsmjöl, kornmjöl, kallpressad rapsolja, torkad potatispressmassa och färska morötter.

Valpfodret är bakat i Magnussons ugnar på deras gård i Bro. Alla ingredienser är lokala råvaror med svenskt kött och svenska råvaror. Detta är något som vi värderar högt, eftersom det har en mindre klimatpåverkan och också är något som bidrar till det svenska jordbruket.

Egenskaper:

 • Innehåller flera olika typer av proteiner, för bästa tillväxt.
 • Familjeföretag som har full kontroll över varje steg i tillverkningen.
 • Alla ingredienser är från Sverige, vilket stödjer det svenska jordbruket och minskar klimatpåverkan.
 • Tillverkad av högkvalitativa spannmål, inklusive grahamsmjöl och kornmjöl.

Fullständig ingredienslista

Fördelar

 • Småskalig tillverkning på deras egna gård i Bro
 • Full kontroll över varje steg i tillverkningsprocessen
 • Högkvalitativa proteinkällor
 • Endast lokala och svenska ingredienser

Nackdelar

 • Kunde haft probiotika för att ge valpen ytterligare lite hälsofördelar

3. Purina Pro Plan Puppy – Bästa billiga valpfodret

Purina Pro Plan Puppy - Bästa billiga valpfodret

Om: Purina Pro Plan Puppy är ett valpfoder av hög kvalitet, som hjälper till att hålla din valp frisk och mätt, samtidigt som det inte förstör ditt bankkonto i processen. Det är inte riktigt lika imponerande som några av premiumfodren på marknaden, men budgetbegränsade ägare kan fortfarande må bra av detta torrfoder för valp.

Detta valpfoder produceras i flera olika varianter, som är avsedda för olika behov hos valpar. Dessa inkluderar OptiDerma, OptiStart och OptiDigest, som alla lämpar sig olika bra i olika stadier i valpens utveckling.

Egenskaper:

 • Även om det är ganska näringsrikt, är det här ett torrfoder för valp utan krusiduller som hoppar över en massa onödiga ingredienser för att förbli prisvärd
 • Innehåller lax och fiskolja (som är rikt på omega-3-fettsyror) för att stödja synen och hjärnans hälsa
 • Förstärkt med vitaminer och mineraler för att säkerställa fullständig näring
 • Innehåller en blandning av både lax och torkad lax, vilket betyder att hundmaten smakar fantastiskt och kan ge tandfördelar
 • Lämplig för små, medelstora och stora valpar.

Fullständig ingredienslista (gäller sorten OptiDerma Medium Sensitive Skin Salmon)

Fördelar

 • Ett prisvärt men ändå näringsrikt alternativ för kostnadsmedvetna ägare.
 • De flesta valpar verkar gilla smaken av detta hundfoder.
 • De flesta valpar smälter detta hundfoder utan problem.
 • Lax och fiskolja för att minska inflammation och säkerställa korrekt utveckling.

Nackdelar

 • Innehåller få antioxidantrika frukter och grönsaker.

Bästa våtfoder för valp 2024

Följande tre produkter är några av de bästa våta valpfodren som finns. Kom ihåg att våtfoder är svårt att förvara när den väl har öppnats, så försök att undvika att köpa burkar som är större än vad din valp kan ta på en gång.

Observera att, tyvärr, majoriteten av konserver är spannmålsfria. Vi har dock inkluderat några som har spannmål nedan om du vill ha det till din valp.

1. Carnilove Puppy Salmon with Blueberries Paté – Bästa våtfoder för valp

Carnilove Puppy Salmon with Blueberries Paté - Bästa våtfoder för valp

Om: Carnilove Puppy Salmon with Blueberries Paté är ett lax- och kalkonbaserat våtfoder för valpar, berikat med vitaminer och mineraler såsom blåbär för att säkerställa fullständig näring. Det är även spannmålsfritt, vilket gör det lämpligt även för känsliga valpar.

Egenskaper:

 • Utformad som en paté som är lätt att tugga för valpar av alla raser
 • Innehåller läckra och antioxidantrika livsmedel, som blåbär.
 • Spannmålsfritt, passar alla hundar.
 • Fritt från färgämnen, konserveringsmedel och GMO!

Ingredienslista

Fördelar

 • Lätt att äta, passar alla raser.
 • Innehåller omega-3 som är bra för hjärtat, huden, pälsen och lederna.
 • Antioxidanter, vitaminer och mineraler från blåbär som hjälper till att skydda mot urinvägsinfektioner, och stöttar hjärnans utveckling.

Nackdelar

 • Som de flesta våtfoder för valpar, saknar detta recept probiotika.
 • Inkluderandet av flera proteiner gör detta till ett dåligt val för valpar med matallergier.

2. Hundfoder Monster Dog Puppy Chicken – Bästa premiumvåtfoder för valp

Hundfoder Monster Dog Puppy Chicken - Bästa premiumvåtfoder för valp

Om: Monster Dog Puppy Chicken är ett våtfoder för valpar i premiumsegmentet, designat för att ge din valp näring till vuxen ålder. 

Egenskaper:

 • Recept framtagna i Sverige med noggrant utvalda ingredienser.
 • Formulerad för att ge det bränsle som din valps växande muskler behöver.
 • Glutenfri och berikat med vitaminer, mineraler och omega-3 (från linfrö) för optimala hälsofördelar.
 • Högkvalitativa proteinkällor i form av kyckling och nötkött.
 • Inga onödiga tillsatser och passar även för valpar med allergier.

Fullständig ingredienslista

Kyckling 42 % (kött, hjärta, lever), nötkött 28 % (lunga, njure), morötter, mineraler, linfröolja, äggskalspulver (källa till kalcium), sjögräsmjöl.

Fördelar

 • Riktigt god smak – lyxig hundmat
 • Komplett näring för valpar
 • Noggrant utvalt innehåll

Nackdelar

 • Tillverkningen sker inte i Sverige, men den sker inom EU.

3. Magnusson Svenskt Nöt Ångkokt Hundfoder

Magnusson Svenskt Nöt Ångkokt Hundfoder

Om: Magnusson Svenskt Nöt Ångkokt är ett näringsrikt, smakrikt, ångkokt och komplett valpfoder vars protein består av animaliska råvaror av nöt.

Egenskaper:

 • Tillverkad med flera olika delar av kon, inklusive köttet, våmmen och levern.
 • 100% svenska livsmedelsgodkända råvaror som lagas på deras egna gård i Bro.
 • Lagat på svenskt kött, organ och grönsaker från lokala bönder.
 • Gott om näring från morötter, potatis, lingon, rapsolja och palsternackor.
 • Innehåller inga majs, soja, vete eller konstgjorda tillsatser.

Fullständig ingredienslista

Fördelar

 • Tillverkat av endast lokala ingredienser från lokala bönder
 • Mycket näring
 • Kommer från ett svenskt familjeföretag

Nackdelar

 • Har varken omega-3 eller probiotika

Vanliga frågor om att mata valpen: Dina frågor om valpfoder besvarade!

Bästa maten för valpar

Har du fortfarande frågor om att mata din nya valp? Det är förståeligt! Det finns trots allt mycket att lära sig om att mata din nya fyrfotare, så må inte dåligt.

Vi ska försöka hjälpa dig vidare genom att svara på några av de vanligaste frågorna om valpmatning som nya ägare har nedan!

När är valparna redo för mat?

De flesta uppfödare och härbärgen släpper inte nya valpar förrän de är minst 8 veckor gamla. 

Vid det här laget bör valparna redan vara helt avvanda och redo att äta vanlig valpmat.

Men om det slutar med att du tar hand om valpar som är yngre än så här, måste du hjälpa till att avvänja dem från mjölk, och övergå till valpfoder, på ett gradvist sätt.

Du kan vanligtvis börja avvänjningsprocessen när din valp når 2 till 4 veckors ålder. Men du kan inte bara fylla en skål med hundmat framför din hungriga valp och förvänta dig att han ska börja äta.

Istället måste du göra en ”välling” för att vänja hunden. En mycket bra knep brukar vara att mosa ihop rå nötfärs (max 10 % fett) med en äggula och några droppar raps- eller solrosolja. Värm en portion, första gången i storleksordningen kanske en halv te­sked, i handen så att den har ungefär kroppstempera­tur och håll den sedan framför valpens nos.

Ibland blir valpen mycket exalterad och kan då tappa balansen och ramla lite försiktigt. Om valpen inte förstår vad det är kan du öppna dess mun och lägga in en liten klick långt ut på tungan.

Det tar inte särskilt lång tid innan de börjar uppskatta köttfärsutdelningen, och man kan då så smått utöka menyn. Vid ungefär 6 veckors ålder kan man räkna med att de flesta valpar kan äta vanlig hundmat.

Hur mycket hundmat behöver växande valpar?

Nya ägare är ofta osäkra på hur mycket hundmat de ska ge sin nya valp när de ska äta.

Fyller du upp hennes skål? Eller låter du henne äta så mycket hon vill?

Vissa ägare gör till och med misstaget att lämna en skål med hundmat tillgänglig hela tiden (kallas ad libitum).

I de flesta fall bör du bara följa tillverkarens instruktioner på förpackningen.

Dessa rekommendationer för att mata valpen faller vanligtvis inom det veterinärrekommenderade området, även om de ibland är så breda att de är värdelösa.

Diskutera din valps kaloribehov med din veterinär, men du kan få ett hum genom att använda en lite komplex formel, om du vill.

Det är vanligtvis tillrådligt att ge din valps mat i tre relativt små måltider, fördelade över dagen.

Detta kommer att hålla din lilla valps mage full, förhindra att hon överäter vid middagen och hjälper henne också att undvika tarmbesvär.

Försök att mata valpens måltider vid ungefär samma tidpunkt varje dag och se till att du slänger all oäten valpmat (särskilt våtfoder) inom 20 till 30 minuter. Detta kommer att förhindra att ditt husdjur äter smutsig mat.

När din hund har nått cirka 80% till 90% av sin vuxenstorlek, kan du minska till matning två gånger om dagen (även om varje måltid kommer att bestå av relativt mycket mer hundmat för att säkerställa att hon fortfarande får i sig de kalorier hon behöver).

Dessutom kan du då övergå till en kost som är formulerad för vuxna. Se bara till att göra det gradvis, för att undvika att stressa hennes matsmältningssystem.

Saker att leta efter när man väljer valpfoder: Vad ska valpar äta?

Ett antal egenskaper kan hjälpa dig att skilja på skillnaderna mellan valpfoder av olika kvaliteter – utan tvekan vill du bara det bästa för din valp!

 • Välj ett valpfoder som är lämpligt för valpar av stora raser om din hund sannolikt väger över 30 kg. Valpar av stora raser har ytterligare näringsbehov, så se till att leta efter valpfoder till en stor ras till din nya lilla mastiff, saint bernard eller schäfer.
 • Välj ett valpfoder som behandlar specifika hälsotillstånd eller problem som din valp har. Till exempel, om din hund är allergisk mot kyckling, vill du uppenbarligen undvika hundmat som innehåller kycklingbaserade produkter. Detta inkluderar inte bara urbenad kyckling, utan kycklingmjöl, kycklingfett, kycklingorgankött eller till och med – i vissa fall – ägg. På samma sätt, om din hund lider av något som njurproblem, vill du välja ett specialiserat valpfoder med ingredienser som hjälper njurarna.
 • Se till att din veterinär godkänner ditt val. Detta är ett viktigt steg i valprocessen för hundmat som många ägare försummar. Men din veterinär känner din valp bättre än någon annan än du, och han eller hon kommer att kunna verifiera att du har valt ett foder som kommer att tillfredsställa din hunds behov och ge henne den bästa chansen att växa till en frisk vuxen.

Så länge du följer dessa riktlinjer kommer du sannolikt att få ett valpfoder som är helt lämpligt för din lilla fluff. Men det finns några andra saker du kan tänka på om du i slutändan vill ha det bästa möjliga valpfodret. Detta inkluderar saker som:

 • Välj ett hundfoder med högkvalitativa köttproteiner överst på ingredienslistan. Generellt sett vill du se ett komplett protein listat först, och – i ett perfekt scenario – kommer du att se bra märkta kött längre ner i ingredienslistan.
 • Leta efter ett hundfoder med fullkorn. Tvärtemot vad många tror smälter de flesta valpar tillagade spannmål utan problem. Så det är i allmänhet bäst att leta efter ett hundmatsrecept som innehåller spannmål som är gjort med hela (obearbetade) hela spannmål som vete, ris eller havregryn. Att göra det kan hjälpa din hund att undvika hälsoproblem i framtiden (mer om detta nedan).
 • Var uppmärksam på var valpfodret tillverkas. Välj produkter som är tillverkade i ett land med höga kvalitetsstandarder för djurfoder. Även om det är svårt att göra breda generaliseringar, passar hundmat som tillverkats i Europa, och eventuellt övriga västerländska länder, i allmänhet räkningen, medan de flesta asiatiskt tillverkade produkter bör undvikas.
 • Förutom att det bör tillverkas i västerländska länder, leta efter hundmat som bara innehåller ingredienser som kommer från västländer också. Detta är visserligen svårare att hitta, eftersom många kosttillskott är svåra att hämta från Sverige eller andra västländer. Men de märken som hämtar ingredienser från västländer tenderar att vara de som gör den bästa valpfodren. Flera färskfoder passar denna räkning, men det finns också ett litet antal traditionella hundfoder såsom Magnussons som bara använder produkter från Sverige.
 • Leta efter hundmat med näringsmässiga ”extra”. De bästa valpfoderrecepten innehåller vanligtvis kosttillskott som hjälper till att förbättra receptets värde. Några av de viktigaste kosttillskotten att leta efter inkluderar kondroitin och glukosamin, probiotika samt omega-3- och omega-6-rika ingredienser såsom laxolja. Kondroitin och glukosamin hjälper till att stödja ledhälsa, omega-3-fettsyror hjälper till att förebygga inflammation och probiotika hjälper till att främja korrekt matsmältning.
 • Välj när det är möjligt ett valpfoder tillverkat av ett märke som har en legitimerad nutritionist på heltid. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att någon som är utbildad i allt om valpnäring är involverad i receptframställningsprocessen.

Valpfoder att undvika

Att förstå de saker du vill leta efter när du väljer det bästa valpfodret till din lilla är viktigt, men det är också viktigt att du förstår vilka valpfoder du ska undvika. Vi kommer att försöka hjälpa dig att göra det nedan, eftersom vi förklarar några av de röda flaggorna du ska se upp med.

 • Håll dig undan från mystiska kött. Du vill undvika hundmat med oidentifierade animaliska måltider eller fetter som härrör från oidentifierat kött. För säkerhets skull är det bäst att undvika valpfoder som inte anger källorna för deras tillsatser. Köttmjöl och utsmält fett är inte i sig problematiska, men du måste veta från vilket djur dessa biprodukter härstammar.
 • Undvik valpfoder med konstgjorda smaker eller färger. Många av de värsta valpfodren innehåller en mängd onödiga tillsatser i konserveringsmedel, så du vill undvika dessa foder när det är möjligt. I de flesta fall, ju färre ingredienser som står på påsen med hundmat, desto bättre.
 • Försök att undvika valpmat med bearbetade eller berikade spannmål. Spannmål är vanligtvis helt acceptabla kolhydrater för valpar, men det finns vissa spannmål som är bättre för hundar än andra. Fullkorn är mycket bättre för din hund än vad raffinerade eller bearbetade spannmål är. Raffinerade spannmål saknar vanligtvis fiberinnehållet hos oraffinerade spannmål, och de kommer inte att hålla ditt husdjur mätt särskilt länge heller.

Behöver valpar ett spannmålsfritt valpfoder?

Det pratas mycket om spannmålsfritt hundfoder, vilket gör att många nya ägare börjar leta efter det bästa spannmålsfria valpfodret.

Men detta väcker frågan: Behöver valpar ett spannmålsfritt valpfoder?

Generellt sett, nej – medan spannmålsfri hundmat är att föredra under vissa specifika omständigheter (som hundar som är allergiska mot en viss typ av spannmål), är de vanligtvis inte nödvändiga.

Faktum är att FDA har släppt en del information som indikerar en korrelation mellan spannmålsfri hundmat och dilaterad kardiomyopati (DCM).

Av denna anledning rekommenderas det inte att ge din hund en spannmålsfri kost om inte andra faktorer spelar in, såsom allergier.

Vissa spannmål är förvisso bättre för ditt husdjur än andra (till exempel är fullkorn mycket hälsosammare än berikade eller bearbetade spannmål), men det finns ingen anledning att medvetet söka efter ett spannmålsfritt recept för en typisk, frisk valp.

Hur är det med hundmat som marknadsförs för ”alla livsstadier?”

Vissa hundfodertillverkare försöker fiska med ett stort nät och marknadsför mat som är utformat för att passa valpar och vuxna.

Däremot kan problem med sådan mat visa sig hos vuxna hundar, som kanske inte behöver det högre protein- och fettinnehållet som kännetecknar valpfoder.

Vissa vuxna hundar – särskilt de med höga kaloribehov – kan tolerera så rik mat dagligen, men andra kommer att bli överviktiga och utsättas för ledproblem och andra åkommor.

Tänk på din hunds storlek: Det bästa valpfodret för stora raser

Det är viktigt att notera att valpar av stora raser har något annorlunda näringsbehov än små till medelstora raser.

Detta betyder att det bästa valpfodret för hundar av stora raser är ett som är speciellt framtaget för att möta behoven hos snart-stora hundar.

Lyckligtvis finns det ett antal hundfoder på marknaden som är perfekta för valpar som snart är stora.

Generellt sett skiljer sig det bästa valpfodret för valpar av stora raser på följande sätt:

 • De innehåller mindre kalcium
 • De innehåller mindre fosfor
 • De är magrare och har mindre fett
 • De har ofta färre kalorier per gram

Dessutom innehåller många hundfoder som är speciellt utformade för valpar av stora raser också ledstödjande kosttillskott, såsom kondroitin och glukosamin.

20 kg-gränsen är ofta erkänt som linjen som skiljer stora raser från små och medelstora raser, men detta är inte hugget i sten.

Se bara till att prata med din veterinär om du inte är säker på om ett valpfoder för en stor ras är rätt för din hund.

Våtfoder eller torrfoder? Vilket valpfoder är bäst?

Hundfoder finns i tre olika preparat.

Våtfoder förpackas vanligtvis (men inte alltid) i en burk och torrfoder kommer vanligtvis i en vaxbelagd papperspåse. När det kommer till våtfoder kontra torrfoder har varje typ av mat sina egna för- och nackdelar.

 • Torrfoder. Torrfoder för hundar är det föredragna valet för de flesta hundar, eftersom det vanligtvis har det högsta proteininnehållet och är det enklaste att lagra. Torrfoder för hundar är vanligtvis det mest ekonomiska alternativet av de två stilarna, och de hårda småbitarna tenderar att skrapa mat och plack från din hunds tänder, vilket ger dentala fördelar för din växande valp.
 • Våtfoder. Som namnet antyder är våtfoder fullt av vatten, vilket innebär att mindre av dina pengar går till protein och mer av dem kommer att gå till att betala för något som kommer ut ur din kran gratis. Våtfoder för hundar ger inga tandfördelar för hundar, vilket är olyckligt, eftersom de flesta hundar älskar smaken av mat på burk.

PROFFSTIPS:
Blanda vått och torrt för en god kombo! Vissa ägare gillar att blanda lite våtfoder i sin hunds torrfoder för att njuta av de ekonomiska och dentala fördelarna med torrfoder, samtidigt som de låter sin hund njuta av den välsmakande mixen!

Kan man använda ett hemlagat valpfoder till ditt nya husdjur?

Många ägare överväger att göra ett hemmagjort valpfoder till sitt nya husdjur. Det är säkert möjligt att göra det, men det är i allmänhet inte en bra idé.

Att göra ett hemlagat foder för vuxna hundar är i bästa fall knepigt, och det kräver mycket mer forskning och expertis än vad den genomsnittliga ägaren är villig att göra eller kan investera.

Och eftersom en valps näringsbehov är ännu mer utmanande att tillfredsställa än vuxnas, är det klokare att helt enkelt förlita sig på en kommersiellt tillagad mat som är speciellt utformad för att möta behoven hos växande valpar.

Om du vill ge ditt husdjur en hemlagad mat, vänta bara tills din lilla fluff har nått vuxen ålder (och var sedan säker på att du samarbetar nära med din veterinär när du utformar receptet).

Ändra valpfoder långsamt för att undvika matsmältningssvårigheter

Det är alltid en bra idé att göra ändringar i din hunds kost långsamt, under cirka fem till sju dagar.

Detta kommer att ge din valps kropp lite mer tid att anpassa sig till sin nya mat, vilket vanligtvis hjälper till att eliminera eller minimera eventuella tarmstörningar.

En typisk övergång bör utvecklas enligt följande:

 • Dag ett – Fyll valpens skål till 90% med den tidigare maten och blanda i 10% av hans nya mat
 • Dag två – Fyll din valps skål till 75% med den tidigare maten och blanda i 25% av hans nya mat
 • Dag tre – Fyll valpens skål till 50% med den tidigare maten och blanda i 50% av hans nya mat
 • Dag fyra – Fyll din valps skål till 25% med den tidigare maten och blanda i 75% av hans nya mat
 • Dag fem – Fyll valpens skål 10% av vägen med den tidigare maten och blanda i 90% av hans nya mat
 • Dag sex – Sluta mata den gamla maten helt och fyll din valps skål med endast hans nya mat

Det här schemat är inte skrivet i sten, och du bör gärna justera det något. Se bara till att du ger din valps kropp tillräckligt med tid för att göra övergången och du bör kunna undvika de flesta typer av magbesvär.

Övriga frågor om valpfoder

När och hur ofta ska jag mata min valp?

Det rekommenderas att du matar din valp tre relativt små måltider, fördelade över dagen. Morgon, middag och kväll är vanliga utfodringstider. Detta kommer att hålla din valps mage nöjd samtidigt som du undviker tarmproblem.

Hur mycket mat ska jag ge min valp?

Följ valpfodertillverkarens riktlinjer om hur mycket du ska mata din valp. I allmänhet kan detta vara allt från 5-12 deciliter eller mer beroende på valpens nuvarande storlek och uppskattade vuxenstorlek.

När ska jag byta från valpfoder till vuxenfoder?

Du kan byta från valpfoder till vuxenfoder när hunden har nått 80%–90% av sin vuxna storlek. Vanligtvis händer detta runt 9-12 månader för små raser och 12-24 månader för större raser.

Vilka raser löper störst risk för höftledsdysplasi?

Höftdysplasi är mer benägna att drabba större hundraser. Av denna anledning är det viktigt att utfodra dessa valpar med specialiserat valpfoder av stora raser som är formulerat för att minska risken för höftledsdysplasi.

Hur vet jag om min valp är en stor ras?

Valptassar kan ibland användas som en indikator på full vuxenstorlek. Om din valp med okänt ursprung har ovanligt stora tassar, är chansen stor att han kan vara en valp av stor ras. Men hund-DNA-tester är det enda säkra sättet att känna till din valps ras.

***

Något av dessa foder bör hjälpa din lilla valp att växa till en frisk vuxen. Se bara till att välja ett valpfoder som passar din valps specifika behov. Titta igenom ingredienserna och hitta den som fungerar bäst för dig.

Vill du ha det bästa för din valp? Överväg att läsa våra guider om:

Vi vill gärna höra dina erfarenheter av dessa valpfoderLåt oss veta hur de har fungerat för dig i kommentarerna nedan.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga