10 bästa vakthundarna 2024: skydda dig och ditt hem

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Har du någonsin ställt dig frågan ”Vilken är den bästa vakthunden?” I så fall har du kommit till rätt ställe. Låt oss tillsammans utforska de 10 bästa vakthundarna och vilken ras som kan vara den bästa vakthunden för din familj.

Genom historien har ett av de huvudsakliga uppgifterna för domesticerade hundar varit att skydda sina ägare och skydda mot oönskade människor eller djur. Även om många moderna hundar instinktivt kommer att skydda sina hem, finns det många specifika raser kända för att ha de egenskaper som behövs för att avvärja oönskade inkräktare.

På grund av deras temperament, fysiska styrka, mod, lojalitet och motståndskraft mot smärta, anser experthundtränare följande raser som de 10 bästa vakthundraserna.

Vår lista över de 10 bästa vakthundarna

När det gäller att välja den bästa vakthunden att ha finns det ett antal raser att välja mellan. Från den starka Bullmastiff till den snabba Doberman Pinscher, alternativen att välja mellan är många. Nedan har vi skapat en lista över de 10 bästa vakthundarna för att skydda ditt hem och dig själv.

Bullmastiff 

Känd för fysisk styrka, skyddsinstinkter, mod och extrem familjelojalitet, är Bullmastiff en av de bästa vakthundraserna att ha. Om en inkräktare korsar lokalerna kommer en Bullmastiff vanligtvis att använda sin styrka för att välta dem eller blockera deras väg. När det kommer till att vara i en familjemiljö är rasen dock väldigt foglig och är ett bra husdjur.

Dobermann

Om du har en stor del av egendom som du försöker skydda, är en Dobermann en bra vakthund för dig. Denna ras är otroligt snabb och kan nå en inkräktare på kort tid. Dobermann är känd som den femte smartaste hundrasen i världen och är orädda, pigga och lojala hundar. Eftersom de behöver mycket motion är de dock bäst lämpade för familjer med stora gårdar och aktiv livsstil.

Rottweiler

Rottweiler, som ursprungligen föddes upp som boskapsskyddande hundar, är kända för att vara obevekliga beskyddare av sin flock. De är en intelligent ras och extremt lojala mot sina ägare. Rottweilers är kända för att vara distanserade mot främlingar tills de introduceras ordentligt för dem. Dessutom är de väldigt snabba att lära sig, vilket gör dem till en av de bästa vakthundarna för familjer.

Komondor

Traditionellt använt för att skydda fårhjordar, har Komondor en naturlig vakthundsförmåga. Denna ras är aktiv, modig, lojal och känd för sin värdighet och styrka. Om den är ordentligt socialiserad och tränad i lydnad blir den här rasen ett hängivet husdjur.

Puli 

Ursprungligen uppfödd för vallning, är Pulis extremt smarta och utmärkta vakthundar. De är alltid på sin vakt och kommer att skälla för att varna sina ägare om allt utöver det vanliga. På grund av sin höga intelligens kräver Pulis konstant sällskap. De gör bra tillskott till familjer med aktiv livsstil, eftersom de älskar vandring, löpning och utomhusaktiviteter.

Riesenschnauzern

Riesenschnauzern är starka, kraftfulla och dominerande hundar, vilket gör dem till en av de bästa vakthundarna för hem och familjer. De är väldigt skrämmande mot främlingar men extremt lojala mot familjemedlemmar. Tänk dock på att denna ras kräver mycket mental och fysisk stimulans samt konstant uppmärksamhet.

Schäfer 

På grund av sin höga intelligens och snabbhet att lära sig kommandon är schäfer en av de bästa skyddshundarna. De är djärva, självsäkra och orädda, vilket gör dem till en favorit bland hundraser för poliser. Dessutom har schäfer ett lugnt uppträdande när de är i ett hushåll, men kommer snabbt att reagera när deras familj eller hem är hotad.

Rhodesian ridgeback 

Ursprungligen uppfödd för att jaga lejon, denna hundras har en stark bytesdrift och tenderar att vara självständig till sin natur. Rhodesian ridgebacks är lojala mot sin familj och är naturliga vakthundar. De är kända för att vara selektiva i sitt skällande, så när en Ridgeback skäller måste det tas på allvar. Rhodesian ridgebacks måste tränas och skötas på rätt sätt, eftersom de inte är naturligt lydiga. Dessutom älskar denna ras att gosa och tycker ofta om att agera knähund.

Kuvasz

Kuvasz föddes till en början för att vakta boskap, men har under årens lopp alltmer hittats som väktare av hem. Denna ras är väldigt territoriell och har en stark instinkt att skydda sina familjemedlemmar. Kuvasz tenderar att vara distanserad mot främlingar men längtar efter tillgivenhet från sin familj. Förutom att önska ständigt sällskap är Kuvasz mycket energisk och behöver därför mycket motion.

Amstaff

Ofta förväxlas med den amerikanska pitbullterriern, är Amstaff en av de bästa skyddshundarna. De var ursprungligen uppfödda för björn och tjurfäktning; därför har de en aggressiv och skyddande natur. På grund av detta måste de socialiseras ordentligt och tränas från tidig ålder. Och även om de är skrämmande för främlingar, är Amstaffs fantastiska husdjur, eftersom de är kända för att vara aggressiva endast när de skyddar en familjemedlem.

Bortom de 10 bästa vakthundarna: Andra hundraser kända för att vara naturliga familjeskyddare

Letar du fortfarande efter de bästa vakthundarna för att skydda hemmet? Här har vi listat andra bra raser för vakthundar utöver de 10 bästa vakthundarna ovan.

 • Chow chow
 • Dogue de bordeaux
 • Belgisk vallhund/malinois
 • Tibetansk mastiff
 • Anatolisk herdehund
 • Rysk svart terrier
 • Pyrenéerhund
 • Mastino napoletano
 • Fila Brasileiro
 • Akita
 • Dogo argentino
 • Cane corso
 • Tosa
 • Bouvier des flandres
 • Perro dogo mallorquín/ca de bou

Fler bra vakthundar

Det finns såklart många andra hundraser som också är bra vakthundar, och gillar du inte någon av våra favoriter ovan så har vi förstås ännu fler alternativ. Nedan är en lista över de fler bra hundraser som är kända för att vara fantastiska vakthundar.

 • Terrier
 • Pudel
 • Shih tzu
 • Dvärgschnauzer
 • Tax
 • Chihuahua
 • Dvärgpinscher

Som med alla husdjur, kommer ägandet av en vakthund med ett extra ansvar. Även om alla ovan nämnda raser är kända för att vara bra familjedjur, måste ägare ta hänsyn till det faktum att dessa är mycket kraftfulla hundar. För att säkerställa säkerheten för familjemedlemmar, gäster och grannar måste vakthundar vara ordentligt socialiserade och tränade. Dessutom måste vakthundar se sina ägare som sina flockledare.

Om du letar efter en hund som kommer att varna dig om inkräktare, kan en vakthund passa dina behov bäst. Men som du sett i dessa listor, så finns det flera hundraser som är kända för sitt ihållande skällande samt sin förmåga att varna sina ägare och skrämma bort inkräktare.

Äger du en vakthund? Berätta allt om denna i kommentarerna nedan!

Bloggtoppen logga