Bästa Tikskyddet 2024 – Bäst i Test & Information

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

FinNero Ballerina Tikskydd

Ont om tid? FinNero Ballerina Tikskydd är testvinnaren 2024!

Ett gulligt tikskydd i ballerina-modell som sitter som en smäck.

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

Om din tik inte har kastrerats, kommer du så småningom att behöva ta itu med hennes första brunstcykel.

Även om processen inte utvecklas exakt som den gör hos människor, kommer det i huvudsak att vara som att hon har mens. Ja, din lilla flicka är helt vuxen!

Detta kan uppenbarligen orsaka lite röra men tack och lov finns det produkter på marknaden som kan hjälpa till att skydda ditt hem och förhindra att din hund lämnar ett mörkrött spår överallt där hon går. Om du har en valp som inte är rumsren kan du även investera i valpmattor, som hjälper dig med vanlig toaletträning.

Produkterna som skall fungera som trosskydd kallas vanligtvis tikskydd, vars namn är ganska likt mensskydd, eftersom de är ganska lika den mänskliga versionen av dessa produkter.

Vi kommer att rekommendera tre av de bästa tillgängliga alternativen nedan, och sedan förklarar vi några andra saker som du kan vara till hjälp när du hanterar din hunds första brunst. Vi kommer till och med att förklara en snygg gör-det-själv-lösning, om din hunds brunst börjar innan du får dina tikskydd med posten.

Snabb överblick över bästa tikskydden

Bild Produkt  
backpac FinNero Ballerina Tikskydd
(Bäst i Test 2024)
Se billigaste pris
backpac ClearQuest Tikskydd Se billigaste pris
cordlessblower Outdoor Breezy Pants Tikskydd Se billigaste pris

Bästa tikskydden för hundar 2024

Det finns massor av fula tikskydd där ute som i princip är slöseri med pengar. När du letar efter rätt tidstypiska skydd för din valp vill du se till att de sitter bra och att de inte läcker.

Nedan föreslår vi några av de bästa tikskydden på marknaden idag som passar dessa kriterier. Med vår hjälp kommer ditt huvudproblem att välja rätt storlek och hitta ett mönster eller färg som passar din tjej.

1. FinNero Ballerina Tikskydd – Bäst i Test 2024

FinNero Ballerina Tikskydd är ett högkvalitativt plagg som hjälper till att skydda ditt hem och dina tillhörigheter medan din hund löper.

LeerKing tikskydd - Bäst i Test 2024

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

Egenskaper: FinNero Ballerina Tikskydd har ett elastiskt midjeband för att hålla skyddet på plats, och för att styra midjan flexibelt och underlätta processen att ta av och på tikskyddet. Det har också ett litet hål i svansen finns för att hålla din hund bekväm. FinNero Ballerina Tikskydd finns i sex olika storlekar och är maskintvättbar.

Tikskyddet har en otroligt gullig och fin design som gör att löpperioden blir till en bättre period även för dig när tikskyddet sitter på!

FÖRDELAR: De flesta ägare fann att FinNero tikskydd fungerade som annonserat och passade deras hund bekvämt. De verkar vara lätta att ta av och på och de verkar tåla maskintvätt bra.

NACKDELAR: Några ägare upplevde att de var relativt stora i storleken, så kom ihåg att ta hänsyn till det när ni väljer storlek.

Storlekar:

 • XX-Small – Midjemått 22-32 cm
 • X-Small – Midjemått 30-43 cm
 • Small – Midjemått 38-49 cm
 • Medium – Midjemått 46-60 cm
 • Large – Midjemått 52-67 cm
 • X-Large – Midjemått 63-97 cm

2. ClearQuest Tvättbart Tikskydd

ClearQuest tikskydd

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

Egenskaper: ClearQuest tikskydd har en ordinär och typisk design på sitt skydd. Byxan har en elastisk linning som enkelt knäpps med ett kardborreband, vilket ger en flexibel och tillräckligt åtsittande passform. Materialet är bomullsfoder och irriterar inte hunden. En nackdel är att man behöver köpa till någon sanitär binda, för att då få bästa effekt av tikskyddet.

Utsidan består av polyester, vilket är ett vattentätt och relativt vattenavvisande material. Tikskyddet är enkelt att tvätta, vilket görs med maskintvätt på låg värme. Den går också att torktumla i låg temperatur.

FÖRDELAR: De flesta ägare var mycket nöjda med ClearQuest återanvändbara hundblöjor. De verkar passa de flesta hundar bra, och de verkar hålla vätskor inneslutna.

NACKDELAR: Liksom de flesta andra hundblöjor, är det vanligaste problemet som nämns av ägare relaterat till storleks- eller passformsproblem. Så se till att mäta din hund noggrant innan du köper tikskydd. Det bör också nämnas att dessa blöjor inte verkar fungera bra för hundar som har extremt korta svansar.

Storlekar:

 • X-Small: 2 – 4 kg Midjemått: 23 cm till 35 cm
 • Small: 4 – 7 kg Midjemått: 30 cm till 48 cm
 • Medium: 7 – 15 kg Midjemått: 38 cm till 58 cm
 • Large: 15 – 25 kg Midjemått: 46 cm till 69 cm
 • X-Large: 25 – 41 kg Midjemått: 56 cm till 89 cm

3. Outdoor Breezy Pants Tikskydd

Outdoor Breezy Pants Tikskydd från det välkända märket Hurtta är designade för att förhindra stök i samband med din hunds brunstcykel, men de fungerar även för inkontinenta hundar.

Hurtta Tikskydd

Vår sökmotor hittade artikeln i följande butiker:

Något som inte stämmer? Kontakta oss här.

Egenskaper: Detta tikskydd har ett vattentätt yttre lager och ett mjukt inre lager. Det är tillverkat i polyamid, spandex och polyester som är fritt från skadliga ämnen, vilket är säkerställt enligt ÖKO-textilstandard 100. Ett svanshål finns för att säkerställa en bra passform, och benöppningarna har elastiska band för att hålla dem täta. Den har en remsa med klämma som gör att man enkelt kan justera passformen.

En nackdel är att tikskyddet skall användas tillsammans med engångstrosskydd, vilket behöver köpas till.

FÖRDELAR: Hurttas tikskydd fick mycket positiva recensioner från de flesta ägare som provat dem. De verkar passa de flesta hundar bra och förhindrar läckage, vilket är en anledning till att de är väldigt populära på marknaden.

NACKDELAR: Det fanns inte många klagomål från ägare av Hurttas tikskydd. Några upplevde storleksproblem, men de verkar fungera precis som man ska förvänta sig.

 • XX-Small – Midjemått 27-35 cm
 • X-Small – Midjemått 32-40 cm
 • Small – Midjemått 38-50 cm
 • Medium – Midjemått 42-54 cm
 • Large – Midjemått 50-62 cm
 • X-Large – Midjemått 54-70 cm
 • XXL-Large – Midjemått 56-80 cm

Hur ofta får tikar brunst?

De flesta hundar har en sexmånaders lång brunstcykel, så de får vanligtvis brunst två gånger om året, och den varar i några veckor varje gång . Men precis som mänskliga menscykler kan tidpunkten för en hunds brunstcykel variera ganska avsevärt.

Vissa hundar kan uppleva en brunstcykel som bara varar i fyra månader eller så, medan andra kanske bara får brunst en gång per år. Vanligtvis upplever små raser snabbare brunstcykler, medan stora och jätteraser har längre tid mellan varje cykel.

Tidpunkten för en hunds första brunstcykler kan vara oregelbunden, men de kommer vanligtvis att bli mer regelbundna med åldern. Men även den mest alldagliga hunden i världen kan uppleva en underligt tidsinställd brunstcykel; detta är sällan den typ av fenomen som du kan ställa in din klocka på.  

När får hundar sin första brunstcykel?

Hundar når i allmänhet sexuell mognad mellan 6 och 24 månaders ålder, beroende på rasen, hundens hälsa och individuella biologiska faktorer. Vanligtvis går små raser och in i sin första brunstcykel tidigare än stora och jätteraser, men det finns undantag.

Så, om du tittar på din unga valp, bör du börja planera för att ta itu med hennes första brunst någonstans runt den tid då hon fyller 5 månader. Hon kanske inte har sin första brunst på ett tag efter detta, men du vill inte bli ertappad tomhänt när hon börjar.

Hur kan man veta när hundens brunst är nära?

Det är ofta svårt att avgöra när en tiks brunst är på väg att börja, särskilt för unga hundar som ännu inte har utvecklat ett konsekvent mönster.

Det finns dock några saker du kan leta efter, som kan tipsa dig om att din hunds brunstcykel är på väg att komma.

Håll bara utkik efter följande tecken:

 • Din hunds vulva kan börja svälla i början av hennes brunstcykel. Detta inträffar ofta samtidigt som hon börjar löpa, men det kommer ibland att börja innan hon börjar blöda, så det är värt att hålla ett öga på hennes övriga delar.
 • Vissa hundar blir exceptionellt klängiga precis innan deras brunstcykel börjar. Min egen valp gör detta – när jag märker att hon lägger sig ovanpå mig, istället för bredvid mig, i några dagar, eller följer efter mig med mer målmedvetenhet än vanligt, vet jag att hennes brunstcykel förmodligen är på väg att börja.
 • Vissa hundar kan uppvisa förändringar i aptit innan de börjar sin brunstcykel. Detta kan uppenbarligen uppstå av en mängd olika anledningar, men det är en bra idé att övervaka din hunds aptit under veckorna fram till hennes brunstcykel.
 • Många hundar flåsar och slickar ofta på sina läppar när deras brunstcykel närmar sig. Dessa typer av beteenden kan också uppstå av andra skäl (de visas ofta som lugnande signaler), men om de inte verkar vara förknippade med sjukdom eller skada kan de indikera att hennes brunst närmar sig.
 • Vissa hundar börjar uppvisa allmänna beteendeförändringar under dagarna eller veckorna fram till brunstcykeln. Detta är visserligen en extraordinär vag sak att leta efter, men vissa hundar kommer att agera lite konstigt innan brunsten börjar. Vissa kan bli lite mer territoriella eller uppvisa att de vill ha mer bevakning, medan andra kan sluta vara så lydiga som de brukar vara.

Slutligen är det viktigt att notera att färgen och konsistensen på vätskan som produceras under en hunds brunstcykel förändras över tiden. För vissa hundar kan vätskan vara anmärkningsvärt genomskinligt till en början, innan det övergår till den typiskt röda och ogenomskinliga vätska som de flesta förväntar sig.

Så om du märker att tiken lämnar ifrån sig någon typ av vätska bör det signalera dig att övervaka situationen noggrant och se till att du har tikskydd redo till hands.

En nödlösning för tikskydd – hur du gör ditt eget

Du kommer definitivt att vilja skaffa en uppsättning tikskydd för din hunds första brunstcykel – det finns helt enkelt inget annat sätt att stoppa röran på som är lika enkelt och effektivt. Ägare kan dock bli överrumplade av sin hunds första brunst, vilket kan leda till en ganska svår situation.

Här är en snabb och enkel lösning för tikskydd som du kan göra själv:

 1. Samla först det nödvändiga materialet: ett par herrkalsonger och en dyna. Du kan också behöva några 25 till 30 cm långa dragkedjor.  
 2. Stick sedan fast dynan på insidan av kalsongerna. Du kommer att vilja placera den i grenområdet, men det kan ta lite försök och misstag för att få rätt placering.
 3. Låt sedan din hund kliva i underkläderna, men se till att underkläderna är på baklänges. På så sätt kan du trä din hunds svans genom dem.
 4. Vicka runt kalsongerna lite för att se till att de sitter ordentligt och att dynan är rätt placerad.
 5. Slutligen, om det behövs, använd dragkedjorna för att hålla underkläderna åtsittande och på plats. Du kan behöva experimentera lite för att komma på det bästa stället att använda dragkedjorna, men en bra metod är att trä en dragkedja genom ett av benen, över din hunds rumpa och ut det andra benet. Anslut sedan och dra åt blixtlåset (se till att trimma eventuellt överskott som bara hänger).

Återigen, detta kommer inte att vara 100% effektivt, och det kommer säkert att bli jobbigt att ta på och ta av det flera gånger om dagen. Men det kommer att hjälpa till att samla upp det mesta av röran, och det kommer att hjälpa dig att ta dig igenom en dag eller två tills du kan få tag på riktiga tikskydd.


Har du någonsin haft att göra med en tik i sin brunstcykel? Hur gick du tillväga för att hålla ordning på röran? Köpte du tikskydd till din valp? Hur fungerade det?

Berätta för oss om dina erfarenheter (inklusive alla fiffiga hemmagjorda lösningar du utvecklat) i kommentarerna nedan!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga