Bästa Tassalva för Hund 2024 – Stort Test av Tassalvor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Mellan långa promenader och oändliga äventyr utsätts vår hunds tassar för mycket slitage genom livets gång. Detta kan ibland leda till torra, spruckna eller irriterade tassar.

Lyckligtvis kan tassalva hjälpa till att skydda och återfukta din hunds tassar och få dem fräschare och ge de ett bättre mående.

Nedan visar vi dig hur du använder detta hjälpmedel för att skydda tassarna och delar med oss av de tassalvor som har blivit utsedda till bäst i test!

Snabb översikt över bästa tassalvorna för hundar 2024

Bild Tassalva Detaljer  
backpac Animigo Tass- och Nossalva
(Bäst i Test)
Typ: Burk
Lämpad för:
Vardag
Kvalitet på innehåll: Mycket hög
Pris: Låg
Se billigaste pris
backpac Pet Head Havregryn Naturligt Tassmör Typ: Burk
Lämpad för:
Vardag
Kvalitet på innehåll: Hög
Pris: Låg
Se billigaste pris
cordlessblower Paw Nectar Typ: Burk
Lämpad för:
Vardag
Kvalitet på innehåll: Hög
Pris: Låg
Se billigaste pris
cordlessblower Dogman Tasspray
(Bästa Spray)
Typ: Spray
Lämpad för:
Vardag
Kvalitet på innehåll: Hög
Pris: Låg
Se billigaste pris
cordlessblower Musher’s Secret Tassalva
(Bäst för tuffa väderförhållanden)
Typ: Burk
Lämpad för:
Vardag och sportliga aktiviteter
Kvalitet på innehåll: Mycket hög
Pris: Hög
Se billigaste pris
cordlessblower Ozami Tasspray
(Bäst på vintern)
Typ: Spray
Lämpad för:
Vintertid
Kvalitet på innehåll: Hög
Pris: Mycket lågt
Se billigaste pris

>> Klicka här för att se fler bra tassalvor <<

Vad är tassalva och vad gör det?

Tassalva för hundar är i grunden ett fett som återfuktar och skyddar din hunds tassar. Att använda tassalva kan hjälpa till att skydda din hunds tassar från exempelvis vägsalt, is, sand eller en het trottoar. Det kan också vara till hjälp för hundar som lider av torra, flagnande eller spruckna tassar. 

Salva, smör och vax är alla lite olika, men de uppnår alla samma mål – att skydda och lugna valpens tassar.

Nedan diskuterar vi deras skillnader nedan och förklarar några av de bästa applikationerna för var och en av dessa tasskyddshjälpmedel:

 • Salva — Salva har vanligtvis en något fast konsistens och innehåller ibland en form av vax. Tasssalva är vanligtvis infunderad med läkande vitaminer och ingredienser utformade för att reparera irriterade tassar över tid. 
 • Smör – Smör liknar salva men har vanligtvis en lite mjukare konsistens. Både salva och smör innehåller naturliga basingredienser som sheasmör. 
 • Vax – Tassvax är vanligtvis den mest kraftfulla formen av aktuellt tasskydd och är bra för att förbereda din hunds tassar för extrema väderförhållanden. 

Tänk på att många varumärken använder dessa termer omväxlande. Därför är det bäst att bedöma varje tasskydd på individuell basis för att säkerställa att den har potential att ge rätt lindring för din hund. 

Tassalva skyddar hundtassar

Varför ska man använda tassalva eller tassvax?

Även om tassalva eller tassvax inte är en nödvändighet för alla hundar, kan det verkligen hjälpa hunden att känna sig mer bekväm på en regelbunden basis.

Här är några anledningar till varför du kanske borde överväga att införliva en tassalva eller vax i din hunds vanliga rutin: 

 • Hyperkeratos – Vissa hundar lider av hyperkeratos, ett tillstånd där det yttre lagret av huden blir förtjockat. Detta kan leda till irriterade, ojämna tassar som är mer känsliga för slitage. Tassalva kan hjälpa till att lugna din valps tassar och på så sätt hålla hunden skyddad från väder och vind. 
 • Salt — Vägsalt kan vara skadligt för din valps tassar, särskilt om du bor i ett kallt klimat som ofta upplever snö, vilket Sverige är under en stor del av året. Förutom att orsaka torrhet, kan salt is smälta och orsaka klåda och rodnad på din hunds tassar. Att använda en tassalva före och efter vinterpromenader kan hjälpa till att hålla området återfuktat och skyddat. 
 • Torra näsor — Vissa tassalvor kan användas på både hundens tassar och näsa. Det här är ett bra verktyg att ha med sig om din hund lider av sprucken, narig eller torr hud i något av dessa områden. 

Det finns dock många andra sätt att göra dina hunds tassar fräschare och mer välmående. En bra kloslip är ett exempel på ett redskap som gör klohygienen mycket enklare.

Tassalva för kallt väder

Topp 6 bästa tassalva och tassvax för hund 2024

Om du är redo att prova en tassalva eller tassvax, se till att du väljer en produkt som inte skadar din hund om den slickas. För att vara säker bör du inte använda någon salva, vax, lotion, smör eller fuktighetskräm som marknadsförs till människor på din hund. 

Kolla in de tassalvor som är bäst i test enligt oss nedan!

1. Animigo Tass- och Nossalva – Bäst i Test 2024!

Om: Denna tass- och nossalva från Animigo är en klar vinnare i vårt bäst i test. Salvan är gjord av endast naturliga ingredienser av högsta kvalitet, och är idealisk för även de mest känsliga tassar och nosarna. Dess innehåll av jojobaolja, mandelolja samt lavendelolja gör läkningen och smörjningen till en naturlig och effektiv process.

Funktioner:

 • Formeln innehåller läkande ingredienser som jojobaolja, mandelolja och mandelolja
 • Doftar naturligt gott
 • Avlastar, stärker och återfuktar på djupet
 • Endast naturliga ingredienser
 • Nöjdhetsgaranti som garanterar salvans höga kvalitet och funktion
 • Mycket nöjda kunder

Fördelar:

Denna tassalva innehåller endast naturliga ingredienser och noga utvalda ämnen för att på bästa möjliga sätt skona hundens tassar. Det har även en nöjdhetsgaranti för att garantera dess höga kvalitet och funktion.

Nackdelar:

Vissa upplever att doften är så god att hunden ibland vill slicka på den. Detta kan vara en nackdel, så detta är något som bör testas för att se hur just din hund reagerar.


2. Pet Head Havregryn Naturligt Tassmör

Om: Detta tassmör kan användas på spruckna tassar och näsor vilket gör den super mångsidig. Formulan är skonsam nog att användas på hundar som är 6 månader och äldre. 

Funktioner:

 • Formeln innehåller läkande ingredienser som E-vitamin, omega-fettsyror och sheasmör
 • Har en behaglig, havregrynsliknande arom 
 • Hjälper till att lugna torra, sträva tassar
 • Lätt att applicera

Fördelar:

Detta balsam verkade ge supermjuka tassar för de flesta hundar. Tassalvan är skonsamt nog att användas dagligen, men vissa ägare såg resultat även när de bara applicerade salvan på en veckobasis. 

Nackdelar:

Den starka lukten av denna tassalva kan uppmuntra vissa hundar att slicka på det. Vissa ägare nämnde också att de skulle ha velat att produkten skulle absorberas snabbare. 


3. Paw Nectar

Om: Paw Nectar från Quality Pet är 100% ekologisk och är packad med lugnande kokosolja, vitamin E och sheasmör. Denna salva är gjord för att lugna hundens torra tassar och läka området över tid. 

Funktioner:

 • Cirka 60 ml i förpackningen gör det till ett bekvämt och bärbart tasskydd
 • Innehåller en liten mängd rosmarinfrö och lavendelolja som kan avskräcka din hund från att slicka balsamet
 • Formeln innehåller aloe och vitamin E som kan hjälpa din hunds tass att läka sprucken eller torr hud
 • Tillräckligt skonsam för daglig användning

Fördelar:

Hundägare var imponerade av effekten av denna tassalva, speciellt för hundar som lider av spruckna tassar. Salvan hjälper också till att mjuka upp tassarna för att hålla din hunds tassar återfuktade och sköna.

Nackdelar:

Vissa användare hade svårt att använda denna produkt på grund av dess tjockare konsistens. De flesta hundägare kan dock mildra detta problem genom att applicera salvan med sina fingrar istället för att applicera det direkt från själva burken. 


4. Dogman Tasspray – Bästa spray

Om: Denna tasspray från Dogman är ett mycket bra val för att hålla tassarna rena fräscha. Det återfuktar och smörjer känsliga tassar med hjälp av dess fina innehåll av vårdande bivax och Aloe Vera.

Funktioner:

 • 50 ml per flaska gör det lätt att ta med sig på utflykter
 • Innehåller Aloe Vera för fräsch doft och bra läkning
 • Enkel att använda tack vare dess sprayform
 • Passar för såväl stora som små hundar

Fördelar:

Många hundägare tycker att denna tassalva är enkel och smidig att använda och applicera tack vare dess sprayform. Innehållet av Aloe Vera och vårdande bivax gör också att läkning på och återhämtning av hundens tassar påskyndas.

Nackdelar:

Denna sprayflaska kan ta slut ganska snabbt om man använder den flitigt, jämfört med till exempel salvor på burk där en mindre mängd vanligtvis går åt per dosering.


5. Musher’s Secret Tassalva – Bäst för tuffa väderförhållanden

Om: Detta tassvax från Musher’s Secret formulerades ursprungligen för att skydda tassarna på arbetande slädhundar, men det fungerar även bra för vanliga hundar. Detta vax kommer att skydda din hunds tassar mot både varma och kalla klimatförhållanden, vilket passar utmärkt för dig som bor i Sverige med väldigt varierande väder.

Funktioner: 

 • Tjock, skyddande formula gjord med bivax
 • Fläckfri, tydlig sammansättning gör att den fungerar utmärkt inomhus
 • Kan appliceras en gång var tredje dag
 • Skyddssalva som torkar snabbt för att avskräcka din hund från att äta det

Fördelar:

Den finns i två olika storlekar. Denna stora 200 grams förpackning med tassvax höll länge, särskilt eftersom den bara behöver appliceras var tredje dag. Tassvaxet verkade fungera som ett bra väderskydd och hjälpte även torra tassar att läka över tiden. 

Nackdelar:

För vissa hundar var det svårt att gå direkt efter att ha använt detta vax på grund av förlusten av friktionskraft. Om du planerar att använda detta tassvax kan det vara bäst att låta produkten dra in i ett par minuter innan du ger dig ut på en promenad med din fyrfotare.


6. Ozami Tasspray mot snö och slask – Bästa tassalva för vinter

Om: Denna tasspray från Ozami är ett riktigt bra val för dig som vill ha en tassalva speciellt utvecklat för vinterförhållanden. Denna slags tassalva förhindrar klumpbildning från snö och slask. Detta gör att tassarna hålls rena från salt, smuts och lera, och som pricket över i:et innehåller sprayen även ett smörjande balsam för tassarna.

Funktioner:

 • Perfekt val på vintern för att skydda mot snö och slask
 • 300 ml per förpackning – håller länge
 • Lätt att applicera tack vare dess spraydesign

Fördelar:

Den stora förpackningen gör att denna spray håller i flera år. Att man dessutom nästan alltid använder den på vintern gör att det blir ett väldigt billigt skydd för dig och din hunds tassar. Den fungerar utmärkt för att slippa snö som fastnar mellan hundens tassar.

Nackdelar:

Många upplever att strålen är för smal och stark för att spraya direkt på hundens tassar. Det kan alltså vara enklast att först spraya på något annat och sedan applicera detta på hundens tassar.


Hemmagjord tassalva recept

Recept på hemmagjord tassalva för hund

Om du inte är redo att prova en kommersiell hundtassalva, så har du här ett utmärkt gör-det-själv-recept. Detta recept innehåller naturliga oljor och vax som du kan köpa online eller i en matbutik.

Ingredienser:

 • 2 matskedar oliv-, solros- eller sötmandelolja
 • 2 matskedar kokosolja
 • 1 matsked sheasmör
 • 4 tesked bivax

I huvudsak smälts ingredienserna samman i en stor gryta. När den väl har blandats hälls blandningen jämnt i burkar. När det har stelnat och svalnat är det klart att användas på din hunds nos eller tassar.

Så här gör du egen tassalva – steg för steg

 1. Smält oljorna, sheasmöret och bivaxet i en liten kastrull på låg värme. Rör hela tiden tills allt är smält och väl blandat.
 2. Häll försiktigt blandningen i rengjorda läppbalsamrör och/eller burkar.
 3. Låt dem svalna på bänken tills de är hårda.
 4. Sätt på locket och sätt på etiketter såsom ”Tassalva” eller din hunds namn.
 5. Håll de borta från extrem värme.
 6. Applicera tassalvan som en förebyggande behandling eller för att mjuka upp torra tassar eller näsor. Använd inom 1 till 2 år.

Andra sätt att skydda valpens tassar

Förutom att använda tassalva finns det andra sätt att skydda din hunds tassar regelbundet. Dessa tasskyddsstrategier kan användas i kombination med varandra eller var för sig beroende på din hunds individuella behov. 

 • Promenera före och efter vård – För att hålla din hunds tassar orörda, försök att tvätta eller torka av tassarna före och efter promenader. Efter att ha torkat tassarna kan du använda en hund-säker lotion för extra fukt. Se till att du väljer en formel som är gjord för hundar för att hålla hunden säker. 
 • Skor — Hundskor kan vara bra för att skydda din valps tassar från tuff terräng och tuffa väderförhållanden. Stövlar har den extra fördelen att hålla ditt hem rent eftersom din hund inte spårar i smuts eller lera. 
 • Lägg märke till din omgivning — Försök efter bästa förmåga undvika salt, is och grova ytor medan du är ute på en promenad. Dessutom kan du alltid testa trottoaren med handen för att se om det är för varmt eller kallt för din hund att gå ut vid en viss tid på dagen. Om du bor i ett område med särskilt varma eller kalla väderförhållanden, skapa din hunds promenadrutin så att den förblir bekväm samtidigt som den får tillräcklig motion. 
tassbalsam för friska tassar

Vanliga frågor om tassalva för hundar

Här är några vanliga frågor och svar kring tassalvor för hundar. Vid tveksamhet bör du alltid rådfråga din veterinär.

Han eller hon bör ha en god uppfattning om din hunds individuella behov och hjälper dig att avgöra om tassalva är ett bra val för din pälsiga familjemedlem. 

Kommer tassalva att göra mina mattor och golv fläckiga?

Tassalvorna som nämns ovan är tydliga formler, så de bör inte göra mattor eller golv fläckiga.

Men det finns alltid en liten chans att detta kan hända, så det kan vara värt att testa salvan på en liten, oansenlig del av din matta innan du applicerar den på din hunds tassar.

Försök dessutom att hålla din hund borta från golven tills salvan eller vaxet har torkat eller absorberats av din hunds trampdynor.

Kommer det att skada min hund om hunden slickar av tassalvan på sina tassar?

Tassalva framtagna speciellt för husdjur ska inte skada din hund även om hunden slickar lite av sina tassar.

Med det sagt så är inte tassalvan nödvändigtvis bra att få i sig för hunden heller. Försök att omdirigera detta beteende genom att locka din hund med en välsmakande godis eller älskad leksak efter att ha applicerat tassalvan.

Hur lång tid tar det innan tassalva fungerar?

Resultaten kommer att variera beroende på märke och fabrikat på tassalvan.

Dessutom behöver vissa salvor appliceras dagligen, medan andra bara ett par gånger i veckan. Var noga med att vara uppmärksam på tillverkarens instruktioner för att se till att du applicerar salvan enligt ett korrekt schema.  

Kan jag använda tassalva var som helst på min hunds kropp?

Du bör inte använda tassalva någonstans på din hunds kropp om det inte är specifikt instruerat av tillverkaren. Vissa tassalvor kan dock användas på näsan eller ”heta fläckar” förutom din hunds trampdynor.

Vilket är den bästa tassalvan?

Den bästa tassalvan för din hund beror på din avsedda användning och din hunds individuella behov.

För återfuktning kan du välja en skonsammare salva, medan du kanske vill ha något tjockare för skydd i alla väder

Är tassalva säkert för hundar?

Tassalva är generellt sett säkert för hundar, men det finns alltid en möjlighet att din hund kan få en negativ reaktion på någon aktuell produkt.

Om din hund har särskilt känslig hud kan det vara en bra idé att diskutera tassalva med din veterinär innan du fortsätter med regelbunden applicering. Dessutom, under din första applicering, försök att applicera en mycket liten mängd av produkten och vänta och se om det irriterar din hunds tass eller inte. 

Vad kan jag använda för att återfukta min hunds tassar?

Du kan använda en tassalva, hundsäker lotion, lite rå olivolja eller lite kokosolja under ledning av din veterinär. 

Är det okej att applicera vaselin på min hunds tassar? 

Om du inte har en tassalva än kan du i värsta fall använda lite vaselin på din hunds tassar som ett skydd innan en promenad.

När du kommer tillbaka, skölj av gelén noggrant med vatten och torka området. Även om vaselin kan vara en bra snabb lösning, är det bäst att använda en djursäker formel om din hund får i sig en del av produkten. 

Hjälper tassalva spruckna, torra trampdynor?

För många hundar, ja! Kom dock ihåg att det finns en mängd olika faktorer som kan leda till spruckna, torra trampdynor.

Om du inte ser det önskade resultatet är det en bra idé att boka ett möte med din veterinär för en mer formell bedömning. 

När ska man använda tassalva på hunden?

Olika tassalvor har olika användningsområden så det är viktigt att först välja rätt balsam för hundens behov.

I allmänhet kan tassalva användas närhelst din hunds tassar behöver extra fukt eller som skydd mot väder och vind. 

***

Om din hund lider av torra eller spruckna tassar, kan tassalva vara ett utmärkt verktyg för att lugna och skydda din hunds tassar regelbundet. Med hjälp av en tassalva och en hundägares vaksamma öga, kommer din hund kunna sätta sin bästa tass fram!

Har din hund haft någon framgång med dessa tassalvor? Hur skyddar du din hunds tassar? Vi vill gärna höra allt om det i kommentarerna nedan! 

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga