Bästa Sovsäck för Hund 2024 – Stort Test av Sovsäckar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

De som älskar naturen håller med om att förstklassig utrustning är nyckeln till lyckade utomhusäventyr! Och en bra sovsäck som håller dig varm och torr samtidigt som du får de där dyrbara timmarna med sömn är verkligen en av de viktigaste sakerna du behöver!  

Även om din hundcampingkamrat kanske har en varmare päls än du, kanske han uppskattar en egen sovsäck för att få lite kvalitet.

Vi kommer att gå igenom fördelarna med hundsovsäckar, förklara de saker du vill leta efter när du väljer en och dela några av våra favoriter nedan! 

Bild Produkt  
backpac Ruffwear Highlands Sovsäck
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris
backpac Wivmypog Hundsovsäck
(BÄST FÖR STORA HUNDAR)
Se billigaste pris
cordlessblower Hurtta Outback Dreamer ECO Sovsäck
(POPULÄRAST)
Se billigaste pris
cordlessblower Non-Stop Hundsovsäck Se billigaste pris

Vad du ska leta efter i en hundsovsäck

Campa med hund

Det finns massor av fantastiska hundsovsäckar på marknaden, vilket kan göra shoppingen för en lite överväldigande. Oroa dig inte – vi finns här för att hjälpa dig!

Tänk bara på följande funktioner när du försöker köpa den bästa sovsäcken för din hund.

Tillräcklig isolering

Det finns några saker att ta hänsyn till här: din hunds sömnvanor, den tid på året du planerar att campa och vart du tänker åka.

Om din hund inte är riktigt mys och du planerar att sova nära havsnivån under sommaren, kommer en lätt sovsäck att vara bra. Men om hunden älskar att mysa bredvid dig och du är på väg upp i bergen tidigt på våren, kommer han att behöva något varmare!

Varaktighet

Hållbarhet är viktigt för de flesta produkter (du vill inte att din nya utrustning går sönder efter en eller två användningar), men det är viktigast för ägare som ofta är utomhus och tänker använda sovsäcken ofta.

När det gäller sovsäckar bör du i första hand överväga hållbarheten hos det yttre skalet och dragkedjan. Det här är de platser som din hundsovsäck med största sannolikhet visar skada först.

Observera också att en medföljande prylsäck hjälper till att hålla väskan i gott skick, oavsett hur hållbar den är eller inte.

Bärbarhet

Själva syftet med en sovsäck är att hålla ditt husdjur bekvämt när du är borta från hemmet (även om du säkert kan använda dem hemma). Så du vill vara säker på att hundens sovsäck är lätt att ta med sig.

Men portabilitet är inte lika viktigt för alla ägare.

Om du till exempel planerar att campa med bilen behöver du inte oroa dig så mycket för sovsäckens storlek eller om den kommer med en prylsäck eller inte. Du kan bara slänga den i bilen och åka.

Å andra sidan, om du planerar att backpacka, måste antingen du eller din hund (via en klövjeväskabära sovsäcken, så du vill att den ska pressas ner till en ganska kompakt storlek.

Enkel skötsel

Vi kommer att gå vidare och anta att du efter ett stort äventyr inte kommer att vilja spendera timmar på att rengöra utrustning och packning, eller hur? Det skulle vi inte heller vilja.

Men du måste tvätta din hunds sovsäck efter varje resa (lita på oss — du kommer inte att gilla hur sovsäcken luktar nästa gång du tar ut den om du inte gör det).

Så spara lite tid och ansträngning genom att välja en sovsäck som kan tvättas i maskin. Vissa hundsovsäckar kan fortfarande behöva hänga torra, men det är inget jätteproblem. Att tvätta den för hand är dock en huvudvärk du inte behöver.

Ta din hund på camping

Vikt

Precis som med portabilitet är vikten ett allvarligt övervägande för vissa ägare, men det är inte ett stort problem för andra.

Enkelt uttryckt, om du backpackar, vill du att väskan ska vara lätt (detsamma gäller för alla aktiviteter som involverar mycket promenader och att bära saker). Och som ultralätta backpackers vet, så räknas varje gram.

Men vikten på din hunds sovsäck spelar inte så stor roll om du campar eller använder den i trädgården. I dessa fall kommer din längsta promenad förmodligen att vara från bilen till badrummet, så du behöver inte oroa dig för mycket för sovsäckens vikt.

Vattentålig/Vattentät

Ingen, vare sig du har päls eller inte, vill vakna fuktig! Så du kommer alltid att vilja hålla dig till sovsäckar som är vattentåliga, om inte helt vattentäta.

Bortsett från det obehag som fuktiga sovförhållanden orsakar, kan det faktiskt vara ett STORT problem att sova i en våt sovsäck.

Temperaturer med några enstaka grader över nollan kan vara kyligt om din hund är torr, men det kan vara direkt farligt om hunden är blöt.

Flexibilitet i funktion

Bli inte förvånad om din hund vill njuta av sin sovsäck på ”icke-traditionella” sätt. Med andra ord, han kanske inte vill krypa in i den; han kanske föredrar att helt enkelt lägga sig ovanpå den. Och för den delen kanske han gillar att använda det på olika sätt vid olika tidpunkter.

Det bästa sättet att vara redo för dessa möjligheter är att välja en sovsäck som har möjlighet att öppnas helt och lägga sig platt.

Erfarna campare vet förmodligen redan att sovsäckar i mumiestil sällan gör detta (åtminstone inte särskilt bra). Men lyckligtvis är rektangulära sovsäckar (som vanligtvis öppnas hela vägen) vanligare bland modeller gjorda för hundar.

De fyra bästa hundsovsäckarna

Nu när du förstår vad du ska leta efter i en hundsovsäck, är det dags att titta på några av de bästa alternativen på marknaden.

Vi har försökt att identifiera de bästa för olika omständigheter, men kom bara ihåg att ha dina specifika behov (och din hunds) i åtanke när du gör ett val.

1. Ruffwear Highlands Sovsäck – Bäst i Test!

Ruffwear Highlands Sovsäck - Bäst i Test

Designad för seriösa campare och deras hundkamrater, Ruffwear Highlands Hundsovsäck kommer med många av de funktioner som high-end mänskliga sovsäckar gör.

Ärligt talat, den här sovsäcken är förmodligen lite mer än vanliga bilcampare behöver, men det är ett utmärkt val för dem som förbereder sig för att vandra längre sträckor och på alla typer av berg och mark.

Egenskaper:

 • Vattentålig och snabbtorkande
 • Har en hylsa för Ruffwears Highlands Sleeping Pad (säljs separat)
 • Syntetisk dunfyllning
 • Inkluderar isolerad halsbaffla
 • Halvlång dragkedja ger isolering samtidigt som den låter din hund röra sig
 • Kommer med komprimerbar prylsäck

Storlekar:

 • Medium — 64 x 85 cm (715 g) 
 • Stor — 72 x 110 cm (980 g)

Fördelar

 • Liggunderlagshylsa ger chans till extra isolering och komfort
 • I huvudsak en sovsäck av mänsklig kaliber designad för hundar
 • Finns i storlekar som passar ganska stora hundar

Nackdelar

 • Dyr (tre till fyra gånger så dyr som många andra modeller)
 • Mycket få kundrecensioner (men det är att förvänta sig för en så avancerad, nischad produkt)

2. Wivmypog Hundsovsäck – Bästa sovsäcken för stora hundar

Wivmypog Hundsovsäck - Bästa sovsäcken för stora hundar

Wivmypog hundsovsäck är en av få sovsäckar på marknaden som är både prisvärd och tillräckligt stor för stora hundar.

Den har inte några av de avancerade funktionerna som några andra hundsovsäckar har, men det är fortfarande ett utmärkt alternativ för många ägare och deras husdjur. Det skulle till exempel vara perfekt för dem som bara provar på #friluftsliv eller bilcamping under varmt väder.

Egenskaper:

 • Polyesterskal med fleeceinsida
 • Dragsko låter dig knipa upp toppen
 • Kardborrestängning för maximal ombonad känsla
 • Vattentät
 • Dras upp och öppnas helt (150 cm bred när den är platt)
 • Maskintvättbar
 • Levereras med förvaringsväska

Storlekar:

 • En storlek — 110 x 70 cm (920 gram)

Fördelar

 • Större än de flesta andra alternativ på marknaden (bör rymma de flesta hundar i intervallet 34 till 45 kg)
 • Blixtlåskvaliteten rapporteras vara bättre än många andra sovsäckar

Nackdelar

 • Inte lämplig för blöta hundar på grund av fleecetyget

3. Hurtta Outback Dreamer ECO Sovsäck – Populärast

Hurtta Outback Dreamer ECO Sovsäck - Populärast

Hurttas hundsovsäck är designad för relativt små hundar, men flera ägare nämnde att den var tillräckligt stor för deras medelstora hund (de flesta sådana konton involverade hundar som vägde runt 18 kg).

Den här sovsäcken är också packad med funktioner för att hålla din hund varm och bekväm när du campar. Förutom funktioner som vattenavvisande och hållbart Houndtex-tyg (tillverkat av 100% återvunnet polyester) och att sovsäcken följer hundens naturliga sovställning, gillade de flesta ägare hur varm den här väskan höll deras hund. En nackdel vi hittade var dock att den inte kan maskintvättas, utan måste tvättas för hand.

Egenskaper:

 • Vattenavvisande och ventilerande Houndtex-tyg
 • Följer hundens naturliga sovställning
 • Värmande vaddlager mellan ytter- och fodertyget
 • Yttermaterial tillverkad av 100% återvunnen polyester

Storlekar i diameter:

 • Small — 50 cm (230 gram)
 • Medium — 70 cm (442 gram)
 • Large – 90 cm (690 gram)

Fördelar

 • Denna sovsäck prisas för sin värme, vilket är särskilt viktigt för små hundar
 • Perfekt för små och medelstora hundar upp till cirka 18 kg
 • Finns i tre storlekar för att kunna passa både små och medelstora hundar

Nackdelar

 • Finns bara i en färg
 • Måste tvättas för hand

4. Non-Stop Hundsovsäck

Non-Stop Hundsovsäck

Hundsovsäcken från Non-Stop är en sovsäck i två delar som hålls ihop med en stabil dragkedja. Den övre delen är isolerad med termisk syntetisk fiber och har ett vattenavvisande material. Nedre delen består av ett tjockare isoleringsskikt och fleecefoder som gör det till en mjuk och bekväm viloplats för hunden.

Sovsäcken är lätt och smidig att transportera, vilket med fördel görs med det medföljande fodralet. Toppen har också en extra dragkedja för hundens huvud vilket gör det möjligt att kontrollera hela värmeflödet för hunden. Det går att tvätta sovsäcken i maskin vilket är en funktion vi gillar.

Egenskaper:

 • Värmebevarande och isolerande
 • Flera dragkedjor för att kunna öppna och stänga kring din hund.
 • Fleecefoder som underlag för en bekväm viloplats
 • Slitstarkt nylon med två olika mått på storleken av garn

Storlekar:

 • Small — 72 x 45 cm (364 gram)
 • Medium — 100 x 60 cm (595 gram)
 • Large – 125 x 80 cm (886 gram)

Fördelar

 • Medföljande kompressionsväska gör den enkel att transportera och förvara
 • Går att tvätta i maskin
 • Finns i många olika storlekar, passar därmed både små och stora hundar

Nackdelar

 • Finns bara i en färg
 • Inte så hållbar

Ett annat alternativ: liggunderlag till hund

Låt oss inse det, vissa hundar vill helt enkelt inte sova i en sovsäck. Och för den delen kan sovsäckar helt enkelt vara för varma för din hund i vissa fall.

Var inte rädd! Det finns ett annat alternativ som kommer att hålla din hund bekväm och hindra honom från att ta hela ditt sovutrymme: liggunderlag.

Precis som liggunderlaget du förmodligen använder under din egen sovsäck, ger dessa liggunderlag en kudde som hjälper din hund att få en god natts sömn.

Dessutom kan marken vara ganska kall utomhus (även när temperaturen är relativt hög). Så att hålla lite isolering mellan ditt husdjur och marken hjälper till att hålla honom tillräckligt varm utan att vara för varm.

Kolla in några av våra favorit liggunderlag för hundar på marknaden, som kan vara perfekta för din nästa campingexpedition.

1. Ruffwear Highlands Liggunderlag – Bäst i Test!

Ruffwear Highlands liggunderlag är speciellt utformad för att passa in i en ärm i Highlands sovsäck, men den kommer också att fungera som ett fristående sovalternativ för din hund.

I slutändan är denna dyna bättre än några av de som marknadsförs för mänskligt bruk, och den kommer från ett namn som de flesta ägare litar på.

Egenskaper:

 • Skum med slutna celler ger isolering och stoppning
 • Örngott i mikromocka för din hunds komfort
 • Fälls ihop via vikningar och låses på plats med rem
 • Måste handtvättas och lufttorkas

Storlekar:

 • Medium — 60 x 84.5 cm (340 gram)
 • Stor — 68 x 110 cm (475 gram)

Fördelar

 • Mycket flexibelt liggunderlag för en mängd olika behov
 • Uppges vara hållbar och enkel att använda
 • Ägarna älskade den halkfria botten

Nackdelar

 • Kan inte tvättas i maskin (även om detta inte är ett lika stort problem som det är med sovsäckar)
 • Relativt dyr
 • Lite skrymmande än idealiskt när den är hopfälld

2. OneTigirs Resesäng – Mest prisvärda liggunderlag

OneTigirs mjuka hundbädd för resor är ett fristående liggunderlag designat för att användas utomhus (men du kan fortfarande använda det inomhus om du vill).

Trots sin attraktiva prislapp är den här bärbara hundsängen välgjord, hållbar och lätt att packa ihop på morgonen (även om den kan vara för skrymmande för backpackers).

Det här liggunderlaget kan tvättas i maskin och det kommer med ett band som hjälper till att hålla det ihoprullat tätt och den kan också monteras på ryggsäcken.

Egenskaper:

 • Maskintvättbar
 • Ytterskal i Oxford med polyester pongee-foder
 • Slitstarka material
 • Kompakt stil som är vikbar för enkel transport
 • Kan fästas på ryggsäcken när man vandrar

Storlek:

 • En storlek — 110 x 60 cm (320 gram)

Fördelar

 • Mångsidig och lämplig för en mängd olika miljöer
 • De flesta ägare var förvånade över underlagets kvalitet
 • Maskintvättbar, till skillnad från många andra liggunderlag

Nackdelar

 • Kan vara svår att få helt ren i tvättmaskinen
 • Finns endast i en färg

3. Non-Stop Musher Sovmatta

Non-Stop Musher Sovmatta

Non-Stop Musher Sovmatta är ett enkelt och mycket lätt liggunderlag som du kan använda på alla dina utomhusäventyr. Den är designad med flexibilitet i åtanke, och du kan använda den i en mängd olika utomhussammanhang.

Non-Stop Musher Sovmatta

Du kan använda denna slags portabla hundsäng när du backpackar, bilcampar, har picknick, är ute i skogen under vintern eller varför bara inte som en trevlig plats för hunden att ligga på i solen.

Det enkelt att komprimera den, vilket görs genom att rulla ihop den, oavsett var du planerar att använda den.

Egenskaper:

 • Mångsidig – passar allt från långdistanskörning till en viloplats under vandringen eller expeditionen
 • Rullas ihop och transporteras enkelt
 • Tillverkad av vattentät polyester
 • Kärna av skum med slutna celler

Storlekar:

 • En storlek — 60 x 41 cm (115 gram)

Fördelar

 • Ger bra värde för priset
 • Väldigt lätt att bära
 • Bra val för många olika aktiviteter

Nackdelar

 • Relativt tunn stoppning
 • Kan vara svårt för medelstora och stora hundar att få plats på den

Fördelar med att använda en hundsovsäck

Sovsäckar för hundar kan låta konstigt eller till och med oseriöst, men de ger faktiskt mycket värde till campinghundar. Några av de mest anmärkningsvärda fördelarna de ger inkluderar: 

 • Hundsovsäckar håller din hund varm. Även om hundar har päls, kan de frysa när temperaturen sjunker – speciellt om du campar från sen höst till tidig vår. Men en sovsäck kommer att hålla hunden varm och mysig.
 • Hundsovsäckar skyddar din hund från marken. Att ge din hund sin egen sovsäck hjälper till att isolera den från den kalla marken, och det kommer också att ge honom en mer dämpad sovyta (hundar gillar inte att sova på stenar och trädrötter heller).
 • En hundsovsäck håller din hund åtskild från dig om den är våt eller smutsig. Du kanske inte alltid har faciliteterna att ge hunden ett ordentligt bad efter en lång dag av äventyr, och även om ni båda kanske vill mysa är det skönt att hålla borta smutsen.
 • Hundsovsäckar ger extra säkerhet för din hund. Om du inte är en erfaren campare kan det vara ganska oroande för din hund att sova hemifrån. En säng att kalla sin egen kommer definitivt att ge den välbehövliga säkerheten och komforten. 
 • Sovsäckar för hundar är vanligtvis mer hållbara än filtar eller sängar. Hundsovsäckar är designade för att vara lika hållbara och väderbeständiga som din egen sovsäck, så de är mycket bättre lämpade för vädret utomhus än en hundfilt eller hundsäng designad för inomhusbruk. Även om hunden kan ha en riktigt mjuk plats för sin säng hemma, är hundsovsäckar mycket enklare, bärbara och hållbara!

Bra situationer att använda en hundsovsäck

Camping med hund

Hundsovsäckar är ganska mångsidiga föremål, som är användbara i en mängd olika tillämpningar. Några av de bästa situationerna för att använda en hundsovsäck inkluderar:

 • Fritid utomhus — Med detta menar vi matlagning i kallt väder, grillningar och till och med picknick. Varje gång du hänger ute i naturen, kommer din hund förmodligen att uppskatta en sovsäck.
 • Resa — Oavsett om du besöker familjen, åker på semester eller en episk roadtrip, fungerar hundsovsäckar utmärkt som resesängar för ditt husdjur. 
 • Drive-Ins, utomhuskonserter och resor till stranden – Din hund kommer att älska att ha en mysig plats att slappa av när du njuter av den här typen av ”utomhus men inte riktigt utomhus-äventyr”.
 • Vanlig hushållsanvändning — Det finns ingen anledning alls att du inte kan låta din fyrfotare njuta av sin sovsäck på vardagsrumsgolvet! Faktum är att de faktiskt gör livskraftiga alternativ till hundfiltar.

Bortsett från alla dessa aktiviteter, är hundsovsäckar främst designade för hundcampingäventyr.

”Camping” kan betyda olika saker för olika människor. Men det finns sannolikt en hundsovsäck på marknaden som passar det sätt på vilket du föredrar att campa bäst.

Detta inkluderar riktigt exklusiva sovsäckar för hundar som följer med sin ägare på en vandring genom Alperna, såväl som mer prisvärda modeller utan krusiduller, som är perfekta för en helg med bilcamping med barnen.

Se bara till att välja en som passar din föredragna campingstil. Och på tal om hur man väljer en sovsäck för hund…

Vanliga frågor om hundsovsäck

Hundar behöver sovsäckar

Många ägare är obekanta med hundsovsäckar, vilket förståeligt nog leder till massor av frågor. Vi ska försöka svara på några av de vanligaste frågorna som ägare har om hundsovsäckar nedan! 

Behöver hundar en sovsäck när de campar?

Mindre raser eller de med kort päls är mer mottagliga för kyla, så tänk på det när du bestämmer dig för om du ska packa en i campingkitet eller inte! Om din hund inte är van vid att sova utomhus är det ett värdefullt köp – men i milt väder är det inte nödvändigt. 

Kan alla hundar använda en sovsäck?

Helt klart! Alla hundar kommer inte att älska eller uppskatta en sovsäck, men så länge du är i samklang med din hunds preferenser kommer du garanterat att hitta en idealisk sovsäck för hunden. 

Gillar hundar sovsäckar? 

Vi skulle gärna ge dig ett definitivt svar, men det beror helt på hunden! Notera din valps sömnvanor innan du köper, såsom hans föredragna sovställning och hemsäng.  

Kan en hund bära sin egen sovsäck under vandring? 

Det beror på din hunds ras, ålder och eventuella redan existerande hälsotillstånd, men de flesta hundar som är tillräckligt friska för camping kan hjälpa till att bära en del av sin egen utrustning.

Till exempel är det förmodligen inte klokt att lägga vikt på en äldre hunds rygg som har led- eller ryggproblem. Om hunden däremot är vältränad, frisk och är en ras som är väl lämpad för vandring, finns det gott om klövjeväskor som hjälper honom att bära en väska på ett enkelt sätt.

Kan din hund bara sova i din sovsäck med dig? 

Det beror helt på dina personliga preferenser. Men som vi nämnde tidigare erbjuder sovsäckar för hundar massor av fördelar, och de flesta ägare kommer förmodligen att upptäcka att de ger ett stort värde. 

Kan din hund använda en sovsäck hemma?

Visst varför inte!? Vi rekommenderar förmodligen att du väljer den mest hållbara sovsäcken du har råd med för att säkerställa när den behövs för campingändamål, den är redo att användas rejält!

***

Så där har du det! Vi hoppas att vi har inspirerat dig att skaffa cool utrustning för ditt nästa äventyr.

Låt oss veta vilken du tillslut väljer, ditt val kan definitivt hjälpa en annan Hundfixarn-läsare så vänligen lämna en kommentar nedan!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga