Bästa Snuffelmatta 2024 (& Hur Du Gör Din Egen!)

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Precis som oss själva, så tycker hundar ofta om att ha ett jobb

Att hålla hunden sysselsatt är faktiskt inte bara bra för hans lycka utan också för hans hälsa! Mental och fysisk stimulering är en viktig del av din hunds dagliga rutin, och det bör betraktas som ett viktigt behov vid sidan av mat och hälsovård.

Men även med hundvakter och hunddagis kan det fortfarande vara svårt att underhålla din hund tillräckligt stimulerad när den lämnas ensam i några timmar. Och även om du är med din hund konstant, kan du fortfarande kämpa för att hänga med din hund.

Lyckligtvis finns det sätt att berika din valps hemliv utan krångel. Ett av våra favorittips? Ställ din valp med hans alldeles egna snuffelmatta!

Snuffelmattor är i huvudsak mat- eller godisautomater som låter dig stimulera ditt husdjurs naturliga födosöksinstinkter. 

I den här artikeln kommer vi att gå över några av de viktigaste fördelarna med snuffelmattor, dela några av våra favoritval och förklara hur du gör din egen DIY-snuffelmatta från bekvämligheten av ditt eget hem.

Men om du har bråttom, kolla bara in våra favoriter!

Snabbval av bästa snuffelmattorna

  • Aveo Snuffelmatta [Bästa snuffelmattan överlag] — En maskintvättbar och stor snuffelmatta med massor av djupa skrymslen och vrår, detta är vår favoritmodell av gänget!
  • Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta [Mest populära snuffelmattan] – Denna populära snuffelmatta är den ger massor av små ställen, med olika svårighetsnivåer, för din hund att leta efter.
  • PEPPR the STRAY® 2-in-1 Snuffelmatta [Snuffelmattan med bäst kvalitet och hållbarhet] – Det bästa alternativet för ägare som vill ha hög kvalitet som håller i många år. Den tål mycket och kan användas på många olika underlag.

Vad är en snuffelmatta?

En snusmatta är en pusselleksak och dispenser designad för att efterlikna gräs och andra utomhusområden. Man kan säga att det är som en slags slickmatta, men med lite större utmaning och stimulering.

Istället för att få godsakerna eller småbitarna omedelbart, måste din valp arbeta för att söka föda genom mattans många trådar för att hitta sin belöning.

Snuffelmattor används ofta för att uppmuntra långsammare matvanor för att undvika risker för svullnad, men de fungerar också som ett bra sätt att hålla din valps sinne engagerad och frisk.

Faktum är att många husdjur föredrar att arbeta för sin mat, eftersom sniffning och födosöksprocessen stimulerar nöjescentra i deras hjärnor.

Kom bara ihåg att varje hund och ras är olika. Det som kan fungera för en hundras kanske inte fungerar alls för en hund med en annan ras, så det är viktigt att betrakta hundens nöje när den använder en snuffelmatta. 

Hur använder man en snuffelmatta?

Snuffelmattor finns i alla former och storlekar, men de har vanligtvis någon sorts ruggiga trådar eller tygbitar som liknar gräs. 

Vissa snyggare modeller kan också ha roliga fickor eller fack för att du där ska kunna lägga din hunds njutning. 

Att använda dessa mattor är superenkelt, vilket gör det enkelt att förbereda ett roligt spel för din valp när du springer ut genom dörren. Allt du behöver göra är att sprida runt din hunds godis eller småbitar ovanpå mattan. Ställ dig sedan åt sidan och låt det roliga börja!

Generellt sett är snuffelmattor utformade så att maten glider in i mattans glipor, och därigenom tvingar din hund att leta, nosa och leta efter godsakerna. Föda- och godisstorleken varierar, så du kan behöva lägga lite extra tid på att fördela godsakerna i din matta.

Prova att sprida lite av din hunds föda ovanpå mattan och sedan köra fingrarna genom fibrerna för att hjälpa till att skaka ner födan ner i tygskårorna så att det kräver mer ansträngning för din hund att upptäcka!

Vissa valpar kan vara särskilt listiga och kommer att försöka skaka ut mattan för mat istället för att använda den för sitt avsedda syfte. I det här fallet har vissa ägare haft framgång genom att lägga viktade föremål runt mattans kanter tills deras hund insett det rätta sättet att använda den. 

Utöver det är snuffelmattor ganska enkla. Många är också maskintvättbara, så om den blir smutsig med tiden kommer en snabb tvätt att få den att lysa som ny. 

Som med alla leksaker eller träningsredskap, se till att du övervakar ditt husdjur de första gångerna han använder snusmattan. Du vet aldrig hur ditt husdjur kan reagera på en ny stimulans, så det är viktigt att övervaka honom och se till att han förblir säker. 

Fördelar med snuffelmattor: Varför de är bra för fyrfotare 

Dessa svansviftande leksaker innebär många fördelar för dig och din hund. Här är några av de mest anmärkningsvärda sätten som en snuffelmatta kommer att förbättra era liv på. 

1. De ger mental stimulans

Som nämnts tidigare, snuffelmattor utnyttjar din valps födosöksinstinkter . Många valpar föredrar att arbeta för en belöning och mental stimulans är en viktig del för att upprätthålla en god hälsa. Interaktiva hundleksaker, som en snuffelmatta, är bra för att engagera din valp fysiskt och mentalt!

2. De kan tvinga din hund att äta långsamt

För hundar som äter för snabbt eller har problem med matsmältningen kan snuffelmattor tvinga dem att sakta ner lite på tugg-tiden . Baserat på de flesta användarrecensioner tog det mellan 5 och 25 minuter för hundar att hitta en portion mat gömd i en snuffelmatta. 

3. De kommer att minska din hunds stress 

Förutom att vara allmänt friskare är mentalt stimulerade valpar mindre benägna att vara stressade och oroliga. Att slutföra uppgifter framgångsrikt hjälper hundar att bygga upp självförtroende och gör dem mindre benägna att engagera sig i nervösa beteenden som att tugga upp mattan.

Att använda en snuffelmatta har speciellt visat sig vara bra för en hunds puls och hjälper dem att slappna av och lugna sig själva, vilket är anledningen till att det är en bra övning att använda en snuffelmatta.

Kolla in den här snygga studien av Dog Field Study som visar hur mycket en hunds puls sänks när den nosar utomhus.

4. De hjälper till att hålla funktionshindrade eller rörelsehindrade hundar sysselsatta

Om du har en handikappad eller rörlighetsutmanad hund, är snuffelmattor bra för att hålla din valp engagerad från bekvämligheten av ditt hem. På så sätt kommer han fortfarande att få den stimulans han normalt kan missa på grund av sina rörlighetsproblem.

5. De är fantastiska hundhanteringsverktyg 

Ibland behöver människor en liten paus, även om det bara är 5 minuter. Snuffelmattor kan hjälpa din valp att hålla sig sysselsatt medan du äter middag, gör saker i huset eller försöker skriva en artikel om hur bra snuffelmattor är. 

De 4 bästa snuffelmattorna för hundar

Utan vidare, här är våra toppval för snuffelmattor.

1. Aveo Snuffelmatta – Bäst i Test!

Om: Aveo Snuffelmatta är en elegant snuffelmatta som kommer att engagera din valp när han söker föda genom mattans gräsliknande strängar. Den kommer i två storlekar och två färger och är gjord för att tillfredsställa hundar i alla åldrar och raser.  

Aveo Snuffelmatta - Bäst i Test

Funktioner: Denna snuffelmatta går att tvätta i maskin, så om din hund är känd för att slarva kan du hålla leksaken fräsch.

Allt du behöver göra för att fylla denna snuffelmatta är att strö mat och godis över den. Springorna på mattan är tillräckligt djupa så att ditt husdjur är benäget att komma nära och personligt med sin nos, utan att du behöver lägga mycket tid på att lägga till mer foder. 

Storlek:
Small – 50 x 60 cm
Medium – 90 x 70 cm

Vad vi gillar

Ägarna älskade den här mattans förmåga att hålla sin valp engagerad under långa perioder, tack vare att den är relativt stor, och märkte en förbättring i sin hunds inställning till mat. Ägarna älskade också att den är maskintvättbar, vilket gör städningen väldigt enkel. 

Vad vi inte gillar

Mattan är något dyrare jämfört med andra snuffelmattor på marknaden.


2. Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta – Populäraste snuffelmattan

Om: Little & BIggers snuffelmatta har blivit en riktigt populär aktiveringsleksak som kommer säkerligen att underhålla din valp.

Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta - Populäraste snuffelmattan

Funktioner: Little&Bigger Shaggy Aktiveringsmatta är en verkligen hit på marknaden, och det är inte svårt att förstå varför. Den mjuka och generösa storleken (50 x 60 cm) gör den perfekt för både små och stora hundar, så länge intresset finns där. Den blå/grå färgkombinationen är snygg och passar bra in i hemmet.

Tvättbarheten är en stor fördel. Jag har tvättat den i maskin vid 40 grader, och den har behållit formen och färgen bra. Det är också ett plus att den är mjuk och skön, vilket gör att min hund gärna ligger på den även när vi inte leker aktivt med den.

De justerbara flikarna ger möjlighet att variera svårighetsgraden, och min hund verkar aldrig tröttna på att lösa ”pusslet”.

Storlek: 50 x 60 cm

Vad vi gillar

Överlag var användarna nöjda med denna snuffelmatta. Användarna tycker om att det finns olika ”svårighetsnivåer”, det vill säga hur långt ner det går att gömma godis, för att på så sätt träna hundens kunskaper och koncentrationsförmåga.

Vad vi inte gillar

Vissa hundägare upplevde att hunden hittade godisarna snabbt och att det var för enkelt. Några rapporterade också att det lossnar flikar från den, även fast hunden inte bet på den.


3. PEPPR the STRAY® 2-in-1 snuffelmatta – Bäst kvalitet

Om: Överraskande nog kommer en anpassad hållbar snuffelmatta från PEPPR the STRAY® inte att bränna ett hål i fickan. Dessa mattor är gjorda i Italien och håller en mycket hög kvalitet.

PEPPR the STRAY® 2-in-1 snuffelmatta - Bäst kvalitet

Funktioner: Snuffelmattan är gjord av polyester och filtremsorna är speciellt framtaget för att vara vänligt mot hundar. Du kan fästa denna snuffelmatta på olika material vilket gör att den är stabil och sitter fast när din hund ska leka med den.

Dessa mattor har också lite extra kärlek bakom sig: PEPPR the STRAY® stödjer för närvarande välgörenhetsorganisationer för hundar. Det innebär att en liten del av varje köp ger en hjälpande hand till hundar som behöver hjälp.

Storlek: 48 x 48 cm

Vad vi gillar

Många kunder tyckte att mattan hade riktigt hög kvalitet. Slingorna håller ut tassar, klor, tänder och det kommer att ta lång tid innan något går sönder. Nästan alla hundar tycker också om att använda mattan och förstår hur de ska göra.

Vad vi inte gillar

Det var mycket svårt att hitta något negativt om denna snuffelmatta. En stor del av ägarna tyckte att den var helt perfekt för deras hund.


4. BUYGOO Interaktiv snuffelmatta

Om: BUYGOO Interaktiv snuffelmatta är full av roliga funktioner för att hålla din valp engagerad. Denna snuffelmatta har lagt till fickor och andra typer av gömställen, så att även de smartaste valparna kommer att underhållas.

BUYGOO Interaktiv snuffelmatta

Funktioner: Denna interaktiva lekmatta är stor och är designad med större raser i åtanke. Den är enkel att packa ihop och förvara mattan när den inte används, vilket görs genom att vika ihop hela mattan, då den tar väldigt lite plats.

Mattan är gjord av högkvalitativt tyg och har små fickor och vrår för din hund att skura utöver det traditionella gräsliknande födosökscentret.

Du kan tvätta den här mattan i maskin och den kommer i en stor storlek som passar alla raser och kroppstyper.

Storlek: 72 x 71 cm

Vad vi gillar

Ägarna älskade den här mattans mångsidighet till ett relativt billigt pris. Ett par ägare som ständigt var på resande fot noterade att den var väldigt enkel att fälla ihop och transportera.

Vad vi inte gillar

Vissa ägare fann att mattan inte höll emot intensiva tuggare. Om din hund är hård mot sina leksaker, kanske den här mattan inte är det bästa valet. 


DIY Snuffelmatta: Hur man gör sin egen

En snuffelmatta kan vara rolig att göra hemma, och den är inte alltför komplicerad att skapa. Faktum är att du kan göra din egen snuffelmatta med bara ett par steg.

Steg ett: Samla det nödvändiga materialet

För det här projektet behöver du:

  • Minst en meter filt, helst i form av fleece (beroende på storleken på din valp)
  • En dörrmatta (i princip vilken matta som helst som har lika stora hål som är tillräckligt stora för att filtbanden ska kunna gå igenom)
  • Sax. För att skära upp dina filtband.
  • Tid. Det kan ta lite tid att strimla och binda filtbanden, så se till att du avsätter lite tid för att slutföra det här projektet ordentligt.

Steg två: Förbered filten

Det är en bra idé att tvätta filten i förväg för att säkerställa att den är redo för valpen att använda.

Efter tvättning, skär fleece i remsor ca 15 cm långa och 2-3 cm breda. Var dock inte för noggrann med exakta mått, eftersom din matta fortfarande fungerar bra med små brister. 

Du kommer att behöva massor av filtremsor om du vill göra en högkvalitativ snuffelmatta. Det exakta antalet kommer att skilja sig beroende på den exakta designen du använder, men räkna med att du behöver minst 200 till 300 individuella remsor.

Steg tre: Väv ihop mattan

När du har klippt alla dina fleeceremsor är du redo att börja väva!

Väv ett enda stycke fleece genom ett hål på mattan. Se bara till att du väver metodiskt (dvs börja från en rad på kanten och flytta inåt hål för hål, rad för rad).

När du väl har dragit igenom din bit av fleece, ge den en enda knut. Ta en annan fleeceremsa och mata den genom ett intilliggande matthål såväl som hålet som nu har en enda knut på sig. 

Knyt av remsan med en enda knut och upprepa processen tills varje hål är fyllt med ett fleeceband och två angränsande band.

Steg fyra: Lägg till pricken över i:et

När du vänder på mattan ska den vara fluffig och redo för ditt husdjurs användning. Glöm inte att övervaka honom när han använder leksaken, eftersom det kan ta honom ett par gånger att vänja sig vid mattan. Men när han väl lär sig det kommer han att älska det! Om du inte är hemma kan du övervaka och ge hunden godis med hjälp av en hundkamera.

Kolla in följande video för att se hela processen i aktion! 

***

Som husdjursförälder är det viktigt att hålla din valp engagerad mentalt och fysiskt. Snuffelmattor håller inte bara din valp glad och frisk, utan de ger dig också en chans att fokusera på uppgifter runt huset.

Det är inte ofta som våra hundar får utnyttja sina naturliga instinkter, men att skaffa en av dessa snuffelmattor kommer säkert att få din valps svans att vifta. 

Har du provat en snuffelmatta? Har du några tips för att få bukt med vovvetristess? Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och idéer i kommentarerna nedan!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga