Bästa Slickmatta för Hund 2024 – Bäst i test

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Har du en hund som alltid är uppe på tårna? Eller så kanske din hund kastar i sig sin middag så snabbt att du knappt hinner se den i sin skål!

Matbaserade hjärnlekar och mentalt engagemang är bra för att trötta ut en överupphetsad hund, samt sakta ner hundens ätande.

Slickmattor är ett av de bästa alternativen som finns, då det saktar ner din hund vid middagstid samtidigt som de hjälper till att engagera och få honom att koppla av.

Snabb överblick över bästa slickmattorna 2024

Slickmatta  
backpac Buddy Slickmatta Hund
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris >
backpac Slickmatta Yummee i Silikon
(BÄST FÖR BAD OCH SKÖTSEL)
Se billigaste pris >
cordlessblower Lickimat Soother Slickmatta
(BÄST FÖR OROLIGA HUNDAR)
Se billigaste pris >
cordlessblower Lickimat Wobble Matskål
(BÄST FÖR SNABBÄTANDE HUNDAR)
Se billigaste pris >

Vad är slickmattor?

Slickmattor är slickbara fodermatare för din hund. Dessa matningsmattor är gjorda av giftfri TPE (förkortning för Thermo-Plastic Elastome – i grunden en blandning gjord av gummi och plast).

Dessa mattor är täckta av upphöjda kanter med ett visst avstånd mellan, så att du kan sprida din hunds hund (eller andra mjuka snacks) i springorna.

Din hund kommer då att slicka upp maten från mattan!

Vad används slickmattor till?

Men varför – exakt – är denna slickhandling så bra för din hund? Faktum är att slickmattor:

 • Minskar ångest. Studier har visat att slickning är en avslappnande aktivitet för din hund, som minskar stress och ger din hund en endorfinboost.
 • Ger din hund något att göra. Tristess är en stor orsak till destruktivt beteende. Många hundar tillbringar större delen av dagen med att sitta och inte göra något – det är inte alls kul! Forskning visar faktiskt att hundar gillar att jobba för sin mat. Slickmattor ger din hund rolig och stimulerande aktivitet vid måltidstillfället.
 • Håller din hunds mun fräsch. Slickmattornas unika räfflade mönster skrapar bort bakterier från din hunds tunga, vilket resulterar i en fräschare, friskare hundmun.
 • Saktar ner din hunds ätande. Eftersom slickmattor kräver att din hund slickar upp sin mat istället för att sluka ner allt, fungerar slickmattor utmärkt som långsamma matare, vilket tvingar din hund att sakta ner och minska risken för uppblåsthet och överätning.

Andra fördelar med slickmattor

Några andra coola saker att notera om slickmattor är att de är:

 • Frysvänliga. En av mina favoritsaker att göra med slickmattor är att fylla flera och stapla dem i frysen. Att frysa mattorna tar ännu längre tid för din hund att slicka upp dem. Plus att de fungerar som fantastiska frysta godsaker under en varm dag!
 • Kan diskas i diskmaskin. Det stämmer, du kan slänga dem i det översta stället i diskmaskinen för superenkel rengöring.
 • Säkra i mikrovågsugn. Om du vill värma upp din hunds mat lite är slickmattor också mikrovågssäkra!
 • Prisvärda. Slickmattor är lite billigare än din vanliga pusselleksak eller långsammatare.

Topp 4 bästa slickmattorna

1. Lickimat Buddy Slickmatta Hund – Bäst i Test 2024!

Lickimat Buddy Slickmatta Hund - Bäst i Test

Fördelar

 • Två storlekar och tre färger
 • Halkfri
 • Allsidig design
 • Billig

Nackdelar

 • Tål ej diskmaskin

Hyper Pet gör tre fantastiska slickmattor, var och en med ett unikt mönster och struktur. För de flesta hundar rekommenderar vi Lickimat Buddy.

Denna slickmatta träffar den perfekta kombinationen mellan slicktid, storlek och enkel rengöring. Inget annat kommer i närheten.

Hund som äter från slickmatta

Lickimat Buddy finns i färgerna orange, blå och grön, och finns även i två storlekar:

 • 20 x 20 cm
 • 28 x 28 cm

Vi rekommenderar att du väljer den stora storleken eftersom den ger mer utrymme att smeta mat på. Jag utnyttjade det extra utrymmet genom att använda det för att erbjuda hundarna olika typer av mat samtidigt. En remsa jordnötssmör, en pumpa och en annan färskost. Hundarna älskade det!

Den stora storleken lyser verkligen när det kommer till storartade hundar med stora tungor. Jag pratar om Grand danois och Sankt bernards. Det extra utrymmet tillät mig att smeta ut tillräckligt med mat så att det höll även de kraftfulla slickarna.

Lickimat Buddy på halt golv

Om du behöver en slickmatta för att distrahera din hund medan du gör sysslor eller ge din hund en godbit, så är detta hur bra som helst. Tänk dock på att eftersom denna slickmatta vilar på golvet är den inte en lämplig distraktion för att tvätta din valp. Kolla in vår nästa rekommendation istället.

På tal om det, eftersom den är gjord av flexibelt gummi, halkar Lickimat Buddy inte – inte ens på klinker- och trägolv. Även med våra testares kraftfulla tungslag på väg över mattan, skulle mattan inte vika sig.

Mitt enda klagomål är att den här mattan inte tål diskmaskin – inte ens på det översta stället. En resa genom diskmaskinen fick den att böjas och bli ur form. När den behöver tvättas, så tvätta den för hand och lägg den sedan platt.

Efter vår överväldigande positiva erfarenhet av Lickimat Buddy är vi övertygade om att det är den bästa allround-slickmattan som finns, och rekommenderar den starkt.


2. Slickmatta Yummee i Silikon – Bäst för bad och skötsel

Slickmatta Yummee i Silikon - Bäst för bad och skötsel

Fördelar

 • Tre storlekar
 • Sugproppar på baksidan som fäster på de flesta underlag
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Kan ta lite tid för hunden att vänja sig vid den

Det som gör Flamingos slickmatta till den mest lämpliga för skötsel är det som finns på baksidan. Vänd på den här slickmattan så ser du tre sugkoppar, vilket är optimalt vid rengöring.

Detta gör att du kan placera mattan i ögonhöjd mot din hund. Jag tycker att det är mycket lättare att borsta min lurviga hund när han tittar rakt fram snarare än är böjd. Plus, om slickmattan vilar på marken, faller päls ner
i den och fastnar i maten.

På samma sätt fann jag att min hund var mer benägen att lägga fram sina framtassar för trimning när jag använde en väggmonterad slickmatta. Detta beror troligen på att när han är böjd över en golvmatta använder han framtassarna för att stödja sin vikt.

Men där denna slickmatta verkligen lyser är i badrummet. De tre sugkopparna höll sig starka oavsett var vi placerade dem – duschglaset, sidan av badkaret eller till och med på den kaklade väggen.

Flamingos slickmatta överträffade våra förväntningar med ett långt skott. Den tog dock lite tid att vänja sig vid. Men snart visste hunden att det baddags vilket betydde att de fick en välsmakande behandling.

Var bara försiktig när du sköljer ur schampot och balsamet – du vill inte täcka din hunds mat med tvål!

Även om Flamingos slickmatta tål maskindisk rekommenderar vi handdisk. Om du gör det förlängs livslängden på sugkopparna.

Om du är trött på att brottas med din hund medan du rengör honom, då är Flamingos slickmatta det du letar efter, och vi rekommenderar den starkt!


3. Lickimat Soother Slickmatta Hund – Bäst för oroliga hundar

Lickimat Soother Slickmatta Hund - Bäst för oroliga hundar

Fördelar

 • Perfekt vid ångest
 • Flera storlekar och färger
 • Stimulerar mycket slickande

Nackdelar

 • Tål ej diskmaskin

Faktum är att slickmattor som har små prickar är bättre på att distrahera hunden än andra mönster. Det beror på att hunden är mindre benägen att titta upp eller reagera på sina ångesttriggers när den slickar på dessa texturer.

Och av alla sådana slickmattor vi hittat, fungerade ingen bättre än Lickimat Soother. Det är identiskt med vårt bästa val förutom mönstret. Om din hund inte är orolig eller har ångest så rekommenderar vi den istället eftersom den ger längre slicktid.

Slickmattan finns i två storlekar:

 • 20 x 20 cm
 • 28 x 28 cm
Lickimat Soother med jordnötssmör

Precis som tidigare rekommenderar vi den större storleken. Du behöver inte täcka hela mattan om du inte vill, men om du ändrar dig så slipper du köpa en ny.

Lickimat Soother är särskilt bra under tillfällen då den utvecklar ångest, exempelvis under fyrverkerierna på nyårsafton. Vanligtvis springer hundar oroligt runt huset och skäller mot de stora smällarna som fyrverkerierna avger, men detta mildras eller till och med elimineras med denna slickmatta.

Återigen, mitt enda klagomål är att Hyper Pet Lickimats inte är diskmaskinssäkra, utan endast tål handtvätt. Torka och förvara på rakt underlag för att säkerställa att Lickimat-slickmattan behåller sin form.

Om du har en orolig hund och letar efter ett sätt att distrahera honom, då är Lickimat Soother den perfekta slickmattan för dig.


4. Lickimat Wobble Matskål – Bäst för snabbätande hundar

Lickimat Wobble Matskål - Bäst för snabbätande hundar

Fördelar

 • Drar ut på måltiderna
 • Ger hunden utmaning och stimulering
 • Mångsidig användning
 • Diskmaskinsäker

Nackdelar

 • Dyrare än många andra slickmattor
Lickimat Wobble Matskål - Bäst för snabbätande hundar

Behöver du en slickmatta som håller längre? Detta alternativ i skålstil ger utmaningen med en slickmatta och glädjen av en pusselleksak i ett. Eftersom den inte sitter platt måste hundar arbeta lite hårdare för att få ut alla godsakerna inuti. Flera har noterat att den drar ut måltiderna till minst 30 minuter, vilket motverkar hetsätning och överätning, och skålformen är bra för tjockare mat.

Den har också mångsidighet på sin sida; den kan göras enklare (och mer stationär) om du vänder ut och in på den och sätter upp den som en kupol – ett bättre val för bredbara godsaker och hundar som inte är redo för utmaningen med en vinglande matare.

Denna slickmatta tål även maskindisk, vilket är väldigt trevligt eftersom många av Lickimats andra slickmattor inte gör det. Det gör verkligen rengöringen till ett minimalt problem!


Slickmatta-recept och måltidsidéer

Slickmattor är perfekta med en mängd olika godsaker från hund, inklusive:

 • Våtfoder
 • Färskfoder
 • Jordnötssmör
 • Yoghurt
 • Mogen banan
 • Squash (konserverad, kokt eller mosad)
 • Pumpa på burk (som också är bra för att hjälpa mot förstoppning – välj bara puré eller vanlig, men inte pajfyllning, som är sötad)
 • Keso
 • Gröt
 • Potatismos

Du kan även blanda mat med olika kosttillskott såsom laxolja, lugnande eller probiotika, beroende på vad just din hund behöver. Slickmattor har ibland också flera kvadranter, så att du kan experimentera med olika ingredienser och se vad din hund gillar bäst!

Nackdelar med slickmattor

Det finns inte många nackdelar med slickmattor – i själva verket är det enda problemet som vissa ägare kan ha med slickmattor att vissa hundar kan slita isär dem.

Det är deras enda nackdel – de är lätta för hundar att förstöra och riva isär, om du tillåter dem.

En enkel lösning på detta är att helt enkelt ta bort slickmattan när din hund ätit färdigt. Ge bara inte din hund möjlighet att riva i mattan!

Faktum är att sedan jag började ta bort mattorna när min hund hade ätit färdigt i flera månader, tog han sig ur vanan att försöka riva upp dem, och nu försöker han inte ens det, inte ens när han har slängt i sig alla bitar och godsaker från slickmattorna.

Vissa ägare kan tycka att detta är en nackdel, men det är ganska lätt att hantera. De allra flesta hundleksaker, tuggar och godsaker bör konsumeras och avnjutas med ägarens tillsyn. Det spelar ingen roll vilken kvalitet sakerna har, för risken finns alltid att det kan uppstå en olycka när du minst anar det.

Det enda problemet kan uppstå om du har att göra med en hund som har separationsångest och du vill ge den en godbit som de kan äta på när du är borta för att distrahera dem och hålla dem glada.

Detta är verkligen den enda situationen där jag inte skulle rekommendera slickmattor. Välj istället något mer hållbart som en Kong som du kan fylla med godsaker eller en Chilly Penguin.

Vanliga frågor om slickmattor

Hur rengör man en slickmatta?

Slickmattor kan diskas i det övre stället i en diskmaskin för enkel rengöring.
Annars är det bara att låta slickmattor dra i lite varmt vatten och tvål, så ska du lätt kunna skölja bort resterna.

Är slickmattor diskmaskinsäkra?

Ja – generellt sett är de det. Det rekommenderas dock alltid att läsa på respektive produkt innan du lägger den i diskmaskinen, för att vara på den säkra sidan. 

Vad lägger man på en slickmatta?

Du kan använda vilken mjuk eller våt mat som helst på en slickmatta, inklusive 
våtfoder, färskfoder, jordnötssmör, yoghurt, bananer, konserverad squash, konserverad pumpa , keso, hummus, potatismos, havregryn och så vidare. Här kan du läsa mer om vad hundar kan äta, och efter det är det endast fantasin som sätter gränserna!

***

Har du någonsin använt slickmattor till din hund? Hur var din upplevelse? Låt oss veta i kommentarerna!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga