Bästa Öronrengöring för Hund 2024 – Stort Test av Öronrengöring

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Animigo Öronrengöring för hund - Bäst i Test

Ont om tid? Animigos öronrengöring för hund är testvinnaren 2024!

En alkoholfri öronrengöring med teträdolja, lavendel och aloevera. Den är mild och hygienisk, lätt att använda och ger snabbt resultat.

Tänker du att det är hög tid att börja rengöra hundens öron?  

Du kanske har märkt att vax har byggts upp, eller det finns en rolig lukt som du har börjat känna. Eller så kanske din veterinär rekommenderar att du börjar med regelbundna öronrengöringsrutiner om din hund har diskettöron i hopp om att förhindra öroninfektioner.

Oavsett din anledning är det viktigt att hitta rätt öronrengöring för din hundkompis!  

I den här artikeln undersöker vi olika skäl för att det är viktigt att rengöra hundens öron såväl som flera typer av öronrengöringar för hunden, så att du kan hitta den som fungerar bäst för dig och din hunds behov.

Snabb översikt över bästa öronrengöring för hund

Bild Öronrengöring   
backpac Animigo Öronrengöring för hund
(Bäst i Test)
Se billigaste pris & läs mer
backpac Otoclean Öronrengöring för hund
(Populärast)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower K9 Öronrengöring Hund Sensitive
(Populär i utlandet)
Se billigaste pris & läs mer
cordlessblower Trixie Fingerpads Öronrengöring med Aloe Vera
(Bästa våtservetter)
Se billigaste pris & läs mer

Varför behöver hundens öron rengöras?

Att rengöra din hunds öron är ett enkelt sätt att minska risken för att din hund utvecklar öroninfektioner och överflödigt vax eller smuts. Om den lämnas obehandlad kan denna utveckling orsaka ömhet och leda till mycket allvarligare problem som dövhet! Att förhindra framtida problem genom god öronhygien kan också spara massor av pengar som exempelvis skulle spenderats på veterinärräkningar och antibiotika.

Precis som människor så kräver hundar regelbunden öronrengöring – i själva verket är öronhygien ännu viktigare för hundar än för oss! Hundar har djupa hörselgångar med många krokar och krokar som är en perfekt miljö för parasiter, jäst och bakterier att göra sig hemma i.  

Dessa problem kan göra din hunds öron mycket kliande och obekväma, och hunden kan förvärra skadan genom att klia för mycket.

Bästa Öronrengöring för Hund 2024 - Stort Test av Öronrengöring

Det är viktigt att kontrollera din hunds öron för tecken på öroninflammation eller andra öronrelaterade problem. Viktiga tecken på en öroninfektion inkluderar:

 • Öronflytning
 • Ovanlig lukt från öronen
 • Överdrivet öronvax
 • Inre delen av örat blir rött
 • Örat uppvisar svullnad och/eller märken
 • Hår från insidan av din hunds öra börjar falla ut
 • Brunt i örat på hunden (öronvaxet), liknar kaffesump

Vätska vs rengöringsservett som öronrengöring för hunden: Vilket är bäst för din hund?

Rengöringsservett

Om du någonsin har använt våtservetter förut är hundens våtservetter för öronen inte särskilt annorlunda. Dessa är vanligtvis gjorda av supermjuk bomull så att de inte skrapar mot det yttre örat. Dessa är väldigt enkla att använda och är definitivt inte röriga. Tyvärr rengör de bara de yttersta delarna av det yttre örat; såvida du inte har ett mycket litet och mycket flexibelt finger som du kan använda för att navigera genom hörnen och kanalerna i hundörat.

Fördelar: Med våtservetter behöver du inte köpa ytterligare föremål som bomullstussar. Rengöringsservetter tenderar också att vara mindre röriga än öronrengöring med vätska.

Nackdelar: Med våtservetter kan du inte komma djupt in i hörselgången för att få bort smuts som du inte kan nå.

Flytande öronrengöring

Dessa liknar ögondroppar förutom att de är utformade för att användas på öronen. Tanken är att ingjuta några droppar av lösningen i hörselgången, lämna den i flera sekunder och massera örat på basen för att hjälpa till att fördela lösningen genom de inre strukturerna och för att hjälpa till att lossa eventuellt skräp eller partiklar fästs vid hörselgångens väggar. Det här är de rengöringsmedel du väljer om du verkligen vill rengöra de innersta delarna av det yttre örat. Det enda problemet vid användning av ett sådant otisk öronrengöring är att det verkligen kan vara rörigt, särskilt när din hund börjar skaka på huvudet för att bli av med överflödig vätska som fortfarande finns i örat.

Fördelar: Med en flytande öronrengöring för hund kan du lossa vax eller smuts som är djupt i öronkanalen genom att låta lösningen droppa ner i örat och sedan massera utsidan av örat för att hjälpa till att skaka upp etd. Din hund kommer att göra resten genom att skaka på huvudet för att ta bort överflödig vätska!

Nackdelar: Flytande öronrengöring för hund kan vara röriga när din hund skakar på huvudet, så du kanske vill göra detta ute eller i ett särskilt område. Du kanske också vill köpa bomullstussar för att rengöra den yttersta delen av öronen mer effektivt.

Relaterat: Bästa hundschampot

Vilka ingredienser ska finnas och inte finnas i öronrengöring för hund?

Öronrengöring för hund finns i en mängd olika ingredienser, som alla kan vara effektiva för att bryta upp vax och ta bort smuts. En av de vanligaste ingredienserna är salicylsyra som är säker och effektiv. En mängd olika naturliga ingredienser är också effektiva, såsom pepparmyntaolja, eukalyptusolja och teträd-olja. Mer avancerade lösningar använder nu också bioaktiva enzymer för att rengöra och döda bakterier och svampar.

Även om alla dessa ingredienser är säkra och effektiva finns det några saker som du inte vill se i din öronrengöring för hunden:

 • Väteperoxid. De här sakerna kommer säkert att döda bakterier, men det kommer förmodligen också att döda allt annat det möter i öronen, inklusive de goda cellerna som din hund har producerat för att bekämpa infektioner. Om den används när trumhinnan brister, vilket ofta kan vara fallet med öroninfektioner, kan den också skada din hunds hörsel permanent. Det kan också vara smärtsamt för din hund under rengöringsprocessen.
 • Alkohol. Medan många hundrengöringsprodukter fortfarande innehåller alkohol, undviks det bäst. Som väteperoxid kan det skada din hunds hörsel allvarligt och permanent om trumhinnan brister. Det är inte heller särskilt effektivt för att bryta igenom vax, och det gör därför lite för att göra öronrengöring mer effektiv.

Andra överväganden för öronrengöring för hund

När du väljer en öronrengöring för hunden finns det också några andra saker att tänka på.

Förebyggande eller behandling

Medan de flesta rengöringsmedel är utformade för att vara förebyggande, vilket gör örat till ett slags rent och torrt utrymme där bakterier inte trivs, kan vissa öronrengörare också användas för att behandla vissa typer av öroninfektioner. Öronrengöring som behandlar öroninfektioner tenderar att vara hårdare och bör inte användas regelbundet med hundar som har känsliga öron. Men för hundar som är benägna att drabbas av öroninfektioner är ett förebyggande medel som också kan vara en behandling både mer effektivt och bekvämare.

Doft

Hundöron som är infekterade eller bara har lite vaxuppbyggnad kan lukta ganska dåligt. En bra öronrengörare ska deodorisera. För att uppnå detta lämnar öronrengörning för hund ofta en lätt doft. 

Även om detta kan tilltala dig, kan det kanske eller inte vädja till din hund. Många hundar tycker inte om att följas av en långvarig doft. Kom ihåg att precis som hundar har känsliga öron så har de också känsliga näsor. Huruvida din hund tål en doftande öronrengöring beror dock på dem, och du känner troligtvis din hund bäst!

Torkning

Många öronrengöring för hund kommer att berätta att de inte bara rengör utan de torkar också. Detta kan vara viktigt, särskilt för hundar med diskettöron som kan stänga öronkanalen och fånga fukt. 

Detta skapar den typ av mörk och fuktig miljö som bakterier och svampar älskar, och ökar risken för att din hund utvecklar en annan infektion. En torkformel säkerställer mot detta. Men torra öron kan också vara kliande. Av denna anledning tillför många formler ingredienser som aloe vera för att lugna och hydrera.

Bästa Öronrengöring för Hund 2024

Nu när vi har täckt grunderna, här är vår lista över de bästa öronrengöring för hund – vi har inkluderat både flytande lösningar och våtservetter så att du kan välja det bästa för din valp baserat på dina behov och preferenser!

1. Animigo Öronrengöring för hund – Bäst i Test

Animigo Öronrengöring för hund - Bäst i Test

Den bästa öronrengöringen för hund är Animogos öronrengöring. Denna örinrengöring är speciellt utformad för hund men passar också katter då dessa husdjur är väldigt lika varandra när det gäller öronrengöring. Denna öronrengöring för hund är bäst i test då det är en alkoholfri rengöringslösning som hjälper till väldigt bra med att lösa upp vax och smuts från din hunds öron. Dessutom har denna öronrengöring en ny och förbättrad formula som gör den ännu bättre; den innehåller teträdolja (naturlig rengöringsprodukt, men också ett skydd mot skadliga bakterier), och aloe vera (hjälper mot irritation, rodnad och kliande hud på grund av skräp och smuts), som alla bidrar till att rengöra öronen utan att irritera din hunds hud. Samtidigt har den en mild lavendeldoft, så du slipper oroa dig för illaluktande hundar något mer efter behandlingen! Levandel hjälper också att lindra klåda och irritation som kan orsakas av vax och smuts, vilket gör denna öronrengöring för hund till det perfekta valet oavsett vilket hund du har.

Med det sagt är denna öronrengöring för hunden ett utmärkt val och har även ett förhållandevis lågt pris. Du får det bästa medlet för öronrengöring till en låg kostnad och den är även lätt att applicera på hunden. Den har väldigt goda recensioner och vi fullkomligt älskade hur väl den fungerade på våra hundar under vårt test. Helt klart marknadens prisvärdaste och bästa öronrengöring för hund just nu!


2. Otoclean Öronrengöring för hund – Populärast

Otoclean Öronrengöring för hund

Ett annat bra alternativ till hunden är denna öronrengöring vid namn Otoclean. Det är en mild öronrengöring som passar perfekt för både hund och katt. Detta medel är mycket bra på att lösa upp vax och verkar antiseptiskt samt motverkar klåda och irritation i hörselgången. Denna öronrengöring gör öronvaxet mjukt och gör att det lätt löser upp sig. Dessutom bidrar det till att bevara fuktigheten och underlättar rengöring och underhåll av den yttre örongången hos hundar och katter. Du får därmed en komplett rengöring av både hörselgången och yttre örongången vilket ger dig en fullständig öronrengöring för hunden.

Denna öronrengöring är också bra eftersom den inte svider och appliceras på ett väldigt hygieniskt och enkelt sätt (med droppipetter). Det som drar ned denna öronrengöring för hunden är att förpackningen innehåller 18 st endospipetter som är 5 ml vardera. Detta gör detta öronrengöringsmedel till hunden till ett något dyrare alternativ än vår förstaplats i bäst-i-test-listan. Om du dock verkligen vill ha någon mindre förpackning och inte har en så stor hund kan denna öronrengöring passa bra, men vi rekommenderar fortfarande öronrengöringen från Animigo då den blir billigare per dosering.


3. K9 Öronrengöring Hund Sensitive

K9 Öronrengöring Hund Sensitive

Denna öronrengöring från K9 är ett bra och effektivt medel som även är populärt internationellt. Öronrengöringen är skonsam och ger en effektiv rengöring av hundens öron. En stor fördel med denna öronrengöring är att den också kan användas i förebyggande syfte (det kan dock vår bäst i test också göra) vilket kan förhindra exempelvis öroninflammationer hos hunden.

Öronrengöringen från K9 är effektivt för att lösa upp illaluktande vaxproppar i hundens hörselgång. Vätskan är fri från eteriska oljor och alkohol vilket gör att du inte behöver vara orolig för att hunden ska få i sig några giftiga eller skadliga ämnen. Flaskan innehåller 150 ml och har ett pH 4,5 vilket helt klart indikerar bra öronrengöring för hunden. Den är dock åt det dyrare hållet när det gäller pris per dosering vilket gör att den hamnar lite lägre ned på vår lista över de bästa öronrengöringarna för hunden.

Med det sagt är detta en bra öronrengöring för hunden som är beprövat över hela världen. K9 är ett stort och välkänt varumärke inom hundhygien och håller en god klass. Vi tycker dock att man betalar en hel del extra för märket och denna öronrengöring har en relativt hög prislapp per dosering. Därför är denna öronrengöring för hunden ett bra val om du inte bryr dig så mycket om priset och istället vill ha något som är globalt förekommande.


4. Trixie Fingerpads för Öronrengöring med Aloe Vera

Trixie Fingerpads för Öronrengöring med Aloe Vera

Denna slags rengöring för hund är en typ av vårservett som är väldigt effektivt för att rengöra det ytliga på hundens öron. Detta paket består av våtande servetter som sätts på fingret och skonsamt rengör din hunds öron. Servetterna innehåller också Aloe Vera och trollhassel vilka är antiinflammatoriska och ger en lindrande och bekväm effekt.

Det som utmärkte denna typ av öronrengöring är att de var väldigt skonsamma och enkla att använda. Sätt servetten på fingret och rengör enkelt ditt djurs öron med de. Du har full kontroll över vilka områden som rengörs och vilka områden du kanske skall vara extra försiktig med. Dessa servetter passar inte bara bra som öronrengöring för hunden, utan de är också lämpliga att användas vid olika sår och inflammationer på hud och slemhinnor.

Med det sagt så är dessa våtservetter ett mycket bra val om du inte vill ha öronrengöring för hunden i flytande form. Det kan bli svårare att spola öronen utan vätska men om det bara är klåda i öronen eller väldigt lite jästsvamp så kan denna öronrengöring faktiskt vara väldigt effektiv. Vill du dock vara på den säkra sidan så rekommenderar vi flytande öronrengöring i form av Animigos variant. Denna öronrengöring passar dock för din hund som inte har några problem i öronen så långt in.


Hur man rengör hundens öron

För en grundlig guide om hur du rengör hundens öron, kolla in den här videon från Nyhetsmorgon där veterinären Christophe Bujon medverkar.

Här är några tips för när det gäller att rengöra hundens öron:

 • Se till att din hund är i en bekväm position där du kan kontrollera honom. Du kan försöka använda lugnande tillskott om de kämpar emot öronrengöring.
 • Var försiktig när du lyfter öronfliken för att exponera kanalen.
 • Sätt aldrig in munstycket på vätskeflaskan eller något annat föremål för djupt i hundens öra.
 • När du väl har satt in vätskan, massera örat på basen i cirka 30 sekunder så att vätskan fördelar sig och bryter upp eventuellt skräp.
 • Se till att du tar bort all lösning och skräp noggrant som en del av rengöringsprocessen och lämnar öronområdet helt torrt.
 • Låt din hund skaka på huvudet efter behandlingen och kontrollera örat igen om det finns något annat som han kan ha skakat loss under processen.
 • Belöna din hund för deras goda beteende efter att öronrengöringen är klar.

Göra egen öronrengöring för hunden

Om du är mer av en gör-det-själv typ av person, eller om du tidigare har provat öronrengöringslösningar för hund och inte varit nöjd, kanske du vill prova att skapa dina egna öronrengöringar för hunden hemma.

Populära blandningar inkluderar:

 • Vinäger, borsyra och alkohol. Blanda 60 ml vinäger med en 1/2 tsk borsyra. Tillsätt sedan några droppar alkohol.
 • Vinäger & vatten. En annan lösning som fungerar som öronrengöring för hunden innebär att man kombinerar 80 ml vinäger med 160 ml vatten. Detta är bättre för mer känsliga öron, eftersom när man gnuggar alkohol kan det vara för hårt för hundens hud.
 • Mandel, oliv eller mineralolja. En annan naturlig lösning är att helt enkelt använda några droppar mandelolja, olivolja eller mineralolja. Lägg till några droppar olja i hundens öron, runt den exponerade huden utanför hörselgången. Låt din hund röra sig för att sprida oljan, rengör sedan försiktigt med en bomullstuss.

Dessa blandningar hjälper till att lossa vax och skräp så att de lättare avlägsnas.

Vissa raser är mer mottagliga för öroninflammation än andra

Vissa hundar är mer benägna att drabbas av öroninflammation och ovälkomna djur än andra! Hundar med allergier, diskettöron och mycket hår i öronkanalerna är mer benägna att utveckla öroninfektioner.

Några raser som är särskilt mottagliga är Spaniels, Hounds och Cavalier King Charles. Rengöring av hundens öron kan hålla överflödigt skräp, fukt och bakterier från att byggas upp och göra allvarligare komplikationer som öroninflammation mindre benägna att utvecklas.

Bästa Öronrengöring för Hund 2024 - Stort Test av Öronrengöring

Undvik öronskabb

Alla raser är mottagliga för öronkvalster! Öronkvalster är parasiter som kan infektera din hunds inre och yttre öronkanaler.  

Dessa skadedjur sprider sig lätt genom kontakt och det är mer troligt att din hund kommer att få det om han är social med andra djur! Kvalster lever av vaxet och oljorna i din hunds öron upptäcks lättast av den mörka, kaffemalta urladdningen som produceras. Denna urladdning kan helt hindra din hunds hörselgångar, så det är mycket viktigt att hålla dem rena.  

Öronkvalster orsakar irritation och klåda, och din hund kan göra saker värre genom att skrapa eller skaka för mycket på huvudet. Öronskabb kan också leda till ytterligare komplikationer och infektioner. Medan öronrengöring för hund hjälper till att lindra symtom på öronskabb, måste du också skaffa medicin från din veterinär för att bli av med dem!

Varning: Lägg aldrig föremål i din hunds öronkanal!

Varning: Med vilken som helst öronrengöring eller teknik är det viktigt att inte sätta främmande föremål i hundens hörselgång eftersom du kan trycka skräp och vax längre ner eller till och med skada hundens ömma öron! Tänk bara på hur du inte skulle sätta en pincett eller tops för långt i ditt eget öra! Rengör istället försiktigt runt utsidan av hörselgången – gå bara inte in för långt.

Kom också ihåg att huden runt hundens öron är mycket ömtålig och känslig – se till att du är mycket försiktig när du rengör runt hörselgången.

Vanliga problem i hundars öron

Några av de vanligaste öronproblemen hos hundar inkluderar:

 • Luftburna allergier. Damm och pollen är vanliga luftburna allergier för hundar, och om de gör sig hemma i hundens öron kan ditt husdjur lida under långa perioder.
 • Bakteriella infektioner. Stafylokockinfektioner i örat är ganska vanliga hos hundar och är resultatet av att bakterier sätter upp butiken i hundens öron. Dessa måste i allmänhet behandlas med en kurs av antibiotika för hunden genom en veterinär som presenterar sina egna hälsorisker för hunden.
 • Hindring av främmande kropp. Detta är när en liten bit skräp, som frön eller stenar, fastnar i hundens öra och gör ett hinder som kan försämra deras hörsel och potentiellt skada trumhinnan.
 • Angrepp av skabb. Det finns sorter av kvalster som lever av vaxet i hundens öron, och om de lyckas skapa ett hem där, kommer de att orsaka din hund höga nivåer av obehag. Hundar som regelbundet lider av kvalster bör behandlas med förebyggande behandlingar, ungefär som loppbehandlingar. Se bästa fästingmedel och loppmedel här.
 • Jästsvamp eller svamp i örat. Svampinfektioner kan förekomma i hundens öron, ungefär som bakterieinfektioner, men de är svårare att behandla. Dessa förekommer oftast hos hundar med längre öron, eftersom dessa stänger öronkanalen och kan skapa en mörk och fuktig miljö där svampar trivs.

Du bör kontrollera din hunds öron som en del av en vanlig hygienrutin. För hundraser som är mer benägna att drabbas av öroninflammation eller andra öroninfektioner bör detta ske varje vecka. Om din hund lider av allergier, har floppiga öron eller mycket hår i öronkanalerna, se till att kontrollera dem regelbundet.

Vanliga frågor

Vad är de bruna eller svarta grejerna i min hunds öron?

Detta är normalt överflödit öronvax som kan ha fått den här färgen på grund av närvaron av svampar. Om det också avger en skarp, smaklös lukt, har din hund en svamp- eller jästinfektion i örat. Detta orsakas ofta av överflödig fukt i örat och garanterar en resa till veterinären.

Kommer en hunds öroninfektion att försvinna på egen hand?

Medan öroninfektioner på hundar kan läka av sig själva kan det ta cirka sex veckor, vilket är lång tid för din hund att lida. Dessa kan hanteras mycket snabbare med behandlingar som tillhandahålls av din veterinär.

Är en öroninfektion på en hund en nödsituation?

En öroninfektion på hunden är bara en nödsituation om din hund har ont. Viktiga tecken är att örat är rött och svullet, och hunden låter dig inte röra örat. Om din hund ständigt lutar huvudet eller tappar balansen, är det också en nödsituation.

Är öroninfektioner hos hundar smärtsamma?

Öroninfektioner är verkligen obekväma för hundar, och när de är allvarliga kan de också vara smärtsamma. De kan också orsaka ytterligare smärta genom överdrivet kliande i örat. På detta sätt kan de bryta blodkroppar och orsaka smärtsam svullnad som kan kräva kirurgisk behandling.

Slutsats: Vilken öronrengöring för hunden är vårt bästa val?

Med tanke på pris, bekvämlighet och effektivitet rekommenderar vi Animigo Öronrengöring för Hund som vårt bästa val för ögonrengöring för hund.

Den här prisvärda produkten verkar kunna klara jobbet och hålla öronen rena, luktfria och friska.

K9 Öronrengöring Sensitive är ett utmärkt val för förebyggande vård. Men om din hund råkar få öroninfektion ändå, kan denna öronrengöringslösning användas tillsammans med Animigo öronrengöring. Med dessa två produkter kommer du att kunna hålla din hund frisk med minimalt med krångel eller kostnader!


Hur vi testade oss fram till bästa öronrengöring för hunden

När vi utförde bäst i test av öronrengöring för hund så rådfrågade vi först diverse hundexperter samt veterinärer och fick ta del av deras tips och toppval bland öronrengöring på marknaden. När vi fått en inblick i deras favoriter så testade vi de i olika miljöer och på olika sorters hundar för att se vad som fungerade bäst och varför. Vi kategoriserade de sedan för att hitta en vinnare inom respektive kategori. Vi antecknade våra kommentarer samt bedömde de efter design, funktion, pris och kvalitet. Med hjälp av detta kunde vi färdigställa en lista med de bästa öronrengöringarna på marknaden idag.

***

Har du provat någon av dessa öronrengöringar för hund eller rekommenderar du några andra?  Dela dina tankar och berättelser i kommentarfältet!

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga