Bästa Munkorg för Hund 2024 – Stort Test av Munkorgar

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Baskerville Ultra Munkorg - Bäst i test!

Ont om tid? Baskerville Ultra Munkorg är testvinnaren 2024!

En mycket ergonomisk och väldesignad munkorg med säkerhet i fokus

Munkorgar för hundar är saker som du kan använda för att tillfälligt hantera överdrivet skällande, tugga eller till och med bita på andra hundar. Dessa föremål är i allmänhet gjorda av säkra material och finns i olika storlekar. Det är dock mycket viktigt att välja rätt munkorg eftersom det kan ha många konsekvenser för dess användning. Till att börja med kan en allvarlig begränsning av din hunds munrörelse hindra den från att dricka, äta och flämta, varav den senare är mycket viktig vid temperaturreglering. Som sådan presenterar vi de bästa hundmunstyckena för din hund i hopp om att du ska kunna välja en som är mer till din smak. Vi rekommenderar dock att du läser resten av den här artikeln eftersom vi har förberett något mycket speciellt för dig och din hund.

De bästa munkorgarna för hunden 2024

Bild Produkt Fördelar Pris
backpac Baskerville Ultra Munkorg
(BÄST I TEST)
– Begränsar inte hundens förmåga att äta, dricka eller andas
– Tillverkad av kraftigt, värmeformbart gummi
– Fäster på halsbandet för säkerhet och för att förhindra glidning och skavning
– Avtagbar rem över pannan för extra säkerhet
– Finns i 6 olika storlekar; fungerar bra för de flesta raser.
Se billigaste pris >
backpac TRIXIE Munkorg för hund Flex
(BÄSTA ALTERNATIVET)
– Bra kvalitet & välkänt märke
– Justerbar
– Reflekterande sömmar
– Ergonomisk passform
Se billigaste pris >
cordlessblower PetSafe Easy Walk Nosgrimma
(BÄSTA NOSGRIMMA)
– Stöds av många ledande veterinärer och tränare
– Finns i tre storlekar som du dessutom kan justera steglöst
– Försiktigt men effektivt skydd som erbjuder total kontroll utan strypande/kvävande effekt
Se billigaste pris >
cordlessblower Trixie Munkorg Nätad
(BÄSTA NÄTADE MUNKORGEN)
– Mjukare intryck än vad en munkorg i hårt material tenderar att göra
– Små maskor som ska förhindra att hunden kan äta
– Enkelt att sätta på med hjälp av en justerbar nackrem med plastspänne
Se billigaste pris >

1. Baskerville Ultra Munkorg

Baskerville Ultra Munkorg - Bästa Munkorgen för hundar!

Baskerville Ultra Muzzle är designad för långvarig komfort såväl som säkerhet, och är idealisk för skydd, träning och vård.

Munkorgen är den vanligaste munstilen. ”Korgen”, en stel bur formad av plast eller metall, passar över hundens näsa och mun och är fäst med remmar runt huvudets baksida.

Även om de kan se hårda ut jämfört med mjuka hundmunkorgar, är denna munkorg faktiskt bekvämare för de flesta hundar, så länge de passar ordentligt. Munkorgen hindrar inte en hund från att öppna munnen eller andas normalt, men de hindrar hundar från att bita, vilket gör dem användbara för skydd, träning och vård – och det säkraste alternativet för din hund.

Jämfört med många munstycken, som har en hög profil och skrymmande passform, är Baskerville Ultra Muzzle den perfekta kombinationen av komfort och säkerhet, speciellt utformad för att begränsa hundens käke utan att begränsa dess förmåga att andas, äta, dricka eller byta.

Själva munstycket är tillverkat av högkvalitativt gummi och finns i sex storlekar för att säkerställa en tät och säker passform. Gummit kan faktiskt värmas upp och formas så att det passar din hunds nos bättre. En robust nylonrem lindas runt baksidan av huvudet och fästs med ett plastspänne medan ytterligare remmar stödjer hakan. Dessa nedre remmar har en flik för att ansluta munstycket till ett halsband för ökad säkerhet och för att förhindra glidning och skav. En avtagbar rem går också från toppen av nospartiet till baksidan av huvudremmen, vertikalt från din hunds näsa upp i snuten och mellan öronen.

Baskerville Ultra Munkorg - Bästa munkorgen för hundar!

Det finns historier om att denna munkorg var en livräddare när ett hem översvämmades hårt. Hund fördrevs i flera dagar och behövde bäras genom gatorna, hanteras av brandmän och hållas i ett evakueringscenter. Hunden var mycket orolig, men munstycket hjälpte till att skydda honom och de som hanterade honom.

Baskerville bekvämt och säkert för att en hund ska bära i timmar, men precis som ett halsband bör du ofta kontrollera passformen för att se till att den inte orsakar obehag. Även om Baskerville passar en mängd hundar i alla storlekar, kanske det inte är perfekt för stora raser och hundar med mycket långa nosar.

Fördelar: Begränsar inte hundens förmåga att äta, dricka eller andas; tillverkad av kraftigt, värmeformbart gummi; fäster på halsbandet för säkerhet och för att förhindra glidning och skavning; avtagbar rem över pannan för extra säkerhet; finns i 6 olika storlekar; fungerar bra för de flesta raser.

Nackdelar: Passformen kanske inte är lika tät för hundar med mycket långa nosar; stora hundar som inte har blivit ordentligt desensibiliserade på munstycket kanske kan bryta sönder remmarna.


2. TRIXIE Munkorg för hund Flex

TRIXIE Munkorg för hund Flex

Munkorgen Flex från TRIXIE för hundar är designad för att hindra din hund från att bita, men låter dem ändå flåsa, dricka eller äta hundgodis.

Denna munkorg har designats för att vara extremt bekväm för din hund att ha på sig tack vare den ergonomiska passformen, det flexibla silikonskydd och remmarna vadderade med neopren. Remmarna för pannan och nacken, samt nacköglan, är steglöst justerbara och har ett tredubbelt fästsystem för att säkerställa att munkorgen är säkrad. Med reflekterade trådar i sömmarna kommer munkorgen alltid vara synlig på kvällen eller i dåligt upplysta förhållanden för att hålla din hund fri från olyckor. Helt klart en munkorg som är riktigt bra kvalitet, och kommer göra dig som hundägare mycket nöjd!


3. Trixie Munkorg Nätad

Trixie Munkorg Nätad

Trixies munkorg i nättyg och polyester är bra att ha vid enstaka korta tillfällen när din hund är stressad eller du gör något, kloklippning exempelvis, som den inte gillar, eller för att förhindra från att äta giftiga föremål. Detta nosnät ger ett mjukare intryck än vad en munkorg i hårt material tenderar att göra. Materialet är mjukt och därmed följsamt utifrån hundens nos. Nätet har små maskor som ska förhindra att hunden kan äta, något som med fördel kan nyttjas på promenader om man har en glupsk hund som brukar äta vad den hittar utomhus.

Nosnätet kan användas under längre stunder då hunden tillåts att dricka igenom nätmaskorna samt att den har möjlighet att flåsa med öppen mun. Den kan också exempelvis användas under veterinärbesök. Då är den här perfekt. Du kan dock inte ha den på promenader och under träning eftersom den här fungerar så att den håller din hunds mun stängd.

Dessutom har den små öppningar på sidorna som gör att du lätt kan sticka in en belöning till hunden. Trixie nosnät sitter bekvämt på hunden tack vare det mjuka nätet och den elastiska remmen som går över nosryggen. Den är även enkelt att sätta på med hjälp av en justerbar nackrem med plastspänne. Helt klart en av de bästa munkorgarna på marknaden idag!


4. Basket Muzzles Munkorg

Basket Muzzles Munkorg

Detta är en billig munkorg som går att lämpar sig för alla hundar; den finns i 7 olika storlekar! Det är en munkorg i plast som erbjuder en hög säkerhetsnivå och ger hunden större frihet för än den strama modellen i nylon. Hunden blir alltså inte särskilt begränsad med tanke på dess genomtänkta konstruktion.

Munkorgen är lätt att ta av och på genom sitt snabbfäste vilket gör att du snabbt kan använda den på hunden när det behövs. Munkorgen har ett justerbar nylonband vilket gör att hunden inte behöver känna någon smärta eller obehag när den är på. Det rekommenderas att mäta nosens omfång enligt bild, lägg på ca 2,5 cm på mindre/mellan hundar och ca 5 cm på större raser. Dessutom är den lätt att hålla ren; du behöver bara tvätta den med vatten och diskmedel vid behov. Om du vill ha en billig munkorg är det denna munkorg du ska köpa – du får en alldeles helt fungerande munkorg till en liten prislapp!


5. PetSafe Easy Walk Nosgrimma

PetSafe Easy Walk Nosgrimma

Detta är för många första valet hos många hundägare för att lättare kontrollera hunden och dess beteenden. Det är ett försiktigt men effektivt skydd som erbjuder total kontroll utan strypande/kvävande effekt.

Den väger väldigt lite då den är gjord av mjukt nylon vilket gör att hunden känner sig bekväm med den. Denna nosgrimma, eller munkorg om man vill kalla det för det, stöds av många ledande veterinärer och tränare. Det här är en säker och effektiv lösning för hundar som gör att de slutar dra och andra oönskade beteenden. Den sitter bra på hunden och ger samtidigt den frihet den behöver för att kunna ha munnen öppen. Grimman finns i tre storlekar som du dessutom kan justera steglöst.

Nosgrimman/munkorgen är tillverkad av mjuk nylon. Den sitter runt toppen av halsen och omger basen på nos partiet. Hunden behöver alltså inte känna någon obehag. Munkorgen fungerar genom att ge ett lätt tryck på baksidan av halsen och nosen när hunden drar, vilket får hunden att reagera direkt. Observera dock att det här är ett hjälpmedel på vägen, och alltså ingen långsiktig lösning. Det kan dock få din hund att bli av med vissa beteenden.

Med denna nosgrimma får du ett riktigt kvalitetsskydd för olika saker din hund kan tänkas göra. Det är en säker och effektiv lösning för hundar som gör att de slutar dra och andra oönskade beteenden, som dessutom är väldigt populär bland hundägare och ett relativt billigt pris. Och det bästa av allt – du får en jättebra manual med träningstips och inte minst ett koppel med på köpet helt utan extra kostnad. Helt klart en bra och prisvärd munkorg till din hund!


6. Munkorg i nylon

Munkorg i nylon

Denna munkorg är gjord i nylon och är ett väldigt prisvärt alternativ för dig som inte vill ha någon munkorg i nät, läder eller metall. Munkorgen är väldigt smidigt justerbar vilket gör att den i princip passar alla hundar med rätt inställningar. Den är lätt att installera och det går snabbt att få den korrekt sittandes. Dessutom har den ett extra kardborreband ovanpå näsan för en optimal passform, vilket ger extra bekvämlighet för din hund.

Denna munkorg är en av de bästa munkorgarna just för att den är så billig och för att den är gjord av nylon. Du kan också till ett billigt pris se till att hunden slutar bita, tugga och skälla genom munkorgen. Som med alla munkorgar så rekommenderar man inte att använda dem under lång tid, av förklarliga skäl mot hunden. Den är därför mest lämplig för kortvarig användning och passar då perfekt när du inte vill spendera så mycket pengar. Hunden känner ingen obehag med denna munkorg och kan dricka och flåsa när munkorgen är på samtidigt som den har en starkt nätinsats för att garantera bästa kvalitet. Ett riktigt kap bland munkorgar om du vill ha en i nylon!


7. Halti Headcollars Munkorg/nosgrimma

Halti Headcollars Munkorg/nosgrimma

Detta är en munkorg i form av en nosgrimma från Halti. Den motverkar på ett effektivt sätt dragande i kopplet och ger lättare kontroll över hunden vid promenader. Detta är en ny och förbättrad version av den gamla modellen från Halti. Ett huvudkoppel påfrestar inte nacke och hals på samma sätt som ett stryphalsband, men ger dig en väldigt bra kontroll över din hund. Selen är lätt och smidig samt har ett skönt fodrad nosrem. Du kan med hjälp av ett spänne reglera längden runt halsen för bästa passform. Du för få in två fingrar i halsbandet och nacken. Du fäster sedan nosremmen till ditt vanliga halsband med säkerhetslänken. Du fäster sedan ditt koppel till ringen under nosen.

Var dock medveten om att den ska användas ihop med vanligt halsband och koppel för att fungera optimalt. Men det är helt klart en väldigt bra munkorg i form av en nosgrimma från det välkända märket Halti! Den finns dessutom i flera olika storlekar som passar bra till flera olika hundraser!


8. Gibbon Munkorg Plast

Gibbon Munkorg Plast

Detta är en munkorg från Gibbon i plast. Munkorgen är relativt ny på marknaden och är därför inte lika vanlig i allmänheten, men det betyder inte att det är en sämre munkorg. Först och främst har den ett snabbspänne och nylonrem som är bekvämt för hunden. Munkorgen har en fodrad läderrem över nosryggen för att minska risken för skav och obehag.

Den har även ett snabbspänne som gör munkorgen enkelt att ta på och av. Munkorgen finns i hela tio olika storlekar för att du ska kunna hitta den perfekta storleken för just din hund. Denna munkorg passar därför till alla olika hundar – i olika storlekar och vare sig du är ute efter en munkorg till hund som äter allt eller bara en för att få din hund att sluta med särskilda beteenden. Denna munkorg är helt klart en väldigt bra munkorg till din hund och är en av de bästa på marknaden idag!


Köpguide för bästa munkorgarna och vanliga frågor

Att välja rätt munkorg för din hund innebär en hel del överväganden. Först och främst måste du ha en mycket tydlig uppfattning om indikationerna för användning av en sådan typ av hundstopp. Förstå att ansiktsbegränsningen under inga omständigheter ska användas som en långsiktig lösning på en hunds beteendeproblem som skällande eller tugga eller till och med aggression. En munkorg till hund kan exempelvis användas till hundar som äter allt. Det finns många anledningar till varför dessa beteenden uppstår. Munkorgar kan bara förhindra skällande, tugga och aggression, men det löser inte anledningen till att hundar har detta beteende i första hand. Mot lång sikt kommer hundar som sätts i denna typ av återhållsamhet att erkänna att de straffas för något. Detta är inget sätt att behandla människans bästa vän.

När du köper en munkorg är det viktigt att titta på följande.

Typ

Det finns olika typer av munkorgar för hundar, som alla har sina egna fördelar och nackdelar.

 • Korg: Denna typ av hundmunstycke är typiskt konstruerad antingen av robust plast eller hundsäker tråd. Från själva namnet bildar det ett korgvävmönster som gör det möjligt för hundar att ha god ventilation på sina munkorgar. Det finns typer som möjliggör tillräcklig rörelse av hundens mun, så att den kan flåsa, men inte nödvändigtvis att dricka eller äta. Det finns också korgtyper som möjliggör större rörelsefrihet, vilket gör att din hund kan dricka, äta och bita, men inte nödvändigtvis skälla. Munkorgar gjorda i tråd föredras för större hundar som har en tendens att bita. Munkorgar i plast är bäst reserverade för mindre raser.
 • Nät eller nosgrimma i nylon: Som namnet antyder är denna typ av munkorg snarare en slags tygremsa som lindas runt hundens mun för att begränsa någon form av rörelse. Nylonremmar lindas runt baksidan av hundens huvud för att säkra fasthållningen. Det finns också produkter som använder andra material som nät eller läder istället för nylon. Det viktiga att komma ihåg är att denna typ av ansiktsbegränsning för hunden verkligen förhindrar någon form av rörelse på din hunds mun. Den kommer inte att kunna flåsa vilket tekniskt är ett hunds sätt att avleda värme inifrån kroppen och motsvarar mänsklig svettning. Den kan inte heller äta eller dricka. Som sådan, om du bestämmer dig för att köpa detta till ditt husdjur, se till att aldrig lämna det ensam och att använda det bara under mycket korta perioder.

Storlek

Storleken på munkorgen spelar stor roll eftersom detta är lika med säkerhet och skydd för din hund. Vi kommer att ha en separat diskussion om detta, särskilt om hur man mäter rätt storlek på munkorgen för din hund.

Munkorg i metall för hund

Välj den bästa storleken för din hund

När du väljer en munkorg för ditt husdjur är det viktigt att få rätt storlek, annars får du en mängd problem som kan göra ditt och din hunds liv ännu mer eländigt. Så här kan du välja den bästa storleken för din hund.

 • Mät längden på din hunds nosparti från nässpetsen hela vägen mot huvudet, ungefär en cm från ögonen.
 • Mät omkretsen av änden nära ögonen. Kom ihåg att placera måttbandet ungefär en cm från din hunds ögon och linda det hela vägen runt nospartiet.

Du kommer att använda dessa två mätningar för att bestämma rätt storlek på din hunds munkorg. Det kan vara sunt att lägga till ungefär en cm i dina mått, men se till att den inte blir för lös, annars riskerar du att munkorgen lätt går av. En bra tumregel för munkorgar är att lägga till 4 cm i omkretsen om du har små till medelstora raser och 8 cm för stora hundar.

Hur man säkert använder en munkorg

Det är förståeligt att många människor är ganska oroliga när det gäller att sätta munkorgen på sina husdjur. Det kan vara direkt oroligt. Det kommer att finnas frågor relaterade till hundens säkerhet och komfort. Kommer hunden fortfarande att kunna andas? Kan det fortfarande äta eller dricka? Kan din hund fortfarande byta? För många av oss är det helt enkelt omänskligt att sätta dessa på våra hundar för att det framkallar bilder av Hannibal Lecter eller andra berömda fiktiva brottslingar och skurkar som har använt en munkorg för att tysta dem eller som en del av deras signaturdräkt.

Saken är att det finns ett stort antal säkerhetsfrågor som måste besvaras varje gång du tar på dig dessa avstängande föremål på din hund. Om du verkligen ska använda den här typen av begränsning på din hund, är det mycket viktigt att du vet när du kan använda den och när du inte ska sätta den på din hund. Detta utgör själva grunden för säker användning av munkorgar för hundar. Så när bör du använda den på din hund?

 • I en nödsituation

Om din hund skadas finns det en ökad risk för att bita på grund av den allvarliga smärtan som den upplever. En allvarligt upprörd eller till och med en rädd hund kan också snäppa utan varning. Och om du har barn i närheten, är chansen att de kan vara i den mottagande änden av en ond hundbitande incident. Tyvärr straffas många hundar av misstag eftersom deras ägare helt enkelt inte känner igen förhållandet mellan smärta och beteende.

Låt oss uttrycka det så, om du har ont kan du inte tänka klart. Du kan vara extremt vredig, förbannad, kasta föremål eller visa något annat ’ovanligt aggressivt’ beteende. Smärta översvämmar systemet med många stresshormoner som översätts till negativa energier. Dessa energier kanaliseras på olika sätt. Du gråter, stönar, slår huvudet, träffar väggen med näven eller till och med går in i en passform. Poängen är att om vi är alltför stressade eller oroliga, växer nivån på aggressiva tendenser väsentligt.

Kommer du ihåg Kubler-Ross ’stadier av sorg där ilska följer förnekelse innan förhandlingar och depression sätter in? Medan hundar inte nödvändigtvis visar ”förnekelse”, ”förhandlingar” och ”acceptans”, presenterar de med ilska och depression. Tyvärr är ilska alltid före depression. Så en hund med smärta eller en mycket orolig hund har en tendens att bli argare (översatt som mer aggressiv) där den kan knäppa och bita alla som kan vara inom nära avstånd. I sådana fall, oavsett om du anser att det är omänskligt eller inte, kan en munkorg för hunden behöva användas.

Alternativt kan du placera din hund inuti sin bur så att den inte utgör en fara för dig själv eller för någon annan i ditt hem.

 • Använd munkorg till hundar som äter allt

Det finns hundar som har blivit mycket aggressiva genom åren. Detta gäller definitivt oavsett om de har ont eller inte. Poängen är att du känner till din hund. Om du tycker att det är för aggressivt och att det finns en stor chans att den kommer att bita någon, särskilt när det presenteras för en situation som kan utlösa dess våldsamma beteende, är det perfekt att sätta hunden i sin hundbur. Eftersom träning fortfarande är ganska mycket en viktig del av en hunds välbefinnande, måste du sätta en munkorg på din hund när du måste släppa den ur buren. Kom ihåg att användningen av nospartiet endast är tillfälligt för att skydda din hund, dig, andra människor och andra hundar när din hund är utanför kenneln.

 • Om det krävs enligt lag eller för att det är praktiskt

I Sverige är det inte lag på att man ska använda munkorg på sin hund när man vistas på allmänna platser vilket det är i vissa andra länder. Däremot så kan du dömas till att du behöver ha munkorg på din hund om det finns risk att den vållar skada på person eller egendom. Det finns så klart andra tillfällen där det också kan uppstå behov av att använda en munkorg, till exempel hos veterinären.

 • Under vården av hunden om den inte har desensibiliserats 

Om du har en vuxen hund bör den redan vara van att vara vårdad av en professionell. Detta börjar vanligtvis vid valpåldern. Om inte, kan det behöva någon form av återhållsamhet, såsom en munkorg för att skydda hundvårdare. Detta gäller särskilt om vårdaren inte känns igen av din hund.

Munkorg av metall på gatan

När ska man inte använda den?

 • Att hantera pågående beteendeproblem som att bita och skälla. 

Pågående beteendeproblem som överdriven skällande och bitande hanteras bäst på andra sätt, ofta kräver beteendemodifiering och konsekvent träning. Du kan exempelvis träna bort skall med antiskällhalsband. Anledningen till beteendet bör därför bestämmas så att lämpliga åtgärder kan undersökas. Det är till exempel ett väletablerat faktum att en av anledningarna till att hundskall beror på separationsångest även om uppmärksamhetssökande, tristess, territorialitet och larmljud också kan vara giltiga skäl. Dessa skäl bör undersökas ytterligare och försök att ta itu med den verkliga frågan. Munkorgar är endast avsedd för tillfällig användning, ofta under mycket korta perioder. Kom ihåg att dessa kan hämma hundens förmåga att dricka, bita och äta.

 • Som en form av straff.

Munkorgar bör aldrig användas för att straffa din hund Detta kommer bara att göra din hund oroligare och räddare. Så mycket som möjligt bör det oönskade beteendet hanteras på lämpligt sätt.

Att veta när och när man inte ska använda en munkorg är avgörande för att garantera säkerheten för alla berörda, inklusive dig och din hund. När du väl har bestämt att det är i allas intresse att din hund bär en munkorg, måste du följa dessa säkerhetstips.

 • Lär din hund att vara bekväm med munkorgen.

Detta är själva kärnan i hundträning. Allt du lägger på din hund måste du träna så att det blir bekvämare med prylen. För att göra detta behöver du massor av tålamod och massor av belöningar. Tanken är att få din vovve att känna att det är okej att den bär munkorgen. Det måste kännas avslappnat när den bär den. Du kommer också att behöva ha en munkorg som gör att ditt husdjur inte behöver kämpa för att få av munkorgen från ansiktet.

 • Använd endast en lämplig storlek.

För stort munkorg och du förstör syftet med prylen. För hårt och du begränsar rörligheten i led och effektiv blodcirkulation. Om din hund bara kommer att bära munkorgen i några minuter, bör du överväga att välja en fasthållning som gör att den kan andas. Poängen är att munkorgen ska säkras säkert utan att nödvändigtvis begränsa blodcirkulationen eller orsaka obehag för din hund.

 • Kom ihåg att använda munkorgen som en tillfällig lösning på problem med hundens beteende. 

Vi har redan förklarat ovan att pågående beteendeproblem bör hanteras och hanteras med mer lämpliga metoder. Munkorgar fixar inte aggression, destruktiv tuggning, hundar som äter allt, aggression mellan hundar eller till och med överdriven skällande. Dessa beteendeproblem har djupt rotade orsaker som måste identifieras och behandlas på lämpligt sätt. Att använda munkorgar kommer bara att dämpa dessa symtom men inte lösa det verkliga problemet.

 • Lämna inte din hund med munkorg obevakad. 

Utöva inte blind tro på munkorgar. Oavsett hur säkra dessa begränsningar är, kommer du aldrig att veta hur din hund omedelbart kan förvandlas till en Houdini. Dessutom kan din hund skada sig själv i ett försök att få bort munkorgen från huvudet. Och eftersom du inte är där för att övervaka hunden, kan en mindre skada lätt bli värre. Om du verkligen inte kan övervaka din hund, är det bättre att lägga den i kenneln eller i en hundbur.

Relaterade inlägg: Bästa hundburarna

Kan hundar skälla med en munkorg på?

Ett enkelt svar på denna fråga är ett ganska enkelt ”nej”. Anledningen är ganska uppenbar. Eftersom en hunds skall nästan alltid likställs med mänskligt tal är frekvensen och intensiteten hos vokaliseringen således fortfarande beroende av stämbandens vibrationer. Detta organ som ligger vid korsningen av halsen och luftstrupen består av muskler som vibrerar när ljudvågor skickas från lungorna i en rörelse utåt. Det slutar dock inte där, eftersom skallets ton och tonhöjd måste justeras av halsens muskler. Tekniskt sett kräver en hunds skall att munnen är helt öppen för att tvinga ut luften och vokaliseringen. Om munnen inte är helt öppen är allt du hör ett klagande ljud från din hund.

Om vi går till användningen av munkorgar, eftersom enhet begränsar öppningen av munnen, så produceras inget skall. Även en korgtyp av nosgrimma som vanligtvis gör att hunden fortfarande kan bita, dricka och äta, kommer fortfarande att vara ganska begränsande för full munöppning vilket gör att hundar knappast kommer att kunna skälla alls. Detta är anledningen till att många människor anser att munkorgar är effektiva antiskällverktyg eftersom de undertrycker den naturliga processen att producera ett distinkt ljud som vi känner till som hundskall. Naturligtvis kan din hund fortfarande gnälla eller gråta eftersom vokalackorden fortfarande kommer att vibrera och struphuvudets muskler dras samman. Men att producera ett högt ljud skulle vara nästan omöjligt.

Munkorgar, likt antiskällhalsband, är produkter för hundar som är ganska kontroversiella. Även om de kan förhindra skällande, bitande, och ätande, behöver de inte nödvändigtvis ta itu med huvudfrågan bakom dessa beteenden. Som sådan, medan våra 8 bästa munkorgar för hundar kan ge dig en bra start, rekommenderar vi fortfarande att du pratar med din veterinär för att fastställa orsaken till dina beteendemässiga problem hos hundar.

Relaterade inlägg: Bästa antiskällhalsbandet

Vanliga frågor om munkorgar för hundar

F: Hur länge kan en hund bära munkorg?

S: Tyvärr finns det inget tydligt svar på denna fråga. Hur länge en hund kan bära en munkorg beror verkligen på hunden och på varje specifik situation. Dessutom kan den typ av munkorg din hund har, ha en mycket stor inverkan på hur länge de kan bära den. Om hunden bär en munkorg så att din hund kan bita och äta, kan de bära den under längre perioder innan stress eller tvång orsakas. Munkorgar av mesh eller nylon tillåter inte flämtande eller drickande, så de bör endast bäras under korta perioder.

Andra anledningar för att ta bort hundens munkorg omedelbart är om de är upprörda eller blir för arga på grund av munstycket. Dessutom, om de är obekväma, bör munstycket tas bort.

Det finns dock en tydligt samband (särskilt när man först använder en munkorg) mellan en hund som helt enkelt inte är van att bära en munkorg så att han försöker ta av den. De flesta hundar behöver en period av justering medan de vänjer sig vid att bära munkorg regelbundet.

F: Hur sätter jag på en munkorg på en hund?

S: Det här handlar om att lära känna din hund och hur man bäst kan orsaka honom eller henne minsta möjliga stress. Generellt, låt dem lukta och sniffa på den innan du lägger på nosen. Håll sedan vidröra näsan med den innan du erbjuder honom en behandling i ena handen medan du håller munkanten i den andra. Ge din hund bara godis när han har lagt näsan inuti munstycket. Upprepa detta steg några gånger.

Lägg sedan munkorgen ordentligt på näsan och ge honom en behandling. Upprepa detta steg också några gånger. När han verkar vara lugn upprepar du steget men gör några fästen. När du tar bort munkorgen, ge honom en belöning och upprepa denna process.

Slutligen, låt munkorgen vara på några sekunder åt gången innan du fäster den. Öka den tid du lämnar den på och använd varje gång godis för att belöna honom. Snart kommer han gärna att bära munkorgen.

F: Kan jag göra en munkorg av en hundkoppel?

S: Kortsiktiga munkorgar kan definitivt göras av en hundkoppel, men det är viktigt att inse att de bara kan användas som en tillfällig åtgärd eftersom de sannolikt kommer att orsaka din hunds nos lite skav.

Allt du behöver göra är att göra en slinga i mitten av hundens koppel och dra försiktigt din hunds nos genom mitten. Dra åt ditt koppel så att den är tillräckligt fast för att hålla din hund oavsett anledning du behöver, men inte så att det orsakar smärta. Lägg sedan båda ändarna bakom öronen innan du binder den i en båge. Knutar är inte lämpliga eftersom du kanske vill lösa upp kopplet snabbt i en nödsituation.

F: Kan en hund dricka med nosgrimman på?

S: Inte alla munkorgar är utformade så att hundar kan äta eller dricka med näsan på, men många kan. Om detta är en viktig fråga för dig eller om du vill att din hund ska ha på sig en munkorg under en lång tidsperiod, är korgformade munkorgar bättre än nät eller nylon för detta ändamål.

F: Kan hundar sova med nosgrimma/munkorg?

S: Även om detta i stort sett beror på vilken typ av begränsning du använder för en hund, rekommenderas det inte riktigt för en hund att sova med den på. Det kan inte bara orsaka dem nöd, de behöver lite tid för att kunna röra munnen fritt utan begränsning. Detta gäller särskilt om du använder en tätare munstycke, som ofta är gjorda av nylon eller nätmaterial. Munkorgar tenderar att vara lösare och tillåter hundar att bita såväl som att äta och dricka, men det gör dem inte nödvändigtvis säkra för dem att bära över natten.

Om du använder en munkorg för att sluta skälla eller annat negativt beteende, prata med din veterinär om alternativ som hjälper dig över natten medan din hund sover.

Vårt bästa val

Vårt bästa val är The Company of Animals Baskerville gummimunkorg eftersom det inte bara har en bekväm design för alla hundar, det är extremt effektivt för att förhindra skall eller ätande/bitande medan en hund tränas. Det gör att hundar kan fortsätta att dricka, byta och äta medan de bär det, vilket är nyckeln till deras komfort. Det betyder också att ägare kan fortsätta att vårda sina hundar när de har det på.

Sammantaget är detta en säker och säker munkorg som kommer att hålla under den tid som du behöver använda den, även om du har en av de starkaste hundarna.

Källor

 1. How to Train Your Dog to Accept a Muzzle – Wag Walking
 2. Dog Muzzles: What You Should Know about When, Why, and How to Use One – American Kennel Club

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga