Bästa Laxolja för Hund 2024 – Stort Test av Laxoljor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Varje gång du går genom gångarna i din favoritdjurbutik med din hund kanske du missar en möjlighet att slå till på en olja – det vill säga laxolja!

Denna fiskolja är en näringsmässig guldgruva för din hund, och den kan vara knepet för att lösa några av din hunds jobbigaste problem.

Men detta stärkande medel har också varit föremål för några vilda påståenden som har förstärkt dess fiskiga rykte, så låt oss sortera flum från fakta och gå till botten med laxoljan.

Eller om du bara vill ha en snabb produktrekommendation, kolla in våra snabbtips nedan!

Bild Produkt  
backpac Animigo Laxolja
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris
backpac Avital Laxolja
(UTMANAREN)
Se billigaste pris
backpac Pets Purest Laxolja
(BÄSTA PUMP)
Se billigaste pris
cordlessblower Svenska Djurapoteket Laxolja Se billigaste pris
cordlessblower Omega 3-6-9 Healthy Pet Laxolja
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris
cordlessblower BioSalma Norsk Laxolja
(POPULÄRAST)
Se billigaste pris

Vilka är fördelarna med att ge din hund laxolja?

Med hundens näringsmodenycker som kommer och går lika snabbt som din hund leker apport, är det rimligt att vara lite tveksam till att prova något nytt. 

Laxolja får dock sin plats i hundens kost som en utmärkt källa till omega-3.

Dessa fettsyror förbättrar pälsen din hund och lugnar kliande hud, vilket gör att din hund ser bra ut och mår bra.

De är också kända för anti-inflammatoriska egenskaper, vilket gör det användbart för artritiska hundar och tunga motionärer. Det kan också hjälpa till att lindra inflammationen som orsakas av höft- eller armbågsdysplasi . 

Det är inte bara för vuxna hundar heller, eftersom valpar också kan dra nytta av laxolja. Omega-3 har visat sig främja korrekt hjärn- och ögonutveckling hos valpar, vilket hjälper till med träning och övergripande tillväxt. Ett bra valpfoder kan alltså vara en bra investering för din valp.

Hur väljer du den bästa laxoljan för ditt husdjur?

Laxolja finns i många former, inklusive kapslar och vätska. Var och en har sin egen lista över för- och nackdelar, så du måste överväga din hunds preferenser och specifika behov innan du bestämmer dig för en form. 

Din hund kanske älskar smaken och är glad över att få vätskan tillsatt i sitt hundfoder, medan en annan hund tycker bättre om att äta den i kapselform eftersom hon är kräsen.

Båda typerna kräver också olika förvaring, så du bör överväga om du tycker det är okej att förvara fiskolja i ditt kylskåp, eller om du är mer nöjd med ett tillskott som kan förvaras i rumstemperatur.

Kostnaden är en annan problematik att ha i åtanke. Fiskkällan kan bidra till en högre kostnad, eftersom en hellaxformel kan vara dyrare än en som innehåller en blandning av kallvattenfiskoljor.

Dessa formler kan ha olika nivåer av EPA och DHA (två olika former av omega-3), och vissa kan innehålla tillsatser som ytterligare vitaminer eller smakämnen. Eftersom laxolja vanligtvis är ett livslångt tillskott vill du ha en kvalitetsprodukt som samtidigt inte tömmer ditt sparkonto.

Slutligen bör skörde- och behandlingsprocessen övervägas. Du kanske vill välja en produkt som bara kommer från odlad lax, medan andra kanske föredrar vildfångad fisk – varje källa skapar en annan typ av miljöavtryck. 

Det viktigaste är att du vill undersöka om och hur kvicksilver avlägsnas från oljan. Kvicksilver är en farlig förening som ibland finns i fisk, så det är viktigt att avlägsna det.

Bästa laxolja för hundar

Det finns gott om fisk i havet när det kommer till laxolja för hundar, men vi har rullat in våra fem bästa fångster att dela med oss av. 

1. Animigo Laxolja för hund och katt – Bäst i Test 2024!

Animigo Laxolja för hund och katt - Bäst i Test 2024

Fördelar

 • Rik på omega-3, omega-6 och omega-9
 • Marine Trust-certifierad
 • 100% Nöjdhetsgaranti
 • Enkel användning
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Odlad lax

Om: Animigos laxolja levererar på samtliga punkter i vårt test. Den innehåller även en rik mängd omega-fetter såsom omega-3, omega-6 och omega-9, vilket stärker hälsofördelarna ytterligare.

Laxoljan utvinns från nyfångad odlad lax, som är 100% dioxinfri. Detta gör att du inte behöver oroa dig för att hunden får i sig några hälsofarliga miljögifter, som man annars kan få om laxen fångas på fel plats.

Egenskaper: Förpackningen är mycket praktisk och har en pump som gör det enkelt och smidigt att ge laxolja till hunden. Det är således enkelt att blanda den med mat eller dylik, utan att hålla på med kapslar som många hundar kan tycka är jobbigt.

Det som är extra bra med denna laxolja är att den omfattas av nöjdhetsgaranti. På så sätt får man pengarna tillbaka om man inte skulle vara nöjd, vilket är ett riktigt kvalitetstecken. Rekommendationen är dock att ge din hund laxolja dagligen i minst 3 månader för att få de positiva effekterna. De positiva effekterna från laxoljan inkluderar finare päls, starkare hjärta, leder, hjärna och immunförsvar. Den kan också användas som pälsvård för att ge mindre mjäll, fällning och hudirritationer.

Laxoljan är GMO-fri och GMP-certifierad av hög kvalitet. Den är dessutom vänlig för plånboken, vilket ytterligare motiverar den som bäst-i-test-vinnare. Dosen kan anpassas beroende på hundens vikt, och flaskan räcker således olika lång tid beroende på den dagliga doseringen. För en medelstor hund räcker dock en flaska 50-100 dagar vilket gör kostnaden förhållandevis låg i våra ögon. Med det sagt är detta den laxolja för hund som är bäst i test 2024!

Ingredienser: Laxolja (99,8%), Vitamin E (0,2%)


2. Avital Laxolja – Årets utmanare

Avital Laxolja - Årets utmanare

Fördelar

 • Hög koncentration av fettsyror
 • Mycket bra smak
 • Finns i tre storlekar

Nackdelar

 • Pump medföljer ej
 • Flaskan kan bli ganska kladdig om man inte häller direkt i måttet

Om: Avitals laxolja är ett flytande tillskott som ger en välsmakande dos Omega-3 i varje dosering.

Den passar både hundar och katter, så du behöver inte jonglera med flera kosttillskott till din pälsfamilj, och den blandas direkt i ditt husdjurs mat, vilket gör att du slipper gömma kapslar i husdjurets mat.

Egenskaper: Laxen kommer från vårt kära grannland Norge. Laddad med en hög mängd Omega-3, men också Omega-6, Avitals laxolja främjar hud- och pälshälsan, och dess spannmålsfria formel kommer inte att utlösa några lömska allergier.

Doseringarna är enkla och lätta att applicera – häll bara upp önskad mängd och blanda exempelvis direkt med hundens mat, så är du igång! Detta är ett utmärkt val om din hund gärna provar nya saker.

Ingredienser: Laxolja, antioxidanter


3. Pets Purest Laxolja – Bästa pump

Pets Purest Laxolja - Bästa pump

Fördelar

 • Nöjdhetsgaranti
 • Praktisk pump
 • Ger snabb effekt

Nackdelar

 • Smaken uppskattas inte av alla hundar
 • Något dyr

Om: Pets Purest Laxolja är en vätska som du pumpar direkt på din hunds mat. Tillverkad av ren laxolja, är det ett enkelt sätt att lägga till hudstödjande Omega-3 till din hunds kost.

Egenskaper: Pets Purest Laxolja är en rik källa till fettsyror, varje uppmätt pump levererar en skur av välsmakande godhet. Den är högre på prisskalan än andra alternativ, men det är en av de bästa pumparna med laxolja på marknaden.

Laxoljan innefattas också av en nöjdhetsgaranti vilket gör att om man inte är nöjd med den inom 60 dagar så får man full återbetalning. Detta är ett riktigt kvitto på att hunden kommer älska den.

Oljan kan förvaras i kylskåp eller i rumstemperatur efter öppning, och formeln kan också ges till exempelvis katter.

Ingredienser: Laxolja, antioxidanter (naturliga tokoferoler)

Alternativ: Erbjuds i två storlekar, 500 ml respektive 1000 ml


4. Svenska Djurapoteket Laxolja

Svenska Djurapoteket Laxolja

Fördelar

 • Laxolja från Norge
 • Bra innehåll av fettsyror

Nackdelar

 • Dyrare än många andra laxoljor

Om: Svenska DjurApotekets Laxolja har ett nyttigt innehåll av Omega 3 och Omega 6 som bidrar laxolja till djurets hjärt-och kärlhälsa samt ledernas funktion. Tillskottet passar alla djur som vill ha tjockare och glansigare päls, bättre hud och starkare trampdynor samt klor.

Egenskaper: Laxoljan kommer från odlad norsk lax av hög kvalitet, varefter oljan har kallpressats för att nå bästa möjliga kvalitet och upptag. Detta gör att djuret tar upp Omega 3 fettsyrorna EPA och DHA bättre än Omega 3 från växtriket. Omega 3-fettsyrorna EOA och DHA är bland annat nödvändiga för cellernas funktion och har en positiv inverkan på koncentrationsförmågan och nervsystemet.

Ingredienser: 100% Kallpressad laxolja från odlad lax i Norge

Alternativ: Finns i två storlekar, 500 ml och 1000 ml


5. Omega 3-6-9 Healthy Pet Laxolja – Bästa premiumval

Omega 3-6-9 Healthy Pet Laxolja - Bästa premiumval

Fördelar

 • Norsk lax
 • Färskpressad
 • En av marknadens högsta kvalitet på laxolja
 • Innehåller antioxidanter

Nackdelar

 • Ganska dyr

Om: Healthy Pets laxolja har väldigt hög kvalitet jämfört med många av konkurrenterna, vilket är bekräftat av Norska Havsforskningsinstitutet år 2007. Priset är däremot något högre än många andra märken, vilket man dock kan förvänta sig när man köper ett premiumtillskott.

Egenskaper: Oljan är färskpressad och kommer från norsk lax. Den har ett rikt innehåll av omega 3 fettsyror men innehåller även antioxidanter och stabiliserande ämnen för bästa upptag. Den är helt fri från miljögifter (PBC, tungmetaller och dioxiner) och härskningsprodukter.

Kvalitet på laxoljan enligt Norska Havsforskningsinstitutet år 2007

Kvaliteten på laxoljan är mycket hög. Detta mäts vanligtvis i TOTOX-värde, och ju lägre TOTOX-värde desto bättre kvalitet på oljan. Healthy Pets laxolja har ett värde mellan 4 och 7 medan många konkurrenter ligger på 20 och högre (se grafen ovan). Kvalitén avgörs främst av följande faktorer:

 • innehåll av stabila omega 3 fettsyror (EPA, DPA och DHA)
 • innehåll av antioxidanter och stabiliserande ämnen
 • att oljan är fri från miljögifter (PBC, tungmetaller och dioxiner) och härskningsprodukter

Ingredienser: Laxolja, antioxidanter, stabiliserande ämnen

Alternativ: Finns i tre storlekar: 250 ml, 500 ml samt 1000 ml


6. BioSalma Norsk Laxolja – Populärast

BioSalma Norsk Laxolja - Populärast

Fördelar

 • Lax från Norges fjordar
 • Unik framtagningsprocess
 • Mycket prisvärd
 • Doseringsmått ingår

Nackdelar

 • Finns endast i stor förpackning

Om: BioSalma Norsk Laxolja är ett populärt tillskott bland hundägare då den har ett förhållandevis lågt pris samtidigt som den har ett rikt innehåll av omega 3 och omega 6-fettsyror.

Egenskaper: Laxoljan kommer från odlad lax som är fullt spårbar och varsamt framtagen från den norska kustens fjordar. Oljan framställs genom en unik process där laxens värdefulla antioxidant astaxantin och Omega-3-fettsyror bevaras.

Oljan är enkel att använda då man kan ringla över hundens mat och på så sätt berika kosten. Det medföljer även ett doseringsmått för att hjälpa dig att snabbt och bekvämt ge korrekt dos till hunden. Flaskan är stor och räcker länge, vilket gör det till ett prisvärt val av laxolja.

Ingredienser: 100% norsk laxolja

Alternativ: Endast en storlek, 1000 ml


Är laxolja bättre än andra omega-3-tillskott för hundar?

Laxolja är inte den enda källan till omega-3 på marknaden. Andra kallvattenfiskar som makrill och sill används också som fiskoljetillskott. Alla är utmärkta källor till omega-3-syrorna dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA). 

Det finns också växtbaserade omega-3-tillskott tillgängliga, även om de ger en annan form av omega-3 som kallas alfa-linolensyra (ALA).

Även om ALA kan omvandlas till DHA och EPA av kroppen, är denna process inte så effektiv för hundar.

Med tanke på detta är det bäst att ge din hund ett DHA- eller EPA-tillskott direkt – såsom laxolja – för att säkerställa korrekt absorption

Laxolja omega 3

Laxolja för hundar: Vanliga frågor

Även efter att ha lärt sig grunderna är det normalt att ha några frågor. Låt oss gå igenom några vanliga frågor kring fiskolja för att förstå det bättre.

Kan man ge en hund mänsklig laxolja?

Produkter av mänsklig kvalitet skiljer sig ofta från de som är avsedda för hundar. Även om ren laxolja inte skiljer sig mellan de två, bör de med tillsatser ses över noggrant.

Produkter avsedda för människor kan innehålla osäkra ingredienser för din hund. Håll dig bara till produkter speciellt gjorda för hundar för att vara på den säkra sidan.

Kan alla hundar ta laxolja?

Medan de flesta hundar mår bra av att konsumerar laxolja, kan vissa ha dietrestriktioner som utesluter det, såsom kronisk pankreatit.

Precis som med alla husdjursprylar, och framförallt kosttillskott, så är det klokt att prata med din veterinär innan du implementerar något tillskott i din hunds rutin.

Hur mycket laxolja ska du ge din hund? Vilken är den lämpliga dosen av laxolja för hundar?

Mängden laxolja att ge din hund varierar beroende på produkt. Du bör hänvisa till etiketten samt prata med din veterinär för att ta reda på en lämplig dos för din hund.

Det finns definitivt för mycket av det goda när det kommer till laxolja.

För stora mängder laxolja kan orsaka magbesvär. Det är också kaloritätt och kan leda till viktökning om du är för liberal i dess tillämpning. Immunsystem och koaguleringsproblem är mer allvarliga problem som kommer med överdosering av laxolja. 

Hur ofta ska du ge din hund laxolja?

Liksom doseringen kommer detta att variera beroende på produkt. Rådgör med produktetiketten och prata med din veterinär för att avgöra hur ofta din hund ska få laxolja. Men många ägare tycker att ett dagligt tillskottsschema fungerar bra. 

Hur administrerar du laxolja till din hund? 

Detta varierar beroende på produkt. Vissa är flytande former som appliceras direkt på maten med en pump eller direkt från flaskan (med doseringsmått), medan andra kan levereras i kapselform för att äta utan smuts.

I vissa fall kan du helt enkelt administrera flytande laxolja direkt i din hunds mun (vissa hundar tycker att det är gott) med en pipett. Du kan också gömma den i hundens övriga mat, såsom i en fiffig slickmatta tillsammans med annat våt mat.

Kommer laxolja att ge min hund dålig andedräkt?

Laxolja kan göra din hunds andetag lite fiskig, särskilt i flytande form. Vanligtvis är detta bara tillfälligt efter intag och kan åtgärdas med tandborstning med tandborste och tandkräm för hunden.

Vad händer om du ger din hund för mycket laxolja, vilka är biverkningarna?

Fiskoljor som laxolja är i allmänhet mycket säkra. Biverkningar, särskilt vid höga doser, kan inkludera diarré, det vill säga att hunden blir lös i magen, får kräkningar, försenad sårläkning, sömnighet, en fiskig lukt i andedräkten eller huden, ökad klåda eller en fet päls och hudflingor. Att sluta ta tillskottet bör lösa dessa biverkningar. Allvarliga biverkningar inkluderar ihållande magbesvär, inflammation i bukspottkörteln (pankreatit), onormal blödning eller blåmärken, eller tungmetalltoxicitet som kännetecknas av aptitlöshet, inkoordination eller kramper.

Dessa relativt milda biverkningar från laxolja kan pågå i flera dagar och kan vara längre hos hundar med njur- eller leversjukdom.

Spelar vildfångad kontra odlad lax någon roll?

Traditionellt utfodras lax från odlingar med kaloririk kost som snabbt påverkar deras tillväxt och totala storlek.

Detta kan leda till fet, mindre näringsrik fisk. Vildfångad lax innehåller högre mängder hälsosamma Omega-fetter och överlag ett bättre förhållande mellan muskler och fett.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga