Bästa Kylhalsband & Kylbandana för Hund 2024: Svalka hunden!

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Hundar kan hålla sig hydrerade med en exempelvis en hundvattenflaska, men kylningen är desto mer komplicerad.

Anledningen till det är för att människor och hundar svalnar på olika sätt. Våra kroppar är olika uppbyggda.

Ett sätt att hålla din hund sval (som inte involverar en våt, illaluktande hund i ditt hus) är att använda ett kylhalsband eller kylbandana.

Den här artikeln kommer att berätta allt om hur kylhalsband fungerar, vilka funktioner som är viktiga att tänka på, var man kan köpa dem och sist men inte minst alternativ för att göra ditt eget kylhalsband.

Snabb översikt över bästa kylhalsbanden & kylbandanorna för hund 2024

Bild Produkt Detaljer   Pris
backpac ALL FOR PAWS Chill Out Dog Ice Bandana
(BÄSTA BANDANA)
Typ: Kylning med vatten
Storleksalternativ: 4
Material: Polyetentereftalat
Prisnivå: Mellan
Se billigaste pris >
backpac Aveo Kylhalsband
(BÄSTA KYLHALSBAND ÖVERLAG)
Typ: Självkylande med gel
Storleksalternativ: 3
Material: Mesh
Prisnivå: Låg
Se billigaste pris >
backpac Feel Active XTR Cooling Tube
(FLEST STORLEKSALTERNATIV)
Typ: Kylning med vatten
Storleksalternativ: 5
Prisnivå: Mellan
Se billigaste pris >
cordlessblower Back on Track Cool on Track Kylande Hundscarf
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Typ: Kylning med vatten
Storleksalternativ: 4
Material: Polyester, PVA, bomull
Prisnivå: Mellan
Se billigaste pris >

Vad är ett kylhalsband?

Ett kylhalsband är, som det låter, ett halsband som hjälper din hund att hålla sig sval.

Du kanske redan vet att hundar inte kan svettas. Eller, de kan åtminstone inte svettas lika mycket som människor gör. De svettas lite genom sina tassar, vilket är anledningen till att din hund kan ha fötter som luktar chips eller fisk.

Om din hund inte kan svettas, vilka är deras alternativ för att svalka sig? Först är flämtande. När en hund flåsar, andas de snabbt in och ut luft. Denna luft tar upp fukt från hundens mun, näsa och lungor, som sedan andas ut. Denna avdunstning kyler av dem på samma sätt som du blir kylig när du kliver ut ur duschen. Flåsande kyler en hund från insidan och ut.

Detta betyder förresten också att de tappar vätskebalansen genom att flämta, så se till att du ger hunden vätskeersättning när det är extra varmt ute!

Denna evaporativa kylidé kan även fungera på utsidan av hunden. Det enklaste sättet att göra detta är att få din hund blöt, genom simning, vattenspridare, osv. Vattnet kommer att avdunsta och dra bort värmen med sig. Återigen, detta är precis som situationen att ”gå ut ur en dusch” som du utan tvekan känner till.

Men detta lämnar dig med en blöt hund. Och det är mindre effektivt i fuktigt klimat eftersom det redan finns mycket fukt i luften, och förångningseffekten sker inte lika snabbt.

Eftersom du förmodligen inte vill ha en illaluktande, blöt hund i ditt hus varje dag på sommaren, låt oss prata om några andra alternativ.

Dessa inkluderar kylhalsband, kylbandanas, kylvästar och kylmattor. Studier har funnit att kylmattor har varit mycket effektiva för att kyla ned hundar, och även om studier på kylhalsband saknas bör det finnas många likheter med denna kylningsförmåga med kylhalsband.

Fungerar kylhalsband?

Idén för att kyla en hunds nacke är baserad på mänskliga studier som visar en överdriven kyleffekt när nacken är i huvudfokus. Detta beror på att kylning av nacken minskar sammandragningen av halsartärerna, vilket säkerställer korrekt blodtillförsel till hjärnan och minskar risken för värmeslag.

Hund som svalkar sig med fläkt

Effektiviteten hos kylhalsband för hundar är baserad på denna princip, och antagandet att det är sant för hundar också. Det finns dock inte mycket forskning specifikt om huruvida denna idé gäller hundar eller inte, så den förblir teoretisk.

Hundar kyler också av genom konduktiv kylning som underlättas av blodkärl i huden. När de är varma kan blodkärl som transporterar blod nära huden hjälpa till att avleda värme. Men mycket kallt vatten kan paradoxalt nog vända denna avkylningsprocess genom att få blodkärlen att dra ihop sig.

Det betyder att mycket kalla metoder för kylning (som en handduk indränkt i iskallt vatten) faktiskt kan göra din hund varmare. Du vill gå för svalt, inte kallt, speciellt för korthåriga raser.

Även om det som sagt inte finns specifika studier om kylhalsband, finns det några om kylvästar. En studie från University of Florida fann att kylvästar hjälpte arbetande hundar att svalna snabbare. Däremot fann en studie med tävlande vinthundar att iskalla kylvästar gjorde hundarna varmare. Kanske skulle den här studien ha andra resultat med lite varmare vatten, men i alla fall är två studier inte särskilt avgörande. Dessa studier tar inte heller hänsyn till mycket variation i hundras eller klimat.

Som sagt, många människor online och i produktrecensioner har rapporterat att kylvästar och kylhalsband är effektiva för deras hund. Det kan helt enkelt vara en fråga om att ta reda på vad som fungerar för din hunds ras, aktivitetsnivå, preferenser och klimatet som du lever i.

Lyckligtvis är kylhalsband ganska billigt, och du kan till och med göra ditt eget billiga kylhalsband för att testa det själv.

Precis som med kyldynor, kylvästar och hundpooler är detta bara en del av strategin för att hålla hundar svala. Du kommer att vilja se till att du är uppmärksam på deras återfuktning, hur mycket skugga som finns tillgänglig, undviker de varmaste delarna av dagen och håller utkik efter symtom på värmeslag. Vi kommer att täcka dessa i mer strategi i slutet av artikeln.

De bästa kylhalsbanden för hund 2024

1. ALL FOR PAWS Chill Out Dog Ice Bandana – Bästa bandana

Om du letar efter en kylande bandana till hunden så behöver du inte leta längre. Den här enkla men mycket effektiva bandanan har kommit att bli en global bästsäljare och fungerar genom att blötläggas i vatten. Den får poäng många för sin hållbarhet och funktionalitet – den har en giftfri isgelkudde vars inre kärna tar bort värme från din hunds hud, plus att det är riktigt lätt att sätta på med en enkel kardborreknäppning. 

Tusentals lysande recensioner från nöjda hundägare berömmer bandanan för hur bra den sitter på, hur mycket deras hund gillar att bära den och dess effektivitet när det gäller att hålla hunden sval. Vi kan inte göra annat än att hålla med – vi är mycket nöjda med denna bandana som effektivt kyler ned vår hund till ett billigt pris.

Bandanan kommer i ett vattenmotiv och finns i fyra storlekar, som varierar i pris. Tyvärr är den här bandanan ofta slutsåld – men får du tag på en så är det helt klart ett av de bästa valen för nedkylning av hunden.


2. Aveo Kylhalsband – Bästa kylhalsbandet

Aveo Kylhalsband - Bäst i Test

Detta kylhalsband från Aveo är vår favorit bland kylhalsband, vilket ger det nummer ett på vår lista över de bästa kylhalsbanden för hundar 2024! Vi tror att du också kommer att gilla den. Den är gjord av skön följsam mesh som är bekvämt mot hundens päls och hud. Halsbandet är också väldigt enkelt vilket gör att priset kan hållas nere och därmed är det också otroligt billigt.

Det som gör att vi gillar det här kylhalsbandet mer än andra är egenskapen att det är ett kylhalsband som inte behöver blötas, utan halsbandet innehåller svalkande gel. Detta gör att man inte bara förbereda eller spendera tid på att försöka kyla ned halsbandet – utan halsbandet är självkylande i sig självt. Man kan lägga den i kyl/frys för att bli ännu svalare men det är överkurs och behövs inte.

Kylhalsbandet är även väldigt praktiskt att sätta på och ta av, vilket görs med ett kardborreband. Halsbandet finns även i tre storlekar vilket gör det enkelt att hitta den perfekta storleken för just ens egen hund, och vi tycker med det sagt att det här är det bästa kylhalsbandet för hund 2024.


3. Feel Active XTR Cooling Tube – Flest storleksalternativ

Feel Active XTR Cooling Tube - Flest storleksalternativ

Feel Active erbjuder ett bra kylhalsband för den som vill ha en variant som blöts i vatten och därefter kyler hunden. Detta kan vara väldigt praktiskt om du har tillgång till kallt vatten såsom sjöar, hav eller bara vanliga handfat.

Vattnet avdunstar i värmen vilket gör att det skapas en kylande effekt när hunden sätter på sig den. Detta gör det till en väldigt praktisk, naturlig och enkel metod för att kyla av din hund.

Vi tycker även att designen på kylhalsbandet är väldigt stilrent och det fungerar väl med de flesta typer av hundar. Den finns i fem olika storlekar så det är inte särskilt svårt att hitta en storlek som passar just din hund bra, oavsett om den är slankig eller kraftig. Det finns även en storleksguide som guidar dig till den perfekta storleken du bör välja för din hund.

Priset är något högre än vår favorit, men det här kylhalsbandet känns något mer högkvalitativt samtidigt som det finns i fler storlekar att välja på. Vi anser därmed att det här är ett av de bästa kylhalsbanden för hundar 2024.


4. Back on Track Cool on Track Kylande Hundscarf – Bästa premiumval

Back on Track Cool on Track Kylande Hundscarf - Bästa premiumval

Back on Track är ett högkvalitativt varumärke vars ambition är att ta fram de bästa produkterna som möjligt för både hundar, hästar och människor. Detta kylhalsband, eller kylscarf som de kallar det, är inget undantag. Kylhalsbandet är otroligt skönt och noga designat för att vara så bekvämt och funktionellt som möjligt.

Kylhalsbandet har en bekväm passform för alla hundar vi testat den på, och verkar effektivt genom att kyla ned de ytliga blodkärlen. Förutom kardborrebandet som kan reglera passformen, finns halsbandet även i fyra olika storlekar för att kunna erbjuda den bästa passformen för just din hund.

Precis som kylhalsbandet från Feel Active så kräver detta halsband kallt vatten för att aktiveras. Hela scarfen ska blötas ned i kallt vatten, sedan ska man krama ut överflödigt vatten, och sedan sätta kylhalsbandet på hunden. Avdunstningen och det kalla vattnet ger därefter en svalkande effekt för hunden.

Detta kylhalsband tål inte maskintvätt utan tvättas för hand i 30 grader. Den bör också förvaras plant, och ej hopvikt när den inte används, då detta är något som kraftigt kan försämra livslängden och funktionaliteten hos scarfen. Kylhalsbandet är gjort av polyester, PVA och bomull vilka alla är material som lämpar sig bra för denna typ av produkt. Detta bevisar ytterligare förmågan som Back on Track har att designa högkvalitativa produkter.

Priset på kylhalsbandet är något åt det högre hållet, men fortfarande inget anmärkningsvärt i våra ögon. Detta kylhalsband är helt klart något för den som vill ha ett kylhalsband mer åt premiumhållet, och vill kunna använda kylhalsbandet i flera år framöver utan att det går ur tiden.


Vad är viktigt att leta efter i ett kylhalsband?

Ungefär som alla andra hundprodukter, finns det olika aspekter på kylhalsband. Här är några saker du bör tänka på vid köp av ett kylhalsband:

 • Kylningsmetod: kylhalsband kan vara isbaserad (ledande kyla som drar bort värme från hunden) eller evaporativ (halsbandet är blött och drar bort värme när det avdunstar).
 • Kyltid: den tid det tar det för kylkragen tills den är nedkyld och kan användas på hunden. Om ditt kylhalsband använder evaporativ kylning behöver du bara blötlägga den i kallt vatten. Om den använder is eller en isersättning tar det längre tid innan den är redo att sätta på din hund.
 • Kyllängd: den tid som kylhalsbandet förblir svalt efter att det kommit på din hund. Isbaserade halsband kan ge kylning längre än evaporativa halsband. Denna faktor är viktig för hundar som tar längre promenader eller vandringar.
 • Vikt och storlek: självklart måste halsbandet passa din hund. Halsband med ispåsar är tyngre än de utan och kan vara ett problem för mindre hundar eller hundar med ledproblem.
 • Kompatibilitet: vill du kunna koppla din hund medan halsbandet är på? Se till att du hittar ett kylhalsband som inte stör tillgången till din hunds vanliga halsband.
 • Toxicitet: om ditt kylhalsband har ett isalternativ vill du ha ett halsband som inte är tuggbart, om detta är ett problem för din hund.
 • Utseende: du kan köpa vilken stil som helst som passar din hund, men kom ihåg att ta hänsyn till att utseendet inte alltid är av samma kvalitet. Var säker på att utseendet du vill ha kommer att tjäna det syfte du söker.

Så här gör du ett eget kylhalsband för hunden

Som du kanske har märkt är dessa bandanas ganska enkla. Det handlar om val av tyg, att säkert hålla isförpackningar (om det är en iskylt halsband) och hålla den på din hund.

Om du är någon som älskar att göra saker själv, är här några alternativ för dig, oavsett om du har en symaskin eller inte.

Alternativ 1: Utan symaskin

Denna gör-det-själv använder en bandana, iskylningspaket (tillgängligt i en livsmedelsbutik eller online), nål och tråd och tejp under byggprocessen.

Det här är ett bra alternativ om du letar efter tillbehör runt ditt hus och inte har din egen symaskin och är bekväm med att sy istället för hand.

Alternativ 2: Med symaskin

Även om det finns många genomgångar online för hur man tillverkar ett kylhalsband, tyckte jag att det här är den bästa hittills. Anledningen är att kragen faktiskt är en smart dubbelärm.

En del av hylsan håller ispåsen. Den andra ärmen är för din hunds halsband, så att du kan fästa den på din hunds normala halsband. Detta gör att du undviker besvärligheten med att din hunds vanliga halsband (och taggar) gömmer sig under kylhalsbandet.

Hur man förhindrar att hunden överhettas

Hundar kan inte svettas som människor kan, så de måste avge överskottsvärme på andra sätt. Det huvudsakliga sättet att göra det är genom att flämta. Även om kylhalsband kan hjälpa till i denna process, finns det andra sätt att minska överhettning, särskilt om du befinner dig i ett varmt klimat.

 • Lämna aldrig en hund i en bil under varmt eller varmt väder.
 • Försök att promenera eller springa tidigt på morgonen eller efter solnedgången istället för mitt på dagen.
 • Försök att hålla din hund välhydrerad. En bra tumregel är ca 0,5 dl per kg kroppsvikt och dygn (så en hund på 26 kg skulle dricka 13 dl eller 1,3 liter per dag). Din hund kan behöva mer om den är särskilt aktiv eller om det är särskilt varmt ute. Om du går ut på en promenad eller vandrar, ta med vatten till dig själv och vatten till din hund, förslagsvis i en klövjeväska.
 • Se till att de kan hitta skugga i sin kennel, trädgård, osv.
 • Var extra uppmärksam på hundar som är äldre, har mer kroppsfett, har längre hår, har kortare nosar (brachycephala raser som engelsk och fransk bulldogg, mops, bostonterrier och pekinges) eller har dålig hälsa.

Tänk på att kylhalsband och västar är förebyggande! Om din hund redan lider av värmeslag måste du omedelbart söka läkarvård.

Hund som svalkar sig i vattenspridare

Symtom på hundvärmeslag

Det är också viktigt att känna igen hur värmeslag ser ut hos hundar. Värmeslag (även känd som hypertermi) är en höjning av kroppstemperaturen och kan vara mycket allvarlig, och i värsta fall leda till dödsfall. Det tydligaste tecknet på hundvärmeslag är om hunden har en kroppstemperatur över 41°C. Andra symtom inkluderar:

 • Överdrivet flåsande
 • Uttorkning och torr näsa
 • Överdrivet dreglande
 • Röda tandkött
 • Snabb eller oregelbunden hjärtfrekvens
 • Blod i kräks eller bajs
 • Lite eller ingen urin
 • Förvirring
 • Kramper eller skakningar

Om du tror att din hund upplever värmeslag, ta bort dem från solen, kyl dem med svalt (inte iskallt) vatten eller en sval, blöt handduk (förslagsvis hundhandduk) och lämna dem till en veterinär omedelbart.

Slutlig dom

Vi hoppas att dessa recensioner har gjort det lättare för dig att bestämma dig. Vi står vid att Aveo Kylhalsband är det bästa kylhalsbandet för hund 2024. Med mångsidighet i storlek, kylning utan krav på kallt vatten och ett riktigt attraktivt pris är det vårt bästa val överlag.

Om du behöver fler storlekar att välja mellan så erbjuder Feel Active XTR Cooling Tube hela fem stycken olika storlekar. Det är ett kylhalsband gjort av högkvalitativt material och har ett somrigt och fräscht utseende.

Slutligen, glöm inte vårt bästa premiumval, Back on Track Cool on Track, för det bästa kylhalsbandet inom premiumkategorin. Det kommer inte bara att hålla din hunds hals skön och sval – den passar också runt mittpartiet som en väst för att ge en ännu mer effektiv kyla. Om du vill hålla din lurviga vän bekväm, kan det fungera bättre i längden att betala lite extra.

I vilket fall som helst, nu när du har gjort forskningen åt dig, kan du vara på god väg att ge korrekt temperaturhållning för din älskade hund.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga