Bästa Kyldynan för Hund 2024 – Stort Test av Kylmattor

Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa! Du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

  Bild Produkt Detaljer Pris
Bäst Premiumval Cooler Dog Hydro Cooling Mat Aveo Kylmatta – Giftfri

– Hög kylkapacitet

– Lätt att rengöra
Se billigaste pris >
Bäst Budgetval Keep Cool kylmatta Keep Cool Kylmatta – Två storlekar

– Aktiveras mycket snabbt

– Kräver ej vatten
Se billigaste pris >
Bäst för Större Hundar LEOPET KYLDYNA Aveo Kyldyna – Sex storlekar

– Passar bra för större hundar

– Klassiskt motiv
Se billigaste pris >
Bäst för den Estetiskt Intresserade LEOPET KYLDYNA Selected by ZOO Kyldyna – Två olika somriga och härliga motiv

– Självkylande, kräver inget kallt vatten eller kylskåp

– Omtyckt av många hundar
Se billigaste pris >

Till skillnad från oss kan hundar inte svettas, utan de förlitar sig bara på deras primitiva flämtande beteende för att frigöra överflödig värme som är instängd i deras kroppar. Även tunt belagda hundar kan drabbas av överdriven värme eftersom den flämmande mekanismen helt enkelt är otillräcklig för att kyla ner kroppen, särskilt under varmare dagar. Om du inte har en hundpool kan du kan placera dem i ett helt luftkonditionerat rum eller lufta dina kennlar eller hundlådor med en elektrisk fläkt, men då kommer du att få en allt dyrare energiräkning i slutet av varje månad.

En kyldyna, eller kylmatta som de också kallas, för hunden kan hjälpa till att ta itu med dessa problem genom att kyla ner din hunds kropp samtidigt som du sparar tusentals kronor på dina årliga energikostnader. Tyvärr är inte alla hundkylmattor utformade på exakt samma sätt. Du behöver inte oroa dig eftersom vi har utarbetat en lista över de bäst rankade kyldynorna för hunden på marknaden. Den här listan är resultatet av en lång och grundlig undersökning för att bara ge din hund det allra bästa.

Bästa Kyldynorna för Hund 2024

1. Aveo Kylmatta

Hydro Cooling Mat

Denna kyldyna är den bästa kylmattan för hundar på marknaden just nu. Med andra ord så om du letar efter kylmatta av högsta kvalitet kan detta vara den bästa för dig. Det som är speciellt med Aveo Kylmatta är att den har kylningstid. Detta gör att din hund kyls ned snabbt och effektivt, vilket är ett måste när det är för varmt ute.

Mattan är fylld med giftfri gelé vilket gör att den är lätt att kyla ned igen efter användning. Mattan är också därför både bekväm att ligga på och bjuder på en hög kylkapacitet. Den passar därför för nästan hundar oavsett vikt och storlek.

Överdraget på mattan är också väldigt lättskött. Det består av nylon och skall rengöras för hand med en ren och fuktig trasa. På så sätt går det snabbt att få den ren om du exempelvis varit på stranden eller bara fått den smutsig av någon anledning. Mattan finns i fyra olika storlekar, så denna kylbädd passar både stora och små hundar. Helt klart den bästa kyldynan för hundar på marknaden just nu!


2. Keep Cool Kylmatta

Hund på Keep Cool Kylmatta

Har du en väldigt begränsad budget men ändå vill ha en bra kylmatta så är denna kylmatta perfekt för dig. Denna kylmatta vid namnet ”Keep Cool” finns i två storlekar och är ett bra alternativ för att svalka ner din hund.

Det som är speciellt med denna kylmatta är att den går att använda så fort den levererats utan några speciella förberedelser. Faktum är att mattan aktiveras så snart din hund lägger sig ner på den. Det finns två separata kylzoner i mattan som förhindrar att den kylande gelen förskjuts när hunden lägger sig ner. Detta gör att du kan använda denna kylmatta väldigt enkelt utan att behöva planera innan. Och alla vet ju att det inte går att planera efter vädret i Sverige…

Söta hundar på kylmatta

Mattan är dessutom väldigt enkel att rengöra, du torkar endast av den med en fuktig trasa. Samtidigt är den är smuts- och vattenavvisande, så du behöver knappast lägga någon tid på rengöring och städning. Kylmattans yttermaterial består av en typ av polyester vilket är lätt att hålla rent och dessutom är bra kvalitet.

Den finns i färgen blå och har ett litet sött tryck i vitt. Det skapar en väldigt familjär känsla när hunden lägger sig på mattan. Mattan finns endast tillgänglig hos zooplus.se, som har snabb leverans och billiga priser, för dig som är intresserad.

Observera att du innan du använder mattan måste fördela gelen lite med fingrarna så hela mattan kan kylas ner. Sedan är det bara att köra på!


3. Aveo Kyldyna

Aveo Kyldyna

Aveo kyldyna är en klassisk matta som gör sig bra för alla olika typer av hundraser. Kyldynan är mjuk & skön att ligga och har en härlig färg som belyser dess effekt – nämligen blå som en kylklamp.

Den här tuffa, tåliga kylfilten innehåller en giftfri kylgel som inte kräver vatten, frysning eller el för att aktivera. Det är därför väldigt smidigt att hunden bara kan lägga sig på den och bekänna den sköna känslan av kyla när det är varmt i omgivningen.

Ytterligare en fördel är att den är väldigt praktisk att ta med eftersom du enkelt kan vika den. Du kan till exempel ta med den till stranden eller varför inte förvara den i bilen när du inte riktigt vet vad som komma skall.

Tack vare de många storleksalternativen så passar denna kylmatta utmärkt utmärkt även för stora hundar. Väljer du storleken XXL får hunden en yta på 120 x 80 cm vilket ger den mycket rörelsefrihet och ett skönt och välbehövligt svalkande för hela kroppen. Dynan kan användas hur många gånger som helst och hur länge som helst. Den är lätt att ta med och kan användas hemma, i bilen, i hundburen, i båten, på jobbet eller som kylning under din laptop.

Denna kyldyna är perfekt för varma sommardagar, eller för hundar som tycker vårt inomhusklimat på vintern är för varmt. Ett annat användningsområde som är lämpligt är för trubbnosiga hundar som svullnar i andningsvägarna och behöver kylas ner.
En kylmatta är inte bara en sommarpryl utan denna kan du ha alltid ha framme om du vill, och den kan kombineras med andra produkter för att exempelvis vara grunden i en hundkoja eller varför inte en sovplats för en liten powernap för hunden.

När din hund eller katt (eller annat djur) inte använder mattan, så kan du faktiskt testa att använda den själv. Det är ett otroligt skön sätt att kyla fötterna på, sitta på eller lägga bakom ryggen. Den är lätt att ta med och kan användas hemma, i bilen, i hundburen, i båten, på jobbet eller i kylskåpet under din bärbara dator. Helt klart en väldigt bra kyldyna för dig som vill stå ut lite och vissa framfötterna!


4. Selected by ZOO Kyldyna

För den som vill sticka ut bland mängden så finns det en kyldyna över för dig. Selected by ZOO har nämligen kyldynor med härliga somriga motiv som gör kyldynan enkel att hitta och ge en extra sommarkänsla med hunden.

Det finns många läckra sommarmotiv, och våra personliga favoriter är Summer Leaf och Summer Flower. Dessa ger verkligen en härlig touch till sommarens alla mysiga stunder. Kyldynorna finns i storlekarna 50 x 40 cm respektive 90 x 50 cm. För den som har en mindre hund, såsom en pomeranian, kan det räcka med den lilla storleken. Har du däremot en större hund såsom en dobermann eller eurasier kan du behöva den större varianten eller till och med XXL på Aveo Kyldyna som finns ovan.

Förutom designen på kyldynorna så är de otroligt praktiska. De innehåller en kylgel som aktiveras först när djuret lägger sig på den vilket gör att det varken krävs kallt vatten eller kylskåp för att använda den. Kylningen sker av sig självt och det enda du behöver göra är att tillhandahålla kyldynan.

Kyldynan är dessutom enkel att rengöra, vilket görs med en fuktig trasa. Tyvärr kan den inte tvättas i maskin vilket är en nackdel med kyldynan. När den inte används ska den förvaras på en plan yta i sval temperatur, vilket gör att du behöver ha möjligt förvaringsutrymme som satisfierar dessa villkor om du vill hålla dynan så fräsch så länge som möjligt.

Med det sagt är dessa kyldynor från ZOO riktigt fina och praktiska i sin design, vilket gör de till ett utmärkt val för dig som inte bara bryr dig om funktionalitet, utan även om estetik!


Köpguide för bästa kyldynan

Vi förstår den oro du kan ha när det gäller att köpa ett hundföremål som till exempel en kylmatta. De flesta nya hundägare kommer med lätthet att erkänna att de är förvirrade av det stora antalet produkter som lovar att svalna sina hundar kroppar särskilt under varma månader. Det är därför vi har kommit med något som hjälper dig att få en bättre förståelse för vad den här mattan är för, hur den fungerar och de olika funktionerna som du behöver leta efter i en. Förhoppningsvis mot slutet av denna köpguide är du mer än redo att fatta rätt beslut om vilken produkt du ska välja för din hunds kylbehov.

Vad är en kylmatta för hundar?

Som namnet antyder är en kylmatta en matta som är särskilt utformad för hundar som syftar till att sänka ner djurets kroppstemperatur. Det finns två grundläggande typer av dessa produkter tillgängliga på marknaden. Dessa inkluderar följande.

Vattenbaserade kyldynor

Dessa är nästan synonyma för den kylklampor som vi känner och som vissa av oss faktiskt använder i våra hem. Den är fylld med vatten som produktens huvudsakliga värmeabsorberande ämne. Tyvärr har detta fallit i favör eftersom det är starkt beroende av tyget som innehåller vattnet inuti. En liten punktering kan göra den oanvändbar, även om vissa enkelt kan plåstra den för att utvidga dess användbarhet.

Gelbaserade kyldynor

Dessa kyldynor föredras nu framför vattenfyllda produkter eftersom det är relativt lågt underhåll och mycket lättare att rengöra. Dessutom är de flesta flexibla och bärbara så att de enkelt kan lagras i nästan vilket utrymme som helst. Därför föredrar de flesta, inklusive vi, gelbaserade kyldynor.

Hur kylmattor fungerar

För att förstå hur kylmattor fungerar är det absolut nödvändigt att förstå hur termisk energi överförs från ett objekt till ett annat eftersom det rent tekniskt är vad som händer i dessa produkter. Man bör komma ihåg att rörelsen av termisk energi typiskt sker från ett objekt med en mycket högre temperatur till ett annat objekt eller till och med utrymme som har väsentligt lägre temperatur, vilket även sker i hundsovsäckar. Låt oss ta en titt på de två värmeöverföringsmetoderna som förekommer i kylmattor.

Ledning

I sin enklaste form är ledning förflyttning av värme från en högre temperaturkälla till en destination med lägre temperatur. Vi kommer inte att gå djupare i detalj om de fysikaliska principer som är involverade i en sådan process. Vad som är tillräckligt för att förstå är att värmemolekyler kommer att flytta från ett område med högre temperatur till ett område med lägre temperatur.

Låt oss försöka illustrera detta med vår hundkylmatta. Dessa anordningar har en mycket lägre temperatur som antingen tillhandahålls av vattnet eller gelén som finns i blåsan eller facket i dynan. Hundens kropp är i allmänhet varmare och har högre temperatur i förhållande till dynan. Som sådan kommer värmen att flyttas från hundens kropp och in i dynan. Detta är den mycket grundläggande förklaringen till hur hundkylmattor faktiskt fungerar.

Nu är effektiviteten för värmeöverföringen beroende av flera faktorer. Till exempel kan skillnaden mellan temperaturerna i ursprunget (hunden) och målet (dynan) spela en roll i värmeöverföringens varaktighet och effektivitet. Du förstår, värmeöverföringar från en punkt till nästa så länge som en av dessa punkter är antingen högre eller lägre än den andra. Nettorörelsen för termisk energi stannar när jämvikt har fastställts. Enkelt uttryckt, om dynans temperatur redan är lika med hundens temperatur, slutar ledningen.

Som sådan, om du har en kylningsgel som är flera tio grader kallare än hundens kroppstemperatur, desto längre blir kylningseffekten eftersom det tar tid att nå jämvikt. Omvänt, ju mindre temperaturskillnaden mellan hunden och dynan är, desto kortare blir dynans kylningseffektivitet.

En annan faktor som du måste tänka på är dynans tjocklek, eftersom värmen måste gå över hela objektet. Ju tjockare dynan desto större är dess kylningseffektivitet eftersom den kommer att kunna rymma fler värmemolekyler som kommer från hunden. Å andra sidan värms en dyna med mindre yta och tunnare tvärsnitt mycket snabbare.

De fysiska egenskaperna hos de värmeabsorberande elementen i dynan spelar också en faktor för värmeöverföringseffektiviteten. Vatten kan absorbera värme relativt bra, men syntetiska geler har fysiska egenskaper som gör att de kan absorbera mer värme, vilket förlänger deras kylningseffektivitet. Ju mer gelsubstrat man har i en viss produkt, desto större blir produktens kylningseffektivitet.

Strålning

När kylmattans temperatur redan är i jämvikt med hunden kan det inte längre finnas någon nettorörelse av termisk energi mellan de två. Som sådan börjar termisk strålning flytta värmen från källan och in i den omgivande luften. Tänk bara på solen som kontinuerligt avger värmestrålning.

Om du använder detta koncept i våra hundkylmattor måste värmen som ”absorberas” från din hund släppas ut i den omgivande luften. Eftersom dynan nu är ’hetare’ kommer den att bli effektivare att utstråla denna ’värme’. Det är så här kylmattor ”laddas”.

Du kanske också gillar: Hundkojor

Funktioner att leta efter i kylmattor

Nu när du vet hur kylmattor för hundar fungerar är det dags att undersöka de olika funktionerna som ska hjälpa dig att bestämma vilken produkt du ska köpa.

Värmeeffektivitet

Du har lärt dig att den termiska effektiviteten hos en hundkylmatta kan påverkas av en mängd olika faktorer, såsom temperaturgradienten mellan din hund och mattan, produktens tvärsnitt och de fysiska egenskaperna hos det substrat som används i sådana produkter. Det är av den anledningen att även om olika produkter kan ha samma funktioner kan de variera i sin termiska effektivitet med vissa enheter som kan kyla din hund bra i 2 timmar medan andra kan göra det i 4 till 5 timmar. Sunt förnuft kommer att berätta att det är bättre att få en produkt med betydligt längre kylningseffekt.

Detta är dock inte den enda faktorn som måste övervägas. Du måste också kontrollera dynans strålningsförmåga. Vissa enheter kan återgå till sitt ursprungliga tillstånd inom tio minuter medan andra kan behöva längre tid.

Hållbarhet

Välj en produkt som kommer att hålla i flera år och inte bara några dagar. Tyvärr är många av kylmattor dålig kvalitet och därför bör du granska materialen noga. Kylmattorna i vår lista håller god kvalitet. Oavsett, bör hållbarheten hos material alltid beaktas i ditt beslut.

Bärbarhet

Kylmattor är inte de enda produkterna du kan använda för att kyla din hund under sommaren. Det finns också kylbäddar. Med tanke på att bäddar är skrymmande och kräver någon form av montering som begränsar deras användbarhet till permanenta områden, föredras kylmattor. Dessa kan lätt vikas eller till och med rullas för att lagras eller bäras på resor. Tekniskt sett kan du ta med dessa mattor var du än går.

Enkel rengöring

Som alla saker bör hundkylmattor också vara lätta att rengöra. Den goda nyheten är att majoriteten av dessa produkter idag kommer med vattentäta material som du enkelt kan torka av. Observera dock att dessa fortfarande i huvudsak är gjorda av tygmaterial. Du bör aldrig använda någon kemisk eller rengörande lösning som kan försämra integriteten hos dessa material.

Kylmattor är en av de här sakerna som hundar i varma klimat verkligen kan dra nytta av. Dessa produkter fungerar genom att överföra värme från din hund och sedan släppa ut samma värme i miljön. När du väljer en produkt som bäst passar din hund måste du titta på dess termiska effektivitet, bärbarhet, hållbarhet och enkel rengöring och/eller underhåll. Och om du tvivlar på var du ska börja, kommer vår lista över de bästa kylmattorna för hundar att ge dig ett försprång.

Hur vi testade

När vi försökte hitta de bästa produkterna i detta test inledde vi processen med en omfattande marknadsanalys för att identifiera de olika produkter som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test. För att få insikt i produkterna och deras användarvänlighet rådfrågade vi ett brett spektrum av hundägare, inklusive både erfarna hundtränare och vardagliga husdjursägare. Genom att samla in deras åsikter och erfarenheter kring olika hundprodukter kunde vi skapa en grund för våra tester.

Efter att ha sammanställt dessa insikter gick vi vidare till att, i den mån det var möjligt, besöka olika butiker, hundparker och hem där dessa produkter användes dagligen. Målet var att inte bara analysera produkternas egenskaper teoretiskt, utan också att testa dem i praktiken för att bedöma deras prestanda och funktionalitet i olika hundägarmiljöer.

Vi involverade även externa källor som exempelvis professionella hundtränare, veterinärer och hundexperter för att få expertinsikter om vilka egenskaper som är viktiga för hundarnas välbefinnande. Genom att kombinera användarfeedback, praktiska tester och expertåsikter kunde vi noggrant utvärdera och rangordna de bästa produkterna i olika kategorier, och här ser du resultatet!

Bloggtoppen logga